Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2023

Više od 8 milijuna presadnica proizvede se na PG Grunt čiji vlasnik uspješno vodi i udruženje obrtnika

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Igor Čolaković  

Više od 8 milijuna presadnica proizvede se na PG Grunt čiji vlasnik uspješno vodi i udruženje obrtnika

Kao pioniri proizvodnje presadnica u Hrvatskoj, godinama smo usavršavali objekte, kaže Vladimir Bais dodajući da su za uzgoj presadnica koje se pikiraju potrebni specifični uvjeti te vrlo kontrolirana mikro klima.

Vladimir Bais, vlasnik Poljoprivrednog gospodarstva Grunt iz Imbriovca kraj Varaždina, na kojem godišnje proizvodi više od 8 milijuna presadnica te tisuću tona povrća, od prošle je godine i predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin kojega isto tako uspješno vodi.

PG Grunt ima dugu obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje. Kako nam je ispričao, njegov djed Ivan je još 1960. godine kupio traktor, prvi u tadašnjoj mjesnoj zajednici, te je počeo obrađivati za to vrijeme značajnije poljoprivredne površine te je zajedno sa suprugom Milkom povećao do tada skromnu stočarsku proizvodnju. Već 1971. godine obitelj gradi prvu farmu za uzgoj teladi kapaciteta 200 komada, a za tri godine započinju proizvodnju i na drugoj farmi, ovoga puta za proizvodnju svinja kapaciteta 220 tovljenika.

"Iako su bili prvenstveno stočari, tih godina pokušali su i proizvodnju graška i feferona za tvornicu Kalnik u Varaždinu. Moj otac Josip i majka Marija su sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća uspjeli razviti stočarsku proizvodnju te izgradili dvije mini farme za proizvodnju odojaka, a tih godina kupuju i potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju", otkriva.

Prvi plastenik za proizvodnju presadnica postavili 1998.
Otac mu je završio poljoprivrednu školu u Vinici pa je već tada započeo proces redovite kalcizacije na vlastitim površinama, a tih godin amajka je započela s uzgojem povrća.

"To je bio jako hrabar potez, jer se tada smatralo da je ozbiljna proizvodnja povrća moguća samo u Makedoniji", kaže otkrivajući da krajem osamdesetih njegova obitelj započinje proizvodnju krastavaca za varaždinski Kalnik, a početkom devedesetih s Podravkom direktno ugovara i prvu skromnu količinu krastavaca.

Nakon što je 1995. godine registriran poljoprivredni obrt, šire asortiman povrća koji se proizvodio na gospodarstvu, dok se stočarska proizvodnja polako gasila. Tada su dobili i nove kupce, zagrebačku Plivu, za koju su uzgajali špinat, te Hladnjače Zagreb, kojoj su plasirali cvjetaču.

"Tih godina smo već proizvodili oko 200 tona različitog povrća, pa smo moja sestra Dragica i ja odlučili upisati Agronomski fakultet u Zagrebu, na kojem je Dragica apsolvirala vrtlarstvo a ja - ratarstvo", priča naš sugovornik.

Kako se proizvodnja povrća većinom bazira na proizvodnji iz presadnica, zaključili su da bi one, koje su se u to vrijeme mogle nabaviti samo u Zagrebu, mogle biti dobar posao. Prvi plastenik za proizvodnju presadnica od 400 četvornih metara postavili su 1998. godine, kada su u Italiji kupili i prvu ručnu sijačicu za sjetvu sjemena u stiroporne kontejnere. U posao se uključio i šogor Željko, na gospodarstvu zapošljavaju i prve radnike, pa kao obiteljsko gospodarstvo stalno povećavaju proizvodnju presadnica te povrća u plastenicima i na otvorenom.

Godišnje proizvedu tisuću tona povrća
Novi zamah u proizvodnji ovo je poljoprivredno gospodarstvo dobilo 2005. godine, kada na nagovor Podravke pristupaju natječaju US AID fundacije, pa u nekoliko godina Baisovi podižu još pet plastenika, nabavljaju nove linije za sjetvu povrća, robot za pikiranje presadnica, hladnjaču kapaciteta 60 tona te novu poljoprivrednu mehanizaciju za uzgoj povrća na otvorenom. Dvije godine kasnije uspješni su i na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Novcem koji su dobili na tom natječaju kupili su strojeve za pranje i poliranje povrća te stol s automatskom vagom za pakiranje povrća.

"Svake smo godine povećavali proizvodnju, pa danas na 18 hektara proizvodimo tisuću tona raznog povrća te 8 milijuna komada raznih presadnica", iznosi impresaivne podatke.

Presadnice uzgajaju na površini od 5.200 četvornih metara u sedam plastenika različitih režima temperature i provjetravanja. Direktnom sjetvom u stiroporne kontejnere uzgajaju salatu, kupusnjače te industrijsku rajčice, dok ostale rajčice, paprike, celer, patlidžan te dosta novih kultura koje polako dolaze u Hrvatsku, kao što je matičnjak, tagetes za farmaceutsku industriju i druge, pikiraju.

Sjetva presadnica odvija se u stiropornim kontejnerima s 104, 160, 209 ili 448 lončića, sijačicom kapaciteta 400 kontejnera na sat. Naklijavanje presadnica se odvija u klijališnoj komori. "Kao pioniri proizvodnje presadnica u Hrvatskoj, godinama smo usavršavali objekte", kaže Bais dodajući da su za uzgoj presadnica koje se pikiraju potrebni specifični uvjeti te vrlo kontrolirana mikro klima koja se posebno odnosi na količinu svjetlosti, temperaturu, vlagu zraka i supstrata za proizvodnju. Pikiranje se odvija na stroju za elektro pneumatsko presađivanje presadnica s nekoliko ruku, ovisno o tipu kontejnera i vrsti presadnica. "U jednom satu stroj na našem gospodarstvu može prepikirati 5 tisuća biljaka, a nabavili smo i još jedan kapaciteta 10 tisuća biljaka na sat", ističe vlasnik Poljoprivrednog gospodarstva Grunt.

Najveći kupac - koprivnička Podravka
Ovo gospodarstvo upisano je u Fito upisnik, Sjeme upisnik te Upisnik poljoprivrednih gospodarstava s odgovarajućim brojevima, pa svoje presadnice mogu plasirati i u sve zemlje Europske unije. No, najviše ih, poglavito rajčica i paprike, PG Grunt isporučuje kooperantima koprivničke Podravke, a dio koriste za vlastitu proizvodnju.

"Kako plastenici ne bi bili prazni nakon proizvodnje presadnica, u plastenicima sadimo povrće prema narudžbama kupaca, među kojima su i NTL, Ktc, Plodine i ponovo od prošle godine i Konzum, za koje najčešće uzgajamo ciklu i poriluk", priča nam.


Komentari članka

Vezani članci

Tone u 4 ujutro mrtav umoran greškom pomiješao mlijeka, uslijedio čudesan preokret

26.09.2023.

TEK NEKOLIKO kilometara od Pule smjestili su se obiteljska proizvodnja sira i restoran Vesna Loborika. Na cesti koja vodi do centra obiteljskog biznisa posjetitelje dočekuje velik natpis – Second best cheese in the world. U slobodnom prijevodu to bi znači

Ortaštvo – poduzetništvo s partnerima

26.09.2023.

Kako se može organizirati poduzetništvo više osoba koje žele više ili manje ravnopravno sudjelovati u aktivnostima i/ili zaradi – ortaštvo? Evo korisnih savjeta.

Goran Pikunić: Iza njega je više od tisuću prodanih nekretnina približne vrijednosti milijardu eura

25.09.2023.

Kada sam pokretao ovu tvrtku, vjerovao sam da imam “ono nešto”. Upustio sam se u poslovanje nekretninama, iako sam se ranije bavio posve drukčijim zanimanjima, znajući da je to nešto u čemu se mogu u potpunosti ostvariti. Najiskrenije, prvotni cilj mi je

Zbog afričke svinjske kuge RH će postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda?

25.09.2023.

Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske županije, pa makar samo i na Osječko-baranjsku, štete koje će nastati procjenjujemo na 200 milijuna eura, navode iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja.

Iza lavandinih polja u Lici i certificiranih eko proizvoda stoji poduzetna zlatarica

25.09.2023.

Krumpir je naša budućnost, a ne lavanda, govorili su Melanie Ajduković kada se vratila u rodnu Liku i krenula u sadnju ove mediteranske biljke. A danas?

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor