Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Pro 2019

Za razliku tečaja kredita u CHF stigla je i prva pravomoćna presuda

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Sandra Lacić  

Za razliku tečaja kredita u CHF stigla je i prva pravomoćna presuda

Općinski sud u Osijeku donio je prvu pravomoćnu presudu u slučaju tužbe protiv banke zbog razlike tečaja kredita u švicarskim francima. Sud je proglasio ništetnom odredbu ugovora o kreditu sklopljenog između tužiteljice s osječkog područja i Raiffeisenbank Austria Zagreb, sklopljen 5. rujna 2007. godine.

Sud je naložio banci da tužiteljici isplati 53.000 kuna i zatezne kamate, a banka mora platiti i 10.548 kuna troškova parničnog postupka.

Stručni termini
- Ovo je prva pravomoćna presuda za razliku tečaja kredita, ali i kamatu, u "švicarcima". Nakon što se druga strana nije žalila, presuda je postala pravomoćna i brže nego inače. S obzirom na to da je Visoki trgovački sud svojom odlukom u lipnju prošle godine u povodu tužbe u kolektivnom postupku za zaštitu potrošača utvrdio kako je ništetna i valutna klauzula vezana za CHF, a s obzirom na to da je i Vrhovni sud svojom revizijskom odlukom od 3. rujna ove godine potvrdio isti stav, pozitivno je za naše pravosuđe kako već od listopada 2019. postoje pravomoćne odluke općinskih sudova u pojedinačnim predmetima za naknadu štete koje korisnici kredita potražuju od banaka baš za razliku tečaja. Iz te presude razvidno je kako se treba gledati početni anuitet koji je dogovoren u francima po tečaju na dan isplate kredita, a svaka preplata anuiteta razlika je koju korisnik kredita osnovano može potraživati od banke. Poanta je da se svaki preplaćeni iznos vraća s kamatama - kaže osječki odvjetnik Tomislav Bogdan, koji je vodio ovaj predmet.

U postupku nije bilo sporno da je tužiteljica ugovorila kamatnu stopu od 5,49 posto godišnje i koja je određena kao promjenjiva, s tim da je banci ostavljeno da kamatnu stopu mijenja jednostranim odlukama na koje tužitelj nije mogao utjecati, a promjenjiva kamatna stopa vezana je uz određenu valutnu klauzulu te tako tužitelj nije mogao utjecati na vrijeme i način promjene kamate te nije mogla provjeriti pravilnost i uzrok njezine promjene, jer za to nije imala nikakvih egzaktnih kriterija, navodi se u obrazloženju presude u kojem se osječki sud poziva na odluku Vrhovnog suda u povodu revizije odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, od 9. travnja 2015. U toj se odluci govori o ugovaranju kamatnih stopa te navodi kako je terminologija koja se koristi u odlukama banka, uključujući i dio koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu i način njezina obračuna, "visokostručna" razumljiva isključivo osobama koje imaju ekonomsku naobrazbu i koje se bave bankarskim poslovanjem, dok je za prosječnog potrošača ona nerazumljiva.

Razlika
- Iz spomenutog obrazloženja Vrhovnog suda proizlazi kako je unošenje neodređene formulacije glede promjenjive kamatne stope u ugovoru o kreditu, a na način kako su to radile banke, suprotan načelima obveznog prava. Time je od samog početka tog ugovornog odnosa korisnik kredita, kao potrošač, doveden u neravnopravan položaj u odnosu na banku kao trgovca, budući da je formulacija ugovornih odredbi o promjenjivoj kamatnoj stopi koja je postojala u ugovorima o kreditu bila takva da su korisnici kredita znali kolika je visina kamatne stope na dan sklapanja ugovora o kreditu, dok se nije moglo ocijeniti zašto, kako, i u kojem će se smjeru tijekom budućeg kreditnog razdoblja kamatna stopa kretati - navodi se u obrazloženju pravomoćne presude.

Sud dalje navodi da iznos od 53.000 kuna koje tužiteljica potražuje od banke predstavlja razliku između iznosa redovnih kamata obračunatih prema osnovnom ugovoru o nenamjenskom kreditu (početne kamatne stope), i iznosa redovnih kamata obračunatih prema naknadnim odlukama banke o promjenama kamatnih stopa u razdoblju od 1. listopada 2007. do 11. studenoga 2014., a iznos je utvrđen financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem.

Građani MOGU podnijeti tužbe do 2023.
Goran Aleksić, saborski zastupnik stranke SNAGA, i aktivist Udruge Franak, ističe kako se u osječkom slučaju radi o prvoj pravomoćnoj presudi i za tečaj i kamatu. “Građani imaju pravo podnijeti tužbe do 2023. Sada je bitno da se riješe tri pravna pitanja, i to: Jesu li CHF ugovori ništetni, kakva je matematika za odštetu iz konvertiranih kredita, te da Vrhovni sud promijeni stav o zastarama potraživanja, što bi omogućilo svima koji su zakasnili tužiti banke za kamate da to ipak učine. Jasno je da je će svi koji su kredite otplatili i nisu ih konvertirali, dobiti tužbe”, rekao je Goran Aleksić.

POVREDA PRAVA
Osječki sud navodi da je RBA presudom Trgovačkog suda u Zagrebu osuđena da je od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. povrijedila kolektivne interese i prava potrošača, zaključujući ugovore o kreditima tako što nije potrošače u cijelosti informirala o parametrima bitnim za donošenje valjane odluke.Odvjetnik Bogdan: Nakon što se druga strana nije žalila, presuda je postala pravomoćna i brže nego inače


Komentari članka

Vezani članci

Čeka se najvažnija odluka u slučaju kredita u švicarskim francima

13.01.2020.

Vrhovni sud bi do proljeća trebao donijeti jednu od najvažnijih odluka u slučaju kredita u švicarskim francima - napokon će postati jasno mogu li potrošači koji su takve kredite dobrovoljno konvertirali u kredite u eurima tužiti banke i tražiti povrat pre

OBRTNICI: Ovo je pregled uvjeta za dobivanje kredita u bankama

09.01.2020.

Iako banke svakog obrtnika promatraju kao zasebni poslovni subjekt, postoje određeni minimalni uvjeti koje obrtnici moraju ispuniti kako bi dobili kredit u nekoj banci. Donosimo pregled UVJETA po bankama

Banke su počele spuštati kamate, evo što to znači za vaš kredit

02.01.2020.

Kamatne stope umanjene su između 1,85 i 2,12 postotna poena za kune te između 2,97 i 3,02 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti, tvrde u Zabi, smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

Kamate na kredite prvi put ispod tri posto: Mogu li biti još niže?

30.12.2019.

Bankarskom sektoru dugoročno nikako ne odgovaraju niske kamate, koliko god su im izvori novca jeftini, a nezadovoljstvo ne kriju

Imovinom treba znati upravljati: Deset najbogatijih tvrtki u RH

30.12.2019.

Banke i javna poduzeća mogu se pohvaliti da su milijarderi – njihova Imovina premašuje milijarde eura. Ipak, i milijarderi moraju biti svjesni da najvažnija imovina organizacije postaje intelektualni kapital

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg