Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2019

Kooperanti pred zidom: Otkup mlijeka dogovoren do kraja studenog, što nakon toga?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Kooperanti pred zidom: Otkup mlijeka dogovoren do kraja studenog, što nakon toga?

Otkupa mlijeka od malih proizvođača iz Brinja i okolice ipak će biti, ali zasad samo do kraja studenog.

"Hrvatska poljoprivredna komora poduzela je sve aktivnosti kako bi se zaštitili mali proizvođači mlijeka u Brinju i Lici kojima je prijetilo otkazivanje otkupa mlijeka od 1. studenog. Prema najavi PIK-a Rijeka, koji su na području općine Brinje otkupljivali mlijeko, namjeravali su od 1. studenog prestati otkup od oko 120 proizvođača. Nakon prošlotjednog sastanka u Brinju, koji je održan sa županom Ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem, došlo je do obrata te smo dobili informaciju da će PIK Rijeka ipak nastaviti s otkupom“, kaže Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Otkup produžen do kraja studenog, ali traži se dugoročno rješenje
Ostavljena je tako mogućnost da se u tih mjesec dana pronađe dugoročno rješenje za otkup u ovom kraju što je svima u interesu. Propadanje proizvodnje mlijeka je dugoročni problem hrvatskog mljekarstva.

"Od početka smo uključeni u rješavanje ovog problema, čim smo dobili najavu da bi PIK Rijeka pogao prestati s otkupom. Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, doznajemo od HPK.

Nakon što je PIK Rijeka nagovijestio da prestaje s otkupom mlijeka zbog previsokih troškova prikupljanja i odvoza mlijeka, načelnik Općine Brinje, Zlatko Fumić, sazvao je sastanak s proizvođačima mlijeka. O svemu je obavijestio i Ministarstvo poljoprivrede koje je unutar nekoliko dana organiziralo sastanak s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, Mladenom Jakopovićem iz HPK i direktorom tvrtke Euro-milk d.o.o. Božidarom Kuzmićem.

"Zaključak je bio da je Euro-milk d.o.o. spreman preuzeti otkup mlijeka, ali se Općina mora pobrinuti za sabiranje, što je nama neprihvatljivo zbog skromnog proračuna. Spremni smo preuzeti dio financijskih troškova, ali cijeli iznos zaista nismo u mogućnosti“, izjavio je načelnik općine Brinje, Zlatko Fumić.

Održan je i sastanak u Općini Brinje sa županom Ličko-senjske županije, Darkom Milinovićem čiju izjavu do danas nismo uspjeli dobiti.

"U međuvremenu sam održao još jedan sastanak s direktorom PIK-a nakon kojeg smo dogovorili prolongiranje otkupa mjesec dana po dotadašnjim uvjetima, ali s obvezom da Općina i kooperanti pokušaju iznaći adekvatno dugoročno rješenje. Ponavljam, sami nećemo moći riješiti problem bez financijske pomoći Ministarstva poljoprivrede i Županije, zbog skromnog općinskog proračuna“, izjavio je Fumić.

S kravama pred Ministarstvo
Razgovarali smo s dvojicom kooperanata PIK-a koji su se našli u velikim problemima radi najavljene obustave otkupa mlijeka. Mario Kostelac i Miko Perković izjavili su da, u slučaju prestanka otkupa, neće imati drugog izbora nego da junice, za koje su dobili poticaje, dovedu pred Ministarstvo poljoprivrede.

"Naša obitelj živi od prodaje i do 200 l mlijeka dnevno. Nedavno smo uz poticaj Ministarstva kupili junice, moramo ih držati još tri godine. Sam ne vidim izlaz iz te situacije u slučaju da dođe do konačnog prekida otkupa“, govori Mario Kostelac i dodaje da svi poticaji odu na ulaganje u stoku, a veliki problem im stvara što na njihovom području nema dovoljno zemlje. "Treba nam hitno rješenje, ne neke mjere za dvije-tri godine. Imamo troje malodobne djece, nešto kredita. Mogao bi se dogoditi još jedan račun u blokadi više. A i puno toga je ovdje vezano za uspješnost mljekarstva jer ako ono propadne, postavlja se pitanje opstanka banke, trgovine pa na kraju krajeva i općine“, naglašava Kostelac.

Miko Perković dijeli njegovo mišljenje, a u istoj je situaciji s poticajima i junicama. "Od poticaja sve ode u ulaganja za stoku i mehanizaciju, a smatram da poticaji i nemaju nekog smisla. Ako mene pitate, ne treba ih. I neka mi netko objasni kako obična voda košta 6 -7 kn, a litra mlijeka 2,40 kuna, gdje je tu logika?“, pita se i dodaje da je nafta 10 kn, da cijena stalno raste, a otkupna cijena mlijeka stagnira.

"Sve što sam zaradio u Njemačkoj, uložio sam u poljoprivredu, a ako ne bude otkupa, onda ništa nije imalo smisla. Imam 20 grla u štali i spreman sam s njima otići pred Ministarstvo“, kaže Perković. Dodaje da ima previše nepravde na svakom koraku, da su kontrole uvijek kod istih i da nikako ne može razumjeti da uvoz mlijeka iz Slovenije može biti jeftiniji od onog iz Hrvatske. Prestanak otkupa bio bi zadnji čavao u lijesu ličke proizvodnje mlijeka. Ugasi li se otkup, kaže, mlade obitelji će otići jer za njih ovdje neće biti budućnosti.

Malim mljekarima na nerazvijenim područjima potrebna je pomoć
Iz PIK-a Rijeka upozoravaju da problem nije od jučer i da odavno na njega upozoravaju, ali nije bilo reakcije. Spremni su kratko vrijeme nastaviti s otkupom mlijeka sa svih OPG-ova na brinjskom području, ali dugoročno ništa ne mogu obećati. Zbog nerentabilnosti neće biti u mogućnosti nastaviti otkup kao do sada.

"Ponavljamo kako je na ovom primjeru važno pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. Posebice se to odnosi na zaštitu malih proizvođača koji su na udaru velikih mljekara koji tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostoru financijski ne isplati. Vjerujem da ćemo uspjeti u pronalaženju dugoročnog rješenja, a posebno me raduje što postoje domaće mljekare koje su spremne, ako PIK Rijeka ipak obustavi otkup, preuzeti isti i pomoći malim mljekarima da opstanu na području koje je nerazvijeno“, naglašava čelnik HPK, Mladen Jakopović.


Komentari članka

Vezani članci

Zastrašujući rezultati analize s polica hrvatskih trgovina

30.10.2019.

Ispravnost hrane trebao bi biti najvažniji zahtjev potrošača, no podaci koje je Jutarnji list prikupio od Državnog inspektorata pokazuju kako, kontrolama usprkos, na tržištu postoji bezobrazna količina proizvođača koji namjerno zavaravaju svoje kupce.

Preko farme pataka, koze i kozjeg mlijeka do vrhunskog jogurta

11.10.2019.

Prošao sam nekoliko edukacija i zaključio da se trebam orijentirati na nešto jednostavnije, a opet zdravo i korisno. I tako sam krenuo u proizvodnju jogurta, otkriva nam Mario Krog, mladi poljoprivrednik koji je stvorio brend Milk Bar iz kojeg izlazi kozj

Borba za posljednju malu mljekaru u Slavoniji

18.09.2019.

U četiri slavonske županije nekada je bilo čak 10 malih mljekara, a danas samo jedna. Može li i ta jedna opstati s obzirom na probleme koji muče domaće mljekarstvo, upitno je.

Otac mi je dao znanje i hrabrost koja možda malo graniči s ludošću

09.08.2019.

Prve krave dobio sam na poklon od roditelja, radilo se o 18 junica što je zapravo bila otpremnina za pet godina rada i vjernosti na očevu OPG-u, ističe kroz smijeh Mladen Karamarković kojega je, kaže, otac Branko gurnuo u vlastiti biznis. "Uz njega sam st

Preživjeli su najteže dane u mljekarstvu i danas kažu: stvari idu nabolje

02.07.2019.

Možda smo i mi bili malo tvrdoglavi, ali danas smo došli do situacije da smo partneri s mljekarom i da jedni bez drugih ne možemo, kaže Lidija Pavić, vlasnica farme Agro Bovis d.o.o.

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 853 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 585 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija