Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Lis 2020

Belje preuzima Meggleov biznis, zadržat će 70% radnika

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Belje preuzima Meggleov biznis, zadržat će 70% radnika

U osječkoj mljekari proizvodnja će se ipak nastaviti i nakon 1. siječnja 2021. Meggle i grupacija Fortenova postigli su dogovor, proizvodne pogone će nakon odlaska njemačke korporacije iz Hrvatske preuzeti Belje plus.

Obje strane službeno tu informaciju još ne žele potvrditi, no kako doznaje Poslovni dnevnik, dogovaraju se zadnje “finese”, detalji ugovora koji bi vrlo skoro trebao biti zaključen. Koliko je vrijedna transakcija preuzimanja Meggleove proizvodnje, naravno, poslovna je tajna, a prema dostupnim informacijama Belje je spremno nastaviti suradnju sa svim postojećim kooperantima Megglea, a riječ je o 282 mljekara, te namjerava zadržati najveći dio zaposlenih, odnosno 70 posto od postojećih 160.

Njima će prije odlaska Meggle isplatiti otpremnine i plaće za njihov rad do 31. prosinca. Sindikati su otpremninama koje plaća dosadašnji poslodavac zadovoljni jer su one 25 posto iznad zakonske obveze. Vlasnik je za otpremnine, prema dostupnim podacima, osigurao osam milijuna kuna.

Time bi, nakon četiri mjeseca od objave odluke da gasi proizvodnju u Hrvatskoj, farmeri od kojih Meggle otkupljuje sirovo mlijeko i zaposlenici konačno trebali odahnuti. Meggle će, kako je uprava u Hrvatskoj već komunicirala, na ovom području Europe proizvodnju razvijati u BiH i Srbiji, gdje već ima pogone, no u Hrvatskoj, kako se ispostavilo, proizvodnja za kompaniju, nikako nije bila ekonomski isplativa.

Premda je u nove pogone njemačka mliječna industrija posljednjih godina imala značajna ulaganja, primjerice u siranu su uložili više od pet milijuna kuna, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak ljetos je obrazložio odluku o gašenju proizvodnje negativnim utjecajem koje su na poslovanje imali brojni događaji proteklih godina, poput krize aflatoksina i Agrokora, a kulminacija je došla s izbijanjem pandemije koronavirusa.

Prema procjenama u kompaniji s tom krizom za ovu godinu očekivan je daljnji pad prihoda, čak za 40 posto, pa su i pozitivni pomaci koji su za ovu industriju u Hrvatskoj u proteklom razdoblju poduzimani, kako je to pojasnio Vučak prije nekoliko mjeseci, u konačnici bili nedovoljni da vlasnici odluče još neko vrijeme čekati.

Za lokalnu i državnu vlast, koje su intenzivno pratile proces traženja vlasnika za Meggleovu tvornicu, najvažnije je da se očuva proizvodnju u Osijeku, te da nitko od farmera, koji uredno zadovoljavaju sve uvjete po kvaliteti kemijskih i higijenskih kriterija koje mora imati sirovo mlijeko, ne bude pritisnut na prekid poslovanja zbog odluke Megglea.

Meggleovo prepuštanje biznisa u Hrvatskoj Belju u stvarnosti neće izazvati neke dramatične promjene u odnosima među glavnim igračima u mliječnoj industriji. Dukat i Vindija, naime, najveći su prerađivači, koji zajedno otkupljuju dvije trećine mlijeka s hrvatskih farmi.

Prema službenim podacima za prošlu godinu, u Hrvatskoj je proizvedeno ukupno 435 milijuna litara sirovog mlijeka, od čega je 185 milijuna ili 42 posto, otkupio Dukat. Druga je po veličini Vindija s otkupljenih 127 milijuna litara ili 29 posto.

Belje, koje ima i vlastite farme, ukupno je lani otkupilo 48 milijuna litara, odnosno 11 posto, dok je Meggle četvrti po snazi, s 25 milijuna litara otkupa i udjelom od 6 posto. Belje, dakle, i dalje, nakon što preuzme osječku mljekaru, ostaje i s povećanim kapacitetom treći po snazi s učešćem od 16 posto, te neće “ugroziti” najveće otkupitelje.

Pozitivan predznak

Ovi odnosi među najvećim otkupljivačima, potvrđuju izvori iz resornog Ministarstva poljoprivrede, u pravilu se mogu preslikati i na ovu godinu, u kojoj se po prvi put od 2011. godine počinje bilježiti rast količine otkupljenog mlijeka od seljaka.

42
posto otkupljenog mlijeka završi u Dukatu koji drži prvu tržišnu poziciju
Točnije, rast se na godišnjoj razini bilježi u prethodna četiri mjeseca, a nastavi li se takav trend do kraja godine, u najgorem slučaju se očekuje da na godišnjoj razini ovogodišnja proizvodnja u visini prošlogodišnje, te da se prvi put nakon dugog niza godina zaustavi poražavajući trend u proizvodnji mlijeka.

Negativan scenarij sa 6-postotnim udjelom proizvodnje kooperanata Megglea ostavilo bi vidljiv trag u toj statistici, iako upućeni tvrde da bi i oni vjerojatno uspjeli plasirati mlijeko drugom partneru, jer nakon objave Meggleove odluke o gašenju proizvodnje nekoliko se proizvođača, uključujući i Dukat, ali i manje domaće tvrtke, te jednu mađarsku, interesiralo i nudilo suradnju osječkim mljekarima.

No, bez obzira na to što Meggle nema krupniji udjel na domaćem tržištu, te što svaki privatni poduzetnik ima legitiman interes da posluje profitabilno, ta je odluka vlasnika kao stranog ulagača imala negativan odjek i izazvala je zabrinutost u domaćoj javnosti. Posebice je “uzdrmala” Slavoniju, u kojoj proteklih godina gospodarstvo slabi, a stanovnici odlaze.

Što se Megglea tiče, iz dostupnih informacija oni planiraju i dalje ostati na tržištu sa svojim proizvodima koje će plasirati iz svojih tvornica iz drugih zemalja.

Stoga namjerava i nakon gašenja proizvodnje zadržati dio zaposlenika, oko 30, u prodaji u Osijeku i Zagrebu. Ostaje, naravno, logično pitanje neizvjesnosti njihovih budućih rezultata zbog percepcije koju će ova poslovna odluka ostaviti na domaće potrošače.

Pozitivan impuls

Za proizvodnju mlijeka, pak, ova epizoda s Meggleom može imati još pozitivniji ishod ako briga za nastavak rada tvornice u Osijeku koji kontinuirano traje još od 1949. rezultira još većim interesom i posvećenosti oporavku stočnog fonda, za koji su u tijeku natječaji, te se konačno pokrene i udruživanjem farmera radi zajedničkog nastupa čime bi u pregovorima s velikim mljekarima sebi osigurali


Komentari članka

Vezani članci

Napravili prvu hrvatsku mozzarellu, a šampion je nastao – pogreškom

24.11.2020.

Istarska mljekara Latus koja posluje od 2001. godine smjestila se u malom mjestu Orbanići pokraj Žminja, a pokretači toga mliječnog biznisa Maja i Sandi Orbanić pioniri su u ovoj branši jer proizvodnja sireva nije na našem najvećem poluotoku popularna kol

Hrvatski Infobip kupio američku kompaniju za 300 milijuna dolara

11.11.2020.

VODNJANSKI Infobip kupio je američku kompaniju OpenMarket za 300 milijuna dolara. Riječ je o podružnici kompanije AmDocs koja se, kao i Infobip, bavi uslugama slanja SMS-a.

Fortenova grupa: Belje plus kupilo tvrtku Meggle Hrvatska

29.10.2020.

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mljekare u Osijeku, stoji u priopćenju. Kupovinom nekretnina i proizvodne linije MEGGLE-a – s namjerom da u Osijeku od 1. sije

Žito preuzelo farmu jaja iz Jastrebarskog i djelatnike

14.10.2020.

Najveći hrvatski proizvođač jaja, Žito grupa, s proizvodnjom od 140 milijuna jaja godišnje, uz farmu koka nesilica Vuka, gdje je smješteno 220.000 nesilica, preuzeo je farmu i sortirnicu Piko d.o.o. u Jastrebarskom, koja drži 250.000 nesilica. Kako navode

Veliki poslovni uspjeh male slovenske tvrtke BIA Separations: preuzima ih svjetski ugledna tvrtka Sartorius iz Njemačke za 360 milijuna eura

07.10.2020.

Slovensku biotehnološku tvrtku BIA Separations, koja se bavi proizvodnjom inteligentnih filtera za čišćenje i izlučivanje makromolekula, preuzela je za 360 milijuna eura njemačka grupacija Sartorius, renomirani proizvođač biofarmaceutske i laboratorijsk

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici