Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Ruj 2023

Šef Studenca i Pan-Peka: Kompanije koje imamo u vlasništvu ubrzo će objaviti nove akvizicije

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Lider/Hina  

Šef Studenca i Pan-Peka: Kompanije koje imamo u vlasništvu ubrzo će objaviti nove akvizicije

Umjetna inteligencija (AI) postaje katalizator promjene u poslovnim procesima i polako, ali sigurno oblikuje budućnost poslovanja na globalnoj razini. Kompanije zbog toga užurbano rade na tome kako što bolje iskoristiti AI, zaključak je konferencije ‘Velika promjena, velike mogućnosti: Hrvatsku pokreće ekonomski oporavak i digitalna revolucija‘.

Panel u sklopu konferencije organizirali su Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj i Enterprise Investors (EI), jedna od vodećih private equity kompanija u središnjoj i istočnoj Europi, ujedno i vlasnica Studenca i slovenskog Intersporta.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić je istaknula da kompanije vrlo ubrzano rade na tome kako upotrijebiti umjetnu inteligenciju u svojim poslovnim procesima.

- To je svakako dobra vijest, jer je digitalizacija ono što može podići produktivnost i konkurentnost hrvatskog gospodarstva - ustvrdila je.

Hajdi Ćenan iz udruge Cro Startup! je rekla da u udruzi nastoje startupovima olakšati poslovanje i pokretanje poslova iz Hrvatske, pri čemu je Hrvatska u regiji specifična upravo po značajnom broju startupova iz tehnologije umjetne inteligencije.

Na državi je da napravi regulatorni i porezni okvir koji bi poticali startupe i iz inozemstva da dođu u Hrvatsku i razvijaju AI rješenja, rekla je Ćenan, ocijenivši i da razvoj cjelokupnog startup ekosustava praktički nema podršku države.

Kolak: Ulaganje u elektroenergetsku mrežu treba biti imperativ
Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak je rekao da je Končar kao najveća regionalna elektroindustrija najviše zainteresiran za digitalizaciju elektroenergetske infrastrukture.

- Digitalizacija se nameće kao jedini smisleni odgovor na izazove koji nas u budućnosti u elektroenergetici očekuju - poručio je Kolak, između ostalog istaknuvši da Končar, anticipirajući budući razvoj elektroenergetike, snažno ulaže u digitalna rješenja, prije svega u razvoj svojih mikro mreža za nadzor i upravljanje energetskim tokovima.

Energetsku tranziciju su uglavnom pokrenule klimatske promjene, a Kolak smatra da tu treba biti puno brži.

- Ako pogledamo koliko je u Hrvatskoj u prošloj godini instalirano objekata na obnovljive izvore energije - to je više nego nedostatno da bismo govorili o dostizanju ciljeva do 2035. i 2050. - rekao je Kolak.

Stoga smatra da je snažnije ulaganje u elektroenergetsku, prijenosnu distributivnu mrežu, njenu obnovu i modernizaciju, imperativ koji se nameće sam po sebi. Kolak kaže da toga treba biti svjestan, a promjene su potrebne ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi, koja mora voditi računa o tome ima li dostatne proizvodne i implementacijske kapacitete da se te promjene i dogode.

Digitalizacija u trgovini i poljoprivredi
Voditeljica inovacija u trgovačkom lancu Studenac Nina Mimica apostrofirala je korištenje napredne analitike i strojnog učenja, gdje se na temelju velike baze podataka pokušavaju kreirati buduće promotivne akcije za kupce.

Cilj je da naše odluke budu relevantnije, istaknula je.

Upitana o budućnosti radnih mjesta u trgovini, s obzirom na ubrzanu digitalizaciju i automatizaciju, Mimica je ocijenila da je hrvatsko tržište i dalje tradicionalno te da se ne može mjeriti sa SAD-om, Azijom, pa ni Zapadnom Europom.

- Treba raditi pametan balans između ljudstva i prisnog kontakta, koji naši kupci cijene - i tehnologije. Jedno ne isključuje drugo, tehnologija mora služiti na svrhu čovječanstvu - pomoći i ubrzati procese, a ne zamijeniti čovjeka - izjavila je.

Miljan Ždrale, voditelj poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), izjavio je da korištenje digitalnih inovacija u poljoprivredi, poput senzora, satelita i blockchain tehnologije, osim što pozitivno utječe na efikasnost i profitabilnost, neophodno je u borbi protiv klimatskih promjena.

Pan Pek i Studenac još nisu na prodaju
Enterprise Investors (EI) upravlja s više investicijskih fondova, a u Hrvatskoj u vlasništvu ima pekarsku industriju Pan-Pek i trgovački lanac Studenac, a tu je i regionalni lanac trgovina sportskom opremom Intersport.

Upitan o planovima na hrvatskom tržištu, partner u EI-u za Jadransku regiju Michal Kedzia je rekao da u regiji konstantno promatraju prilike za akvizicije novih kompanija, no ne navodeći konkretne detalje, s ‘obzirom da je prerano‘.

S druge strane, kompanije koje trenutno imaju u vlasništvu uskoro će objaviti nove akvizicije, najavio je.

Studenac s oko 1.200 dućana ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj, pri čemu je u Hrvatskoj preuzeo niz lokalnih trgovačkih lanaca, a na pitanje razmatra li se prodaja Studenca i Pan Peka, Kedzia je rekao da se poslovni koncept fonda temelji na kupnji i kasnijoj prodaji, a iako će vrijeme za to jednom doći, u ovom trenutku nije u planu.

- U oba slučaja vrlo smo zadovoljni s poslovanjem. Trenutno nemamo u planu prodati nijednu od te dvije kompanije - izjavio je.

Kada je riječ o Intersportu, lani je najavljena njegova prodaja, no sredinom ove godine od toga se odustalo, a kako je pojasnio Kedzia, ocijenjeno je da nije najbolji trenutak za prodaju, pri čemu je fokus stavljen na daljnje podizanje vrijednosti tog poslovanja.


Komentari članka

Vezani članci

Kupnja uživo: Bez obzira na bum online trgovina, uvijek će biti kupaca koji žele u zemaljski dućan

28.11.2023.

Nekoć jedan od najvećih američkih, pa i globalnih trgovačkih lanaca, čak 121 godinu star JCPenney upravljao je s više od 800 trgovina u 49 saveznih država. No mračne 2020. godine, usred pandemijskih lockdowna, Uprava kompanije priznala je da su u banani i

Eksplozija otvaranja ‘šoping-centara za siromašne‘

24.11.2023.

Budući da u Hrvatskoj ima jedva petnaestak gradova koji bi brojem stalnih stanovnika odgovarali načelnim preferencijama Stop Shopa, jasno je da je i Labin dobar izbor za maloprodajni park, to više što se broj kupaca na njegovu području tijekom nekoliko lj

Državni inspektorat "češlja" trgovce i provjerava cijene prije sniženja

23.11.2023.

Državni inspektorat provodi pojačane ciljane inspekcijske nadzore posebnog oblika prodaje pod nazivom "Black Friday" ili "Crni petak", a poseban naglasak stavljen je na trgovce koji obavljaju trgovinu na malo odjećom i obućom, tehničkim uređajima i dr., p

Rekordni Crni petak: 74 posto potrošača sprema se u kupovinu

23.11.2023.

Značajan broj kupaca, njih 68 posto, planira iskoristiti studeni za kupnju božićnih i blagdanskih darova, pri čemu većina kupovine za Crni petak započinje putem online trgovina, s Amazonom i Googleom koji i dalje dominiraju na globalnoj razini. S 30 posto

KTC otvara drugi trgovački centar u Bjelovaru, evo koliko će novih radnika zaposliti

14.11.2023.

KTC posluje punih 30 godina, a trgovačke centre imaju u 26 hrvatskih gradova. U sastavu trgovačkog centra Bjelovar su supermarket, restoran i poljoljekarna, a prije nekoliko godina supermarketi i restoran potpuno su preuređeni.

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1176 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1266 članka imaju tag ict
 9. 1387 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor