Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2020

Uzgoj začinske paprike: U Šaframu su zainteresirani za svakog novog kooperanta

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Goran Gazdek  

Uzgoj začinske paprike: U Šaframu su zainteresirani za svakog novog kooperanta

Bila je ovo jedna od boljih godina za uzgoj začinske paprike u Hrvatskoj. Koji su bitni čimbenici proizvodnje ovoga povrća,, kao i cijenu otkupa, otkrivaju u tvrtki Šafram, ali i njihovi kooperanti.

Godina na izmaku bila je za proizvodnju začinske paprike u Hrvatskoj jedna od boljih, kako po veličini i kvaliteti plodova tako i prinosima po jedinici površina. Odlične rezultate su ostvarili dugogodišnji proizvođači, ali i oni koji su je prvi put posadili - ocjena je to Željka Vlašića, voditelja proizvodnje u Tvornici začinske paprike Šafram d.o.o. u Turanovcu pored Virovitice.

Sirovinu za mljevenu crvenu papriku, omiljeni začin za mnoga jela kontinentalne kuhinje i nezaobilazan sastojak mesnih prerađevina, za ovu tvrtku uzgaja 35 kooperanata iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Prinosi su bili različiti - od 10 do 18 ili 19 pa i više od 20 tona po hektaru što ovisi o nizu faktora, a najviše o načinu proizvodnje. Bolje rezultate dobili su oni poljoprivrednici koji su u procesu uzgoja koristili malč foliju i navodnjavanje sistemom kap na kap.

Sunce, kalcij i voda
Riječ je o hibridnoj sorti palotaš koja daje visoke prinose, ima visoku toleranciju na stres, plodovi su krupni i viseći. Jedna biljka može dati više od 20 plodova. Sadrži više suhe tvari pa u konačnici osigurava izrazito veliku količinu mljevene.

"Paprika može biti krasna, mogu je pratiti idealni vremenski uvjeri i možemo biti vrhunski stručnjaci, a onda se dogodi razdoblje od 25 dana bez oborina, temperature se dignu vrlo visoko, uslijed čega se prinosi mogu smanjiti i do 50 posto. Kod proizvodnje u gredici i s malč folijom te sistemom kap na kap imamo punu kontrolu nad biljkom", naglašava Vlašić dodajući da joj tako u svakom trenutku možemo dodati potrebnu količinu vode i hrane.

"Znamo da su njoj potrebne tri osnovne komponente da bi bila lijepa - sunce, kalcij i voda", objašnjava otkrivši kako kooperanti prihvaćaju nove tehnologije i savjete stručnjaka jer su svjesni da tako mogu ostvariti zavidan prinos pa su samo dva proizvođača ove godine imala slobodni uzgoj.

Prvenstveno se gleda na boju ploda
U Šaframu veliku pažnju posvećuju edukativnom radu s kooperantima jer to je, ističu, jamstvo uspjeha. Edukacije se provode prije ugovaranja i prije sadnje, a ako je potrebno i dodatno. Dođe li u procesu proizvodnje do nekih problema, na teren izlazi voditelj proizvodnje.

U obukama posebno naglašavaju da se drže karence prilikom upotrebe pesticida, odnosno pismenih uputa proizvođača jer je vrlo važno da krajnji proizvod bude siguran i zdravstveno ispravan.

"Prilikom otkupa prvenstveno gledamo boju koja mora biti crvena. Zelene plodove vraćamo jer kod njih nema dobre fermentacije i ne daju kvalitetan proizvod. Uz boju je bitan i miris te okus", ističe tehnologinja proizvodnje Marinela Vlašić dodavši kako u pogonu imaju mali interni laboratorij u kojem nakon sušenja ispituju mikrobiološku ispravnost svake šarže te provode brze testove na mikotoksine. "Za kontrolu na pesticide uzorke šaljemo u ovlašteni laboratorij. Nastojimo udovoljiti svim zakonskim propisima koji se vrlo često mijenjaju", komentira.

Zarada tri puta veća od uzgoja tradicionalnih kultura
Valentino Meštrić iz Turanovca već pet godina uzgaja začinsku papriku, praktično od svojih prvih profesionalnih poljoprivrednih koraka. Svake godine povećava proizvodnju, a sada ima nešto više od pet hektara.

"Od prvog je dana suradnja bila odlična po svim pitanjima. Zadnje dvije godine je i otkupna cijena išla gore. I prinosi su nam od prve godine bili odlični, blizu maksimalnih, a zarada je, kad podvučemo crtu i tri puta veća naspram tradicionalnih kultura koje također uzgajamo", govori Meštrić.

Zainteresiranima za ovaj uzgoj savjetuje obavezno navodnjavanje, a kao eventualni problem ističe tek mogući nedostatak radne snage jer se većina posla odrađuje ručno.

S njim se slaže Željko Šabarić iz Molva koji je ove godine prvi puta na jednom hektaru posadio začinsku papriku. Iskopao je bunar za navodnjavanje i uzgajao ju prema savjetima Šaframovih stručnjaka pa je unatoč elementarnoj nepogodi koja je prouzročila 25 posto štete, ostvario 21 tonu lijepog i zdravog crvenog ploda. Prije toga, njegov OPG je imao 20 muznih krava, planirali su otvaranja sirane, ali nisu uspjeli pa su se okrenuli povrću - roga i paradajz paprici, mahunama, grahu te krastavcima za Podravku.

"Kooperantima omogućujemo sjeme i savjete u svakom momentu. Ako neki problem ne možemo riješiti telefonom, izlazimo na teren. Sugeriramo im što trebaju poduzeti da bi im prinosi bili stabilniji te kako proizvesti više po jedinici površine", kaže Vlašić dodajući kako s otkupom obično kreću 1. rujna, a papriku primaju od ponedjeljka do petka, kako ističe, bez limita kada, koliko i kako će ju proizvođač dovesti.

Cijena je ove godine bila 3,20 kuna za tehnološki zrele, kompletno crvene plodove. "U ugovor smo stavili da za zadnje branje, kad prema prognozi vremena znamo da će pasti mraz, dozvoljavamo da na paprici bude 30 posto zelene boje što otkupljujemo po 2,60 kune", zaključio je Vlašić.


Komentari članka

Vezani članci

Marina Galović: Domaće povrćarstvo izumire, a sve što se naveliko uvozi možemo proizvesti

26.02.2021.

Smeta me što se konstantno umanjuju brojke domaće proizvodnje da bi se opravdao uvoz. Nekorektno je uvoziti salatu iz Italije, a imamo je dovoljno samo da bi se rušila otkupna cijena, kaže predsjednica Udruge zagrebačkih povrćara.

Poslije češnjaka najbolje je posijati salatu, mrkvu, mahunarke

26.02.2021.

Primjenom plodoreda povećava se plodnost zemljišta, smanjuje se nakupljanje uzročnika bolesti i štetnih organizama, poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, sprječava jednostrano iskorištavanje hranjiva iz tla. Prilikom planiranja sjetve trebamo uzeti u obz

Tko su najvećih 10 proizvođača kupusa u Hrvatskoj?

22.02.2021.

Kupus je u našoj zemlji omiljeno povrće, bilo da se radi o svježem ili za ovo doba godine popularnijoj konzerviranoj, kiseloj verziji, ali i jedna od najzastupljenijih povrtnih kultura.

Šafram traži nove kooperante, želja je sve potrebe za sirovinom pokrivati u Hrvatskoj

05.02.2021.

Uglavnom ju otkupljuju po dogovoru s voditeljem proizvodnje kako se u jednom trenutku ne bi dogodilo da je nemaju gdje skladištiti. Paprika, poručuje, ne mora biti u vrećama, to prepuštaju kooperantima na odabir. Većina ih bere u kašete i istovari u priko

"Da bismo platili kašetu moramo prodati 2 kg radiča"

03.02.2021.

Vremenske neprilike, divljač, pa čak i lopovi zadaju nemale brige pulskim povrćarima. Urod je dobar, povrća ima, no otkupnim cijenama nisu zadovoljni. Istina, bilo je i štete od hladnoće i previše vlage, ali lako za to - uzgajivače najviše muči cijena pov

Tag cloud

 1. 2090 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1367 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1162 članka imaju tag svijet
 6. 861 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1099 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1058 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1000 članka imaju tag ict
 11. 892 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 930 članka imaju tag industrija
 15. 806 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 396 članka imaju tag koronavirus
 18. 632 članka imaju tag maloprodaja
 19. 417 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 512 članka imaju tag krediti
 23. 369 članka imaju tag opg
 24. 384 članka imaju tag eu fondovi
 25. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 301 članka imaju tag potpore
 27. 450 članka imaju tag obrazovanje
 28. 425 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici