Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Ruj 2009

O Belišću se mora odlučivati u Belišću, ne u Parizu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija Aničić  

O Belišću se mora odlučivati u Belišću, ne u Parizu

Biti lider u pojedinoj gospodarskoj djelatnosti ili regiji ne znači da je taj jednom dosegnut cilj postao vječan, dapače, liderstvo se mora svakodnevno dokazivati. To čini i Belišće d.d., kompanija koja se bavi proizvodnjom papira i ambalaže od 1960. godine i od tada je lider te djelatnosti u jugoistočnoj Europi, no 2008. godine dogodila se svjetska ekonomska kriza koja se odrazila i na poslovanje Belišća.

Utjecaj krize na papirnu i ambalažnu industriju najbolje se uočava usporedbom automobilske i papirne industrije. Na prvi pogled se čini da nemaju mnogo zajedničkih točaka, no ako se ne prodaju automobili, onda se ne prodaju ni rezervni dijelovi, što znači da ne trebaju ni kutije u koje se pakiraju. Budući da djeluje na svjetskom tržištu, Belišće se uhvatilo u koštac s krizom još početkom prošle jeseni. Poduzeto je niz antirecesijskih mjera, i to još u vrijeme dok se kriza u Hrvatskoj nije osjećala.

Brojne racionalizacije
- U posljednjem kvartalu 2008. godine Belišće je osjetilo utjecaj krize na poslovanje, i to kroz pad zaposlenosti u izvozu, manje količine naloga, pad cijena na svjetskom tržištu, ali i protekcionizam koji se događa u većini država gdje Belišće izvozi (Belišće izvozi papir u 20-ak država). Odmah smo reagirali tako da smo smanjili sve troškove poslovanja, počevši od nabavnih cijena gdje je, nažalost, došlo do poskupljenja cijena energije, posebno plina, a energija čini 30 posto cijene koštanja naših proizvoda, smanjili smo osobne dohotke za 10 posto, i to u dogovoru sa sindikatima, od 1. siječnja 2009., pooštreni su proizvodni normativi, a uz isplatu stimulativnih otpremnina, za 10 posto smanjen je i broj zaposlenih i tako je zadržana produktivnosti. Ambalažni papir je naš najvažniji proizvod, međutim upravo je taj izvozni adut tvrtke pretrpio najveći pad potražnje i cijena. U prodaji papira tako je zabilježen pad oko 15 posto, dok je proizvodnja ambalaže, koja je 80 posto orijentirana na domaće tržište, zadržana na razini 2008. godine. Izvozni poslovi u ambalaži smanjeni su oko 10 posto, i to zbog utjecaja krize, ali i devalvacija nacionalnih valuta (Srbija, Mađarska). Slični pokazatelji prisutni su i u ostalim društvima u sastavu Grupe Belišće, kaže Vlado Jerbić, generalni direktor Belišća d.d.

Novi razvojni planovi
Belišće je tako pokazalo da se može nositi i s najjačom svjetskom konkurencijom, i to u najvećoj krizi na tržištu. Da bi nastavilo uspješno poslovanje, između ostalih aktivnosti, u tijeku su pripreme nove faze razvoja na kojoj se sve proizvodne cjeline želi usmjeriti na core business, no taj proces realizirat će se postupno od 2010. godine kada će biti manji utjecaj svjetske krize na poslovanje.

Prema sadašnjim pokazateljima, Belišće će i ove godine poslovati s dobiti, ali manjom nego prijašnjih godina, no u Belišću se opet s velikom pozornošću prati i kretanje dionica. Naime, polovinom prošle godine umjesto IFC-a, najveći pojedinačni vlasnik Belišća (24,7 posto dionica) postao je austrijski Duropak AG, također proizvođač ambalaže i papira. Duropack pak djeluje u sustavu Constantia Packaging, a zbog poznatih problema u Constantia banci, Constantia Packaging sada se nalazi pred mogućom promjenom vlasničke strukture. Direktor Belišća V. Jerbić stoga potvrđuje kako se ulazak Duropacka u vlasničku strukturu Belišća pokazao kao pun pogodak, osobito u aktualnim teškim kriznim vremenima. Između ostaloga, Duropackove ambalaže bile su redovan kupac papira proizvedenog u Belišću, što je Belišću jamčilo dodatnu sigurnost u poslovanju.

Strah od Francuza
- Pozorno pratimo što se događa oko našeg najvećeg pojedinačnog dioničara, a ne bismo željeli da u vlasničkoj strukturi Constantia Packaging dominantnu ulogu steknu financijski fondovi tipa CVC Capital Partners fond. Taj fond je vlasnički povezan s multinacionalnim kompanijama u proizvodnji papira i ambalaže, pa bi to značilo i postupni ulazak Belišća u jednu od takvih kompanija, što nikada nismo željeli. Belišće je regionalni lider u svojoj djelatnosti te ne želimo biti točka na zemljopisnoj karti o čijoj se sudbini odlučuje u Parizu, Londonu ili drugom svjetskom velegradu. Dosadašnji oblik vlasništva pokazao se kao idealan i u kriznim vremenima - zaključuje generalni direktor Vlado Jerbić.


Komentari članka

Vezani članci

Svaki zaposlenik u Hrvatskoj izostane s posla čak 45 radnih dana

01.02.2019.

Tako primjerice loše komunicirana reorganizacija često uzrokuje masovnu pojavu bolovanja jer radnici bježe u svojevrsnu zonu komfora u kojoj mogu pričekati razvoj situacije.

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

29.01.2019.

Davor Gečić vodio je deset godina poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, da bi posljednjih osam godina proveo na raznim destinacijama Europe. Danas iz tvornice u Prelogu vodi devet velikih tvornica na tri

Naspavani radnik je najbolji radnik: Uvode sobe za spavanje na radnom mjestu

11.01.2019.

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama.

Kako osigurati vjernost menadžera: Otpremnina kao instrument sigurnosti za tvrtku

19.12.2018.

Postoje razlike u menadžerskim ugovorima između privatnih i državnih/lokalnih tvrtki jer ‘državne tvrtke nude veću sigurnost uz manju plaću i posebice dodatne bonuse

Neprijatelji profitabilnosti: Kako ih pobijediti i od jedne kune stvoriti dvije?

13.12.2018.

Istina je i da direktori vrlo dobro znaju što im na kraju godine ostane, kada se sve zbroji i oduzme. No čak i najboljima se događa da previde neku od komponenti koje im mogu pomoći

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1878 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1194 članka imaju tag izvoz
 5. 807 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 888 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 857 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 323 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi