Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2016

Šveđani poludjeli za drvenim kućama iz Voćina

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Ivana Barišić  

Šveđani poludjeli za drvenim kućama iz Voćina

Mario Abramović i Miodrag Jarić pokrenuli su proizvodnju u pogonima propalog slatinskog Gaja, a danas inženjerske drvene konstrukcije izvoze diljem Europe

Nakon stečaja slatinskog Gaja prije osam godina, Mario Abramović i njegov kolega Miodrag Jarić prvo su unajmili, a potom i kupili pogone ove posrnule tvrtke za proizvodnju drvenih konstrukcija u Voćinu. U posao su krenuli s osam, da bi danas Drvene konstrukcije imale 40 zaposlenih. U ovom malom slavonskom mjestu proizvode ono što nitko drugi u Hrvatskoj ne radi, a kupaca imaju širom Europe. Prošle godine voćinska tvrtka uprihodila je dvostruko više nego godinu ranije, 22,32 milijuna kuna dok im je dobit iznosila 69,57 tisuća kuna.

'Etablirali smo se na području inženjerskih drvenih konstrukcija. Kuće koje radimo za švedsko tržište su jedno od naših manjih projekata u smislu zahtjevnosti inženjerske građevine jer smo radili puno veće objekte, poput zatvorene jahaonice Državne ergele u Đakovu, sportske dvorane u Lovreču ili konstrukcije bazilike Gospe od Otoka u Solinu', govori za tportal Mario Abramović, tehnički direktor Drvenih konstrukcija koje rade po čitavoj Hrvatskoj, ali i izvoze u Makedoniju, Italiju, Švedsku.

Izvoz nije cilj, ali im je drag

Iako im izvoz nije primarni cilj, očekuju kako će im do kraja godine dosegnuti 40 posto proizvodnje. Voćinska tvrtka ne cilja na određena tržišta, ali se prilikom svakog posla vodi jednostavnom formulom – rade se projekti koji se mogu uklopiti u cijenu i zaraditi.

'Izvoz nam je posebno drag jer se iz tog segmenta vidi kako jedna mala tvrtka iz Voćina može raditi jednako uspješno kao najmodernija tvornica u Austriji ili Njemačkoj kojoj možemo konkurirati cijenom i kvalitetom', nastavlja Abramović.

U najnoviji posao na švedsko tržište zakoračili su sa zagrebačkom Radman grupom. Svojevrsna ulaznica za to im je bio nedavno otvoreni objekt Panonskog drvnog centra kompetencije u Virovitici, prvi takav u Hrvatskoj. Švedske investitore koji grade luksuzne stambene zgrade u gradu Uppsali oborio je s nogu.

'Šveđanima ne prodajemo kubik drveta, nego smo za njih pronašli tehničko-tehnološko rješenje, složili model konstrukcije i prezentirali im ga. Nismo im osmislili dizajn i arhitekturu nego kostur, odnosno konstrukciju. To je velika kuća, 12 puta 20 metara koja se proteže na dvije etaže. Prve dvije su gotove, a do kraja godine trebale bi biti još dvije. Oni bi tamo izgradili novo naselje s nekoliko stotina takvih kuća', ističe sugovornik.

O vrijednosti same konstrukcije ne mogu govoriti zbog dogovorenih uvjeta s investitorima. No sve što ode na europski sjever proizvedeno je u njihovu pogonu. Jelu i smreku koriste za konstrukciju, a hrast za pročelje. Većinu sirovina nabavljaju iz hrvatskih pilana, a tek nešto manje uvoze iz susjedne Bosne i Hercegovine te Austrije. Godišnja vrijednost nabavljene sirovine kreće im se na oko milijun eura.

'U Makedoniji radimo na gledalištu filharmonije, a u Italiji na projektima sportskih dvorana. Ne proizvodimo standardni program nego uvijek radimo po projektima i svaki je drugačiji, od inženjerskog pristupa, inovacija, dimenzija, oblikovanja, sastavljanja. Najbolja nam je reklama zadovoljstvo naručitelja. Razina kvalitete mora biti konstantna jer nam to otvara nova vrata', tumači on.

Tajna uspjeha

U Hrvatskoj nemaju konkurencije među domaćim proizvođačima, nego im ona dolazi iz Europe.

'Kod nas su dvije tvornice pokušale, ali nisu uspjele. Konkurencija na europskom tržištu je velika jer se tamo drvene konstrukcije koriste više nego kod nas, a njihovi proizvođači prisutni su i ovdje, pa morate biti bolji kako biste dobili posao. U ovoj proizvodnji ključna uloga je na ljudima koji znaju raditi jer su projekti različiti, nema šprance. Stoga treba stvoriti, obučiti i uložiti u kvalitetan kadar', ukazuje Abramović, inženjer građevine iza kojega je dva desetljeća radnoga iskustva.

Broj zaposlenih u Drvenim konstrukcijama u Voćinu trebao bi se povećavati. U ovoj tvrtki očekuju odobrenje projekta za nove tehnologije iz Ministarstva poduzetništva u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna čime bi povećali proizvodne kapacitete, zaposlili nove ljude i povećali izvoz.


Komentari članka

Vezani članci

AD Plastik ugovorio nove poslove za PSA i FCA Grupu vrijedne 47 milijuna eura

17.04.2019.

Solinska tvrtka ugovorila je i 20,7 milijuna eura novih poslova za FCA Grupu i to za vozila Jeep Compass i Fiat 500e.

Veliki uspjeh naše najveće otočke tvornice: 900 tona svježe tune otišlo je put Japana

15.04.2019.

Tuna je jedna od najcjenjenijih riba i spada među najskuplje prehrambene proizvode u svijetu, a rašireno je mišljenje da se u Jadranskom moru uzgaja najbolja tuna, pa je time i najznačajnija riba za hrvatsko gospodarstvo

Njihovi papirnati proizvodi prodaju se po cijeloj Europi i Bliskom istoku

15.04.2019.

Uz vlastite robne marke puno proizvodimo i proizvode drugih robnih marki trgovačkih lanaca u Hrvatskoj tako da sam siguran da je svatko barem jednom kupio neki proizvod iz naše tvornice, a da ne zna da je i to bio domaći proizvod

Čim dosegnemo 300 milijuna kuna godišnjeg prihoda treći put ćemo se otvoriti bilo strateškim ili equity partnerima

12.04.2019.

Prošla godina bila je izrazito turbulentna, no ostvarili smo prihod kao godinu ranije. U ovoj ćemo integrirati novu lokaciju koju smo otvorili 2018. u Otočcu, a u 2020. provesti sljedeću akviziciju

Zašto su talijanski, španjolski i francuski proizvodi ‘vrjedniji’ od hrvatskih?

12.04.2019.

Zbog geostrateškog položaja hrvatski proizvođači baštinici su prava da svoje proizvode nazivaju proizvodima mediteranske prehrane i prodaju ih kao takve. Međutim, kad se pojavljuju u izvozu, to uopće ne spominju

Tag cloud

 1. 1883 članka imaju tag hrvatska
 2. 1905 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 948 članka imaju tag trgovina
 8. 818 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 912 članka imaju tag svijet
 11. 951 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 508 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 569 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija