Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Pro 2018

Totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Linda Perić  

Totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom

Unatoč velikim očekivanjima, liberalizacija tržišta električnom energijom u Hrvatskoj pokazala se, nažalost, fijaskom.

Opskrbljivači se, jedan za drugim, polako "povlače" iz igre, a među posljednjima je tvrtka "220V", čiji su donedavni korisnici usluga zbunjeni jer im ovih dana stižu dopisi u kojima stoji kako su njihovi ugovori prebačeni "RWE Energiji".

Iz državne agencije HROTE (Hrvatski operator tržišta električne energije) to nam potvrđuju navodeći kako je "220V" svoje poslovanje "prodao" "RWE Energiji", nakon što je istu stvar učinio Hrvatski Telekom, koji je, također, nekoliko godina bio u "biznisu" sa strujom.

– Nakon prodaje portfelja krajnjih kupaca "220V" d.o.o. se povlači s tržišta u ulozi opskrbljivača – objašnjavaju iz HROTE-a.

'Kumovala' država

Inače, s tržišta opskrbe električnom energijom povuklo se čak sedam aktivnih opskrbljivača – uz već spomenuti HT i "220V", to su tvrtke "Partner Elektrik", "Korlea", "Nox grupa", "Rudnap Energija" i "i-energija".

Otkako je krenula liberalizacija tržišta, dozvolu za obavljanje djelatnosti opskrbe električnom energijom dobilo je ukupno 16 tvrtki, no onih koje su se doista time bavile, dakle, išle ususret kupcima, bilo je maksimalno deset.

Sad su, pak, ostale tri – Hrvatska elektroprivreda, koja je i nakon ukidanja monopola ostala najmoćnija zadržavši 90 posto hrvatskih kućanstava, "RWE Energija" kao drugi najjači igrač, te slovenski GEN-I.

Dok iz HROTE-a navode kako su opskrbljivači gasili svoje poslovanje unatrag pet godina, naš sugovornik Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku u udruzi "Splitski potrošač", tvrdi kako se povlačenje, zapravo, dogodilo u zadnja tri mjeseca.

– Takvoj situaciji uvelike je kumovala država, i to tako što je prisilila opskrbljivače da otkupljuju električnu energiju po cijeni od 42 lipe po kilovatsatu, koja je za čak 30 do 40 posto veća od one na burzi.

Zbog toga tržišni opskrbljivači više nisu mogli spuštati cijenu kako bi privukli kupce iz HEP-ove univerzalne usluge (prije HEP ODS, a danas HEP Opskrba, op.a.) da dođu k njima.

Nije država, međutim, time oštetila samo privatne tvrtke, nego i HEP koji, zbog svoga dominantnog položaja na tržištu, gubi na stotine milijuna kuna godišnje radi otkupa energije iz obnovljivih izvora po spomenutoj cijeni – objašnjava Kurtović.

Za neuspjelu liberalizaciju tržišta električnom energijom i opstanak tek tri opskrbljivača, krivi su, prema njegovim riječima, i sami potrošači.

– Čak 90 posto kućanstava ostalo je u HEP-ovoj univerzalnoj usluzi premda su im neki drugi opskrbljivači nudili povoljnije uvjete i bolju cijenu. U pitanju je vjerojatno bio strah od nepoznatog, odnosno skeptičnost prema novim davateljima usluge, ne znam što drugo.

Besplatan raskid

Osim toga, i država je indirektno kupce odvlačila od toga da odu od HEP-a jer im je čak tri godine trebalo da omoguće potrošačima koji su prešli privatnim opskrbljivačima dobivanje jedinstvenog računa za mrežarinu i za opskrbu. Oni su, dakle, do 1. siječnja 2017. godine dobivali dva računa za struju, jedan od Hrvatske elektroprivrede, a drugi od tržišnog opskrbljivača, što je za većinu kupaca bilo prilično zbunjujuće – drži Kurtović.

Našeg sugovornika pitamo kako se na potrošače konkretno odražava novonastala situacija, što oni mogu učiniti kad njihov opskrbljivač ugasi poslovanje i proda ga nekom drugom, kao što je slučaj s tvrtkom "220V".

– Ono što kupci električne energije moraju znati jest da je njihova odluka hoće li, na ovom konkretnom primjeru, prijeći "RWE Energiji", koja će ih vjerojatno uputiti u svoje opće uvjete poslovanja i cjenik, odnosno tarife. Oni se, naime, mogu odlučiti i za drugog opskrbljivača iako više nemaju puno izbora.

Ljudi se boje i pitaju nas hoće li morati plaćati penale zbog tog prelaska, no mi im objašnjavamo kako je raskid ugovora besplatan i zbog toga ne bi smjeli imati nikakve dodatne troškove. Prije nego što prijeđu novom opskrbljivaču moraju, naravno, podmiriti dugove prema starom – objašnjava savjetnik za energetiku iz "Splitskog potrošača".


Komentari članka

Vezani članci

Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

23.08.2018.

Radilište kogeneracijskoga postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase koje se gradi u Vukovarskoj gospodarskoj zoni obišli su u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor investicija u ENNA grupi Damir Kurtović i naj

Nakon žarulja s volframovom niti, od jeseni i halogene žarulje odlaze u povijest

21.08.2018.

Od jeseni na snagu stupaju nova pravila po pitanju rasvjete u kućanstvima.

PPD prema prihodima skočio na treće mjesto u Hrvatskoj

18.06.2018.

Snažan rast prihoda učvrstio je Inu na vrhu liste 1000 najvećih hrvatskih kompanija, a koju tradicionalno objavljuje tjednik Lider. Drugo mjesto još uvijek drži HEP, unatoč blagom padu prihoda, a na treće se probilo Prvo plinarsko društvo. Ina je vodeća p

HEP će ‘dopuniti’ državni proračun s 218,4 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti

07.06.2018.

Poslovni prihodi HEP-a d.d. lani su iznosili 7,7 milijardi kuna i bili su za 1,7 posto manji u odnosu na godinu prije, a iz HEP-a su to obrazložili ponajviše smanjenjem prihoda od prodaje plina na veleprodajnom tržištu.

HEP-ova pametna brojila donose i neke opasnosti

21.05.2018.

U narednih desetak godina HEP će o svom trošku zamijeniti sva postojeća brojila pametnim brojilima s daljinskim očitanjem. Digitalizacija praćenja korištenja električne energije donosi brojne koristi za potrošače, ali u njoj se kriju i neke opasnosti.

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1893 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 983 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 347 članka imaju tag poticaji
 22. 412 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 248 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 328 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija