Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Sij 2019

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

Izvor: lider.media · Autor: Željka Laslavić  

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

Davor Gečić vodio je deset godina poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, da bi posljednjih osam godina proveo na raznim destinacijama Europe. Danas iz tvornice u Prelogu vodi devet velikih tvornica na tri kontinenta.

Gečić se zaposlio u tvrtki Hespo u analitici prodaje. Nakon kratkog vremena preuzeo je funkciju voditelja prodaje, a s prodajom dijela društva američkoj multinacionalnoj korporaciji Leggett & Platt početkom 2000. preuzeo je funkciju direktora i predsjednika Uprave tvrtke LPT. Osim navedene funkcije, od 2014. preuzeo je i dužnost predsjednika triju poslovnih divizija u matičnoj kompaniji – Bedding Division Europe, Bedding Division Africa/Asia i Spuhl Group.

Kako je tekao vaš proboj u ovoj globalnoj multinacionalki? Što biste savjetovali mlađim menadžerima koji razmišljaju o globalnoj karijeri?

Kako sam vodio proces uvođenja strateškog partnera, tako sam postepeno preuzimao dodatne funkcije. Poslovanje svih divizija vodim iz tvornice u Prelogu. Isto tako, moj prethodnik koji je bio Britanac sjedio je u tvornici u Engleskoj, tako da nemamo neki središnji ured. Mlađim menadžerima koji grade svoje karijere savjetovao bih da osvijeste činjenicu da granice ne postoje, da je sve moguće ako su prisutna dva ključna faktora za uspjeh: rad i upornost. Onda dođe i sreća.

Koliko ste godišnje na putu?

Godišnje izbivam iz Hrvatske skoro trećinu radnih dana u godini. Ono što sam tijekom vremena uspio promijeniti je smanjiti broj svojih putovanja, a povećati broj sastanaka u Hrvatskoj. Uz to, tehnologija nam je olakšala rad i komunikaciju na daljinu. Iako nikada ništa neće zamijeniti susret uživo s nekim ozbiljnim partnerom s kojim trebate otići na poslovnu večeru.

Što biste izdvojili najvećim osobnim uspjehom?

Kada smo prije 18 godina ozbiljno kretali poslovati s novim strateškim partnerom, bili smo deveta od 12 međunarodnih lokacija u Europi. U međuvremenu je Hrvatska postala lokacijom broj jedan u Europi, u kojoj su ostale još četiri tvornice, od kojih je ona u Prelogu najveća i iz koje se upravlja svim ostalim tvrtkama. Upravni odbor kompanije, u kojem sjede ozbiljni biznismeni i dioničari, koji pojedinačno ‘teže’ sigurno između 50 i 100 milijuna dolara (jedan od njih bio je i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Georga Busha za tehnologiju), po prvi put je lani izašao izvan granica SAD-a i u Prelog došao na godišnji sastanak. To je lijepo priznanje za 18-ogodišnji rad.

Što biste izdvojili kao prednosti i nedostatke gradnje menadžerske karijere u današnjem vremenu?

Internet i ostala tehnologija riješili su problem fizičke udaljenosti, svijet je postao globalno selo, a samim time se olakšao i pristup međunarodnim pozicijama. Sada već imamo i dosta stranih tvrtki u Hrvatskoj koje mladim ljudima teoretski omogućuju da u dijelu internacionalnog poslovnog sustava grade svoje karijere. Najčešće se najprije preuzimaju neke regionalne pozicije i onda se korak po korak ide naprijed. Osim toga, mladim ljudima je danas edukacija u inozemstvu puno dostupnija i lakše nakon toga ostaju u inozemstvu. No s druge strane ista ta tehnologija je malo zakomplicirala stvari jer su se zahtjevi povećali, konkurencija je globalno veća i nismo jedina država koja se bori na globalnom tržištu.

S koliko ste se vi hrvatskih menadžera susretali u inozemstvu? Je li to rijetka ili česta pojava?

Osamnaest godina radim u međunarodnoj kompaniji u pravom smislu te riječi i gdje god sam susretao poslovne ljude s našeg podneblja, to je bila rijetka pojava. Vrlo ih malo radi na nekim ozbiljnim menadžerskim pozicijama.

Koji su bili vaši najveći izazovi u internacionalnom poslovanju?

Jedan od najizazovnijih dijelova internacionalnog poslovanja jest susret s kulturološkim razlikama, s drukčijim običajima i legislativama. Sam biznis kao biznis je svugdje isti, samo su lokalni uvjeti poslovanja drukčiji (dostupnost tržišta, resursa repromaterijala, ljudskog kapitala i sl). Na nekim tržištima su legislative nešto bolje, možda je efikasnost sudstva bolja, ali svugdje možete ostati bez novaca kojeg ne uspijete naplatiti.

Na koje ste projekte trenutno fokusirani?

U ovom trenutku kao kompanija rastemo i fokusirani smo na interne procese. Dugo smo imali dvoznamenkasti rast, širimo se na nova tržišta, izgradili smo nove proizvodne kapacitete i sada to treba popratiti organizacijski i kadrovski.


Komentari članka

Vezani članci

Svaki zaposlenik u Hrvatskoj izostane s posla čak 45 radnih dana

01.02.2019.

Tako primjerice loše komunicirana reorganizacija često uzrokuje masovnu pojavu bolovanja jer radnici bježe u svojevrsnu zonu komfora u kojoj mogu pričekati razvoj situacije.

Naspavani radnik je najbolji radnik: Uvode sobe za spavanje na radnom mjestu

11.01.2019.

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama.

Ovo je Prelog, gradić koji može biti uzor cijeloj Hrvatskoj

24.12.2018.

Tijekom vožnje kroz hrvatski sjever mogu se zamijetiti brojni jumbo plakati koji oglašavaju potrebu za radnicima. Traže se tokari, zavarivači, strojari, obućari, tekstilci, građevinari, tesari, zidari, vozači, bravari…

Kako osigurati vjernost menadžera: Otpremnina kao instrument sigurnosti za tvrtku

19.12.2018.

Postoje razlike u menadžerskim ugovorima između privatnih i državnih/lokalnih tvrtki jer ‘državne tvrtke nude veću sigurnost uz manju plaću i posebice dodatne bonuse

Neprijatelji profitabilnosti: Kako ih pobijediti i od jedne kune stvoriti dvije?

13.12.2018.

Istina je i da direktori vrlo dobro znaju što im na kraju godine ostane, kada se sve zbroji i oduzme. No čak i najboljima se događa da previde neku od komponenti koje im mogu pomoći

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1877 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1193 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 808 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 886 članka imaju tag svijet
 12. 854 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 475 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 408 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 323 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 322 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 324 članka imaju tag porezi