Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Tra 2022

Ducati komponenti zakoturao se u elektromobilnost, a ide i u sanaciju baterija

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Nikolina Oršulić  

Ducati komponenti zakoturao se u elektromobilnost, a ide i u sanaciju baterija

Kako godine idu tvrtka Ducati komponenti sve snažnije ulazi u sektor zelenog gospodarstva. Tamo se, naime, proizvodi mali elektromoped Free Duck4, četverokotač koji se primjerice može vidjeti u Hrvatskoj pošti, punionice za električna vozila kao što su one HEP-ovog lanca punionica Elen te inovativni električni kotač koji svaki bicikl mogu učiniti električnim, a takvi se bicikli mogu unutar bike sharing sustava provozati u nekim hrvatskim nacionalnim parkovima. U našoj je firmi naraslo i prvo solarno drvo u Hrvatskoj, ističe Dražen Crnković, direktor Ducati komponenti, koji je u suradnji s varaždinskim Solvisom napravio znamenito solarno stablo koje krasi glavni trg u Ludbregu. Drvo je nadomak ludbreške atrakcije 'Centar svijeta' te napaja pametnu klupu na kojoj se mogu napuniti pametni telefoni i električni bicikli.

Tvrtka Ducati komponenti kao dio talijanske grupacije Ducati Energia u Ludbregu posluje već dvadeset godina. Na početku je za talijanskog vlasnika radila loan poslove, imala je tridesetak zaposlenika i bila je u unajmljenom prostoru. Nakon pet godina postali su samostalna tvrtka koja posluje neovisno o svojoj matici te proizvodi rotore, statore, generatore, dijelove van brodskih motora, dijelove za lake avione i električne dijelove za sve vrste dvokotača na svijetu. Popis bi se još mogao nadopuniti šasijama za naplatu cestarina, parkomatima, su sustavima za prepoznavanje automobilskih tablica, RFID narukvicama koje se koriste po raznim događanjima, bazenima i hotelima te mnogim drugim elektroničkim dijelovima za dvokotače, četverokotače i lake letjelice. Danas je prostor u kojem rade u njihovom vlasništvu. Kako je rasla proizvodnja, rasli su i proizvodni kapaciteti. Crnković nas vodi po pogonu te nam pokazuje veliku proizvodnu halu koju su nadogradili 2016. Sada se ludbreška tvornica prostire na 8.200 kvadratnih metara, no trebat će im još prostora. U planu je skora investicija u novi pogon koja bi bila vrijedna oko pet milijuna eura. Dosad je ukupno u hrvatski pogon uloženo sto milijuna kuna. Ducati komponenti imaju gotovo 200 zaposlenih, a većinu onoga što proizvedu završi u izvozu.

– Kad govorimo o omjeru ostvarivanja prihoda on je 96:4 u korist izvoza. Koronavirus bio nam je ograničavajući faktor, no prošle smo godine na neki način iskoristili slabosti konkurencije koja nema toliko širok raspon proizvoda kao mi, pa smo ostvarili čak i mali rast. Bio je na razini od tri posto, ništa spektakularno, ali ipak pothvat je završiti godinu s rastom dok je puno kompanija zabilježilo pad prihoda. U našem petogodišnjem planu projekcije su bile sasvim drugačije i one se neće ostvariti, ne uz ovaj suludi rast cijena i nestašicu sirovina na tržištu – konstatira Crnković.

Ducati komponenti dio je talijanske grupacije Ducati Energia sa sjedištem u Bologni koja ima devet tvornica smještenih na raznim dijelovima svijeta, od Italije, Hrvatske i Rumunjske do Indije, Brazila i Argentine. Ducati Energia specijalizirala se za proizvodnju kondenzatora, korekciju faktora snage i energetske elektronike, alternatora i sustava za paljenje, električnih vozila i stanica za punjenje, energetske analizatore, električne mrežne sustave za telekontrolu, sustave željezničke signalizacije te sustave izdavanja karata i naplate cestarine.

Budući da su novi ugovor za opskrbu plinom potpisali tek krajem ožujka, ozbiljniji utjecaj rasta troškova energenata tek će sada osjetiti. U prosjeku dosad im je trošak plina bio 600 tisuća kuna godišnje. Sada veoma popularni pozivi tvrtki na solidarnost i na partnerstvo u svladavanju krize podrazumijevaju da se nove cijene ne prelijevaju u potpunosti na kupce, tako da je za očekivati u ovoj godini smanjenje marži i profita. No, Crnković se pribojava smanjenja potražnje budući da posluju u, kako on to naziva, segmentu 'prividnog luksuza'. Objašnjava da, globalno gledano, ljudima u kriznim vremenima nije prioritet obnoviti flotu motocikala, jet-skija, snowmobila, quadova, brodova. Proizvođačima koji u tom segmentu posluju to je ograničavajući faktor i nije riječ samo o pukoj teoriji, potražnja pada.

– Velikim američkim sajmovima vozila posjećenost je pala za 40 posto, a samim tim i prodaja. Cijene sirovina utjecale su na poskupljenja proizvoda. Potencijalni kupci razmatraju isplati li im se kupiti nešto sada jer se pitaju hoće li taj proizvod možda već iduće godine izgubiti na vrijednosti ako se normaliziraju cijene na globalnom tržištu – pojašnjava direktor Ducati komponenti.

S druge strane, proizvodnju otežavaju niske zalihe željeza u Europi te magneti i čipovi koje proizvođači na tržište stavljaju na kapaljku. Crnković nam prepričava kako su mu dugogodišnji dobavljači magneta rekli da u dvije smjene ostvare profit koji su nekada ostvarivali u četiri smjene te sada s istom izlaznom brojkom rade dvostruko manje. Takvu su strategiju prihvatili i mnogi drugi dobavljači, što nikako ne pogoduje rješavanju nestašica na tržištu. Ducati komponenti zbog rata u Ukrajini morali su pronaći i zamjenu za dobavljača elektronike. To ih stavlja u nezgodnu poziciju novog kupca koji se mora boriti za status koji drugi već imaju, ali ionako manje-više svi uvode aukcijsko nadmetanje za nabavu elektroničkih komponenti.

– Borimo se kao nikada za elektroniku i za elektroničke sklopove koji su se nekada mogli nabaviti na kontejnere bilo gdje. Kad se u općoj nestašici na tržištu konačno pojavi sto tisuća komada nečega, cijene za to se znaju nabildati i za osamdeset posto. Ako se uspijete izboriti za nešto, onda tek imate problem. Ako kupac na kraju kaže da ne želi sudjelovati, žali Bože da ste bidali jer je pitanje hoćete li to po toj cijeni uopće moći prodati – iznosi Crnković svakodnevnu jadikovku svih onih koji ovih dana pokušavaju nabaviti elektroničke komponente.

Iz takve sadašnjosti prebacujemo se na budućnost, na novu investiciju koju smo spomenuli. Naime, Ducati komponenti rado bi da se Ludbregu dodijeli inovativan projekt grupacije koji se tiče baterija. Bilo bi to proširenje zelene proizvodnje budući da se radi o procesu sanacije baterija te njihove prerade u baterijska skladišta energije, odnosno recikliranih baterija.


Komentari članka

Vezani članci

Ericsson Nikola Tesla potpisao nove ugovore vrijedne 3,1 milijun eura

01.06.2023.

Ericsson Nikola Tesla potpisao je niz novih ugovora u segmentu digitalne transformacije društva te u području proširenja i modernizacije komunikacijskih rješenja za poslovne korisnike, u ukupnom iznosu od 3,1 milijun eura, priopćili su u četvrtak iz te ko

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri

31.05.2023.

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio je novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri, ujedno najveću tvornicu za laminaciju PVC profila u ovom dijelu Europe, a investicija je vrijedna gotovo 7 milijuna EUR-a. Ovime je

Europska komisija odobrila državnu pomoć za Rimčev robotaksi

31.05.2023.

Potpora će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi. Radi se o projektu šire urbane mobilnosti

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

29.05.2023.

Na obnovu Kupara čeka se desetljećima. Kupari su najstarije turističko mjesto u Župi u kojemu je 1920. godine izgrađen prvi hotel. Zadnji investitor iz Rusije, tvrtka Avenue ulaganja na čelu sa Sergejem Gljadelkinom prije osam godina dobila je koncesiju n

BMW planira zaposliti oko 3.000 radnika, evo koliko kod njih zarađuju pripravnici

25.05.2023.

Kako pišu njemački mediji, nova tvornica BMW-a trebala bi biti izgrađena na površini od oko 60 hektara. Ondje će se proizvoditi do 330.000 visokonaponskih baterija godišnje za pogone proizvođača automobila u Münchenu i Regensburgu – navodi Fenix-magazin.

Tag cloud

 1. 2466 članka imaju tag turizam
 2. 2316 članka imaju tag hrvatska
 3. 1441 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1783 članka imaju tag financije
 6. 1119 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1224 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1330 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1058 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1091 članka imaju tag industrija
 13. 803 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 519 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 356 članka imaju tag potpore
 23. 480 članka imaju tag eu fondovi
 24. 580 članka imaju tag tehnologija
 25. 443 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 459 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 460 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 436 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 465 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 438 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor