Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2019

Kooperanti pred zidom: Otkup mlijeka dogovoren do kraja studenog, što nakon toga?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Kooperanti pred zidom: Otkup mlijeka dogovoren do kraja studenog, što nakon toga?

Otkupa mlijeka od malih proizvođača iz Brinja i okolice ipak će biti, ali zasad samo do kraja studenog.

"Hrvatska poljoprivredna komora poduzela je sve aktivnosti kako bi se zaštitili mali proizvođači mlijeka u Brinju i Lici kojima je prijetilo otkazivanje otkupa mlijeka od 1. studenog. Prema najavi PIK-a Rijeka, koji su na području općine Brinje otkupljivali mlijeko, namjeravali su od 1. studenog prestati otkup od oko 120 proizvođača. Nakon prošlotjednog sastanka u Brinju, koji je održan sa županom Ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem, došlo je do obrata te smo dobili informaciju da će PIK Rijeka ipak nastaviti s otkupom“, kaže Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Otkup produžen do kraja studenog, ali traži se dugoročno rješenje
Ostavljena je tako mogućnost da se u tih mjesec dana pronađe dugoročno rješenje za otkup u ovom kraju što je svima u interesu. Propadanje proizvodnje mlijeka je dugoročni problem hrvatskog mljekarstva.

"Od početka smo uključeni u rješavanje ovog problema, čim smo dobili najavu da bi PIK Rijeka pogao prestati s otkupom. Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, doznajemo od HPK.

Nakon što je PIK Rijeka nagovijestio da prestaje s otkupom mlijeka zbog previsokih troškova prikupljanja i odvoza mlijeka, načelnik Općine Brinje, Zlatko Fumić, sazvao je sastanak s proizvođačima mlijeka. O svemu je obavijestio i Ministarstvo poljoprivrede koje je unutar nekoliko dana organiziralo sastanak s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, Mladenom Jakopovićem iz HPK i direktorom tvrtke Euro-milk d.o.o. Božidarom Kuzmićem.

"Zaključak je bio da je Euro-milk d.o.o. spreman preuzeti otkup mlijeka, ali se Općina mora pobrinuti za sabiranje, što je nama neprihvatljivo zbog skromnog proračuna. Spremni smo preuzeti dio financijskih troškova, ali cijeli iznos zaista nismo u mogućnosti“, izjavio je načelnik općine Brinje, Zlatko Fumić.

Održan je i sastanak u Općini Brinje sa županom Ličko-senjske županije, Darkom Milinovićem čiju izjavu do danas nismo uspjeli dobiti.

"U međuvremenu sam održao još jedan sastanak s direktorom PIK-a nakon kojeg smo dogovorili prolongiranje otkupa mjesec dana po dotadašnjim uvjetima, ali s obvezom da Općina i kooperanti pokušaju iznaći adekvatno dugoročno rješenje. Ponavljam, sami nećemo moći riješiti problem bez financijske pomoći Ministarstva poljoprivrede i Županije, zbog skromnog općinskog proračuna“, izjavio je Fumić.

S kravama pred Ministarstvo
Razgovarali smo s dvojicom kooperanata PIK-a koji su se našli u velikim problemima radi najavljene obustave otkupa mlijeka. Mario Kostelac i Miko Perković izjavili su da, u slučaju prestanka otkupa, neće imati drugog izbora nego da junice, za koje su dobili poticaje, dovedu pred Ministarstvo poljoprivrede.

"Naša obitelj živi od prodaje i do 200 l mlijeka dnevno. Nedavno smo uz poticaj Ministarstva kupili junice, moramo ih držati još tri godine. Sam ne vidim izlaz iz te situacije u slučaju da dođe do konačnog prekida otkupa“, govori Mario Kostelac i dodaje da svi poticaji odu na ulaganje u stoku, a veliki problem im stvara što na njihovom području nema dovoljno zemlje. "Treba nam hitno rješenje, ne neke mjere za dvije-tri godine. Imamo troje malodobne djece, nešto kredita. Mogao bi se dogoditi još jedan račun u blokadi više. A i puno toga je ovdje vezano za uspješnost mljekarstva jer ako ono propadne, postavlja se pitanje opstanka banke, trgovine pa na kraju krajeva i općine“, naglašava Kostelac.

Miko Perković dijeli njegovo mišljenje, a u istoj je situaciji s poticajima i junicama. "Od poticaja sve ode u ulaganja za stoku i mehanizaciju, a smatram da poticaji i nemaju nekog smisla. Ako mene pitate, ne treba ih. I neka mi netko objasni kako obična voda košta 6 -7 kn, a litra mlijeka 2,40 kuna, gdje je tu logika?“, pita se i dodaje da je nafta 10 kn, da cijena stalno raste, a otkupna cijena mlijeka stagnira.

"Sve što sam zaradio u Njemačkoj, uložio sam u poljoprivredu, a ako ne bude otkupa, onda ništa nije imalo smisla. Imam 20 grla u štali i spreman sam s njima otići pred Ministarstvo“, kaže Perković. Dodaje da ima previše nepravde na svakom koraku, da su kontrole uvijek kod istih i da nikako ne može razumjeti da uvoz mlijeka iz Slovenije može biti jeftiniji od onog iz Hrvatske. Prestanak otkupa bio bi zadnji čavao u lijesu ličke proizvodnje mlijeka. Ugasi li se otkup, kaže, mlade obitelji će otići jer za njih ovdje neće biti budućnosti.

Malim mljekarima na nerazvijenim područjima potrebna je pomoć
Iz PIK-a Rijeka upozoravaju da problem nije od jučer i da odavno na njega upozoravaju, ali nije bilo reakcije. Spremni su kratko vrijeme nastaviti s otkupom mlijeka sa svih OPG-ova na brinjskom području, ali dugoročno ništa ne mogu obećati. Zbog nerentabilnosti neće biti u mogućnosti nastaviti otkup kao do sada.

"Ponavljamo kako je na ovom primjeru važno pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. Posebice se to odnosi na zaštitu malih proizvođača koji su na udaru velikih mljekara koji tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostoru financijski ne isplati. Vjerujem da ćemo uspjeti u pronalaženju dugoročnog rješenja, a posebno me raduje što postoje domaće mljekare koje su spremne, ako PIK Rijeka ipak obustavi otkup, preuzeti isti i pomoći malim mljekarima da opstanu na području koje je nerazvijeno“, naglašava čelnik HPK, Mladen Jakopović.


Komentari članka

Vezani članci

Šime Gligora: Vlastima je važnije spaliti novac na aute nego pomoći poljoprivredi

27.07.2020.

U više navrata smo kroz Udrugu malih mljekara apelirali na smanjenje PDV-a na sve mliječne proizvode, kako bi krajnji proizvod bio jeftiniji i potakla se potrošnja tih proizvoda. Također je bilo i zahtjeva za oslobađanjem i ostalih nelogičnih nameta i oba

Ministrica Vučković kooperantima Megglea: otkup mlijeka nije ugrožen

22.07.2020.

Meggle definitivno odlazi, čulo se danas u Ministarstvu poljoprivrede gdje je ministrica održala sastanak s predstavnicima mljekarske industrije i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Mladen Fogec: Možda još neka kompanija povuče potez sličan Meggleovom

21.07.2020.

Ne treba isključiti mogućnost da i druge multinacionalne kompanije razmatraju razne opcije poslovanja u Hrvatskoj, pa i gašenja, poput onoga koje je najavila kompanija Meggle Hrvatska. To je u razgovoru za Lider rekao predsjednik Udruženja stranih ulagača

Donosimo pozadinu gašenja proizvodnje mlijeka. Iz Megglea za Telegram: ‘Naša odluka je konačna’

21.07.2020.

'Uz sve napore i ulaganja nismo uspjeli osigurati održivost proizvodnje u Hrvatskoj', kažu iz tvrtke

Osječku mljekaru mogla bi spasiti samo Žito grupa

18.07.2020.

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, podsjetimo, postupno je preuzeo većinu tvrtki bivšeg poljoprivredno-prehrambenog kombinata IPK Osijek, a koje danas sve uspješno posluju. Jedna od prvih tvrtki koju je preuzeo bivše je IPK Ratarstvo-stočarstvo, danas Nov

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2093 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1304 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1022 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 737 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 954 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 360 članka imaju tag eu fondovi
 26. 267 članka imaju tag koronavirus
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici