Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Ruj 2020

Slavonija i Baranja imaju sve preduvjete za vinski turizam, graševina je ogroman potencijal

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Damir Rukovanjski  

Slavonija i Baranja imaju sve preduvjete za vinski turizam, graševina je ogroman potencijal

Cilj je stvoriti dodatni turistički sadržaj, integrirajući ponudu s dvije strane granice, hrvatske i mađarske i predstavljajući se zajednički na domaćem i vanjskim tržištima, čulo se na početnoj konferenciji projekta "Vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija".

U Podunavlju je graševina kraljica, ali u Villanyu, svega nekoliko desetaka kilometara dalje, također u Baranji, ali mađarskoj, broj jedan su crvena vina i cabernet franc. Čak 50 tisuća noćenja ostvario je ovaj mađarski gradić, sjedište istoimene vinske regije. Samo dvije tisuće stanovnika, a toliko turističkih posjeta. I to isključivo zbog vina. Želja je to i vinara i vinogradara u hrvatskom dijelu Baranje te je i razlog zašto su se ove dvije vinske regije odlučile na projekt prekogranične suradnje.

Početna konferencija projekta "Vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija" koja se održala u Vinariji Vina Belje u Kamencu kod Kneževih Vinograda okupila je proizvođače Baranje, dok su neki predstavnici bili onemogućeni prijeći granicu pa su sudjelovali online.

"Cilj je stvoriti dodatni turistički sadržaj, integrirajući ponudu s dvije strane granice i predstavljajući se zajednički na vanjskim tržištima - Austrije, Njemačke, BiH, Slovenije te na domaćem tržištu", istaknuli su na početnoj konferenciji.

Projekt vrijedan gotovo 400.000 eura
Uz ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), doc.dr.sc. Krunoslava Dugalića, direktoricu Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivanu Jurić, o projektu su govorili i pomoćnica ravnatelja HAPIH-a, doc.dr.sc. Ivana Rukavina, projektni menadžer Tenkes Nonprofit Kft Zoltán Győrffy, kao i Darko Cenbauer, dipl.ing.agr. iz Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a te Snježana Brzica, pomoćnica ministrice turizma i sporta.

Cilj je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog vinskog turizma koji povezuje neke od najvažnijih regija u mađarskom Siklós-Villányu, hrvatskom Podunavlju i Slavoniji. Riječ je o projektu koji je započeo 1. srpnja 2020., predviđenog trajanja dvije godine, sufinanciranog kroz Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ukupne vrijednosti gotovo 400.000 eura.

Nositelj je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit Kft". Pridruženi partneri su: Osječko-baranjska županija, Ministarstvo turizma i sporta i Udruga Graševina Croatica. Planirane projektne aktivnosti imaju za cilj integrirati i nadograditi ponudu vinskog turizma na dvjema stranama granice jedne geografske regije Baranje i njezine okoline uspostavljanjem mreže proizvođača vina, turističkih i ugostiteljskih operatera, izgradnjom kapaciteta za upravljanje destinacijama, prijenosom znanja i vještina, integracijom i zajedničkom promocijom prekogranične ponude vinskog turizma na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu.

Veliki planovi za 24 mjeseca trajanja projekta
Doc.dr.sc. Ivana Rukavina istaknula je brojne aktivnosti poput stvaranja baze podataka, izradu mobilne aplikacije o vinsko-turističkoj ponudi u prekograničnom području, nabavu i uspostavu dvije mobilne promotivne kušaonice vina, organizaciju konferencije o graševini u Osijeku, kao i organizaciju međunarodne konferencije na temu cabernet franca i razvoja vinskog turizma u Villanyu.

"Projekt zahtijeva prezentaciju zajedničke vinsko-turističke ponude na specijaliziranim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Beču, Sarajevu i Duesseldorfu, razvoj i organizaciju događaja s obje strane granice. Stavili smo naglasak i na BiH budući da je ona najveći uvoznik ovog proizvoda iz Hrvatske", rekla je Ivana Jurić.

Zoltan Győrffy rekao je kako su nedavno proslavili 25 godina od formiranja vinske ceste te kako razvijaju dva branda - crvena vina i crne sorte, te cabernet franc. Kako je istaknuo, vesele se projektu jer bi on doista mogao biti okarakteriziran kao vinski turizam bez granica.

"Za Villany svi znaju, a za nas još ne. Svakako treba poraditi na kvaliteti naših proizvoda i podići ju za još jednu razinu. Treba tu mnogo ulaganja. Doduše, ova godina je dosta loša, ali treba ulagati u tehnologiju i marketing, a ovaj program je dobar jer potiče vinogradare da ulažu u sebe i svoja imanja", rekla nam je Anastazija Szabo iz podruma Szabo u Karancu.

Konzul Republike Mađarske u Osijeku, Bela Gardoš naglasio je da će projekt doći do punog izražaja kada prestane pandemija koja nas je sve pogodila.

Graševina je vino ogromnog potencijala
"Na ovom smo projektu partner i upravo su takvi koncepti ono što će Ministarstvo turizma poticati", rekla je pomoćnica ministra Snježana Brzica i dodala kako je međuresorna suradnja jako važna. "Uvijek ćemo pokušati zajednički odraditi takve akcije, a želimo i da lokalni proizvod bude u funkciji razvoja turizma. Slavonija i Baranja ima sve bolje rezultate u ovom sektoru, a posljednjih godina je pokazala da smo regija koja sigurno raste u broju dolazaka gostiju. Što se tiče graševine, ona ima ogroman potencijal i po meni još medijski nije dobila zasluženu promociju. Uvjerena sam da ju kroz ovakve projekte možemo etablirati u ono što doista zaslužuje".

Krunoslav Dugalić je istaknuo važnost spoja turizma i vinske industrije koju smatra značajnim segmentom hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

Jači naglasak na udruživanju i pozicioniranju vinara
"Ovim projektom smo definirali izazove s kojima se naši vinari susreću, a to je pitanje promocije njihova proizvoda i pozicioniranje na hrvatskoj, europskoj i svjetskoj sceni. Pokušali smo ujediniti turizam s jedne, marketing s druge i opisivanje specifikacije graševine s treće strane. Istina, Covid-19 je stvorio probleme, ali pitanje organiziranja naših vinogradara te marketinga bio je i prije aktualan. I Zakon o vinu išao je korak dalje kako bi se stvorile pretpostavke za regionalno vino, a isto tako i da se jači naglasak daje udruživanju i pozicioniranju na međunarodnoj, ali i hrvatskoj sceni", rekao je ravnatelj HAPIH-a.

Kako je dodao, ovakvim projektima žele dodatno naglasiti spoj vinske industrije i turizma uz adekvatnu promociju, a tu moraju istaknuti partnere iz mađarske Baranje koji su proteklih dvadeset godina na tom planu puno napravili. "Nadamo se da će nam njihova bogata iskustva pomoći da se i naša vinska industrija jednako tako pozicionira", rekao je Dugalić.


Komentari članka

Vezani članci

Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata

26.10.2020.

Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.

Hotelijeri zadovoljni s mjerama Vlade: To je ključ zadržavanja radnih mjesta

23.10.2020.

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja nastavak Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjene koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u drugom i trećem kvartalu, što je i najvažnija karika u lancu za zadržavanja radnih mjesta, ističe u sr

Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC

23.10.2020.

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC, Njemačka i Hrvatska apsolutni su pobjednici sezone, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio

Kaštelanski vinari složni: Dati crljenak za izradu dezinficijensa?! Nema šanse!

22.10.2020.

Interventne mjere Ministarstva poljoprivrede više odgovaraju velikim vinarijama, kažu Jakša Bedalov, Vlado Perišin i Ivan Kovač Matela koji rješenje problema pada prodaje i završene jematve te dolaska nove sirovine koju treba preraditi vide u drugim način

[30 ispod 30] Deni Mišlov: Posluje sa svjetskim industrijskim gigantima, širi se na turizam i istražuje podvodnu robotiku

20.10.2020.

Zadarska tvrtka Galo industries radi za neka od najmoćnijih imena automobilske industrije kao što su Ford, Jaguar Land Rover, Audi i BMW, a na čelu joj je Deni Mišlov, mladi uspješni poduzetnik s Liderove liste 30 ispod 30, koji je na svom prvom poslu pre

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1597 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 780 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 980 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 911 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 318 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 370 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici