Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Stu 2022

Što s OPG-om kada umre nositelj gospodarstva - dvije su mogućnosti

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Leticija Hrenković  

Što s OPG-om kada umre nositelj gospodarstva - dvije su mogućnosti

Među najtraženijim informacijama kada je u pitanju pokretanje poljoprivredne proizvodnje, jesu one kako otvoriti OPG.

Ove ih je godine u Hrvatskoj otvoreno 1.385, duplo manje nego lani, a zatvoreno je njih 4.170, kažu podaci iz Upisnika OPG-ova.

Zatvaraju se zbog osobnih razloga, propasti proizvodnih resursa, ali u većini slučajeva zbog smrti nositelja obiteljskog gospodarstva.

Što napraviti s OPG-om nakon što dosadašnji nositelj premine, te koje su mogućnosti na raspolaganju nasljednicima umrle osobe – detalje donosimo u nastavku.

Novi nositelj može biti zaposlen drugdje
Nakon smrti nositelja proizvodni resursi se nasljeđuju. Članovi gospodarstva preminulog (ako ih ima) ili članovi njegove obitelji, mogu nastaviti gospodarsku djelatnost poljoprivrede samostalnim radom na OPG-u, ali moraju imenovati novog nositelja.

Nerijetko se događa da se nasljednici ne bave poljoprivredom, odnosno da se bave potpuno drugom djelatnošću, ali mnogi ne znaju da nema prepreke da novi nositelj bude osoba koja je zaposlena negdje drugdje. To je naime vrlo čest slučaj kod nas, da nositeljima OPG-ova poljoprivreda nije primarno zanimanje.

Vođenje gospodarstva, dakle, može biti dodatni posao. Važno je da se zemljište koje je preminuli prijavio na godišnjem zahtjevu za potporu, održava u stanju pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju.

To znači da ako gospodarstvo ima prijavljene pašnjake, oni trebaju biti popašeni ili pokošeni do određenog datuma, a ako je u pitanju oranica, onda na njoj nešto mora biti zasijano npr. travno-djetelinske smjese. Korova ne smije biti.

Obavljanje poljoprivredne aktivnosti kontrolira APPRRR, prije isplate izravnih plaćanja, a obuhvaćaju oko 5 posto svih korisnika potpora. Tako je lani Agencija provela 6.582 kontrola na terenu. U Upisniku OPG-ova trenutno je evidentirano 134.993 aktivnih poljoprivrednika.

Kako izgleda kontrola na terenu pisali smo ranije.

Kontrola APPRRR na farmi trajala čak četiri dana – evo što je sve pregledano

Onaj tko nije podnio zahtjev za potporu, kontrolu ne treba očekivati. Međutim, ako zahtjev ne podnese ni dogodine, onda taj OPG gubi pravo na poticaj - zauvijek.

Dogodine nova prava na plaćanja
Nakon što prođu dvije godine, a da OPG nije podnio zahtjev za izravna plaćanja (i time aktivirao svoja prava), izgubit će prava na plaćanja koja su mu dodjeljena pri osnivanju gospodarstva.

Zašto susjed prima veći poticaj? Što su povijesna prava?

Dakle, u slučaju da se prava na plaćanja ne aktiviraju uzastopno dvije godine, ona se vraćaju u tzv. nacionalnu rezervu i taj OPG više ne može dobiti potporu.

Naime, inicijalna prava na plaćanja dodjeljena su svakom aktivnom poljoprivredniku u Hrvatskoj još 2015. godine. Tu godinu u agrarnoj administraciji zovu referentnom, a sljedeća, 2023. godina nova je referentna godina za dodjelu prava.

Tada ulazimo u novo programsko razdoblje ZPP EU koje traje do 2027. godine i u kojem koristimo novi budžet za financiranje domaće poljoprivrede u iznosu od 5,3 milijarde eura. Taj će se novac koristiti za izravna plaćanja i mjere ruralnog razvoja, temeljem hrvatskog Strateškog plana kojeg je Europska komisija upravo odobrila.

Dakle, stara prava na plaćanja vrijede još ovu godinu, a dogodine će se svim aktivnim poljoprivrednicima u RH dodijeliti nova prava koja će vrijediti do 2027. godine.

Poljoprivredna gospodarstva koja se otvore nakon 2023. godine, neće moći dobiti prava na plaćanja, osim mladih poljoprivrednika (do 41. godine) i onih čiji se OPG-ovi nalaze u područjima s ograničenjima. Za njih su predviđena nova prava u nacionalnoj rezervi.

Procedura za naslijeđivanje OPG-a
Ali vratimo se na početak priče. Ako se po smrti nositelja nitko od nasljednika ne želi baviti poljoprivredom potrebno je proći proceduru zatvaranja gospodarstva u APPRRR, koja donosi rješenje o tom postupku s kojim prestaju sve prava i obveze tog OPG-a.

Naslijeđena prava na plaćanja mogu se prenijeti na druga aktivna poljoprivredna gospodarstva. Štoviše, mogu se prodati s nasljeđenim zemljištem, ali i bez njega.

Ako se nasljednik ipak odluči zadržati OPG tada se s pravomoćnim Rješenjem o nasljeđivanju treba javiti u nadležnu podružnicu APPRRR, koja radi promjenu nositelja u Upisniku poljoprivrednika. Novi nositelj dobiva nove pristupne podatke za Agronet - korisničko ime i lozinku. Matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG) ostaje isti, što nije slučaj kada se mijenja (živi) nositelj gospodarstva.

Isplata izravnih plaćanja, ako je stari nositelj podnio godišnji zahtjev, obavlja se na žiro račun novog nositelja.

U slučaju da je preminuli nositelj bio korisnik neke od mjera iz Programa ruralnog razvoja RH, novi nositelj mora podnijeti zahtjev za upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu. Nakon odobrenja tog zahtjeva, službenik APPRRR prebacuje zahtjev za potporu sa starog korisničkog računa na novi, a novom korisniku izdaje dodatak ugovoru o financiranju.

Provjerite obveze
Svakako treba u Agenciji provjeriti koje je sve obveze preminuli korisnik preuzeo, poput npr. potpore za ekološku poljoprivredu, dobrobit životinja ili neke druge mjere za koje je propisana petogodišnja obveza zadržavanja proizvodnje.

U svakom slučaju, smrt korisnika je viša sila, tako je i APPRRR vrednuje i kada je riječ o projektima (poput mjere 6) za koje je OPG potpisao ugovor o financiranju.

Zaključno, kod dvojbe – zatvoriti ili ne, treba imati na umu da se gašenjem gospodarstva gubi pravo na dodjelu novih prava na plaćanja u referentnoj 2023. godini, ali i mogućnost javljanja na natječaje za EU sredstva, koja su većinom uvjetovana registracijom OPG-a barem godinu dana prije otvaranja natječaja.


Komentari članka

Vezani članci

Krenuli su s klimama i ventilatorima iz podruma u Samoboru, a Tomislav Rukavina ih je lansirao u top 10 inženjerskih tvrtki u Europi

30.01.2023.

Samoborska tvrtka Klimaoprema dokaz je da se naši poduzetnici mogu uspješno nositi sa svjetskom konkurencijom i na polju visoke tehnologije. Vrijedni Samoborci među najvećim su europskim proizvođačima opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore

Fine Line iz Matulja uz pomoć EU dovršio investiciju od milijun eura, imaju novu proizvodnu halu

27.01.2023.

Obrt Fine Line aplicirao je na natječaj za sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj i povukao bespovratna sredstva u iznosu od 337.000 eura

U njemačkom Siemensu bio 7 godina, vratio se u rodni grad i otvorio bravarski obrt

25.01.2023.

Najnoviji su stanari vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora supružnici Jasmina i Petar Živković, koji su se nakon sedam godina provedenih u Njemačkoj, gdje je Petar u pogonima Siemensa usavršio precizno zavarivanje, vratili u svoj radni grad i otvorili obrt

IT firmu je otvorio mjesec dana nakon završetka faksa, a danas ima ured i u Dubaiju. Upoznajte 30-godišnjeg Hrvoja

25.01.2023.

Što se tiče izazovnih i teških razdoblja u firmi, kaže kako ih je najviše bilo na početku i kad je završio prvi projekt u Sloveniji. “Ostalo nas je četvero u firmi, a nemamo posla. Što ćemo raditi? Taj prvi trenutak je bio zastrašujuć, no sabrali smo se i

Sve više radnih mjesta ostat će nepopunjeno

24.01.2023.

Troškovi rada, jaz između dostupnih i potrebnih vještina zaposlenika te nemogućnost popunjavanja radnih mjesta na vrijeme - to su tri najveća izazova s kojima će se u bližoj budućnosti, u idućih pet godina, susretati kompanije, koji ionako već sad posluju

Tag cloud

 1. 2429 članka imaju tag turizam
 2. 2293 članka imaju tag hrvatska
 3. 1399 članka imaju tag svijet
 4. 1500 članka imaju tag izvoz
 5. 1749 članka imaju tag financije
 6. 1083 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1171 članka imaju tag trgovina
 8. 1201 članka imaju tag ict
 9. 1306 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1028 članka imaju tag investicije
 11. 967 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1069 članka imaju tag industrija
 13. 793 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1090 članka imaju tag EU
 15. 891 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 498 članka imaju tag poticaji
 18. 696 članka imaju tag maloprodaja
 19. 505 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 644 članka imaju tag marketing
 22. 353 članka imaju tag potpore
 23. 475 članka imaju tag eu fondovi
 24. 567 članka imaju tag tehnologija
 25. 436 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 524 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 484 članka imaju tag obrazovanje
 29. 445 članka imaju tag porezi
 30. 428 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 377 članka imaju tag osijek
 32. 406 članka imaju tag energetika
 33. 455 članka imaju tag dzs
 34. 368 članka imaju tag start up
 35. 400 članka imaju tag hnb
 36. 330 članka imaju tag hgk
 37. 432 članka imaju tag BDP
 38. 406 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor