Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Sij 2020

U Mandićevcu će posaditi sigurnosne kolekcije 20-ak autohtonih sorata vinove loze

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Damir Rukovanjski  

U Mandićevcu će posaditi sigurnosne kolekcije 20-ak autohtonih sorata vinove loze

Ovoga puta nema snijega. Od Đakova preko Satnice Đakovačke, pa Kućanaca, Drenja dižemo se uskom vijugavom cestom prema stoljetnim vinogradima Mandićevca na završecima obronaka Krndije. Blage padine. Izmjenjuju se oranice, voćnjaci, vinogradi. Suncem okupani. Nije baš za Sv.Vinka najbolje vrijeme. Kažu stari naši da kada za Vincekovo ima snijega, ali i barica u vinogradu, te i koja ptica da leti, da će biti odlična vinogradarska godina. No, ove godine mnogo toga fali. Nema ni snijega, ni barica. Ima ptica. Uz put nas prema Mandićevcu onako ljutito uz cestu ispraća i kobac. Vreba on svoje kao da je usred ljeta.

Dekan Zmaić poželi dobru narednu vinogradarsku godinu
No, Mandićevac, selo u Đakovštini na onako brdovitom kraju prekrasno izgleda i bez snijega. Ispred crkve šatre s licitarskim srcima vraća nas u djetinjstvo. No, iza crkve vinarija i vinograd pokušalište Fakulteta agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka je naš cilj. Inati se Slavonijo, ori se s padina vinograda uz zvuke tamburaša. Gosti se okupili. Peku slaninu i kobasicu nad vatrom i razmjenjuju svoja iskustva.

"Proslava svetog Vinka je prilika da pozovemo sve naše partnere, prijatelje, studente i profesore u naš vinograd" kaže prof.dr.sc. Kruno Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka čije je i pokušalište organiziralo ovu proslavu u vinogradu, te dodaje: "Ali i da proslavimo svu prošlogodišnju muku i rad te da našim studentima, djelatnicima i profesorima koji su angažirani u tom poslu poželimo dobru narednu vinogradarsku godinu."

Nakon toga su se prisutni, zajedno sa svećenikom, kako i nalaže tradicija, pomolili u vinogradu i blagoslivljali i njega i okupljene, s molbom da podari obilje plodova i vina. Dekan Zmaić je orezao prve trsove čime je i označio početak radne sezone, a pridružili su mu se i brojni gosti. Trsove je rezao i njegov kolega, dekan s fakulteta u Novom Sadu, prof.dr.sc. Nedeljko Tica. S ovim fakultetom koji također školuje buduće agronome osječki fakultet radi na brojnim međunarodnim projektima.

Nadogradnja pokušališta centrom za vino i vinovu lozu
Prof.dr.sc. Vlado Guberac, nekadašnji dekan, a sada rektor osječkog Sveučilišta kazao nam je kako se priprema projekt gradnje znanstveno-istraživačkog centra za vino i vinovu lozu na ovom pokušalištu i da se čeka samo da se raspiše pozivni natječaj od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Investicija je 15 milijuna kuna, i u završnoj je fazi, a ugovor preko projekta Slavonija i Baranja potpisan je 2018. godine", kazao je Zmaić.

"FAZOS se uključio i u nacionalni program očuvanja održive uporabe biljnih genetskih izvora koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, a u sklopu kojega će u travnju početi sadnja sigurnosne kolekcije 20-ak autohtonih sorata vinove loze kontinentalnih područja", istakao je Guberac koji vjeruje da će se u narednih dva, tri mjeseca otkopati prva lopata i početi izgradnja toga objekta važnog i za fakultet, ali i za cijelu istočnu Hrvatsku.

"Jako smo ponosni što u svim poslovima na pokušalištu sudjeluju i naši studenti koji tako prate cjelokupan proces proizvodnje", kaže dr.sc. Vlado Jukić, i dodaje kako ih se obučava u praksi kako bi u trenutku kada dobiju posao mogli u potpunosti obavljati sve zahtjeve suvremene vinogradarske proizvodnje.

Vinograd posađen 2013. godine
Osnivanjem Katedre za hortikulturu 2005. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, a kasnije uspostavljanjem sveučilišnih preddiplomskih (Hortikultura) i diplomskih studija (Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo), počela se znatnije širiti djelatnost institucije na područja struke u kojima do tada nije participirala. S tim u vezi nametnula se i potreba za kvalitetnijom praktičnom edukacijom budućih stručnjaka.


Komentari članka

Vezani članci

Dvije trećine naših vina su vrhunska

07.07.2020.

"Kroz vinsku omotnicu uveli smo novu mjeru, promociju vina na tržištima trećih zemalja. Reagirali smo brzo i mjerama nakon korone, za destilaciju i skladištenje vina, u vrijednosti od 43 milijuna kuna", naglasio je Karalić o mjerama koje je Vlada RH usvoj

Legendarni hrvatski vinar: Prodaja mi je pala 85 posto, ali nisam dao ni jedan otkaz!

25.06.2020.

Njegovi sauvignon i graševina posluživali su se u skupim restoranima i u prvoj klasi Lufthanse. U ožujku je sve stalo, a sada već planira izvoz!

Donesene interventne mjere pomoći sektoru vina

19.06.2020.

Pripremljene su interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore te uvođenjem novih mjera Destilacija vina i potpora za krizno skladištenje vina.

Eva Pemper otišla je na drugi kraj svijeta i napravila vino kojega hvale sommelieri

19.06.2020.

Mlada enologinja Eva Pemper već je osam godina na Novom Zelandu. Prošle je godine napravila svoje prvo vino, Eva Pemper Sauvignon Blanc i odmah osvojila nepce Master Sommeliera, Camerona Douglasa

Proglašena elementarna nepogoda: Štete od tuče veće od 10 milijuna kuna!

22.05.2020.

U nevremenu i tuči nisu stradali samo vinogradi nego i voćnjaci - trešnje, bajami, masline… Štete su stvarno velike na svim kulturama. “Tko ima trešnje na tom području sigurno ih neće brati”, kaže Zvonimir Vlatković. Kako osigurati svoje usjeve, biljke i

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici