Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Sij 2018

Svjetski biznis u 2017. - padale su ostavke i burzovni rekordi, no sve je nadmašio sjaj digitalnih valuta

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Karlo Vajdić  

Svjetski biznis u 2017. - padale su ostavke i burzovni rekordi, no sve je nadmašio sjaj digitalnih valuta

Dok smo se u Hrvatskoj bavili Agrokorom, svjetski biznis prošle su godine obilježili skandali vezani uz kvalitetu čelika koji su kupovali najveći svjetski proizvođači automobila i aviona, burzovni rekordi i iznenadna preuzimanja, ostavke u Uberu, otvaranja kineskih tvornica u SAD-u i neodoljivi sjaj digitalnih valuta

Kraj godine i početak nove uvijek daju dobru priliku za rezimiranje događaja koji su se odigrali u posljednjih dvanaest mjeseci pa ćemo ovdje podsjetiti na desetak, po našoj procjeni, najvažnijih stvari koje su u 2017. obilježile međunarodni biznis i ekonomiju. Naravno, priča godine u Hrvatskoj je propast Agrokora, no ovdje ćemo se fokusirati samo na globalne događaje i trendove.

Iako bi se proteklu godinu prije svega moglo proglasiti godinom politike – zbog izbora u Francuskoj, Njemačkoj, prve godine Donalda Trumpa u Bijeloj kući, formalnog započinjanja Brexita, Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine i još hrpe drugih događaja – pokušali smo se, usprkos enormnim efektima koje politika ostavlja na ekonomiju, ipak fokusirati na događaje i trendove koji su barem koliko-toliko izdvojeni iz zagrljaja politike i koji su ostavili najviše traga na tržišta i u poslovnom svijetu.

1. Bitcoin i kriptovalute

Bitcoin je u fokus javnosti prvi put znatnije skočio krajem 2013. godine kad mu se vrijednost udeseterostručila s nekih stotinjak na više od tisuću američkih dolara. Od tada pa do proljeća ove godine opet je bio najviše predmetom interesa tek skupine entuzijasta, no krajem travnja započinje njegov snažan rast zbog čega bitcoin i druge slične kripto i digitalne valute od tada ne prestaju puniti novinske retke. Rast cijene samog bitcoina, koji se poigravao i s vrijednošću od 20 tisuća dolara, i drugih valuta, te općeniti skok popularnosti digitalnih valuta (postoje informacije da ih ima više od 2,5 tisuće), posebno su obilježili kraj 2017.

Regulatori i vlade država počeli su ozbiljno shvaćati valutno-digitalnu revoluciju te sporadično pokušavaju uvesti i reda na tržište fenomena za koji još uvijek nitko nije siguran u kojem će smjeru krenuti. Kako je interes šire javnosti rastao, preporuke i objašnjenja o čemu se radi preplavili su medije i iako se i dalje radi prvenstveno o špekulativnoj investiciji, činjenica da se mnogi regulatori i mnogi financijski stručnjaci i institucije bave testiranjem tehnologije koja stoji u osnovi bitcoina, govori u prilog tome da ćemo s digitalnim valutama prijateljevati i u duljem roku.

2. Uber

Kad se u poslovnim medijima nije pričalo o bitcoinu i digitalnim valutama, pričalo se i pisalo o Uberu. Jedna od najvrednijih svjetskih tehnoloških kompanija već godinama ne prestaje izazivati kontroverze: od pobuna taksi prijevoznika na tržištima na kojima se pojavi Uber, preko regulatora nespremnih na novi vid poslovanja na prijevozničkom tržištu, do same kompanije u kojoj je poslovna kultura bila daleko od idilične.

Travis Kalanick, osnivač i dugogodišnji glavni izvršni direktor kompanije, ljetos je bio prisiljen dati ostavku nakon pritiska većine investitora zbog optužbi o neprimjerenom ponašanju, kao i nebrizi oko slučajeva seksualnog zlostavljanja u kompaniji. Na njegovu poziciju imenovan je Dara Khosrowshahi. Uber je tijekom godine širio ponudu usluga koje pruža (u Hrvatskoj se pojavio UberBoat, morski prijevoz za turiste na Jadranu), a vijesti o upitnom legalitetu usluga koje pruža u raznim državama i gradovima začinila je posljednjih dana 2017. odluka Europskog suda koji je presudio da se radi prijevozničkoj kompaniji, a ne kompaniji koja samo organizira prijevoz preko svoje aplikacije, kao što to tvrde u samom Uberu.

3. Amazon.com kupuje Whole Foods

Prošla godina donijela je mnogo spajanja i pripajanja velikih kompanija diljem raznih industrija. Sredinom godine u duhanskoj industriji dovršeno je preuzimanje u kojem je British American Tobacco za gotovo pedeset milijardi dolara preuzeo američki Reynolds. Otprilike u isto vrijeme dovršeno je i preuzimanje u kojem je ChemChina preuzeo švicarsku kemijsku industriju Syngenta što je bilo najveće kinesko inozemno preuzimanje u povijesti.

No poslovne krugove najviše je iznenadio potez internetskog trgovačkog lanca Amazon.com koji je sredinom lipnja objavio preuzimanje američke kompanije Whole Foods Market, lanca od četristotinjak trgovina poznatog po prodaji organske hrane i sličnih namirnica. Amazon.com je time napravio najveći iskorak na tržište klasičnih trgovačkih lanaca kojima je svojom internetskom poslovnom strategijom ionako dosad godinama uzimao dio po dio tržišnog kolača. Dobre vijesti pomogle su dionici Amazona da ove godine i po prvi puta premaši cijenu od 1000 dolara, a Jeff Bezos, osnivač i glavni izvršni direktor, je u jednom trenutku na poznatoj Forbesovoj listi najbogatijih ljudi preskočio i Billa Gatesa i Warrena Buffetta zasjevši na sam njen vrh.

4. Burzovni rekordi

Korporativna Amerika vjeruje da Donald Trump donosi rast ekonomije. Iako će za nekakve ocjene posljedica Trumpovog predsjednikovanja na ekonomiju trebati pričekati malo dulje, ako je suditi po proteklih godinu dana, investitori vjeruju u bolju budućnost američke privrede. Cijene dionica na burzama u osnovi su odraz očekivane vrijednosti kompanija u budućnosti, odnosno njihovih prihoda. Burzovni indeksi, koji se računaju na temelju tih cijena, onda također prikazuju kakva su očekivanja od budućeg poslovanja kompanija, odnosno ekonomije općenito.

A američki burzovni indeksi prošle su godine bili nezaustavljivi. Rast im je počeo odmah po preklanjskoj izbornoj pobjedi Donalda Trumpa, a od početka godine samo su nastavili nizati rekorde. Dow Jones Industrial Average, indeks njujorške burze, preskočio je po prvi puta u povijesti razinu od 20.000 bodova krajem siječnja, a pobjednički niz se nastavio kroz godinu: 21.000 početkom ožujka, 22.000 u kolovozu, 23.000 sredinom listopada, 24.000 krajem studenog, a ovih se dana sasvim približio i psihološkoj granici od 25.000 bodova. Ništa manje impresivan nije bio ni rast indeksa tehnoloških kompanija Nasdaq koji se ovih dana sasvim približio, nikad prije dosegnutoj, razini od 7.000 bodova.

5. Foxconn otvara tvornicu u SAD-u

Kineska kompanija Foxconn objavila je sredinom godine da će u Sjedinjenim Američkim Državama otvoriti novu tvornicu. Iako ovo nije prvi slučaj da neka kineska kompanija otvara pogon u SAD-u, niti je prvi puta da Foxconn otvara tvornicu u inozemstvu, ovaj je potez ipak jedan od najvećih simbola koliko su se vremena promijenila. Dok su kroz posljednja tri desetljeća američke kompanije jeftinu proizvodnju tražile na istoku Azije, globalni gospodarski odnosi su se u međuvremenu toliko preokrenuli da kineske kompanije sada traže lokacije u SAD-u kako bi smanjile troškove proizvodnje.

Foxconn je jedan od najvećih svjetskih proizvođača elektronike dijelom zloglasan i po teškim uvjetima koji su vladali u njegovim kineskim kompanijama. Kompanija je obećala da će u američkoj saveznoj državi Wisconsin izgraditi tvornicu iz koje će početkom 2019. u prodaju krenuti najmoderniji ekrani s tekućim kristalima (LCD, liquid crystal display). Sveukupno ulaganje procjenjuje se na desetak milijardi dolara u čemu će znatan dio pokriti lokalne vlasti kroz subvencije i slične poteze. Postigne li puni kapacitet nova kineska tvornica u SAD-u bi u konačnici trebala zapošljavati 13 000 radnika.

6. Disney kupuje 21st Century Fox

Jedno od najvećih preuzimanja prošle godine objavljeno je pred sam njen kraj. Početkom prosinca Walt Disney Co. je objavio namjeru preuzimanja konkurenta 21st Century Fox u transakciji koja se procjenjuje na pedesetak milijardi dolara. Disney, koji najveći dio prihoda generira kroz televizijsku i filmsku produkciju i emitiranje, kao i kroz zabavne parkove, ovom će transakcijom preuzeti niz televizijskih kanala i filmskih studija koji se sada nalaze u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha.

7. Kobe Steel

Početkom listopada japanska korporacija Kobe Steel objavila je da je falsificirala potvrde o kvaliteti svojih proizvoda od aluminija, bakra te čelika, a u nekoliko idućih dana ispostavilo se da su sumnjivi proizvodi isporučeni u više od 500 kompanija. Kako se među kupcima Kobe Steela nalaze najveće i najpoznatije svjetske kompanije poput Toyote, Nissana, General Motorsa, Boeinga, Mitsubishija, Forda i mnogih drugih, skandal je jedan od najvećih koji su pogodili japanske korporacije u posljednjih nekoliko godina.

Tvrtke kojima je Kobe Steel bio dobavljač, ugrađivale su dijelove upitne kvalitete u svoje proizvode i bile su primorane ispitivati gdje su sve ugrađeni substandardni proizvodi te postoji li opasnost ugrožavanja ljudskih života, a Kobe Steelu, koji je obećao internu istragu, sada prijete deseci tužbi za naknadu štete.

8. Zaokret monetarne politike

Nakon desetak godina labave monetarne politike koju su propagirale najutjecajnije svjetske središnje banke, poput američkih Saveznih rezervi (Federal Reserve) i Europske središnje banke (ECB), prošla je godina konačno donijela opipljiviji zaokret.

Janet Yellen, u svojoj posljednjoj godini na poziciji predsjednice Feda lani kumovala trima povišenjima kamatnih stopa, dok je njen kolega Mario Draghi, guverner ECB-a, također najavio blago zaoštravanje monetarnih operacija. Oba poteza znače da velike središnje banke smatraju da ekonomije SAD-a i eurozone polako hvataju ozbiljni zamah, u čemu im više nije nužna pomoć monetarnih vlasti.

9. Paradise papers

U prvom dijelu 2016. godine na svjetlo dana izašla je gomila dokumenata iz panamske pravne tvrtke Mossack Fonseca u kojima su se nalazile informacije o imovini klijenata te tvrtke u raznim poreznim oazama. Svojevrstan nastavak tog skandala uslijedio je prošle godine kad su objavljeni tajni dokumenti još dvije slične kompanije: Appleby i Asiaciti Trust.

Skandal prozvan 'Rajski dokumenti' (Paradise papers) otkrio je hrpu informacija o poznatima i utjecajnima koji su koristili pogodnosti poreznih oaza za svoje poslove. Gotovo da i nema poznate kompanije koja nije imenovana u dokumentima, a od fizičkih osoba dokumenti spominju i britansku kraljicu Elizabetu II, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačkog kancelara Gerharda Schrödera, sadašnjeg američkog ministra financija Stevena Mnuchina, biznismena Georgea Sorosa, kao i domaćeg poduzetnika Danka Končara, pa Romana Abramoviča i Olega Deripaske, kao i još veliki broj ljudi iz politike, biznisa i zabave.

10. Tesla Model 3

Revolucija u energetskoj, ali i automobilističkoj industriji koje se sve više okreću čišćim izvorima energije prošle je godine dobila znatni poticaj kad je poznati američki proizvođač električnih automobila Tesla predstavio novi model automobila nazvan Model 3.

Važnost ovog modela, čija se puna proizvodnja očekuje u proljeće 2018. godine, u tome je što se prvi put radi o električnom automobilu cijenom pristupačnom srednjoj klasi potrošača. Iako se Tesla već mjesecima muči s uhodavanjem proizvodnje novog modela, osnivač i vlasnik Elon Musk otkrio je da su narudžbe za Model 3 još u kolovozu premašile brojku od 450.000.


Komentari članka

Vezani članci

Ruski trgovci od navijača su ubrali do pet milijardi dolara

16.07.2018.

Mundijal dao mali, ali važan poticaj ruskoj ekonomiji, kažu analitičari

Kako su dva brata uspjela zaraditi stotine milijuna dolara samo na optimizmu

11.07.2018.

Pokušali su prodavati majice s apstraktnim dizajnom, ali to im nije baš išlo. Onda je braći Bertu i Johnu Jacobsu palo na pamet da, zbog svakodnevne poplave u negativnih vijesti svuda oko njih, iskušaju tržište nudeći mu pozitivne poruke.

Beckham: Što poslije nogometa? Vino i viski!

11.07.2018.

David Beckham, nekadašnji kapetan Engleske, odabrao je nakon nogometne karijere novac uložiti u vinograd, a proizvodi i škotski viski, koji se pije i u Južnoj Africi.

Počeo je najveći trgovinski rat u povijesti. Što to znači za Hrvatsku?

09.07.2018.

SAD je započeo "najveći trgovinski rat u povijesti" koji će naštetiti svjetskom lancu vrijednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svjetski gospodarski rast

Malta - primjer da i vrlo male zemlje mogu biti uspješne

09.07.2018.

Do sredine šezdesetih godina bila je pod britanskom vlašću i glavnina ekonomija bazirala joj se na pružanju usluga britanskoj vojsci koja je tamo bila smještena. Nakon odlaska Britanaca, nova neovisna država morala je izgraditi ekonomiju praktički od nule

Tag cloud

 1. 1775 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP