Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Tra 2024

Mirna Pičuljan u šest godina došla od juniorke do direktorice

Izvor: www.womeninadria.com · Autor: Terezija Bošnjaković  

Mirna Pičuljan u šest godina došla od juniorke do direktorice

U Hrvatskoj, a u Americi – tim riječima možemo opisati kako izgleda rad u američkoj tvrtki iOLAP. Hrvatska inačica ove tvrtke smjestila se na priobalju, u Rijeci, a da posluje zaista dobro dokazuje stalan rast, čak i u pandemijsko doba. Ova tehnološka tvrtka globalno postoji već preko 20 godina te pruža usluge izrade informatičkih rješenja po mjeri regionalnim i internacionalnim klijentima, kompanijama svih veličina i iz mnogobrojnih industrijskih vertikala.

Poslovanje iOLAP-a prvenstveno se bazira na IT uslugama i konzaltingu iz područja analitike podataka, dizajna i razvoja aplikacija te umjetne inteligencije i strojnog učenja, a pritom se koriste najmodernije tehnologije i dugogodišnja partnerstva s vodećim tehnološkim kompanijama kao što su, među ostalima, Amazon Web Services (AWS), IBM i Microsoft. Jedna od ključnih osoba u iOLAP-u ambiciozna je Mirna Pičuljan, koja je u samo šest i pol godina dogurala od početničke pozicije do direktorice poslovanja.

Rast i razvoj poslovanja te restrukturiranje, 2022. je dobro počela!
Ambiciozna Riječanka pronašla je mjesto za sebe u dobroj strukturi uspješne američke IT tvrtke iOLAP. No što definira dobru strukturu? Sudeći po iOLAP-u, upravo restrukturiranje. U iOLAP-u se ne bježi od promjena, dapače prihvaća ih se i djeluje u skladu s njima. Tako je jedna od najvećih promjena koja je zadesila svijet, pandemija, utjecala i na rad ove tehnološke tvrtke. Novopečena direktorica, koja je preuzela višu poziciju u siječnju 2022., prije toga vodila je najveći tim u firmi – odjel podatkovne analitike. Upravo je njen tim do kraja 2021. godine zabilježio rast od gotovo 60% i poveo europski ogranak iOLAP-a u restrukturiranje – jer promjena iziskuje da se na nju reagira.

Da bi ‘dogurala’ do pozicije na kojoj se sada nalazi, prošla je putem data inženjerstva, data warehouse developmenta, DevSecOpsa, tehničke voditeljice timova i projekata te karijerne voditeljice. „Svaka uloga bila mi je zanimljiva na svoj način i omogućila mi da naučim nešto novo, kontinuirano rastem i razvijam se, što mislim da je općenito vrlo važno, a u IT industriji i neizostavno – tehnologije se stalno mijenjaju, novi i bolji načini za rješavanje istog problema se razvijaju i učenje nikad ne prestaje,“ zaključuje o svojem karijernom razvoju Mirna Pičuljan.

Pročitajte više: Karijerni napredak: Više nije ključno specijalizirati se za određeno područje, sad se traže ljudi koji razmišljaju šire!

Od vodstva jednog do vodstva svih odjela
Od voditeljice odjela podatkovne analitike, jednog od tri odjela unutar ove kompanije, došla je na poziciju Director of Delivery ili drugim riječima, voditeljice sva tri odjela. Promaknuće je potaknuto širenjem iOLAP-a, koje je zahtijevalo promjenu u organizacijskoj strukturi. Tvrtka ima jako brzi rast, te se dobro funkcioniranje mora osigurati organizacijskim promjenama. Tako su se ove godine neki timovi tranformirali u više manjih, spelicijaliziranijih timova čime se osigurava kvalitetniji rad i zadovoljstvo zaposlenika.

„Kako bismo nastavili poslovanje bolje i uspješnije, došlo je do nove evolucije organizacijske strukture. Dosadašnji direktori su bili usmjereni ili na tehnološki aspekt ili na aspekt poslovanja, nije postojala osoba koja bi objedinila vodstvo postojećih odjela. Nastojimo ostati hijerarhijski ”flat” i izbjegavati uvođenje dodatnih razina, osim kada je to uistinu potrebno. Uz nove promjene i dalje smo moderno organizirani, a sve je vođeno rastom i potrebom da se uvede još malo strukture kako bi se sistematizirao rad.“

Da će 2021. godina biti ključna za rast poslovanja, nitko nije očekivao pa tako ni iOLAP. Tijekom prvog lockdown-a pripremljen je plan za krizno upravljanje u slučaju da se kriza produbi. Kad su svi bili na iglama, dijelu klijenata usporilo se poslovanje, a onda odjednom – strmoglavi rast.

„Na početku pandemije nismo znali što će biti i postojali su planovi kako čim bezbolnije proći kroz krizu. IT je specifična branša koja je u pandemiji narasla. Maksimalno smo bili fokusirani na postojeće klijente da bismo im dali dodatnu vrijednost i istaknuli se od konkurencije. Otvorile su se neke nove prilike te naš standardni proces prodaje nije osjetio velik udarac. Ono gdje smo osjetili utjecaj pandemije je bilo preko klijenata iz industrija koje je pandemija pogodila direktno – restorani, franšize i slično. Naši klijenti dolaze iz različitih branši, od bankarstva, farmaceutike, nafte, do elektronike i robotike i većina ih je američka. Tamo, koliko je brzo došao lockdown, toliko se brzo situacija ponovno stabilizirala.“

Život u Hrvatskoj, rad u američkoj tvrtki
Biti direktorica velika je stvar, a posebno kad se radi o američkoj tvrtki, u kojoj se poneka sitnica i razlikuje od domaćih poduzeća. Potencijalno najveća razlika leži u tome što iOLAP gotovo uopće ne ovisi o hrvatskom tržištu, tek unazad nekoliko godina proširio se na europsko tržište. I dalje se većinom bavi američkim tržištem i surađuje s američkim klijentima.

U uredu njeguju profesionalan, ali prijateljski odnos. Zadovoljstvo zaposlenika iOLAP-u i njegovim voditeljima od presudne je važnosti. Sigurni su da su zadovoljni radnici produktivni radnici. Kolege među sobom pretežno razgovaraju hrvatskim jezikom, osim kad se komunicira s američkim kolegama ili klijentima.

„Unatrag dvije godine naš je rast premašio kapacitete Rijeke i okolice i okrenuli smo se ostatku Hrvatske nudeći remote način rada. To nam je omogućilo lakšu prilagodbu novonastalim okolnostima za vrijeme pandemije. Više od polovice kolega prigrlio je takav način rada, rad od kuće, a kolege imamo u svim dijelovima Hrvatske, od Slavonije do južne Dalmacije. Također, imamo i europske klijente i projekte, od Španjolske, Skandinavije do Crne Gore,“ otkriva Mirna o mogućnosti rada na daljinu u iOLAP-u koji je nekad bio vezan uz ured.

„Opciju rada od kuće uveli smo nekoliko mjeseci prije početka pandemije tako da smo s tim fleksibilnim pristupom na jednostavan način mogli nastavili raditi i tijekom pandemije i to je svakako pomoglo prilagodbi na novu situaciju i način rada. I sama kombiniram, ne dolazim svaki dan u ured. Mislim da je važno da se povremeno nađemo uživo, a sve ostalo je u redu i osobni izbor svakog člana tima. Navikli smo se i ne mogu reći ni da je bolje ni gore, jednostavno je drugačije.“


Komentari članka

Vezani članci

Infobip otvorio novi ured u Osijeku

17.05.2024.

Novi ured IT tvrtke Infobip otvoren je u četvrtak u Osijeku, trenutno zapošljava 27 djelatnika, a u upravi ističu kako očekuju širenje poslovanja.

Što otvoriti - paušalni obrt, društvo s ograničenom odgovornošću ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću?

15.05.2024.

Otvaranje vlastitog posla za mnoge je definicija savršenog zaposlenja, no sam zadatak prolaska kroz hrvatski zakonodavni sustav kako bi taj vaš posao bio legalan i funkcionalan, za mnoge je noćna mora. Ono što posebno muči mnoge, pitanje je što uopće otvo

Ova energična Šibenčanka spaja britanske poduzetnike s hrvatskim talentima

10.05.2024.

Šibenčanka Barbara Maheshwari u svojih je 29 godina radila tridesetak poslova. Sada vodi agenciju za virtualne asistente Remote Bob, freelancerski se bavi konzultingom, organizira Founders Live u Hrvatskoj i vodi udrugu za ljudske resurse u kojoj nudi edu

Domaća slastičarka: Radniku treba min. 1000€ neto. Ali prvo vi morate zaraditi bruto

06.05.2024.

JEDNA zagrebačka slastičarka osvrnula se na trenutnu situaciju u njenoj grani poslovanja. Žena koja stoji iza brenda Žuža Slastice napisala je na Facebooku poduži status o tome kako izgleda stvarnost jednog "small business ownera", odnosno osobe koja je v

Usporio rast plaća u IT-ju, značajnija promjena ne nazire se ove godine

30.04.2024.

Iako su prosječne plaće u sektoru informacija i komunikacija jedne od najvećih u Hrvatskoj, u razdoblju od veljače 2023. do veljače 2024. uočen je realni pad prosječnih plaća u tom sektoru. Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna n

Tag cloud

 1. 2602 članka imaju tag turizam
 2. 2457 članka imaju tag hrvatska
 3. 1576 članka imaju tag svijet
 4. 1240 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1860 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1249 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1419 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 667 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 494 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 469 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor