Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ruj 2021

Što je temelj dobroga marketinškog plana i na što treba paziti?

Izvor: privredni.hr · Autor: P.hr/I.B.  

Što je temelj dobroga marketinškog plana i na što treba paziti?

Rujan za mnoge označava početak novih poslovnih planova i aktivnosti – nakon dobroga ljetnog odmora, vraćamo se s mnoštvom ideja u "uredske klupe", baš kao što smo se nekad uzbuđeno pripremali za novo školsko razdoblje. Svako novo ulaganje, proizvod ili usluga zaslužuju dobru marketinšku podršku jer ih radite za svoje postojeće i buduće klijente i kupce, a ne za sebe. No, kako uopće započeti s marketinškim aktivnostima? Marketinški plan osnova je od koje počinjete graditi poveznicu s publikom i kojeg ćete se držati do ostvarenja određenih ciljeva.

"Kao što razvoj nekog proizvoda ili usluge prati konkretan plan - od istraživanja tržišta, preko R&D aktivnosti, do proizvodnje i logistike, tako je i za marketinšku aktivnost potreban detaljan i promišljen plan. On je ekstenzija rezultata vašeg truda i rada te je posve jedinstven za određeno tržište, robu, željenoga kupca i druge čimbenike", pojašnjava nam Marija Salopek Mirosavljević, key account menadžerica iz agencije Grizli komunikacije.

Danas je teško ići ukorak s brzim promjenama u svijetu oglašavanja i komunikacija, osobito ako je osnovna djelatnost tvrtke u posve drugoj industriji, što je posebno izraženo u malim i srednjim poduzećima koja još nemaju resurse za vlastite marketinške odjele. Slično kao što se u razvoju tehnologije mijenjaju proizvodni procesi ili načini isporuke, tako gotovo svakog dana vidimo novitete na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija koji mijenjaju način na koji ciljane skupine primaju poruke.

"Zbog ubrzanih promjena mnoge se tvrtke odlučuju za odabir komunikacijskog partnera koji zna kako efikasno privući pozornost na njihov proizvod ili uslugu. Danas velik dio marketinškog plana zauzima osmišljavanje i postavljanje strategije digitalnog marketinga, tako da je važno da na njemu radi tim koji je u toku s brzom izmjenom trendova. No, i dalje je temelj dobroga marketinškog plana prikladno definiranje ciljanih skupina, poruka kojima ćemo im se obratiti i komunikacijskih kanala kojima ćemo doći do njih", dodaje Salopek Mirosavljević.

Na taj način tvrtke mogu izbjeći neugodna iznenađenja na tržištu poput pogrešne procjene budućeg ponašanja "idealnoga" kupca. Primjerice, ako se proizvod želi predstaviti tinejdžerima, stručno izrađen marketinški plan u obzir će uzeti trenutačno popularne formate sadržaja, ali i predvidjeti prelazak ove skupine s TikToka na neku novu društvenu mrežu te pri odabiru ključnih poruka neće slijediti ono što je bilo popularno jučer, već će oblikovati novi sadržaj.

"Mnoštvo je primjera gdje neki brend misli da je moderno koristiti hashtagove ili pojedine memove te da će se to 'moderno' svidjeti mladima, a ustvari je trend odavno prošao. S druge strane, neki pogrešno procijene da će se starijima približiti samo putem TV spota ili oglasa u novinama, a žele prodati nešto što zahtijeva određenu tehnološku znatiželju. Marketinški plan može u korijenu srezati krive procjene i ukloniti osobne preferencije iz osmišljavanja poruka i aktivnosti jer brzo pokaže da nam najvjerojatniji kupac ustvari nije nimalo sličan po navikama, interesima i željama", kaže Salopek Mirosavljević dodajući da će dobar marketinški plan stoga spriječiti i nepotrebne troškove koji nastaju kad se tvrtke promoviraju na pogrešan način ili pogrešnim ljudima.

Važnost stručne izrade plana
Budžetiranje marketinških aktivnosti često je izazovno ako se ne raspolaže širokim znanjima o troškovima i procjenama njihovih rezultata, primjerice, ako tvrtka koja se želi oglašavati reklamnim panoima nije upućena u to što je sve uključeno u trošak izrade i postavljanja jednog plakata niti kako lokacija može utjecati na primitak njegove poruke. Salopek Mirosavljević stoga napominje da tvrtke sve više shvaćaju važnost stručne izrade marketinškog plana.

"Informacije kojima raspolaže tvrtka koja se planira oglašavati iznimno su važne i čine osnovu toga što se i u kojem roku može učiniti i postići, no sredstva za marketing su, kao i za sve drugo, uvijek ograničena te se s više iskustva u ovom području mogu ostvariti i bolji rezultati. Posebno je to vidljivo u gerilskom marketingu, gdje se s dobrom idejom i s manjim ulaganjima može postići cilj. Zato je važno u marketinškom planu postići idealnu ravnotežu i sredstva rasporediti tako da se usredotoče baš tamo gdje su kupci, odnosno klijenti", govori Salopek Mirosavljević.

Pri izradi marketinškog plana tvrtke se mogu voditi tradicionalnim podjelama, poput one na taktički, odnosno kratkoročni i strateški, tj. dugoročni plan, ali jednako tako moraju biti agilne, spremne na brze izmjene ako to zahtijeva tržište. Posebno je to prisutno u taktičkim planovima jer bilo koji događaj u svijetu može uzrokovati potrebu hitne promjene.

"Ako tvrtka u planu ima oglašavanje određenom ključnom riječi, a istom se u svojim aktivnostima počne koristiti neka američka ekstremistička grupa, iako se radi o pojmu koji inače nije sporan, bit će važno spriječiti komunikacijsku krizu i potencijalno prekinuti sve marketinške aktivnosti koje se koriste tom riječju te brzo osmisliti i plasirati primjerenu alternativu i objasniti razloge promjene putem aktivnosti odnosa s javnošću. Komunikacije su zaokružena cjelina čiji se dijelovi stalno mogu prilagođavati i međudjelovanjem čuvati reputaciju tvrtke te istodobno promovirati njezine proizvode ili usluge. Ništa ne smije po svaku cijenu ostati isto, pa tako ni marketinški plan – ista mora ostati samo njegova kvaliteta", zaključuje Marija Salopek Mirosavljević, uz napomenu da se s njegovom izradom preporučuje započeti što prije jer se kvalitetna provedba lakše osigurava ako su nam na raspolaganju duži rokovi.


Komentari članka

Vezani članci

Klikabilnost više nije sveto pismo, sadržaj ostaje svet

12.10.2021.

Naučili su ljudi zanemariti sadržaj koji nalikuje na oglase, blizu je njih ili se pojavljuje na mjestima koja su tradicionalno posvećena oglasima. Zato nativni formati priču nastoje predstaviti u prirodnome medijskom okružju, u pravo vrijeme na pravome mj

Najpodatniji sadržaj mijese ruke običnih ljudi

11.10.2021.

Sadržaj koji su stvorili korisnici, odnosno ‘user generated content‘ (ili UGC, korisnički generirani sadržaj), pretvorio se u nenadmašne reklamne kampanje. Autentičan je, besplatan i kupci mu vjeruju

Za planetarni uspjeh brenda Apple zaslužan je Steve Jobs, ali i Nike

07.10.2021.

– Nike prodaje obuću. No, kad razmišljate o Nikeu osjećate nešto drugačije nego kad mislite o nekom drugom proizvođaču obuće. U njihovim reklamama kao što znate, čak ni ne govore o svojim proizvodima, ne govore o zračnim jastucima na tenisicama ni kako su

Biznis influencera: Porast od 33% i ulaganja u SAD-u viša od 3,6 milijardi dolara

05.10.2021.

Iako se uz influencere veže puno skeptičnosti, činjenica je da marketinški stručnjaci itekako prepoznaju veliki potencijal koji donose influenceri. Dapače, sav taj potencijal itekako potvrđuju brojke i statistike prema kojima se influencer marketing pokaz

Ove godine projekata iz New Yorka i Londona dobili smo više nego ikad

04.10.2021.

Daniel Ackermann, suosnivač i izvršni direktor Degordiana, u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva kako je pandemija utjecala na tržište marketinga i agencija, kakve su rezultate polučili Degordianovi specijalizirani uniti i novi modeli rada…

Tag cloud

 1. 2278 članka imaju tag turizam
 2. 2143 članka imaju tag hrvatska
 3. 1416 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1237 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1163 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 928 članka imaju tag investicije
 12. 749 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 446 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 434 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 411 članka imaju tag eu fondovi
 25. 399 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 395 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 399 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up