Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Kol 2019

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

OPG Željka Pavelića nalazi se u malom ličkom selu Brušane, koje je uz cestu koja vodi od Gospića do Karlobaga, a koja je dugačka 42 kilometra. Na samom ulazu u Park prirode Velebit, smješteno je ovo ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje ima lički škripavac, ljekovito bilje, brojnu perad, gljive, ali i divljač i med iz vlastitog uzgoja i dobro radi od svibnja do rujna, dok ima turista i na Velebitu.
Prodala prikolicu vrganja za jedan dan

Put do otvaranja prvog OPG-a u Brušanima, selu u kojem je ostalo samo sedam krava (Pavelići ih imaju tri, kao i jednu junicu i jedno tele) dok je u 12 godina umrlo 124 osobe, otvoren je 2007. godine kada je iz Zagreba u Liku doselila Željkova supruga Božica, koja je rođena u okolici Varaždina. U varaždinskom kraju, kaže vrijedna Božica, svatko ima nešto svoje, domaće, što može proizvoditi u svom dvorištu i onda i prodati na kućnom pragu.

"Ključ je bio kad su suprug i punac otišli jednom u šumu, a kad su umjesto s uobičajnom prikolicom drva, vratili s punom prikolicom vrganja, koje sam prodala u jednom danu i zaradila od njih 1.700 kuna. Tako sam shvatila da moramo otvoriti svoj OPG i početi raditi za sebe, jer se ne isplati, svaki dan, ići raditi u obližnji Gospić za minimalnu plaću", kaže Božica.

Pavelići su napravili i korak naprijed. Uredili su u podrumu obiteljske kuće lijepu kušaonicu, a imaju i štand uz glavnu prometnicu za koji je zadužena kćerka Željka, učenica sedmog razreda osnovne škole u Gospiću.

Božica je završila tečaj i dobila certifikat za ljekovito bilje, a put do njega je bio dugačak jer je morala dva puta tjedno, punih šest mjeseci, autobusom iz Gospića u Samobor, što puno košta, kao i sam certifikat – 5.500 kuna. Rezultat su pune police ljekovitog bilja na bazi stolisnika, gospine trave, bazge ... No, put do autohtonog škripavca i dimljenog sira, nije bio lagan, pa su Pavelići tražili i dobili stručnu pomoć od sirane Runolist iz Ogulina, najveće ličke sirane, koju vlasnik Vladimir Tomaić, već godinama bezuspješno prodaje. Runolistov polutvrdi kravlji sir u Gospiću košta 90 kuna po kilogramu, a preko puta se na gradskoj tržnici prodaju domaći sirevi, kojih je jako malo, i po nižoj cijeni.
Šuma je bila hraniteljica, ali i životna učiteljica

Željko Pavelić kaže da je poslije Domovinskog rata, učio od planinara na Velebitu kako se živi, a onda i radi. "Ukratko, iako smo pričali dugo, ako nisi 'čist u glavi ne možeš se popeti na planinu, a kamo li još i stijene na Velebitu!", kaže Željko. Naravno, pokušao je i Željko kao i brojni drugi 'sreću naći u velikom gradu', ali je brzo shvatio da tamo ima svega, osim 'pravog života', što znači da samo vlastitim trudom i stvaranjem na duge staze, što zahtijeva puno strpljenja, ali i odricanja, možeš napraviti ono što te zaista i ispunjava!

"Dakle, nije važno koliko imaš već koliko ti treba", pojasnio je Željko, a kad je shvatio da nama takvo 'bistrenje politike' nije baš najjasnije, čuli smo da se i dobra dijela - 'dobrim vraćaju, ali s kamatama'. Naime, kad je ruski turist na putu za Karlobag našao drugi dan izgubljeni novčanik kod Pavelića, gdje je slučajno stao dan ranije, onda je u Brušane, došlo još Rusa, ali i Nijemaca, koji ne pitaju koliko što košta već samo da li ima!

Šuma je uvijek bila hraniteljica Ličana, ali i 'životna učiteljica'. Željkov otac Mihovil, koji sad ima 88 godina, radio je u šumi punih 50 godina. 'Ustajao sam jako rano, po noći u pola tri, da bi s konjima stigao na vrhove Velebita u jutro. Uvijek smo imali najviše blaga u selu, po deset krava, ali poljoprivredna, posebno njezin najvažniji dio stočarstvo, već dugo nije ono što bi trebala biti... ', razočaran je Mihovil i malom mirovinom.
Na sudu zbog zemljišta već 12 godina

Prirodu se, kaže Željko, ne može niti treba požurivati, jer ona sve stigne, samo je treba znati slušati. "Ekološki poljoprivrednik iz Italije, koji je bio kod nas nekoliko sati, otišao je oduševljen onim što je vidio, kako radimo i proizvodimo, a mogli bi i bolje i više da nema prevara na EU projektima, na kojima smo dva puta prevareni, jer su nam dvije 'EU konzultantice', uzele ukupno 6.000 kuna, a tražile su još i više, ali obećane EU projekte nikad nismo vidjeli", ogorčen je Željko.

S druge strane, problem poljoprivrednog zemljišta je golem i u Lici, iako se plodna zemlja koje ima, jako malo obrađuje, ali se zato, kaže, poticaji, posebno u stočarstvu, na veliko 'love u mutnom'. Pavelići imaju prijavljene krške pašnjake, koje kose. No, na sudu su već 12 godina i potrošili su 50.000 kuna, jer moraju dokazati da je Mihovil još 1955. godina kupio zemlju, za koju imaju papire, ali pravda je spora. Druga strana u postupku, tvrde, čak i ne zna pokazati gdje je to 'sporno zemljište'. Osim toga, zbog bolesti plavog jezika, a krave nisu cjepili jer su u ekološkoj poljoprivredi, bili su izgubili poticaje...

Mladog sira škripavca, kojeg puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU žaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'. No, kad dođe duga zima u Lici, Božica zasuče rukave i sama napravi 500 kilograma kobasica od divljači, koji su već našale tržište na Jadranu.


Komentari članka

Vezani članci

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

17.01.2020.

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio

Za čak 40 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava poticaji su jedini prihod

15.01.2020.

U odnosu prema razdoblju od prije 10 godina obujam poljoprivredne proizvodnje manji je za 15 posto

Škripavac, Ličanin i Ljutko najtraženiji su sirevi OPG-a Miščević

08.01.2020.

Ovo je posao u kojeg se mora svakodnevno ulagati, kako financijska sredstva tako i samoga sebe. Uz opsežan posao u sirani, treba se angažirati u mužnji i hranidbi krava, pripremanju hrane, čišćenju i ostalim poslovima vezanim za krave. I uz svu tehnologij

Stočari muku muče s ispašom stoke

07.01.2020.

Stočari na kninskom i drniškom području muku muče s ispašom stoke jer posljednjih mjeseci ostaju bez terena kojima su se desetljećima koristili. Hrvatske su šume dio tih površina pošumile. Problem je mnogo veći, tvrde u Udruzi hrvatskih krških pašnjaka. N

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg