Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Ruj 2009

O Belišću se mora odlučivati u Belišću, ne u Parizu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija Aničić  

O Belišću se mora odlučivati u Belišću, ne u Parizu

Biti lider u pojedinoj gospodarskoj djelatnosti ili regiji ne znači da je taj jednom dosegnut cilj postao vječan, dapače, liderstvo se mora svakodnevno dokazivati. To čini i Belišće d.d., kompanija koja se bavi proizvodnjom papira i ambalaže od 1960. godine i od tada je lider te djelatnosti u jugoistočnoj Europi, no 2008. godine dogodila se svjetska ekonomska kriza koja se odrazila i na poslovanje Belišća.

Utjecaj krize na papirnu i ambalažnu industriju najbolje se uočava usporedbom automobilske i papirne industrije. Na prvi pogled se čini da nemaju mnogo zajedničkih točaka, no ako se ne prodaju automobili, onda se ne prodaju ni rezervni dijelovi, što znači da ne trebaju ni kutije u koje se pakiraju. Budući da djeluje na svjetskom tržištu, Belišće se uhvatilo u koštac s krizom još početkom prošle jeseni. Poduzeto je niz antirecesijskih mjera, i to još u vrijeme dok se kriza u Hrvatskoj nije osjećala.

Brojne racionalizacije
- U posljednjem kvartalu 2008. godine Belišće je osjetilo utjecaj krize na poslovanje, i to kroz pad zaposlenosti u izvozu, manje količine naloga, pad cijena na svjetskom tržištu, ali i protekcionizam koji se događa u većini država gdje Belišće izvozi (Belišće izvozi papir u 20-ak država). Odmah smo reagirali tako da smo smanjili sve troškove poslovanja, počevši od nabavnih cijena gdje je, nažalost, došlo do poskupljenja cijena energije, posebno plina, a energija čini 30 posto cijene koštanja naših proizvoda, smanjili smo osobne dohotke za 10 posto, i to u dogovoru sa sindikatima, od 1. siječnja 2009., pooštreni su proizvodni normativi, a uz isplatu stimulativnih otpremnina, za 10 posto smanjen je i broj zaposlenih i tako je zadržana produktivnosti. Ambalažni papir je naš najvažniji proizvod, međutim upravo je taj izvozni adut tvrtke pretrpio najveći pad potražnje i cijena. U prodaji papira tako je zabilježen pad oko 15 posto, dok je proizvodnja ambalaže, koja je 80 posto orijentirana na domaće tržište, zadržana na razini 2008. godine. Izvozni poslovi u ambalaži smanjeni su oko 10 posto, i to zbog utjecaja krize, ali i devalvacija nacionalnih valuta (Srbija, Mađarska). Slični pokazatelji prisutni su i u ostalim društvima u sastavu Grupe Belišće, kaže Vlado Jerbić, generalni direktor Belišća d.d.

Novi razvojni planovi
Belišće je tako pokazalo da se može nositi i s najjačom svjetskom konkurencijom, i to u najvećoj krizi na tržištu. Da bi nastavilo uspješno poslovanje, između ostalih aktivnosti, u tijeku su pripreme nove faze razvoja na kojoj se sve proizvodne cjeline želi usmjeriti na core business, no taj proces realizirat će se postupno od 2010. godine kada će biti manji utjecaj svjetske krize na poslovanje.

Prema sadašnjim pokazateljima, Belišće će i ove godine poslovati s dobiti, ali manjom nego prijašnjih godina, no u Belišću se opet s velikom pozornošću prati i kretanje dionica. Naime, polovinom prošle godine umjesto IFC-a, najveći pojedinačni vlasnik Belišća (24,7 posto dionica) postao je austrijski Duropak AG, također proizvođač ambalaže i papira. Duropack pak djeluje u sustavu Constantia Packaging, a zbog poznatih problema u Constantia banci, Constantia Packaging sada se nalazi pred mogućom promjenom vlasničke strukture. Direktor Belišća V. Jerbić stoga potvrđuje kako se ulazak Duropacka u vlasničku strukturu Belišća pokazao kao pun pogodak, osobito u aktualnim teškim kriznim vremenima. Između ostaloga, Duropackove ambalaže bile su redovan kupac papira proizvedenog u Belišću, što je Belišću jamčilo dodatnu sigurnost u poslovanju.

Strah od Francuza
- Pozorno pratimo što se događa oko našeg najvećeg pojedinačnog dioničara, a ne bismo željeli da u vlasničkoj strukturi Constantia Packaging dominantnu ulogu steknu financijski fondovi tipa CVC Capital Partners fond. Taj fond je vlasnički povezan s multinacionalnim kompanijama u proizvodnji papira i ambalaže, pa bi to značilo i postupni ulazak Belišća u jednu od takvih kompanija, što nikada nismo željeli. Belišće je regionalni lider u svojoj djelatnosti te ne želimo biti točka na zemljopisnoj karti o čijoj se sudbini odlučuje u Parizu, Londonu ili drugom svjetskom velegradu. Dosadašnji oblik vlasništva pokazao se kao idealan i u kriznim vremenima - zaključuje generalni direktor Vlado Jerbić.


Komentari članka

Vezani članci

Žrtva novog zatvaranja opet je i poljoprivreda - kamo s mesom, krumpirom, vinom?

27.11.2020.

Jedno vuče drugo. Zatvaranje restorana i kafića još je u proljeće napunilo torove, skladišta, podrume, rušilo cijene. Poljoprivrednici se pitaju - tko će preživjeti?

Što kad jedan od jednakih u timu postane šef

16.11.2020.

Kad neko postaje vođa, jasno pokažite kakva su vaša očekivanja. U početku možda ne od pojedinaca jer morate najprije upoznati svoju novu ulogu, a i suradnike iz nekoga novoga kuta. Ali u nastavku su svakako važna i očekivanja od svakoga pojedinog zaposlen

Đikić: Hrvatska ne može ekonomski izdržati lockdown? To je čista demagogija

16.11.2020.

Kaže i kako sve dok nemamo cjepivo jedino što možemo je mjerama izolirati i spriječiti širenje virusa i gubitke života. Mjere su poznate - maske, higijena, držanje distance, bez okupljanja. Osim toga, kaže Đikić, trebamo se i dobro organizirati kao društv

Novi lockdown će koštati njemačko gospodarstvo 19.3 milijarde eura

02.11.2020.

Njemačka od danas na najmanje mjesec dana uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za van. Fitnes klubovi, saloni za te

Cvjećarstvo snažno pogođeno krizom

28.10.2020.

Dani su kada su krizanteme i drugo cvijeće, najtraženiji u godini. I cvjećarstvo je snažno pogođeno korona krizom. Nakon što su u proljeće zbog tzv. lockdowna morali baciti tone cvijeća, proizvođači se nadaju da će im prodaja uoči blagdana Svih svetih bar

Tag cloud

 1. 2072 članka imaju tag hrvatska
 2. 2145 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1342 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 808 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1073 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 920 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 344 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 525 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 377 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag opg
 27. 371 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 397 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 327 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 391 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici