Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2018

Neprijatelji profitabilnosti: Kako ih pobijediti i od jedne kune stvoriti dvije?

Izvor: lider.media · Autor: Lider  

Neprijatelji profitabilnosti: Kako ih pobijediti i od jedne kune stvoriti dvije?

Vjerujem da ste se često susretali s pojmom profitabilnosti. Na fakultetu su nas učili što je to profitabilnost i kako u teoriji možemo upotrijebiti određene mehanizme za njezino poboljšanje. Radeći s direktorima srednjih i malih poduzeća često radimo i na povećanju profitabilnosti. Neki su zaista majstori u tome kako od jedne kune napraviti dvije ili više, ali većini kao da izmiče taj ‘magični recept’. Istina je i da direktori vrlo dobro znaju što im na kraju godine ostane, kada se sve zbroji i oduzme. No čak i najboljima se događa da previde neku od komponenti koje im mogu pomoći.

1. Nedostatak strateškog planiranja

Iz prakse je ponajprije vidljivo da mali i srednji poduzetnici ne vole planirati, a posebno im se ne sviđa riječ ‘strateško’ pa kad im se spomene strateško
Čini se da je većina direktora u Hrvatskoj sklona improvizaciji i ne razmišlja na duge pruge. Uspjeh se nekima jednostavno dogodi, a drugi često plešu po rubu.
planiranje, odmahnu glavom i kažu da to nije za njih i da se ne žele time zamarati. No činjenica je da bez dobrog planiranja nema ni dobre izvedbe. Čini se da je većina direktora u Hrvatskoj sklona improvizaciji i ne razmišlja na duge pruge. Uspjeh se nekima jednostavno dogodi, a drugi često plešu po rubu.

2. Uvjerenje da ne postoje idealni kupci

Idealni kupci postoje, ali ih treba razvijati. Oni su zadovoljni vašim proizvodom i uslugom, lojalni vama i vašem poduzeću. No kada direktorima spomenete idealne kupce, većina će vam reći da takvi ne postoje. Primjer je jedan direktor koji smatra da se nijedan posao ne smije odbiti. Sve se radi bez obzira na minus projekta. Najčešće u toj priči nastradaju zaposlenici, koji rade jako mnogo, a profit na kraju mjeseca nije nešto čime se mogu pohvaliti. Uzimanje svakog posla da bi se povećao promet i da biste radili za malo ili ništa, dok se svijet okreće omjeru 80/20 odnosno da imate 20 posto klijenata koji vam donose 80 posto profita, nije baš najbolje rješenje jer se dovodite u situaciju da su vam zaposlenici preopterećeni, nemaju vremena za svoj privatni život, počinje im se narušavati zdravlje te gube interes za posao.

3. Nedovoljno izoštren tržišni fokus

Kada počnete postavljati pitanja o tržištu i njihovom mjestu na njemu, direktori će vam lijepo razložiti situaciju i reći da većinu svoje konkurencije jako dobro poznaju, da je tržište zasićeno i da se tu nema što poduzimati. I onda jednome od njih napravite dubinsku analizu na radionici i on shvati
Koliko god se činilo da sve znamo, tek kad vidimo koliko ne znamo, počinjemo rasti i razvijati se. Otvorenost za razgovor, razmjena iskustava, planiranje i dugoročno fokusiranje na rast, razvoj i rezultate dobitna je kombinacija za ostvarenje uspjeha kakav želite.

da nikada nije ulagao u marketing ili bilo koji drugi oblik promocije. Pa mu napravite strategiju i on nakon godine dana kaže, pa uspjelo mi je, ne znam kako, podići promet za 20 posto. Njemu je to čudno, nama koji gledamo sa strane i koji pomažemo riješiti njegov problem nije. Njegova strategija temeljila se na osobnim kontaktima i direktnoj prodaji, a druge oblike brand awarenessa nije upotrebljavao. Za njega su znali njegovi direktni kontakti, ali većina drugih ljudi nije znala ni za poduzeće ni za proizvode koje prodaje. Dobra marketinška kampanja donijela mu je nove kupce.

4. Nedovoljno se ulaže u novi proizvod ili uslugu

Tržište se mijenja i najgore što vam se može dogoditi je da godinama prodajete jednu te istu stvar i ne ulažete u razvoj novih proizvoda ili usluga bilo da je riječ o vašim proizvodima bilo uvođenju novih koje možete prodavati i koji mogu biti komplementarni s vašim proizvodima i uslugama. Jedan od primjera je uvođenje krvne plazme u postupku zacjeljivanja kako bi se skratilo vrijeme zarastanja kod vađenja zubi. Sada je to uobičajena praksa u stomatološkim ordinacijama, a njezina upotreba čak i u tretmanima uljepšavanja nije više neka novost. Dodatna usluga koja će podići vrijednost vaše postojeće usluge također je dobrodošla. U ugostiteljskoj je struci velika konkurencijom tako da je banalan primjer dodavanja čokoladice ili keksića uz kavu jedan od načina kako se izdvojiti iz mnoštva. Primjera je zaista mnogo.

Piše: Ivana Radić, PResent Communications


Komentari članka

Vezani članci

Jedna od tri najvrjednije tvrtke svijeta otkrila: Ovo je ključna vještina budućnosti

11.03.2019.

"Design thinking" je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja

Radnicima koji dobiju dijete dm daruje 10.000 kuna

26.02.2019.

Za svako novorođeno ili posvojeno dijete dm će odsad svojim djelatnicima davati 10.000 kuna, što predstavlja povećanje od 7.000 kuna u odnosu na dosadašnju potporu u istu svrhu, priopćili su iz te tvrtke

Svaki zaposlenik u Hrvatskoj izostane s posla čak 45 radnih dana

01.02.2019.

Tako primjerice loše komunicirana reorganizacija često uzrokuje masovnu pojavu bolovanja jer radnici bježe u svojevrsnu zonu komfora u kojoj mogu pričekati razvoj situacije.

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

29.01.2019.

Davor Gečić vodio je deset godina poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, da bi posljednjih osam godina proveo na raznim destinacijama Europe. Danas iz tvornice u Prelogu vodi devet velikih tvornica na tri

Naspavani radnik je najbolji radnik: Uvode sobe za spavanje na radnom mjestu

11.01.2019.

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama.

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1893 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 983 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 347 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 248 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 328 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija