Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Kol 2019

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

OPG Željka Pavelića nalazi se u malom ličkom selu Brušane, koje je uz cestu koja vodi od Gospića do Karlobaga, a koja je dugačka 42 kilometra. Na samom ulazu u Park prirode Velebit, smješteno je ovo ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje ima lički škripavac, ljekovito bilje, brojnu perad, gljive, ali i divljač i med iz vlastitog uzgoja i dobro radi od svibnja do rujna, dok ima turista i na Velebitu.
Prodala prikolicu vrganja za jedan dan

Put do otvaranja prvog OPG-a u Brušanima, selu u kojem je ostalo samo sedam krava (Pavelići ih imaju tri, kao i jednu junicu i jedno tele) dok je u 12 godina umrlo 124 osobe, otvoren je 2007. godine kada je iz Zagreba u Liku doselila Željkova supruga Božica, koja je rođena u okolici Varaždina. U varaždinskom kraju, kaže vrijedna Božica, svatko ima nešto svoje, domaće, što može proizvoditi u svom dvorištu i onda i prodati na kućnom pragu.

"Ključ je bio kad su suprug i punac otišli jednom u šumu, a kad su umjesto s uobičajnom prikolicom drva, vratili s punom prikolicom vrganja, koje sam prodala u jednom danu i zaradila od njih 1.700 kuna. Tako sam shvatila da moramo otvoriti svoj OPG i početi raditi za sebe, jer se ne isplati, svaki dan, ići raditi u obližnji Gospić za minimalnu plaću", kaže Božica.

Pavelići su napravili i korak naprijed. Uredili su u podrumu obiteljske kuće lijepu kušaonicu, a imaju i štand uz glavnu prometnicu za koji je zadužena kćerka Željka, učenica sedmog razreda osnovne škole u Gospiću.

Božica je završila tečaj i dobila certifikat za ljekovito bilje, a put do njega je bio dugačak jer je morala dva puta tjedno, punih šest mjeseci, autobusom iz Gospića u Samobor, što puno košta, kao i sam certifikat – 5.500 kuna. Rezultat su pune police ljekovitog bilja na bazi stolisnika, gospine trave, bazge ... No, put do autohtonog škripavca i dimljenog sira, nije bio lagan, pa su Pavelići tražili i dobili stručnu pomoć od sirane Runolist iz Ogulina, najveće ličke sirane, koju vlasnik Vladimir Tomaić, već godinama bezuspješno prodaje. Runolistov polutvrdi kravlji sir u Gospiću košta 90 kuna po kilogramu, a preko puta se na gradskoj tržnici prodaju domaći sirevi, kojih je jako malo, i po nižoj cijeni.
Šuma je bila hraniteljica, ali i životna učiteljica

Željko Pavelić kaže da je poslije Domovinskog rata, učio od planinara na Velebitu kako se živi, a onda i radi. "Ukratko, iako smo pričali dugo, ako nisi 'čist u glavi ne možeš se popeti na planinu, a kamo li još i stijene na Velebitu!", kaže Željko. Naravno, pokušao je i Željko kao i brojni drugi 'sreću naći u velikom gradu', ali je brzo shvatio da tamo ima svega, osim 'pravog života', što znači da samo vlastitim trudom i stvaranjem na duge staze, što zahtijeva puno strpljenja, ali i odricanja, možeš napraviti ono što te zaista i ispunjava!

"Dakle, nije važno koliko imaš već koliko ti treba", pojasnio je Željko, a kad je shvatio da nama takvo 'bistrenje politike' nije baš najjasnije, čuli smo da se i dobra dijela - 'dobrim vraćaju, ali s kamatama'. Naime, kad je ruski turist na putu za Karlobag našao drugi dan izgubljeni novčanik kod Pavelića, gdje je slučajno stao dan ranije, onda je u Brušane, došlo još Rusa, ali i Nijemaca, koji ne pitaju koliko što košta već samo da li ima!

Šuma je uvijek bila hraniteljica Ličana, ali i 'životna učiteljica'. Željkov otac Mihovil, koji sad ima 88 godina, radio je u šumi punih 50 godina. 'Ustajao sam jako rano, po noći u pola tri, da bi s konjima stigao na vrhove Velebita u jutro. Uvijek smo imali najviše blaga u selu, po deset krava, ali poljoprivredna, posebno njezin najvažniji dio stočarstvo, već dugo nije ono što bi trebala biti... ', razočaran je Mihovil i malom mirovinom.
Na sudu zbog zemljišta već 12 godina

Prirodu se, kaže Željko, ne može niti treba požurivati, jer ona sve stigne, samo je treba znati slušati. "Ekološki poljoprivrednik iz Italije, koji je bio kod nas nekoliko sati, otišao je oduševljen onim što je vidio, kako radimo i proizvodimo, a mogli bi i bolje i više da nema prevara na EU projektima, na kojima smo dva puta prevareni, jer su nam dvije 'EU konzultantice', uzele ukupno 6.000 kuna, a tražile su još i više, ali obećane EU projekte nikad nismo vidjeli", ogorčen je Željko.

S druge strane, problem poljoprivrednog zemljišta je golem i u Lici, iako se plodna zemlja koje ima, jako malo obrađuje, ali se zato, kaže, poticaji, posebno u stočarstvu, na veliko 'love u mutnom'. Pavelići imaju prijavljene krške pašnjake, koje kose. No, na sudu su već 12 godina i potrošili su 50.000 kuna, jer moraju dokazati da je Mihovil još 1955. godina kupio zemlju, za koju imaju papire, ali pravda je spora. Druga strana u postupku, tvrde, čak i ne zna pokazati gdje je to 'sporno zemljište'. Osim toga, zbog bolesti plavog jezika, a krave nisu cjepili jer su u ekološkoj poljoprivredi, bili su izgubili poticaje...

Mladog sira škripavca, kojeg puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU žaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'. No, kad dođe duga zima u Lici, Božica zasuče rukave i sama napravi 500 kilograma kobasica od divljači, koji su već našale tržište na Jadranu.


Komentari članka

Vezani članci

Volim ljuto u šest godina pronašao put do 300 restorana i hotela. Nova misija - izvoz

20.08.2019.

Počeli su sa svega 500 sadnica, danas ih imaju 30.000, osam zaposlenika i 50-ak proizvoda.

Dva Slavonca počela uzgajati najmesnatiju pasminu ovaca na svijetu

16.08.2019.

U Hrvatskoj se počela uzgajati i najmesnatija pasmina ovaca na svijetu Ille de France čiji ovnovi dosežu i 160 kilograma. Kako bi došli do vrhunske genetike, dva mlada slavonska poljoprivrednika po ovce i ovnove "potegnuli" su sve do okolice Pariza i odab

Entuzijasti osmislili sustav za vrtlarenje mikrozelenja

16.08.2019.

Trojica entuzijasta razvili su tehnologiju tzv. vertikalne poljoprivrede uz koju se mikropovrće i jestivo bilje može uzgajati u zatvorenom. Nakon što se uzgoje, biljke se mogu ili jesti ili presaditi u polje.

Egzotika u Istri: Prijatelji iz djetinjstva uzgajaju goji bobice

14.08.2019.

U posljednjih nekoliko godina egzotično voće goji bobice osvojile su europsko tržište. U Hrvatskoj je samo nekoliko proizvođača tog voća i to uglavnom u kontinentalnom dijelu. Jedini nasad u Istri nalazi se u dolini rijeke Raše, podignula su ga dva prijat

Otac mi je dao znanje i hrabrost koja možda malo graniči s ludošću

09.08.2019.

Prve krave dobio sam na poklon od roditelja, radilo se o 18 junica što je zapravo bila otpremnina za pet godina rada i vjernosti na očevu OPG-u, ističe kroz smijeh Mladen Karamarković kojega je, kaže, otac Branko gurnuo u vlastiti biznis. "Uz njega sam st

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija