Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2020

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Lucija Bencaric  

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

Zamislite ovo, farma za domaće životinje izgrađena od solarnih panela ili povrtnjak pod njima. Još kada čujete da tako štedite na struji i vodi, pa ne može bolje, jelda?

E pa takav uzgoj uistinu postoji, a osmislili su ga dizajneri iz Studia DOH (Designers on Holiday) i nazvali automatizirani mobilni kokošinjac. Kao što i sama riječ kaže, namijenjen je za uzgoj kokoši i ostale peradi, a smješten je u Ekološkom centru u kalifornijskom San Juan Capistranu, piše In habitat.

Pravi luksuz za kokoši
Riječ je o laganoj konstrukciji na kotačima koja se svakodnevno lako premješta s parcele na parcelu. Kokošinjac je obložen aluminijem kako bi reflektirao toplinu, a dva velika krila stvaraju hlad i štite kokoši od izravne sunčeve svjetlosti te osiguravaju prirodnu cirkulaciju zraka.

Solarni senzori koji se nalaze na vratima pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću njihovo otvaranje i zatvaranje, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sustava.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokošima osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata, iz konstrukcije se izvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca.

Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno gnoje i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Solarne ploče sve više dobivaju na značaju u poljoprivredi
Proizvodnja solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem Sjedinjenih Država koristi se na brojnim farmama kao što je i ova za uzgoj kokoši. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više pilot programa, a osim u Americi, popularne su i u Velikoj Britaniji i Urugvaju.

Jedna takva je farma Geneva Peeps u SAD, a njezina ponosna vlasnica je Jackie Augustine u njoj uzgaja kokoši nesilice.

"Mojim kokicama kućica je izgrađena od panela, a čak i kada su vani, provode vrijeme ispod njih, zaštićene od Sunca, kiše i ptica grabljivica“, pojašnjava Augustine.

Porast prinosa usjeva
Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima usjeva. Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela te zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi, i sve to uz korištenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gdje je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

"Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja chiltepin paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je urod cherry rajčica bio dvostruko veći“, rekao je profesor Greg Baron-Gafford te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Kako se solarni paneli zagrijavaju, njihova se učinkovitost smanjuje, no istraživači su ih uspjeli rashladiti uzgojem kultura ispod fotonaponskih ploča. "Zagrijavanje solarnih panela sprječava se isparavanjem usjeva koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije“, potvrdio je Barron-Gafford.

"Poljoprivrednici bi također mogli profitirati davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sustava, a kako se posljedice klimatskih promjena, poplave, porast temperatura i suše, već uvelike osjećaju diljem svijeta, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi osigurati novi izvor prihoda“, zaključio je Gafford.


Komentari članka

Vezani članci

Nogometni klubovi s najvećim prihodima zbog pandemije gube 2 milijarde eura od kraja godine

27.01.2021.

Prema 24. izdanju izvješća Deloitteova odjela sportskih djelatnosti, pod nazivom Financijska nogometna liga, do kraja sezone 2020./2021. dvadeset će nogometnih klubova s najvećim prihodima propustiti ostvarenje prihoda u iznosu većem od 2 milijarde eura.

Bitcoin potonuo 25 posto, a Ether na rekordnoj razini

27.01.2021.

Oni koji su se pomamili u nezgodno vrijeme, točnije u siječnju, sada vjerojatno grizu nokte i strepe nad svojim kriptovalutama svakodnevno prateći kretanje cijena na kripto burzama.

Nijemci i Kinezi kreću u zajedničku proizvodnju električnih automobila

26.01.2021.

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi, čiji je vlasnik Volkswagen, udružit će snage s najstarijim kineskim proizvođačem automobila FAW-om u proizvodnji luksuznih električnih vozila.

Miodrag Šajatović: Novi industrijalci - Od Elona Muska do Mate Rimca

22.01.2021.

Musk je postao najbogatiji poduzetnik na svijetu zahvaljujući udjelu u industrijskoj tvrtki Tesla. Pretekao je distributera Bezosa i softveraša Gatesa. Čini se da je industrija opet ‘in‘!

Zaustavljanje gospodarstva samo bi produbilo krizu

18.01.2021.

Sve više glasova traži najstrože moguće mjere protiv pandemije, pa i zaustavljanje gospodarstva. Ako političari to učine tek ćemo onda vidjeti što je kriza, upozorava Henrik Böhme.

Tag cloud

 1. 2084 članka imaju tag hrvatska
 2. 2159 članka imaju tag turizam
 3. 1356 članka imaju tag izvoz
 4. 1609 članka imaju tag financije
 5. 1148 članka imaju tag svijet
 6. 840 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1055 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 887 članka imaju tag investicije
 12. 721 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1025 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 802 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 376 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 365 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 450 članka imaju tag obrazovanje
 27. 299 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 382 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 398 članka imaju tag porezi
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 404 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici