Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Lis 2019

Tajna je u 45. paraleli? Kutjevo u rangu sa svjetski poznatim vinskim regijama

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Tajna je u 45. paraleli? Kutjevo u rangu sa svjetski poznatim vinskim regijama

Kutjevačko vinogorje nije samo najpoznatije u Hrvatskoj, već, kada je riječ o sorti graševina, i od Moldavije do Portugala te su upravo održane održane radionice pod nazivom ''Vinska priča-graševina'' sommeliera Siniše Lasana i Darka Lugarića u vinarijama Krauthaker i Galić, a u sklopu manifestacije "Dani hrvatskog turizma", koja je prvi put održana u pet slavonskih županija.

Kutjevačko vinogorje nalazi se na na 45,3° paraleli, istoj onoj na kojoj se nešto zapadnije prostiru svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Bordeaux i Oregon. Stoga ne čudi da je poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker, upravo jednu svoju vrhunsku graševinu nazvao po njoj, a u istu se uzdao i vinar Ivan Katunar, kad je na Krku u vrbničkom polju, sadio vinograde, o čemu smo već pisali.

Graševina nije autohtona, ali daje najbolje rezultate
Lugarić ističe da graševina nije naša autohtona sorta, ali daje najbolje rezultate svake godine. Ne samo po zastupljenosti od ukupno 48 posto vina - dok na području vinogorja Kutjevo to iznosi i 80 posto, već i po kvaliteti što se vidi po cijeloj lepezi vina te velike sorte. Dodao je da posljednjih deset godina raste proizvodnja kvalitetnih domaćih vina, a i više je investicija u moderne vinarije.

"Idemo jednim dobrim putem jer graševina daje izvrsna vina, od redovnih berbi, kasnih berbi i berbi prosušenih bobica, a jedno je od najomiljenijih vina i među vinskim stručnjacima i širom publikom", kaže Lugarić. Drugim riječima, najbolji omjer kvalitete i izdvojenog novca za vino na domaćem tržištu.

Na malenom prostoru Kutjevačkog vinogorja, ukupno 800 ha vinograda na obroncima Papuka, nalaze se brojne vinarije od kojih 30-ak poznatijih, koje za svoja vina dobivaju brojne nagrade i priznanja na najprestižnijim vinskim natjecanjima. No u domaćoj turističkoj potrošnji, tijekom cijele godine, nisu dovoljno prepoznate, čulo se u vinariji Krauthaker. Vlado Krauthaker ima 17 izvoznih tržišta, od Njemačke do SAD-a, a vina dolaze s 29 ha vlastitih vinograda i 55 ha u kooperaciji.

U samom Kutjevu se nalazi i najstariji vinski podrum (ne samo u Hrvatskoj!) onaj vinarije Kutjevo, iz čak 1232. godine, ali takav turistički biser, ne prate veći smještajni kapaciteti u cijeloj požeškoj Zlatnoj dolini, Vallis Aurea. Tamo su najprestižniji vinogradarski položaji Vinkomir, Mitrovac, Kaptol, Venje i Hrnjevac na Krndiji, za uzgoj vinove loze u Hrvatskoj.

Vino iz betonskih jaja i golema ulaganja
S druge strane, stotinjak metara dalje od starog dvorca u Kutjevu nalazi se i jedna od najmodernijih vinarija, ne samo u Hrvatskoj, vinarija Galić, koja je otvorena koncem prošle godine, tako da sad ima prvu berbu. Kapaciteta je deset puta veći nego stare vinarije iz 2008. godine, kad je požeški poduzetnik Josip Galić krenuo u veliki vinski svijet.

U novoj vinariji Galić je 95 posto bačava od francuskog hrasta, koje imaju prozirnu dužicu od pleksiglasa, nalaze se i velika betonska jaja, a koja imaju samo tri vinarije u Hrvatskoj. "Odlikuje ih starinski način odležavnja vina u betonu, gdje do izražaja dolazi oblik jajeta za vrtnju orange vina s više kisika u postupku meceracije", ističe naš domaćin u vinariji Galić, Hrvoje Gašparović. Osim toga, kaže, nova preša u vinariji daje njihovom roseu posebnu svijetlu boju, a golemi kapaciteti vinarije od 630.000 litara sad su popunjeni 50 posto.

No, čuli smo da sama vina neće biti bolja zbog svemirske opreme u vinariji, a bez ulaganja u vinograde, odnosno smanjenja prinosa za bijela vina na kilogram i pol po trsu, a crna još i više. Ukupna investicija u vinariju iznosi čak 54 milijuna kuna, a u samu zgradu 35 milijuna kuna.

Berba je bila dobra, ali ne kao lanjska
Vinarija Jakobović u Vetovu ima godišnje 100.000 litara vina sa 11 ha vinograda i nešto iz otkupa, a vinogradi potiču još iz 1923. godine. Branko Jakobović nije zaboravio istaknuti da je veliki vinar Ivan Enjingi, prvi iz Kutjeva, dobio zlatnog Decantera još 1994. godine, a još prije više od 40 godina, prekinuo tadašnji običaj prodaje vina na veliko, bez butelja, te tako 'probio led' što se tiče kvalitete graševine, ali i drugih sorata. Enjingi sad ima i crno Venje, a zbog eko vinograda i stado od 250 angusa.

Jakobović ima dva sina agronoma, a rezultat je vino graševina, nazvano kao i lokalni HNK Graševina, a tu je i jedinstveni Trg graševine u Kutjevu. Iskorak, nakon 15 godina vrhunske graševine, koja paše uz većinu slavonskih jela i običaja vide u stranim crnim sortama, kao što je merlot, a imaju i pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti...

Rijetke vinarke u Kutjevu, Zorica Tandara i Maja Perak ističu da je berba ove godine u Kutjevačkom vinogorju bila dobra, ali ne kao rekordna prošlogodišnja, koja je dala više grožđa. Sad su već morali 'zaustaviti vrenje' u podrumu, kako bi dobili bolje vino, jer je prinos grožđa bio manji, a kvaliteta veća.


Komentari članka

Vezani članci

Sve više visokoobrazovanih mladih seli iz gradskih u ruralna područja

13.02.2020.

Mlade poljoprivrednike cijele Slavonije i Baranje, a posebno one koji se u skorašnjoj budućnosti tek vide u toj grani, usrećila je vijest da će država subvencionirati kupnju zemlje za sve mlade koji se žele baviti poljoprivredom. Dio je to strateškog cilj

Ivan Enjingi: Nema ekološke poljoprivrede, kao ni vinogradarstva bez domaćih životinja!

29.01.2020.

Govoreći o 'tajni svog uspjeha', Enjingi je kazao da je nema jer je princip proizvodnje vina uvijek isti, ali da omjeri, kao i sve drugo, variraju od godine do godine. No, trebamo više raditi, a misliti ekološki jer nitko drugi nema pet vinogradarskih reg

U Mandićevcu će posaditi sigurnosne kolekcije 20-ak autohtonih sorata vinove loze

29.01.2020.

Blagoslovom vinograda pokušališta u Mandićevcu započela je nova godina za studente i profesore Fakulteta agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka. U ovoj godini imaju velike planove.

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

17.01.2020.

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio

Spojili dugogodišnju tradiciju i najmoderniju tehnologiju, rezultat - vrhunska vina

08.01.2020.

U ponudi vrijedne obitelji Vrbanek su četiri vrste vina (graševina, chardonnay, zweigelt, muškat žuti) koja imaju kontrolirano zemljopisno podrijetlo.

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 861 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1017 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 873 članka imaju tag industrija
 14. 636 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija