Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Velj 2020

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marija Lešić Omerović  

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene

Na imanju Stjepana Ćurde u Soljanima na istoku županjske Posavine, čija se obitelj, uz proizvodnju tradicionalnih ratarskih kultura, već dugi niz godina uspješno bavi i lubeničarstvom i proizvodnjom crvene začinske paprike, zahuktale su se pripreme za novu proizvodnu sezonu, koja je pred samim vratima.

U tijeku je čišćenje i dezinfekcija plastenika i kontejnera, prekjučer su počeli stizati zemlja, folija, sjeme i repromaterijal. Od 1. ožujka počinju sa sjetvom lubenice i postavljanjem podloge i nakon 15 dana kreće kalemljenje sadnica. A u međuvremenu će prehranjivati i pšenicu. Posla je puno, ali i vrijeme im ide na ruku. Imaju tri veća plastenika za proizvodnju rasade, površine od po 150 hektara, dva manja u kojima su prvi put odlučili uzgajati jagode te jedan mali za osobne potrebe i sadnju rajčice, paprike, salate. Ćurdo je lani pod lubenicama imao šest hektara, otprilike toliko planira i ove godine.

- Ne idem s direktnom sjetvom, koja inače kreće početkom svibnja, nego prvo sa sadnicama u plasteniku i kalemim ih na određenu podlogu kako bih dobio na kvaliteti i prinosu lubenice te otpornosti na bolesti, što je vrlo važno s obzirom na sve čudnije vremenske prilike - pojašnjava Stjepan. Kalemljene sadnice su, napominje, na neki način ipak sigurnost za bolju i kvalitetniju proizvodnju.
Pokusna proizvodnja

Uz 25.000 sadnica lubenice imat će i oko 70.000 sadnica začinske paprike. To je velik posao koji zahtijeva puno ručnog rada.

Što se tiče sjetve u plasteniku, to uglavnom uspiju odraditi članovi obitelji, za kalemljenje okupe ekipu od nekoliko žena iz sela, a onda slijedi posao na njivi, koji je, kaže Stjepan, već malo veći problem, jer je radnu snagu sve teže pronaći. Ove godine planiraju ići i s približno 2000 sadnica minilubenica, koje nakon berbe teže od kilogram i pol do dvije.

- Sve je veća potražnja za manjim lubenicama. Prije je bilo pravilo što veće, to bolje i nekada su se tražile one od 15-ak kilograma, ali danas više ne. Sada su zahtjevi za lubenice od 8 do 12 kilograma. A ima upita i za ove male pa ćemo ove godine imati pokusnu proizvodnju jer o njima malo znamo, vidjet ćemo kakvi su prinosi i sve ostalo. Idemo postupno, da nam se ne dogodi da moramo njome naglo zasijati velike površine pa nam je prijelazno razdoblje dobrodošlo. Za njih je i drugačija ambalaža, pakovanje, veći su troškovi u odnosu na standardnu lubenicu, ali je i otkupna cijena puno veća, pa ćemo vidjeti gdje ćemo se naći - zaključuje Stjepan. Oko 15. travnja počinju sadnju sadnica u niskim tunelima na površini od dva do tri hektara, a zahvaljujući foliji koja štiti biljku i boljim uvjetima za rast i razvoj, omogućuje se raniji urod lubenice. A na otvorenom, bez pokrivanja, sadnja traje od 1. do 15. svibnja, raspoređuje se kako sav urod ne bi stigao u isto vrijeme. Od kraja lipnja do 10. srpnja kreće berba lubenice, ovisno o vremenskim prilikama.
Siguran otkup

Prošlogodišnja sezona lubenica za obitelj Ćurdo bila je loša. Pet dana prije berbe Soljane je poharalo olujno nevrijeme i lubenice je potukao led, bile su iskvrcane i trgovački centri nisu ih htjeli pa je prodaja rješavana po privatnim linijama. A otkupna cijena lani je, napominje Stjepan Ćurdo, bila jako dobra, iznadprosječna, u početku je bila tri kuna i cijelu sezonu gotovo nije padala ispod dvije kune.

- Nakon dugog niza godina dočekamo tako dobru cijenu, ali ja nisam imao sreće. Cijena super, kvaliteta lubenice odlična i onda nas led potuče! Dotad sam redovito osiguravao proizvodnju, a lani za lubenicu jednostavno nisam ugovorio policu osiguranja i dogodi nam se ono što se nikada nije dogodilo - i kiša i vjetar i led, sve se sastavilo, i to na ovom našem cijelom području, a ne samo mjestimično, kako je znalo ranije biti - kazuje. Poučen lošim iskustvom, ove će godine sav urod na vrijeme osigurati.

Ulazni troškovi za proizvodnju lubenice su veliki, veći od 10.000 kuna po hektaru, sjeme je skupo, sve su hibridi i to je, ističe, ozbiljna proizvodnja, tu nema improvizacije. Ćurdo ima dugogodišnji ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i zadovoljan je suradnjom i korektnošću otkupljivača. Kada "žeže zvizdan", lubenice se prodaju, a kada padne kiša, onda dolazi do višednevnog zastoja, što je za proizvođače, kako znaju reći, elementarna nepogoda.
Što se tiče jagoda, riječ o oko 1500 sadnica i svu proizvedenu količinu uroda prodat će na kućnome pragu, kupcima iz okolnih sela.


Komentari članka

Vezani članci

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Jurkovići uzgajaju rajčice u kokosovim jastucima - očekuju do 20 etaža plodova

06.07.2020.

Petar i Mirko Jurković iz Pomera kod Pule vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnost, a prinos je veći. Kako je sve počelo i odakle su dobili ideju, otkrili su za Agroklub.

Lubenice iz doline Neretve tek krenule, a tržište preplavio uvoz pa i lažno deklariranje?

06.07.2020.

Zbog indicija da se uvozna miješa s domaćom lubenicom, a reklamira, deklarira i prodaje kao domaći proizvod, zatražili smo hitan nadzor Državnog inspektorata, kaže predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš. Zbog indicija da se uvozna miješa s domaćom lubeni

Domaći proizvodi maslinarke s Hvara prepoznati i u svijetu

30.06.2020.

Hvarska maslinova ulja Eve Marije Čurin postigla su zlatne rezultate na međunarodnom natjecanju maslinara u New Yorku. No, tu ne staje s priznanjima - njezini vrhunski proizvodi nižu uspjeh za uspjehom.

Problem ličkog mlijeka

29.06.2020.

Gotovo dvije stotine malih i srednjih ličkih OPG-ovaca malo će odahnuti nakon što su ličko-senjska županija i neke njezine općine i gradovi odlučili ove i iduće godine subvencionirati prijevoz otkupa mlijeka. Tako se želi spasiti proizvodnja gotovo tri i

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1047 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 720 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici