Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Ou 2016

Pet poslovnih modela za koje trebate znati

Izvor: liderpress.hr · Autor: dr. sc. Elvira Mlivić Budeš  

Pet poslovnih modela za koje trebate znati

Na tržištu postaje naporno ponuditi nešto novo, nešto drugačije i posebno. Mnogi poslovni subjekti stalno vode bitku s promjenama, a potrošači su sve manje zainteresirani za komunikaciju koja nije inspirativna ili koja u podlozi nema priču koja dodiruje emocije.

Kupci i klijenti su fokus svakog poslovanja, a svaka organizacija treba donijeti odluku kojim segmentima kupaca i klijenata se želi baviti. Iako je pojam targetiranja ili odabira ciljne skupine već odavno "ušao u uho", mnogi još uvijek ne razmišljaju o ozbiljnosti te strategije segmentacije. Ciljne skupine su često "svi", nejasno opisane, nedovoljno prepoznate ili ignorirane u samoj implementaciji strategije i poslovne taktike.

U suradnji su kupcima i klijentima, organizacije pronalaze načine da uspostave odnose, da ponude raznolike proizvode i usluge, da osmisle specifične distribucijske kanale i osmisle nove izvore zarade. Svaki model poslovanja zahtijeva različite gospodarske uvjete, no ključno je da ih organizacije i menadžment razumiju kako bi nesmetano razvijali posao i osvajali tržište. Kod malih poduzetnika je to posebno važno, jer je ključno da svoj posao ne vode samo vođeni emocija i iz čiste inspiracije. Ključno je da poznaju modele poslovanja, kao i određene poslovne zakonitosti. Time će si olakšati prepoznavanje situacije u praksi i znat će kako reagirati u određenim izazovima na tržištu.

Inovativan proizvod ili usluga

Na primjer, neke organizacije odluče se za inovativan proizvod ili uslugu, koji ima nove karakteristike i zadovoljava specifične potrebe na tržištu. Tu je riječ o talentu, kreativnosti, snazi i odupiranju uobičajenom načinu razmišljanja. Mali poduzetnici mogu ući na tržište koristeći ovaj model poslovanja, a podloga je fokus na kvalitetnim zaposlenicima ili osnivačima te ulaganje u kreativno razmišljanje. U ovom slučaju proizvod ili usluga "govori sam za sebe" svojom inovativnošću i jedinstvenošću na tržištu. Ključno je znati da će se u prvoj fazi mnogi zainteresirati za takve proizvode i usluge, mediji će vjerojatno popratiti zanimljivu priču, no ključno je podnijeti izazov razvoja takvog biznisa i implementirati kvalitetnu strategiju razvoja kako bi posao dugoročno uspio.

Odnos s tržištem

Određene organizacije odluče dosegnuti što veći broj kupaca i klijenata fokusirajući se na odnose s tržištem. Cilj takvog poslovanja je proširenje na što veći tržišni segment fokusirajući se na pružanje dodatnih usluga gdje kupac postaje središte poslovanja. U tom slučaju, ključno je istražiti ponašanje potrošača, saznati što ih pokreće, na koji način razmišljaju, kako saznaju za proizvode i usluge, kako se odlučuju za određenu kategoriju proizvoda i usluga te na koji način očekuju da će se ponuđači ponašati prema njima. Za uspješne odnose s klijentima, ključna je ponuda koja će zadovoljiti kupce više nego što su očekivali da mogu dobiti od ponuđača.

Niske cijene

Veći igrači na tržištu odlučuju se na proizvodnju ili ponudu većih količina proizvoda i usluga, a radi postizanja niskih cijena po jedinici proizvoda ili usluge. U takve bitke na tržištu teško se mogu upustiti mali igrači jer je fokus poslovanja snižavanje troškova i povećanje učinkovitosti. Mali poduzetnici često misle da mogu uspjeti s izuzetno niskim cijenama, boreći se na tržištu s drugim malim ponuđačima, kao i velikim organizacijama. Za uspjeh s niskim cijenama ključna je veća količina prodanih proizvoda i usluga, što mali poduzetnici često ne mogu postići. Sa snižavanjem cijena, jednostavno ostaje premala zarada koju nije moguće uložiti u razvoj poslovanja niti inovacije, a često se dogodi da i usluga prema kupcima ostane na niskoj razini.

Jedinstveni različiti proizvodi

Neke organizacije se fokusiraju na prodaju većeg broja jedinstvenih različitih proizvoda u manjim količinama. Riječ je o ponudi specifičnih proizvoda za koje ne postoji velika potražnja, no ukupna prodaja većeg broja takvih artikala može rezultirati uspjehom na tržištu. Ovakvo poslovanje omogućuje organizacijama lakše baratanje zalihama, no svakako je ključno da imaju platformu preko koje će specifične proizvode moći prezentirati dovoljnom broju zainteresiranih pojedinaca zbog specifičnog sadržaja ponude. Obzirom da je riječ o artiklima koje mogu zainteresirati samo specifičnu ciljnu skupinu, ključno je uložiti u aktivnosti marketišnke komunikacije kako bi se ponuda uspjela približiti što većem broju potencijalnih, a specifičnih korisnika. Ako organizacija ne uspije u marketinškim aktivnostima, teško je očekivati da će poslovni model uspjeti.

Besplatne usluge

U nekim organizacijama poslovna politika je takva da kupcima omogućavaju besplatne usluge i spajaju ih sa dopunskim sadržajima ili uslugama koje se naplaćuju. U ovom modelu organizacije koriste veliku bazu podataka i zainteresiranih klijenata koji konzumiraju besplatan sadržaj ili usluge i omogućavaju im dodatne pogodnosti ili ponudu. Takvu dodatnu uslugu prihvati i platit tek oko 10 posto ukupnog broja sudionika koji koriste besplatne sadržaje. Opet je ključno da se ponuda približi velikom broju korisnika, a sama kvaliteta kontinuirano unapređuje. Kod besplatne ponude, često se dogodi omalovažavanje same ponude organizacije, jer korisnici rjeđe cijene nešto što je kontinuirano dostupno u besplatnom obliku. Sama kvaliteta sadržaja omogućit će organizacijama kontinuirani rast korisnika, a samim time i povećanje prihoda od 10% kupaca koji se odluče na plaćanje dodatne usluge.

Svaki model poslovanja ima svoje prednosti i nedostatke, kao i specifičnosti u odnosu s konkurencijom na tržištu. Potrebno je kontinuirano osluškivati ritam tržišta, pratiti ponašanje kupaca i klijenata te se sjetiti da na tržištu danas pobjeđuju oni koji su brzi i prilagodljivi, što daje šansu i malim biznisima da ostvare svoje ciljeve, a poduzetnicima da tako ostvare svoje snove.

dr. sc. Elvira Mlivić Budeš,
konzultantica za razvoj poslovnih vještina u Filaksu (www.filaks.hr)


Komentari članka

Vezani članci

Otkaz daju zbog premale plaće i loših uvjeta

19.11.2019.

Čak 80 posto osoba u dosadašnjoj karijeri bar jednom je dalo otkaz, a u potrazi za novim poslovnim izazovima u pravilu radnici kreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca. Kada je riječ o razlozima za davanje otkaza, na vrhu liste je - premala pl

Pokrenuli projekt iz zabave i radoznalosti, a želja im je napraviti proizvod za globalno tržište

13.11.2019.

Pixblasters kontroler omogućuje izgradnju vrlo atraktivnih ekrana koji koriste mali broj dioda, npr. ekran koji prikazuje tekstualne vijesti slovima visine dva metra se s ovim uređajem mogu napraviti lako i uz male troškove. Takav ekran bi težio svega par

Upoznajte zagrebačke studente koji pomažu poduzetnicima i ovršenima

14.10.2019.

Znanje o ekonomiji i financijama, čak i o onim osnovnim pojmovima s kojima bi trebao baratati svaki građanin, na vrlo je niskoj razini, pa je Ekonomska klinika, u kojoj trenutno djeluje oko 50 studenata, odlučila to promijeniti. Osim građanima, savjetima

Ovo se zove ‘razrađene demografske mjere’! Evo što sve Tim Kabel plaća svojim zaposlenicima

05.09.2019.

Demografske mjere hrvatskih poslodavaca izazvale su veliko zanimanje javnosti, a ovoga puta predstavljamo Tim Kabel iz Zagreba, koja je izniman ne samo po potpori za novorođenčad nego ima cijeli niz mjera kojima potiče natalitet svojih zaposlenika i pruža

'Naše kuhinje demontiraju se i po 20 puta, a još su u funkciji'

03.09.2019.

Već rade i na novim projektima, najavio je zagrebački inovator, i u ponudi više neće imati samo ormar s kuhinjom već i ostale prostorije u kući, od kojih, primjerice, spavaća soba postaje dnevni boravak. No, još je riječ tek o kompleksnijoj i većoj ideji.

Tag cloud

 1. 1952 članka imaju tag hrvatska
 2. 1983 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1255 članka imaju tag izvoz
 5. 854 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag svijet
 7. 981 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 587 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 771 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 553 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 369 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 263 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 424 članka imaju tag dzs
 30. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija