Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2016

Šveđani poludjeli za drvenim kućama iz Voćina

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Ivana Barišić  

Šveđani poludjeli za drvenim kućama iz Voćina

Mario Abramović i Miodrag Jarić pokrenuli su proizvodnju u pogonima propalog slatinskog Gaja, a danas inženjerske drvene konstrukcije izvoze diljem Europe

Nakon stečaja slatinskog Gaja prije osam godina, Mario Abramović i njegov kolega Miodrag Jarić prvo su unajmili, a potom i kupili pogone ove posrnule tvrtke za proizvodnju drvenih konstrukcija u Voćinu. U posao su krenuli s osam, da bi danas Drvene konstrukcije imale 40 zaposlenih. U ovom malom slavonskom mjestu proizvode ono što nitko drugi u Hrvatskoj ne radi, a kupaca imaju širom Europe. Prošle godine voćinska tvrtka uprihodila je dvostruko više nego godinu ranije, 22,32 milijuna kuna dok im je dobit iznosila 69,57 tisuća kuna.

'Etablirali smo se na području inženjerskih drvenih konstrukcija. Kuće koje radimo za švedsko tržište su jedno od naših manjih projekata u smislu zahtjevnosti inženjerske građevine jer smo radili puno veće objekte, poput zatvorene jahaonice Državne ergele u Đakovu, sportske dvorane u Lovreču ili konstrukcije bazilike Gospe od Otoka u Solinu', govori za tportal Mario Abramović, tehnički direktor Drvenih konstrukcija koje rade po čitavoj Hrvatskoj, ali i izvoze u Makedoniju, Italiju, Švedsku.

Izvoz nije cilj, ali im je drag

Iako im izvoz nije primarni cilj, očekuju kako će im do kraja godine dosegnuti 40 posto proizvodnje. Voćinska tvrtka ne cilja na određena tržišta, ali se prilikom svakog posla vodi jednostavnom formulom – rade se projekti koji se mogu uklopiti u cijenu i zaraditi.

'Izvoz nam je posebno drag jer se iz tog segmenta vidi kako jedna mala tvrtka iz Voćina može raditi jednako uspješno kao najmodernija tvornica u Austriji ili Njemačkoj kojoj možemo konkurirati cijenom i kvalitetom', nastavlja Abramović.

U najnoviji posao na švedsko tržište zakoračili su sa zagrebačkom Radman grupom. Svojevrsna ulaznica za to im je bio nedavno otvoreni objekt Panonskog drvnog centra kompetencije u Virovitici, prvi takav u Hrvatskoj. Švedske investitore koji grade luksuzne stambene zgrade u gradu Uppsali oborio je s nogu.

'Šveđanima ne prodajemo kubik drveta, nego smo za njih pronašli tehničko-tehnološko rješenje, složili model konstrukcije i prezentirali im ga. Nismo im osmislili dizajn i arhitekturu nego kostur, odnosno konstrukciju. To je velika kuća, 12 puta 20 metara koja se proteže na dvije etaže. Prve dvije su gotove, a do kraja godine trebale bi biti još dvije. Oni bi tamo izgradili novo naselje s nekoliko stotina takvih kuća', ističe sugovornik.

O vrijednosti same konstrukcije ne mogu govoriti zbog dogovorenih uvjeta s investitorima. No sve što ode na europski sjever proizvedeno je u njihovu pogonu. Jelu i smreku koriste za konstrukciju, a hrast za pročelje. Većinu sirovina nabavljaju iz hrvatskih pilana, a tek nešto manje uvoze iz susjedne Bosne i Hercegovine te Austrije. Godišnja vrijednost nabavljene sirovine kreće im se na oko milijun eura.

'U Makedoniji radimo na gledalištu filharmonije, a u Italiji na projektima sportskih dvorana. Ne proizvodimo standardni program nego uvijek radimo po projektima i svaki je drugačiji, od inženjerskog pristupa, inovacija, dimenzija, oblikovanja, sastavljanja. Najbolja nam je reklama zadovoljstvo naručitelja. Razina kvalitete mora biti konstantna jer nam to otvara nova vrata', tumači on.

Tajna uspjeha

U Hrvatskoj nemaju konkurencije među domaćim proizvođačima, nego im ona dolazi iz Europe.

'Kod nas su dvije tvornice pokušale, ali nisu uspjele. Konkurencija na europskom tržištu je velika jer se tamo drvene konstrukcije koriste više nego kod nas, a njihovi proizvođači prisutni su i ovdje, pa morate biti bolji kako biste dobili posao. U ovoj proizvodnji ključna uloga je na ljudima koji znaju raditi jer su projekti različiti, nema šprance. Stoga treba stvoriti, obučiti i uložiti u kvalitetan kadar', ukazuje Abramović, inženjer građevine iza kojega je dva desetljeća radnoga iskustva.

Broj zaposlenih u Drvenim konstrukcijama u Voćinu trebao bi se povećavati. U ovoj tvrtki očekuju odobrenje projekta za nove tehnologije iz Ministarstva poduzetništva u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna čime bi povećali proizvodne kapacitete, zaposlili nove ljude i povećali izvoz.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski proizvođači putem Spara izvezli proizvode u vrijednosti 68 milijuna eura

17.01.2019.

Veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spara prošle su godine izvezli proizvode u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, i to u Austriju, Mađarsku, Sloveniju

Hrvatske šume odobrile su ukupno 1.157.445 kubičnih metara drvne sirovine za pedeset novih kupaca

10.01.2019.

Iako je povećan broj novih kupaca, ukupna količina odobrenog drva nije povećana u odnosu prema dosadašnjim godinama zbog očuvanja šuma

Goleme razlike robnog izvoza među županijama

08.01.2019.

Vrijednost izvoza Grada Zagreba od 33,2 milijarde kuna dva je puta veći od ukupnog izvoza županija Jadranske Hrvatske (15.9 milijardi kuna) i čini trećinu od 104,6 milijardi kuna ukupnog izvoza zemlje

Končar sklopio ugovor za rehabilitaciju TS Prilep 1 u Makedoniji

13.12.2018.

Projekt obuhvaća revitalizaciju primarne opreme na 110 kV poljima, ugradnje sekundarne opreme za zaštitu i upravljanje, SCADA sustava te ranije navedene radove elektromontaže i projektiranja te ispitivanja i puštanja u pogon.

Počeli su s miješalicom za sladoled. Sad imaju 945 radnika i izvoze u 50 zemalja

02.12.2018.

U nekim dijelovima pogona maske za disanje mijenjaju se i po tri puta na dan, a ruke u rukavicama prskaju se svako malo sredstvima za dezinfekciju, praktički za svaku intervenciju u liniji proizvodnje

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 804 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 881 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast