Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Velj 2021

Iz Ogulina će raditi za poljske e-learning platforme za milijune ljudi

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Sergej Novosel Vučković  

Iz Ogulina će raditi za poljske e-learning platforme za milijune ljudi

Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup. Nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze.

Nedavno je Ogulin dospio u fokus hrvatske javnosti zbog odluke švedske tvrtke Pervanovo Invest AB, vlasnika Hrvata Darka Pervana, da ondje gradi tvornicu podnih obloga, vrijednu 200 milijuna eura, a koja bi postala najveća takva u svijetu, no to nije jedino strano ulaganje u ovom goranskom gradu.

Poljska tvrtka GroMar nedavno je oglasila da traži 2D grafičare/animatore/ilustratore koji bi radili u Ogulinu, u njenoj podružnici. Riječ je o lideru u projektima edukacije i digitalizacije obrazovanja i razvoja zaposlenika, čime se bave više od 20 godina.

Sjedište GroMara je u gradu Łódźu, trećem po veličini u Poljskoj, a kompanija je lani bila svrtana u najbržerastućih 25 tehnoloških u CEE regiji, prema Deloitteu. Četvrto tromjesečje 2020. bilo im je najbolje, a 2019. prihodi 17 milijuna zlota (oko 28,8 milijuna kuna). Klijenti su im Suzuki, Tesco, Pepco, DPD, te poljske institucije i javna poduzeća…

Dodatni stimulans

Glavni im je, ključni proizvod LearnWay, a Marcin Pisarski, osnivač, jedini vlasnik i predsjednik Uprave Gro-Mara opisuje ga kao potpuno prilagodljivu platformu za e-učenje s neograničenim brojem funkcionalnosti.

“LearnWay je zapravo cjelovit set alata za profesionalce u području ljudskih resursa i e-učenja. Osim platforme, našim klijentima pružamo i online treninge, svaku od platformi stvaramo i dizajniramo sami.

29
milijuna kuna prihod GroMara u 2019., što ih je svrstalo među najbrže rastuće tech tvrtke u CEE regiji
Od internetskog zapošljavanja, preko sustava za ukrcavanja, programa za osobni i profesionalni razvoj, editiranja online edukacija, baze online tečajeva sve do alata za korporativnu komunikaciju i employer banding”, kaže Pisarski za Poslovni dnevnik.

Priznaje da ih je u Ogulin na neki način ‘dovela’ Natalia Zielinska, poduzetnica i stručnjakinja za EU projekte, vlasnica tvrtke EuroGrant Konzalting, Poljakinja koja se ondje skrasila. No, što je još presudilo osim poljske “konekcije”?

“Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup i želja za suradnjom. Ogulin je samo sat vremena od Zagreba i Rijeka, izravno spojen sa Splitom. Od 2015. imamo ovdje podružnicu Gro-Mar d.o.o., a 2017. preuzeli smo firmu Horizont IT.

Pisarski
Želimo stvoriti platforme na bazi poljskih tehnologija, ali s hrvatskom dušom i elegancijom.
U Ogulinu se razvija nekoliko poduzetničkih priča, uključujući strane investicije, što nas je dodatno potaknulo, a nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze poput prireza, što prepoznajemo. Bez sumnje vrlo važnu ulogu odigrala je kolegica Natalia, naglašavala je sve prednosti razvoja poslovanja u manjim mjestima”, ističe čelnik GroMara.

‘To je maraton, ne brzi sprint’

Za njih je trenutačno ključni nacionalni projekt obrazovna platforma epodreczniki.pl (e-udžbenik) koju zbog pandemije i učenja na daljinu koristi cijeli sustav javnog obrazovanja. To su milijuni korisnika mjesečno i tisuće materijala za djecu, roditelje i učitelje.

“To je veliki izazov i prekretnica u razvoju naše tvrtke”, napominje Pisarski, dodajući da uskoro pokreću kampanju o LearnWayu u europskim zeljama, uključujući Hrvatsku. I tu im je bitan doprinos naših zaposlenika. U planu je da ih bude 50-ak.

“Želimo stvoriti platforme za edukacije, content, treninge i online materijale temeljene na poljskim tehnologijama, ali s hrvatskom dušom i elegancijom. Zbog toga su nam potrebni lokalni stručnjaci, zahvaljujući kojima ćemo imati preduvjet za sinergiju našeg know-howa i vještina te lokalnog duha i kulture. Stvorit ćemo učinkovite obrazovne projekte za škole, sveučilišta i poduzeća”, kaže Pisarski.

50
zaposlenika namjeravaju imati u Hrvatskoj, a kreću s 2D dizajnerima i grafičarima u Ogulinu
Ovaj je poljski poduzetnik optimist u vezi poslovanja u malom gradu u provinciji i namjerava još zapošljavati. “Definitivno. U našim rukama imamo sveobuhvatnu i sveobuhvatnu strategiju za ulazak na hrvatsko tržište. Neće to biti brzi sprint, već maraton na duge staze.

Krajnji cilj nam je neovisna i samodostatna podružnica GroMara u Hrvatskoj. Za to imamo financijska sredstva i spremni smo za takva ulaganja. Sigurno će nam trebati stručnjaci iz različitih područja, ne samo IT stručnjaci i grafički dizajneri”, otkrio je Pisarski.

Kreće, dakle putem sunarodnjaka kao što su OT Logistics (vlasnike Luke Rijeka), fonda Enterprise Investors (ima lanac pekara Pan-Pek i trgovački lanac Studenac)… Što misli o uvjetima privlačenja stranih poduzetnika i okolnostima poslovanja u Hrvatskoj?” Najvećim promotorom poslovnog uspjeha u Hrvatskoj su poduzetnici koji postižu odlične rezultate, naročito u IT-ju.

To govori da se unatoč nekim barijerama uz dovoljno znanja, upornosti i vizije može uspješno razvijati poslovanje. Dokaz su i uspješni strani investitori u Hrvatsko-poljskoj razvojno udruzi. Hrvatskoj nedostaje vizije kao zemlje poslovnih prilika, nema baze informacija za investitore, teško je doći do kvalitetnih informacija, pravno okruženje se stalno mijenja.

To stvara određenu nesigurnost i obeshrabruje investitore. No, ušli smo ovdje kako bismo mogli ponuditi konkretna rješenja kroz primjere dobre prakse”, upozorava Marcin Pisarski.


Komentari članka

Vezani članci

Investitori iz Silicijske doline bacili oko na Photomath

19.02.2021.

Tvrtka Photomath osigurala je 23 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikaciju za učenje matematike koja po podacima tvrtke ima više od 220 milijuna preuzimanja, objavili su u četvrtak osnivač Photomatha i tvorac te aplikacije Damir Sabol

PERJANICA GOSPODARSTVA - IT industrija u Hrvatskoj raste četiri puta brže od BDP-a

17.02.2021.

IT industrija u Hrvatskoj razvija se nekim svojim zasebnim putem, nespecifičnim za ostatak gospodarstva. U volumenima još ne možemo pričati o značajnijem utjecaju na ukupni BPD niti na tržište rada, međutim trendovi iz godine u godinu pokazuju zavidan ras

U prosincu rast nezaposlenosti šest posto, na burzi rada 165.000 ljudi

17.02.2021.

Prema posljednjim podacima HZZ-a, na kraju prvog mjeseca 2021. godine na Zavodu je bilo registrirano 165.345 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj prosinca, navedeni broj porastao je za 3,4 posto, odnosno 5.500 osoba, čime je nastavljen rast broja nezaposl

Ogulin: velika investicija u tvornicu drvenih podnih obloga

15.02.2021.

U ogulinskoj poduzetničkoj zoni gradi se novi pogon tvrtke Bjelin, u vlasništvu poduzetnika i inovatora hrvatskih korijena koji živi u Švedskoj, Darka Pervana. Investicija koja će se ostvarivati do 2027. ukupno iznosi 200 milijuna eura, a kada se dovrši,

Hrvatski softver i u afričkim pivovarama

05.02.2021.

Djelokrug rada Montelektra i 8Sigme uključivao je stoga implementaciju rješenja KegTNT, koje koristeći RFID tehnologiju prikuplja i pohranjuje sve podatke o životnom ciklusu pivskih bačava. Osnovna svrha mu je u stvarnom vremenu omogućiti praćenje svake b

Tag cloud

 1. 2090 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1366 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1162 članka imaju tag svijet
 6. 860 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1099 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1057 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1000 članka imaju tag ict
 11. 892 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 930 članka imaju tag industrija
 15. 806 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 395 članka imaju tag koronavirus
 18. 632 članka imaju tag maloprodaja
 19. 417 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 511 članka imaju tag krediti
 23. 368 članka imaju tag opg
 24. 384 članka imaju tag eu fondovi
 25. 301 članka imaju tag potpore
 26. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 450 članka imaju tag obrazovanje
 28. 424 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici