Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Pro 2018

Ovu supermodernu vinariju u Kutjevu nazivaju svemirskim brodom. Pogledajte zašto

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Ovu supermodernu vinariju u Kutjevu nazivaju svemirskim brodom. Pogledajte zašto

SUPERMODERNA vinarija Galić, koja je početkom studenoga otvorena u samom središtu Kutjeva, mogla bi biti točka preokreta u turističkom razvoju tog dijela Slavonije.

Zlatna dolina, kako su još Rimljani nazivali požešku kotlinu koja je i središte proizvodnje graševine, možda je jedno od turistički najzapostavljenijih krajeva u Hrvatskoj. No poduzetnik Josip Galić odlučio je to promijeniti i na temeljima obiteljske tradicije proizvodnje vina, napraviti vinariju kako bi se na neki način odužio svom kraju.

"Bilo bi isplativije da sam ovo napravio u Istri ili Dalmaciji, ali htio sam da bude ovdje"

“Prije otprilike tri godine odlučili smo se za ovu lokaciju, u središtu Kutjeva. Ja sam iz ovih krajeva i htio sam da nešto ostane iza mene, za povijest. Odlučio sam napraviti ovu vinariju. To bi bilo daleko isplativije da je napravljeno u Istri ili Dalmaciji, ali htio sam da bude baš ovdje. Projekt je radio studio 'Dva arhitekta', Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić. Radi se o našim nagrađivanim arhitektima s kojima sam radio i neke druge projekte pa sam odlučio s njima napraviti i ovu vinariju”, kaže Galić.

Kontinentalni turizam se u nekim drugim zemljama, poput susjedne Mađarske, razvija oko vinarija. One su nositelji turističke ponude, a takvu perspektivu ima i Kutjevo koje je poznato po graševini - sorti na kojoj se temelji više od polovine proizvodnje vina u Hrvatskoj.

U neposrednoj blizini vinarije Galić nalazi se i dvorac Kutjevo Agram grupe, koji još nije otvoren za javnost - koristi se za korporativne potrebe, no to bi se u dogledno vrijeme moglo promijeniti. Također, na ovom području su još neke poznate vinarije, što sve pruža potencijal za međusobnu suradnju i pretvaranje tog kraja u vrlo zanimljivu turističku destinaciju.

"Slavonija je zapostavljena, ali nadam se da će biti bolje"

“Polako se diže ovaj kraj. Mi smo napravili ovu vinariju, PPK Kutjevo ulaže u novu opremu. Tu su i drugi vinari poput Krauthakera, Adžića, ima jako puno dobrih imena. Ova naša vinarija je sad perjanica i računamo da će se razviti kontinentalni turizam. Kad netko posjeti našu vinariju i ostane recimo tri dana, sigurno neće biti tri dana samo kod nas u vinariji. Bit će jedan dan kod nas, drugi dan drugdje i tako se stvara destinacija. Mogli smo i do sada napraviti puno više, Slavonija je zanemarena i zapostavljena, ali ja se nadam da se to da popraviti”, kaže Galić.

Galićeva ideja je da ostanu manja vinarija koja će se prije svega baviti kvalitetom vina.

“Imamo 60 hektara vinograda, 370 tisuća loza, ove godine smo imali 500 tisuća kilograma grožđa, odnosno 300 tisuća litara vina. Mi smo onako manja boutique priča. Nismo baš skroz mala vinarija, nismo ni srednja, ali smo malo veći od male i mislimo takvi i ostati. Idemo na kvalitetu od srednjih prema višim cijenama, ali mislimo ostati manja vinarija.

Što se tiče trenutne prodaje, oko osam posto plasiramo van, u inozemstvo, a cilj nam je 18 posto, dok je ostatak prodaje u Hrvatskoj. Krajnji cilj nam je dosegnuti 333 tisuće litara i ne ići dalje. Želimo razvijati turizam i gastronomiju te dizati kvalitetu vina”, kaže Galić.

Za uspjeh su najvažniji ljudi

Iako imaju “svemirsku” vinariju, Galić ističe da su za uspjeh ipak najvažniji ljudi.

“Našu vinariju - od arhitekture do opreme - neki su nazvali svemirskim brodom. Nama je to već postalo normalno, mi to svaki dan gledamo, ali kada netko dođe, ostane iznenađen. Što se tiče opreme, jest 'svemirski brod', ali prije svega ističemo da bez ljudi, bez enologije, i da imaš svu opremu svijeta, badava ti je to. Na čelu vinarije Galić je Andrej Markulin, a glavni enolog je Slaven Jeličić. Andrej je matematičar i sve preračunava u novac, a Slaven je umjetnik i njemu nije bitan novac, nego mu je važno da napravi najbolje vino. Ja sam vizionar čije vizije oni pretvaraju u stvarnost. Tu su, naravno, i ostali djelatnici vinarije i vinograda kojih je sada ukupno 38. Prošle godine kupili smo Stupničke dvore, to je bivši Zdjelarević, tamo radimo jednu turističku priču s hotelom i restoranom. Jedna od mojih firmi drži i Akademiju Graševine, to je restoran u Venju, četiri kilometara odavde, odnosno od centra Kutjeva, tako da se nakon degustacije tamo može otići jesti i prespavati”, kaže Galić.


Komentari članka

Vezani članci

Valamar otvorio dva luksuzna ljetovališta vrijedna više od pola milijarde kuna

24.06.2019.

Povodom otvorenja novinarima su predstavljeni Valamar Collection Marea Suites 5* u Poreču te Istra Premium Camping Resort 5* u Funtani – dva nova velika objekta s 5 zvjezdica koji su već primili prve goste i bilježe odličan booking za ovu sezonu.

Englezi uče hrvatski i troše 200 eura dnevno

21.06.2019.

Kada ih je prošle godine sa zanimljivim prijedlogom kontaktirala Linda Rabuzin, profesorica/direktorica Škole hrvatskog jezika (Croatian Language School) iz Londona - vlasnici pitoresknog, bajkovitog obiteljskog pansiona Maksimilian, u srcu barokne osječk

Kraljevskim vinom se upisali na vinsku kartu svijeta

17.06.2019.

U dva festivalska dana na stotine posjetitelja uživalo je u kušanju 150 različitih traminaca

Hrvatska nije samo turistička nego i investicijska destinacija

17.06.2019.

RH treba osnažiti gospodarsku poziciju i upisati se na investicijsku kartu

Rimac: Država nije majka, nema novca od VC fondova i banaka, snašli smo se sa strancima

14.06.2019.

Investori su Mati Rimcu do sada ‘dali’ 150 milijuna eura. Velik dio toga je već ‘otišao’, rekao je Mate Rimac na Finijoj nagradi Zlatna bilanca.

Tag cloud

 1. 1917 članka imaju tag hrvatska
 2. 1933 članka imaju tag turizam
 3. 1534 članka imaju tag financije
 4. 1225 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 829 članka imaju tag investicije
 9. 942 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 885 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 535 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 498 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 375 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 375 članka imaju tag BDP
 39. 335 članka imaju tag porezi
 40. 267 članka imaju tag investicija