Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Sij 2019

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

Izvor: lider.media · Autor: Željka Laslavić  

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

Davor Gečić vodio je deset godina poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, da bi posljednjih osam godina proveo na raznim destinacijama Europe. Danas iz tvornice u Prelogu vodi devet velikih tvornica na tri kontinenta.

Gečić se zaposlio u tvrtki Hespo u analitici prodaje. Nakon kratkog vremena preuzeo je funkciju voditelja prodaje, a s prodajom dijela društva američkoj multinacionalnoj korporaciji Leggett & Platt početkom 2000. preuzeo je funkciju direktora i predsjednika Uprave tvrtke LPT. Osim navedene funkcije, od 2014. preuzeo je i dužnost predsjednika triju poslovnih divizija u matičnoj kompaniji – Bedding Division Europe, Bedding Division Africa/Asia i Spuhl Group.

Kako je tekao vaš proboj u ovoj globalnoj multinacionalki? Što biste savjetovali mlađim menadžerima koji razmišljaju o globalnoj karijeri?

Kako sam vodio proces uvođenja strateškog partnera, tako sam postepeno preuzimao dodatne funkcije. Poslovanje svih divizija vodim iz tvornice u Prelogu. Isto tako, moj prethodnik koji je bio Britanac sjedio je u tvornici u Engleskoj, tako da nemamo neki središnji ured. Mlađim menadžerima koji grade svoje karijere savjetovao bih da osvijeste činjenicu da granice ne postoje, da je sve moguće ako su prisutna dva ključna faktora za uspjeh: rad i upornost. Onda dođe i sreća.

Koliko ste godišnje na putu?

Godišnje izbivam iz Hrvatske skoro trećinu radnih dana u godini. Ono što sam tijekom vremena uspio promijeniti je smanjiti broj svojih putovanja, a povećati broj sastanaka u Hrvatskoj. Uz to, tehnologija nam je olakšala rad i komunikaciju na daljinu. Iako nikada ništa neće zamijeniti susret uživo s nekim ozbiljnim partnerom s kojim trebate otići na poslovnu večeru.

Što biste izdvojili najvećim osobnim uspjehom?

Kada smo prije 18 godina ozbiljno kretali poslovati s novim strateškim partnerom, bili smo deveta od 12 međunarodnih lokacija u Europi. U međuvremenu je Hrvatska postala lokacijom broj jedan u Europi, u kojoj su ostale još četiri tvornice, od kojih je ona u Prelogu najveća i iz koje se upravlja svim ostalim tvrtkama. Upravni odbor kompanije, u kojem sjede ozbiljni biznismeni i dioničari, koji pojedinačno ‘teže’ sigurno između 50 i 100 milijuna dolara (jedan od njih bio je i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Georga Busha za tehnologiju), po prvi put je lani izašao izvan granica SAD-a i u Prelog došao na godišnji sastanak. To je lijepo priznanje za 18-ogodišnji rad.

Što biste izdvojili kao prednosti i nedostatke gradnje menadžerske karijere u današnjem vremenu?

Internet i ostala tehnologija riješili su problem fizičke udaljenosti, svijet je postao globalno selo, a samim time se olakšao i pristup međunarodnim pozicijama. Sada već imamo i dosta stranih tvrtki u Hrvatskoj koje mladim ljudima teoretski omogućuju da u dijelu internacionalnog poslovnog sustava grade svoje karijere. Najčešće se najprije preuzimaju neke regionalne pozicije i onda se korak po korak ide naprijed. Osim toga, mladim ljudima je danas edukacija u inozemstvu puno dostupnija i lakše nakon toga ostaju u inozemstvu. No s druge strane ista ta tehnologija je malo zakomplicirala stvari jer su se zahtjevi povećali, konkurencija je globalno veća i nismo jedina država koja se bori na globalnom tržištu.

S koliko ste se vi hrvatskih menadžera susretali u inozemstvu? Je li to rijetka ili česta pojava?

Osamnaest godina radim u međunarodnoj kompaniji u pravom smislu te riječi i gdje god sam susretao poslovne ljude s našeg podneblja, to je bila rijetka pojava. Vrlo ih malo radi na nekim ozbiljnim menadžerskim pozicijama.

Koji su bili vaši najveći izazovi u internacionalnom poslovanju?

Jedan od najizazovnijih dijelova internacionalnog poslovanja jest susret s kulturološkim razlikama, s drukčijim običajima i legislativama. Sam biznis kao biznis je svugdje isti, samo su lokalni uvjeti poslovanja drukčiji (dostupnost tržišta, resursa repromaterijala, ljudskog kapitala i sl). Na nekim tržištima su legislative nešto bolje, možda je efikasnost sudstva bolja, ali svugdje možete ostati bez novaca kojeg ne uspijete naplatiti.

Na koje ste projekte trenutno fokusirani?

U ovom trenutku kao kompanija rastemo i fokusirani smo na interne procese. Dugo smo imali dvoznamenkasti rast, širimo se na nova tržišta, izgradili smo nove proizvodne kapacitete i sada to treba popratiti organizacijski i kadrovski.


Komentari članka

Vezani članci

Postoji određena vrsta zaposlenika koji uvijek dobivaju unapređenje, za to postoji razlog

15.07.2019.

To je poznati scenarij na većini radnih mjesta: Nekoliko zaposlenika čije se vještine i izvedba čine prosječnim stalno se unapređuju - ponekad i preko svojih najuspješnijih kolega

Zašto rad od kuće može biti koban za vašu karijeru

08.07.2019.

"Shvaćam da je zaposleniku, ponekad rad od kuće jedini način na koji je moguće raditi", kaže Welch za CNBC Make It. "A ja razumijem kao šefica, da je ponekad rad od kuće jedini način da dobijete osobu koja vam je potrebna.".

Istražujemo: Otvaranje novog radnog mjesta stoji od 100.000 kuna do tri milijuna

13.06.2019.

Da bi se otvorilo 300 novih radnih mjesta u luksuznom hotelu, potrebna je investicija od 700 milijuna kuna, odnosno 2,3 milijuna kuna po radnom mjestu. Još je skuplje novootvoreno radno mjesto na farmi purana, čak 3,3 milijuna kuna, a u tehnološki napredn

Plaćena pauza poslodavce stoji pet milijardi kuna na godinu. Treba li je ukinuti?

13.06.2019.

Hrvatska je jedna od rijetkih članica Europske unije, ako ne i jedina, u kojoj je se polusatna stanka obračunava kao dio redovnog osmosatnog radnog vremena. Prema našem izračunu, ta povlastica za zaposlenike hrvatske poslodavce na godinu stoji 4,8 milijar

OKRUGLI STOL: Kako potaknuti i povećati izvoznu orijentaciju hrvatskih tvrtki?

24.05.2019.

U utorak, 28.05. od 11-13 sati CEPOR, u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Raiffeisenbank Hrvatska, organizira okrugli stol čiji cilj je raspraviti o efikasnosti mjera institucionalne podrške za internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija