Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Kol 2019

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

OPG Željka Pavelića nalazi se u malom ličkom selu Brušane, koje je uz cestu koja vodi od Gospića do Karlobaga, a koja je dugačka 42 kilometra. Na samom ulazu u Park prirode Velebit, smješteno je ovo ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje ima lički škripavac, ljekovito bilje, brojnu perad, gljive, ali i divljač i med iz vlastitog uzgoja i dobro radi od svibnja do rujna, dok ima turista i na Velebitu.
Prodala prikolicu vrganja za jedan dan

Put do otvaranja prvog OPG-a u Brušanima, selu u kojem je ostalo samo sedam krava (Pavelići ih imaju tri, kao i jednu junicu i jedno tele) dok je u 12 godina umrlo 124 osobe, otvoren je 2007. godine kada je iz Zagreba u Liku doselila Željkova supruga Božica, koja je rođena u okolici Varaždina. U varaždinskom kraju, kaže vrijedna Božica, svatko ima nešto svoje, domaće, što može proizvoditi u svom dvorištu i onda i prodati na kućnom pragu.

"Ključ je bio kad su suprug i punac otišli jednom u šumu, a kad su umjesto s uobičajnom prikolicom drva, vratili s punom prikolicom vrganja, koje sam prodala u jednom danu i zaradila od njih 1.700 kuna. Tako sam shvatila da moramo otvoriti svoj OPG i početi raditi za sebe, jer se ne isplati, svaki dan, ići raditi u obližnji Gospić za minimalnu plaću", kaže Božica.

Pavelići su napravili i korak naprijed. Uredili su u podrumu obiteljske kuće lijepu kušaonicu, a imaju i štand uz glavnu prometnicu za koji je zadužena kćerka Željka, učenica sedmog razreda osnovne škole u Gospiću.

Božica je završila tečaj i dobila certifikat za ljekovito bilje, a put do njega je bio dugačak jer je morala dva puta tjedno, punih šest mjeseci, autobusom iz Gospića u Samobor, što puno košta, kao i sam certifikat – 5.500 kuna. Rezultat su pune police ljekovitog bilja na bazi stolisnika, gospine trave, bazge ... No, put do autohtonog škripavca i dimljenog sira, nije bio lagan, pa su Pavelići tražili i dobili stručnu pomoć od sirane Runolist iz Ogulina, najveće ličke sirane, koju vlasnik Vladimir Tomaić, već godinama bezuspješno prodaje. Runolistov polutvrdi kravlji sir u Gospiću košta 90 kuna po kilogramu, a preko puta se na gradskoj tržnici prodaju domaći sirevi, kojih je jako malo, i po nižoj cijeni.
Šuma je bila hraniteljica, ali i životna učiteljica

Željko Pavelić kaže da je poslije Domovinskog rata, učio od planinara na Velebitu kako se živi, a onda i radi. "Ukratko, iako smo pričali dugo, ako nisi 'čist u glavi ne možeš se popeti na planinu, a kamo li još i stijene na Velebitu!", kaže Željko. Naravno, pokušao je i Željko kao i brojni drugi 'sreću naći u velikom gradu', ali je brzo shvatio da tamo ima svega, osim 'pravog života', što znači da samo vlastitim trudom i stvaranjem na duge staze, što zahtijeva puno strpljenja, ali i odricanja, možeš napraviti ono što te zaista i ispunjava!

"Dakle, nije važno koliko imaš već koliko ti treba", pojasnio je Željko, a kad je shvatio da nama takvo 'bistrenje politike' nije baš najjasnije, čuli smo da se i dobra dijela - 'dobrim vraćaju, ali s kamatama'. Naime, kad je ruski turist na putu za Karlobag našao drugi dan izgubljeni novčanik kod Pavelića, gdje je slučajno stao dan ranije, onda je u Brušane, došlo još Rusa, ali i Nijemaca, koji ne pitaju koliko što košta već samo da li ima!

Šuma je uvijek bila hraniteljica Ličana, ali i 'životna učiteljica'. Željkov otac Mihovil, koji sad ima 88 godina, radio je u šumi punih 50 godina. 'Ustajao sam jako rano, po noći u pola tri, da bi s konjima stigao na vrhove Velebita u jutro. Uvijek smo imali najviše blaga u selu, po deset krava, ali poljoprivredna, posebno njezin najvažniji dio stočarstvo, već dugo nije ono što bi trebala biti... ', razočaran je Mihovil i malom mirovinom.
Na sudu zbog zemljišta već 12 godina

Prirodu se, kaže Željko, ne može niti treba požurivati, jer ona sve stigne, samo je treba znati slušati. "Ekološki poljoprivrednik iz Italije, koji je bio kod nas nekoliko sati, otišao je oduševljen onim što je vidio, kako radimo i proizvodimo, a mogli bi i bolje i više da nema prevara na EU projektima, na kojima smo dva puta prevareni, jer su nam dvije 'EU konzultantice', uzele ukupno 6.000 kuna, a tražile su još i više, ali obećane EU projekte nikad nismo vidjeli", ogorčen je Željko.

S druge strane, problem poljoprivrednog zemljišta je golem i u Lici, iako se plodna zemlja koje ima, jako malo obrađuje, ali se zato, kaže, poticaji, posebno u stočarstvu, na veliko 'love u mutnom'. Pavelići imaju prijavljene krške pašnjake, koje kose. No, na sudu su već 12 godina i potrošili su 50.000 kuna, jer moraju dokazati da je Mihovil još 1955. godina kupio zemlju, za koju imaju papire, ali pravda je spora. Druga strana u postupku, tvrde, čak i ne zna pokazati gdje je to 'sporno zemljište'. Osim toga, zbog bolesti plavog jezika, a krave nisu cjepili jer su u ekološkoj poljoprivredi, bili su izgubili poticaje...

Mladog sira škripavca, kojeg puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU žaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'. No, kad dođe duga zima u Lici, Božica zasuče rukave i sama napravi 500 kilograma kobasica od divljači, koji su već našale tržište na Jadranu.


Komentari članka

Vezani članci

Šime Gligora: Vlastima je važnije spaliti novac na aute nego pomoći poljoprivredi

27.07.2020.

U više navrata smo kroz Udrugu malih mljekara apelirali na smanjenje PDV-a na sve mliječne proizvode, kako bi krajnji proizvod bio jeftiniji i potakla se potrošnja tih proizvoda. Također je bilo i zahtjeva za oslobađanjem i ostalih nelogičnih nameta i oba

Vinaru Kolaru i keramičaru Asztalošu gosti dolaze iz Njemačke, Nizozemske, čak i Amerike

20.07.2020.

Suza, malo mjesto u Baranji puno toga nudi za one željne pravog odmora i učenja novih, a starih zanata. OPG Kolar ponosi se s vinima za svačijij ukus i uređenim autokampom, a radionica keramike Asztaloš tradicionalnom izradom keramike.

Kućice iz bajke za razvoj ruralnog turizma

15.07.2020.

Turizam se posljednjih godina sve više razvija u zaleđu, u potpuno drukčijem ozračju od onoga na obali. Tamošnji poduzetnici na različite načine pokušavaju privući turiste, ponuditi im jedinstveno iskustvo. Za taj se smjer odlučila obitelj u zaleđu Skradi

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Jurkovići uzgajaju rajčice u kokosovim jastucima - očekuju do 20 etaža plodova

06.07.2020.

Petar i Mirko Jurković iz Pomera kod Pule vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnost, a prinos je veći. Kako je sve počelo i odakle su dobili ideju, otkrili su za Agroklub.

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2102 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 409 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 315 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici