Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2023

U Sisku se ozbiljno pripremaju graditi tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila: hoće li biti prva u Europi?

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Mario Pušić  

U Sisku se ozbiljno pripremaju graditi tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila: hoće li biti prva u Europi?

Nakon što je prije petnaestak godina u napuštenim halama ugasle sisačke željezare otvorio prve pogone tvrtke za proizvodnju keramičkih komponenti za izradu mikročipova Applied Ceramics, što je zapravo podružnica njegove istovjetne kompanije koju je devedesetih godina pokrenuo u kalifornijskom Fremontu, naširoko poznatoj Silicijskoj dolini, hrvatsko-američki poduzetnik Matt Darko Sertić nastavio je s ulaganjima u uzbudljive projekte u rodnom Sisku. Pokrenuo je Kul in, kulinarski institut za učenje vještina kuhanja i menadžmenta, inicirao je Pisak, poduzetnički inkubator, te 2018. godine pokrenuo poduzeće Sunceco d.o.o. koje se bavi proizvodnjom solarnih fotonaponskih modula, baterijskih spremnika, opreme za solarne elektrane, solarne LED rasvjete, te punjača za električna vozila. Podršku im daje Sunceco Inc.,također Sertićevo američko poduzeće.

Sisačka tvrtka dio je Sunceco grupacije, prisutne na europskom, američkom i azijskom tržištu. Izašli su i na tržište Bliskog istoka, te je pred njima otvaranje regionalnog ureda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa planovima za dalje širenje u zemlje MENA regije (Bliski istok i sjeverna Afrika). Upravo za takve aktivnosti sisačka kompanija je aplicirala i realizirala projekt "Internacionalizacija poslovanja - Prozor u svijet", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Tržište Bliskog istoka
Cilj projekta bio je promoviranje naprednih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije na svjetskim specijaliziranim sajmovima. Ukupno je bio vrijedan više od milijun kuna, od čega je više od 700.000 kuna iznosila europska potpora. Iako je pandemijske kriza značajno poremetila sajamsku industriju, u Suncecu su uspjeli odraditi sajmove u Americi, na Bliskom istoku i u Njemačkoj, gdje su ostvarili kontakte za nove poslovne akvizicije.

- Bliski istok, cijela MENA regija, konkretno Ujedinjeni arapski Emirati su nam zanimljivo tržište, te planiramo otvaranje ureda u Dubaiju. Zanimljivo je da zemlje koje prednjače u naftnoj industriji te imaju jeftine energente prednjače i u proizvodnji i promociji zelene energije, odnosno solarnih elektrana. Imaju budžete i tamo se događaju dobre poslovne priče - ističu u Suncecu.

Ipak, jedan od najvećih poslova ugovorili su na Filipinima, gdje s tamošnjim partnerom razvijaju projekt agrosolarne elektrane od 190 MW koji uključuje i pohranu energije u 56 velikih 2,76 MWh baterija. Cijeli projekt težak je oko 285 milijuna dolara i trebao bi biti završen do kraja 2023. godine.

- Ova agrosolarna elektrana prvi je takav projekt na Filipinima a specifičnost ove sinergije solara i poljoprivrede leži u tome da se na istoj čestici zemlje proizvode i struja i poljoprivredni proizvodi. U ovom konkretnom slučaju, bifacijalni fotonaponski moduli bit će postavljeni na visini od 2,2 metra dok će ispod njih rasti rasti riža, đumbir i zeleni čaj - kaže nam direktor Sunceca Zdravko Krmek.

Svi njihovi proizvodi se, napominje direktor, razvijaju u Fremontu, gdje se i testiraju, a nakon toga ulaze u fazu masovne proizvodnje. U Sisku na njima radi dvadesetak ljudi, odnosno oko 200 ukupno u Sertićevoj grupaciji na prostoru bivše željezare. Svake godine rastu na prihodovnoj strani, a više od 90 posto proizvoda se izvozi.

- Za jednog klijenta smo imali veliku isporuku u Dubai, ove godine smo nastavili suradnju, radi se o fotonaponskim modulima i baterijskim spremnicima energije. Tamo nastoje najveći dio energije proizvesti iz sunca, spremiti je u baterije i njima balansirati "pikove u mreži", dakle, amortizirati "udare" na mrežu trošila u kraćim vremenskim intervalima, što su dobrano već i postigli - kaže direktor Zdravko Krmek.

Proizvodnja litij-ionskih baterijskih članaka u Sisku
No, najuzbudljiviji projekt u Sisku tek trebaju realizirati - tvornicu za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije kapaciteta 2 GWh godišnje. U ovom trenutku se baterijski članci ne proizvode nigdje u Europi, već se svi uvoze iz Amerike, Dalekog istoka, odnosno Japana. O ovom segmentu proizvodnje ovisi razvoj cijele autoindustrije. Upravo na tim činjenicama u Sisku temelje poslovne planove za širenje u ovaj segment brzorastuće industrije. Tvornica bi se gradila tik do postojećih pogona na 56.000 kvadrata, hale bi zauzele oko pola tog zemljišta, zaposlilo bi se oko 320 ljudi, a investicija je teška 220 milijuna eura. Brojke su vrtoglave, međutim, ako se realiziraju, one će pokriti tek dva posto očekivane potrebe EU za baterijskim člancima. Kompanija je već aplicirala projekt EU fondovima za sufinanciranje.

- Baterije imaju glavnu ulogu u europskoj tranziciji prema CO2 neutralnoj ekonomiji i središte su ambiciozne industrijske strategije. Održiva i konkurentna baterijska industrija nastoji se potaknuti i jačati kroz nekoliko inicijativa kako se ne bi propustio očekivani golemi rast potražnje na tržištu. Organiziranim pristupom sirovinama po prihvatljivoj cijeni i poticanjem rasta proizvodnje baterijskih ćelija Europa bi trebala postati globalni lider u održivoj baterijskoj tehnologiji. Procjenjuje se da bi se investicijama vezanim za industrijske baterije do kraja 2030. godine zadovoljilo 90% potražnje EU-a za baterijama. U državama članicama gradi se 20 giga-tvornica, kapaciteta 2-32 GWh a europska industrija trebat će pronaći ili prekvalificirati 800.000 radnika za rad u industriji baterija, kaže direktor Zdravko Krmek, dodajući da su u dosta dobroj poziciji na tržištu - sirovine lako mogu nabaviti na tržištu u okruženju a ono najbitnije, tehnologiju, ima Sunceco Inc. u Kaliforniji.

Na kartu europske industrije baterija trebao bi se tako upisati i Sisak. Planirana tvornica za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije, kapaciteta 2 GWh godišnje, potaknula bi razvoj gospodarstva na lokalnoj razini i istovremeno doprinijela jačanju europske energetske baze, smatraju u Suncecu.

- Nove tehnologije podrazumijevaju povećanje kapaciteta za istraživanje i inovacije, te razvoj kvalificirane radne snage u svim dijelovima baterijskog vrijednosnog lanca. U tom smislu, očekuju se i dodatna europska sredstva za provedbu više specijalističkih programa edukacije, kao i za razvojno-istraživački centar u Sisku - napominje direktor Krmek.


Komentari članka

Vezani članci

Ericsson Nikola Tesla potpisao nove ugovore vrijedne 3,1 milijun eura

01.06.2023.

Ericsson Nikola Tesla potpisao je niz novih ugovora u segmentu digitalne transformacije društva te u području proširenja i modernizacije komunikacijskih rješenja za poslovne korisnike, u ukupnom iznosu od 3,1 milijun eura, priopćili su u četvrtak iz te ko

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri

31.05.2023.

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio je novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri, ujedno najveću tvornicu za laminaciju PVC profila u ovom dijelu Europe, a investicija je vrijedna gotovo 7 milijuna EUR-a. Ovime je

Europska komisija odobrila državnu pomoć za Rimčev robotaksi

31.05.2023.

Potpora će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi. Radi se o projektu šire urbane mobilnosti

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

29.05.2023.

Na obnovu Kupara čeka se desetljećima. Kupari su najstarije turističko mjesto u Župi u kojemu je 1920. godine izgrađen prvi hotel. Zadnji investitor iz Rusije, tvrtka Avenue ulaganja na čelu sa Sergejem Gljadelkinom prije osam godina dobila je koncesiju n

Profesor s FER-a o najvećoj solarnoj elektrani kod Knina: ‘Velika prilika za ovaj pasivni kraj’

22.05.2023.

Kod Knina će uskoro niknuti najveća solarna elektrana u regiji, veličine čak 600 nogometnih terena! Solarni paneli bit će postavljeni na čak 300 hektara, a izgradnja će trajati oko godinu dana za što će biti angažirano 200 radnika svaki dan. O svemu smo p

Tag cloud

 1. 2466 članka imaju tag turizam
 2. 2316 članka imaju tag hrvatska
 3. 1441 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1783 članka imaju tag financije
 6. 1119 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1224 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1330 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1058 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1091 članka imaju tag industrija
 13. 803 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 519 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 356 članka imaju tag potpore
 23. 480 članka imaju tag eu fondovi
 24. 580 članka imaju tag tehnologija
 25. 443 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 459 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 460 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 436 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 465 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 438 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor