Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Stu 2021

Edis Felić: Neka Porezna uprava sama utjeruje dug dužnika, a ne honorarci

Izvor: lider.media · Autor: Edis Felić  

Edis Felić: Neka Porezna uprava sama utjeruje dug dužnika, a ne honorarci

Nekoliko sudaca požalilo se novinarima da im Dinamo nije platio porez na honorare, zbog čega nisu mogli dobiti povrat poreza. Pitanje je zašto Porezna uprava sama ne utjeruje svoje potraživanje, što joj je mnogo lakše nego honorarcima, koji s tim nemaju ništa
Nekolicini nogometnih sudaca koji su sudili Dinamove utakmice nije uplaćen porez na honorar. To je dobar primjer (ako su medijski napisi točni) kako Porezna uprava (PU) idući linijom manjeg otpora kažnjava zapravo nedužne (što je točno). Osim što im komplicira život, praktično ih tjera da utjeruju porez od stvarnog dužnika umjesto da to rade poreznici.

U medijima je objavljeno da se nekoliko sudaca požalilo novinarima da Dinamo nije platio porez na sudačke honorare, zbog čega nisu mogli dobiti povrat poreza. Riječ je o sucima koji su sudili na utakmicama mlađih kategorija kojima je Dinamo bio domaćin. Ne želim ulaziti u to je li Dinamo zaista platio porez na honorare ili nije (kolege iz Indexa predočili su javnosti dokument koji dokazuje da nije plaćen porez), već želim staviti težište na problem koji se već godinama ponavlja kod dijela honoraraca – ili im PU skine porez s njihova neto honorara ili kao u ovom slučaju ne mogu dobiti povrat poreza.

Honorarci se trebaju (za)brinuti
Jednostavno, honorarci odrade svoj posao, isporuče robu ili uslugu i na to im sjedne njihov honorar. Oni nisu poput nas RPO-ovaca koji za svoju uslugu ispostavimo račun u bruto iznosu (plus PDV ako je RPO-ovac u PDV sustavu), korisnik naše usluge uplati nam taj bruto iznos i on s Poreznom nema ništa. Dalje mi, nakon što knjigovođe odrade svoj dio posla, uplaćujemo od tog bruto iznosa poreze i doprinose. Honorarcima pak na njihov račun sjedne neto iznos i oni su ti koje nije briga je li uplaćen porez na taj neto iznos, jer taj porez treba uplaćivati korisnik njihove usluge. U konkretnom slučaju to bi trebao biti Dinamo.

Međutim, ispada da honorarci griješe jer bi ih trebalo biti briga što se događa nakon što bude uplaćen neto iznos. Često sam ranijih godina mogao čuti od honoraraca da im je PU 'otkinuo' s njihova računa dio novca za porez jer ga nije uplatio onaj tko je trebao. Ili sam čuo nešto poput ovoga što su naveli suci. Moram priznati da u zadnjih dvije ili tri godine nisam čuo za takve probleme (što ne znači da ih nije bilo), možda i zbog toga što su ti primjeri ipak sada rjeđi. Vjerojatni su razlozi ti što je gospodarstvo ipak nešto zdravije pa tvrtke nastoje ispuniti svoje obveze, problem je pronaći dobrog majstora ili stručnjaka za neku djelatnost jer su nam svi odlepršali vani (pa je bolje da im platimo sve što ih ide), a i kultura plaćanja obveza sada je ipak na nešto višoj razini, vjerojatno zato što je i PU nešto efikasniji nego prije.

Nije pošteno
Honorarcima ni krivim ni dužnim komplicira se život jer su oni ti koji čekaju povrat poreza kao ozebli sunce. Objektivno, kako oni mogu natjerati direktora tvrtke da plati porez ako ovaj nema savjesti da to uradi. Ili pak ako u međuvremenu tvrtka dođe u tešku situaciju, primjerice u stečaju je, pa iz tog razloga ne bude plaćen porez, iako to nisu neki basnoslovni iznosi. Stvarno ne znam što je u takvoj situaciji honorarcu činiti osim da stalno zivka direktora tvrtke dovodeći se u mučnu situaciju ili pak da tuži poreznog dužnika uz objašnjenje u tužbi da zbog njega ne može doći do svoga novca, odnosno povrata poreza. A to onda komplicira i njemu situaciju jer ja mislim da se ni Zagorcima (malo šale) ne da vući po sudovima samo zato što bi, kao u ovakvim slučajevima, bili kolateralne žrtve.

Zato je moje pitanje bilo i prije, a i sada je: zašto PU prisilno ne naplati od Dinama (ako je zaista dužan porez za sudačke usluge), a ne od sudaca? PU pomoću svojih mehanizama to može napraviti mnogo lakše nego običan građanin. I na kraju krajeva, PU je taj kojem netko nešto duguje, a ne običnom građaninu. Upravo zbog toga trebao bi ministar financija promijeniti propis koji daje mogućnost Poreznoj upravi da se ne zamara previše u vezi s naplatom poreza prebacujući taj problem na nedužne honorarce. Stvarno nije pošteno!

POST SCRIPTUM

Kao što sam naveo, nije riječ o bajoslovnim iznosima (iako mogu biti visoki, ovisno o honoraru). Kako je portal Index citirao jednoga nogometnog suca koji je sudio utakmice mlađih kategorija na Dinamovu travnjaku, njemu je Porezna uprava trebala isplatiti oko tri i pol tisuće kuna kao povrat poreza. 'Međutim, Porezna uprava mu ih nije htjela isplatiti dok god Dinamo ne plati svojih oko 150 kuna poreza za utakmicu koju im je on sudio', piše taj portal. Dakle, Porezna ne želi isplatiti solidan novac prosječnom hrvatskom građaninu, kojemu on svakako može dobro doći, zbog tričavih 150 kuna. Pa da je barem sudac kriv zato što nije uplaćen porez, ne bih ništa rekao.


Komentari članka

Vezani članci

Što se mijenja ako tijekom godine dostignete limit od 300.000 kuna prihoda

26.10.2021.

Od 2019. godine dostizanje oporeziva prometa od 300.000 kn tijekom godine obvezuje poduzetnika na ulazak u sustav PDV-a od prvog dana sljedećeg mjeseca, što je prije mogao odgoditi do početka sljedeće godine. To povlači znatne promjene u oporezivanju

Porezna uprava započinje s kontrolama paušalnih obrta

19.10.2021.

Porezna uprava počinje s kontrolom paušalnih obrta navodeći kako su primijetili da se obrtnici koriste mogućnošću osnivanja paušalnih obrta protivno svrsi zakona, odnosno da ih koriste za prikriveni nesamostalni rad, a što je protivno aktualnim zakonima.

Prošli tjedan fiskaliziran 13 posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

06.09.2021.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 39 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podac

Američki Spartan Race investirao u hrvatski brend Highlander

25.08.2021.

Vodeći svjetski event brend Spartan Race proteklog je tjedna zaključio investiciju u hrvatski brend HIGHLANDER, formiravši tako globalno strateško partnerstvo. Kako se navodi u priopćenju, cilj tog partnerstva podrška je rastu HIGHLANDER-a, čiji se planin

Tri porezne opcije za uslugu testiranja u hotelima

17.08.2021.

Za hotel i za gosta najpovoljnija je opcija ako hotel sklopi ugovor s ovlaštenim zdravstvenim subjektom koji obavlja testiranje, a hotel samo preuzima i plaća dug svoga gosta. Tada se PDV ne plaća, ali se zaračunava ako je testiranje dio cjelokupne usluge

Tag cloud

 1. 2289 članka imaju tag turizam
 2. 2147 članka imaju tag hrvatska
 3. 1420 članka imaju tag izvoz
 4. 1652 članka imaju tag financije
 5. 1250 članka imaju tag svijet
 6. 947 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1092 članka imaju tag trgovina
 8. 1168 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1071 članka imaju tag ict
 10. 905 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 936 članka imaju tag investicije
 12. 751 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1051 članka imaju tag EU
 14. 953 članka imaju tag industrija
 15. 834 članka imaju tag menadžment
 16. 448 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 650 članka imaju tag maloprodaja
 19. 445 članka imaju tag poticaji
 20. 611 članka imaju tag marketing
 21. 440 članka imaju tag opg
 22. 541 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 415 članka imaju tag eu fondovi
 25. 405 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 464 članka imaju tag obrazovanje
 29. 420 članka imaju tag porezi
 30. 396 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 396 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 401 članka imaju tag vlada
 35. 320 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 416 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 328 članka imaju tag start up