Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2019

Sve je više mini uljara koje proizvode specijalna ulja

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marko Mandić  

Sve je više mini uljara koje proizvode specijalna ulja

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sredinom travnja potpisala je nova 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, kada je dodijeljena potpora od ukupno 26,7 milijuna kuna za projekte, čija ukupna vrijednost iznosi 56,2 milijuna kuna.

Ovi ugovori odnose se na treći natječaj mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja RH, točnije na Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a veliku novost predstavlja činjenica da je ovaj natječaj bio isključivo namijenjen za objekte koji u ulje prerađuju masline, tikve uljarice, voće i orašaste plodove.

Iznos potpore po pojedinom projektu kreće se od stotinjak tisuća kuna, sve do dva milijuna kuna, a očekivano prevladavaju proizvođači maslina iz primorske Hrvatske, od kojih čak trećina dolazi iz Istarske županije.

No među pet projekata iz kontinentalne Hrvatske pronašla su se i dva proizvođača iz Osječko-baranjske županije: Agro-tok d.o.o. iz Širokog Polja, kojemu će ova potpora pomoći u gradnji pogona za proizvodnju lješnjakova ulja, te Pannonian Grain d.o.o., etablirana mini uljara smještena u osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS, koja želi unaprijediti pogon za proizvodnju hladno prešanog ulja.

Predan rad
Stoga nam je u povodu potpisivanja ugovora iz Programa ruralnog razvoja Zdenka Šalić, osnivačica i direktorica osječkog Pannonian Graina, otkrila kako uopće izgleda tržište ulja u RH i koliko je bilo teško doći do razine na kojoj danas posluje njezina mini uljara.

- Ovo je drugi put da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi prepoznala naš predan rad pa sam sigurna da ćemo realizacijom ovog projekta, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od dva milijuna kuna, s pomoću novih strojeva i količinski moći odgovoriti tržištima izvan naših granica te podići proizvodnju na još višu razinu - otkriva Šalić, ponosna što je Pannonian Grain na ovom natječaju svrstan uz bok velikim proizvođačima maslinova ulja. Naime, iako je osnovan 2015. godine, Pannonian Grain je prije dvije godine kupnjom jedne preše znatno povećao proizvodne kapacitete, pa na godišnjoj razini proizvede oko 60.000 litara ulja, a dok su se u BIOS-u na početku obrađivale "standardne" sirovine poput konoplje, lješnjaka i suncokreta, danas se u ponudi njihovih hladno prešanih ekoulja mogu pronaći i proizvodi od oraha, badema, sezama, lana, buča i koštica od grožđa. Upravo je na ulje od koštica grožđa ova mini uljara posebno ponosna jer je razvila odličnu suradnju s iločkim vinarima koji su prepoznali veliki potencijal koji krije komina.

Tržište ulja
- Ipak, može se zaključiti da je konoplja tržištu i dalje najzanimljivija, a sigurna sam da će tako ostati i u budućnosti jer su izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga otvorile nove mogućnosti i u proizvodnji ulja. Međutim, i ostale vrste ulja polako pronalaze svoje mjesto pod suncem jer su se građani u posljednje vrijeme osvijestili o konzumaciji zdravih i kvalitetnih namirnica s provjerenim podrijetlom - rekao je Šalić, podsjećajući da se proizvodi Pannonian Graina danas prodaju u specijaliziranim trgovinama diljem RH, a dok se dio i izvozi, najmanji se dio prodaje ostvaruje upravo u Slavoniji i Baranji.

- Kada govorimo o mini uljarama, smatram da će za njih na tržištu uvijek biti mjesta, jer njihov uspjeh prije svega ovisi o kvaliteti, a ne o kvantiteti - bar bi tako trebalo biti. U Hrvatskoj imamo veliki potencijal za uzgojem visokokvalitetne sirovine, a samim time i za proizvodnju visokokvalitetnih ulja, ali se svejedno često na policama trgovina mogu pronaći proizvodi kojima ne možemo sa sigurnošću odrediti podrijetlo, a kamoli kvalitetu - napominje direktorica Pannonian Graina, ističući da uljarstvo u Slavoniji, bar u kontekstu hladno prešanih ulja, gotovo i da ne postoji, jer pokraj nekolicine proizvođača, prehrambene navike građana ne podržavaju takve proizvode.

Šalić stoga zaključuje kako domaće uljarstvo uvelike počiva na Istarskoj županiji, koja njeguje izvrsne odnose s domaćim proizvođačima, dok su i uljari u Međimurju svoju proizvodnju posljednjih godina podignuli na zavidnu razinu toplo prešanim bučinim uljem. Konkurencije na domaćem tržištu stoga itekako ima, ali osječka poduzetnica otkriva kako ju, prije stvarnih proizvođača, generalno čine razni nakupci.

Suradnja s poljoprivrednicima
Zdenka Šalić naglašava kako je Pannonian Grain prvenstveno obiteljska tvrtka pa im trenutačno radne snage ne nedostaje, ali će nakon modernizacije i širenja postrojenja zasigurno zapošljavati još radnika. No to ih ne sprječava da od samih početaka surađuju i s domaćim i sa stranim poljoprivrednicima, koji im povjeravaju svoj uzgoj na preradu u ekocertificiranom pogonu u BIOS-u. - Mi ne proizvodimo samo ulja, nego nudimo i bezglutenska brašna i proteine koji se dobivaju kao nusproizvod nakon prešanja. U tom je kontekstu važno spomenuti i naš projekt “Snack Take a Break - Power Cookies”, odnosno keks koji proizvodimo iz treće faze prešanja, od taloga koji ostane od sirovine. Upravo je taj “zero-waste” projekt zavrijedio zlatnu medalju na 43. Hrvatskom sajmu inovacija, kaže Zdenka Šalić.


Komentari članka

Vezani članci

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

22.05.2019.

Mladi diplomirani inženjer poljoprivrede Ivan Jemrić prvo je obiteljsko gospodarstvo razvio u moderan OPG, potom otvorio vlastiti koji je lani prerastao u Obrt za poljoprivredu Jemrić. Daljnje poslovanje razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razv

Maslinovo ulje proizvodi 160 uljara, gradi ih se još

20.05.2019.

U kontinentalnoj Hrvatskoj potrošnja maslinovog ulja je zanemariva

U uzgoj goji bobica ušli kao "grlom u jagode", učili na greškama, a sad stiže prvi pravi urod

03.05.2019.

U uzgoj goji bobica Vedran Hero i Lovro Uher ušli su kao potpuni laici. "Grlom u jagode", kažu. No danas njihov nasad ulazi u četvrtu godinu, a prijavom na natječaj raspisan putem LAG-a Terra liburna planiraju nabaviti i strojeve potrebne za održavanje pl

Zakon je izmijenjen, sad je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje

30.04.2019.

U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1.000 hektara, a od nje se proizvodi cijeli niz proizvoda. U mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine

Spoznaje iz Slavonije: Nismo dovoljno svjesni koliko EU mijenja našu okolinu

29.04.2019.

Brojni primjeri u Slavoniji pokazuju da bi krajobraz bez projekata koje je Europska unija u cijelosti ili djelomično financirala od kada je Hrvatska njezina članica bio puno siromašniji.

Tag cloud

 1. 1900 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 929 članka imaju tag svijet
 11. 956 članka imaju tag EU
 12. 878 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 523 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija