Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Srp 2023

Hotelijeri traže da se hitno dekretom zabrani daljnja izgradnja nekretnina na obali

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Željka Laslavić  

Hotelijeri traže da se hitno dekretom zabrani daljnja izgradnja nekretnina na obali

Desetljećima se priča o prekomjernoj izgradnji privatnog smještaja na hrvatskoj obali no čini se da su u posljednje vrijeme ljudi postali svjesni negativnih posljedica koje zbog zanemarivanja ovog problema utječu na razvoj kvalitetnog turizma i gospodarstva u cjelini.

Poruka je to sudionika okruglog stola ‘Ključni izazovi hrvatskog turizma‘ koji se u srijedu održao u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, a na kojem su sudjelovali Irena Weber, direktorica HUP-a, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre te Branko Bogunović iz HD Consultinga i Fakulteta ekonomije i turizma u Puli.

Sudionici su naveli i druge izazove, poput nedostatka radne snage, nedovoljno poticajnog okvira za investicije u visokokvalitetni smještaj, još uvijek neriješeno pitanje turističkog zemljišta koji je dugogodišnji pravni uteg investitorima no čini se da je eksplozija privatnog smještaja postala gorući problem oko kojeg se vodila većina rasprava i s kojim bi, smatra struka, hitno nešto trebalo poduzeti.

Broj novih kreveta u privatnom smještaju ekvivalent je 110 novih hotela

-U godinu dana na hrvatskoj obali izgrađeno je 55 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju. To je ekvivalent novih 110 hotela, primjerice Ambasadora u Opatiji. Zamislite da smo takve hotelske kapacitete stavili na tržište, kolika bi nam bila drukčija struktura gostiju, potrošnja, kakvi bi bili ekonomski efekti na lokalnu zajednicu te manje opterećenje na prostor – istaknuo je Ostojić, dodajući da ćemo se, ako se takav tempo gradnje nastavi u idućih pet godina, sami sebe pokopati.

Ostojić je u svojem izlaganju nastojao napraviti striktnu razliku između privatnog smještaja koji se odnosi na tzv. obiteljski turizam, odnosno kuće u vlasništvu obitelji koji turistima iznajmljuju nekoliko soba i planirane gradnje nekretnina isključivo za kratkoročni turistički najam.

-Hotelijeri nisu protiv privatnog smještaja. Dapače, to je dio naše autentičnosti. Treba zaustaviti nekretninski biznis na obali. Nismo još vidjeli novi Zakon o turizmu no postoje neke naznake da će se njime neke stvari pokušati regulirati. Gajim velike nade i da će na lokalnoj razini kroz strateški razvoj održivog turizma doći do nekih spoznaja i zahvata – poručio je Ostojić. Prema njegovom mišljenju rješenje leži u dva faktora: poreznoj politici i prostornom planiranju.

Bogunović je spomenuo još jedan, možda ključan faktor rješenja problema, a to je hrabrost politike da posegne za značajnijim odlukama i potezima. Kako je istaknuo, razlika u poreznom opterećenju hotelskog i privatnog smještaja je deset naprama jedan. U usporedbi s nekim europskim prosjekom, prema kojem je udio hotelskih kreveta u ukupnoj strukturi smještaja između 30 i 50 posto, u Hrvatskoj on iznosi 10 posto.

Cijene veće, a potrošnja manja

-U razdoblju 2022. i 2023. Hrvatska je bila ispod polovice prosječne dnevne potrošnje turista u Italiji i Španjolskoj, a cijene su nam veće nego u tim zemljama – istaknuo je Bogunović, dodajući da u toj ekonomskoj računici nešto ne štima.

Ostojić se nadovezao na temu cijena, kazavši da je HUT nedavno proveo istraživanje, Studiju usporedba cijena smještaja u hotelima, kampovima i turističkim naseljima u Hrvatskoj i zemljama poput Španjolske, Francuske i Italije. Istraživanje se radilo među 10 objekata iste kategorije i sličnim destinacijskim atraktivnostima. Prema rezultatima studije, hrvatske cijene nisu niti previsoke ni preniske. – To je istina o cijenama kad je u pitanju organizirani smještaj. Privatni nije bio uključen u istraživanje. Fokus je znači na omjeru kvalitete i cijene – rekao je Ostojić pitajući se zašto bi Hrvatska bila najjeftinija po cijenama smještaja kada se godinama ulaže u njihovu konkurentnost.

No, kao što je rekao Popović, hotelijeri se prilikom ulaganja muče oko neriješenog pitanja vlasništva nad turističkim zemljištem, što je odgovor na pitanje zbog čega u Hrvatskoj nema više globalnih stranih hotelskih lanaca.

-Puno je tvrtki radilo procijene vrijednosti hrvatskih hotelskih poduzeća. Poslovne brojke ispadaju dobre, ali pravno gledajući niti jedan kamp nema potpisan ugovor o koncesiji nad zemljištem kojeg koristi. Nitko od stranih investitora neće preuzeti odgovornost i ući u biznis bez papira. To radimo mi, postojeće hotelske kompanije koje smo tu već dugo i dale smo povjerenje državi i njezinim institucijama – istaknuo je Popović.

I on smatra da Hrvatska eksplozijom privatnog smještaja ‘pili granu na kojoj sjedi‘ te da država dekretom treba zabraniti daljnju izgradnju privatnog smještaja. Kao jedan od argumenata naveo je i primjer malog istarskog mjesta u kojem živi, gdje na 1.900 stanovnika postoji 1.700 kuća, a to je, kaže, jedno od manje napućenih mjesta u Istri ako se usporedi, primjerice s Medulinom.

Opterećenje na infrastrukturu

Ostojić se nadovezao sa informacijama o tome kako je Istra 2016, u špici sezone bila na rubu nestanka električne energije, a lani je u Istri vladala i redukcija vode.

-Svi infrastrukturni kapaciteti su napregnuti tijekom 30 dana, a zimi su potpuno neiskorišteni. To nije racionalno, ekonomično ni održivo ponašanje – zaključio je Ostojić.

Osim infrastrukturnih problema koje donosi nekontrolirana dinamika izgradnje novih nekretnina za kratkoročni najam, Weber je istaknula i nedostatak radne snage na obali za poslove koji nisu zimmer frei te sve veći problem manjka interesa za obrazovanjem jer kraj sigurne zarade za obrazovanjem nema potrebe.

-Oni i koji žele studirati imaju problem s pronalaskom smještaja jer moraju iseliti dok traje sezona. Uz to, problem neplaćanja ili minimalnog plaćanja mirovinskih i zdravstvenih doprinosa će vrlo brzo eskalirati. Imamo svu silu negativnih efekata ovakvog razvoja i HUP se snažno zalaže za to se porez na dohodak kod plaće izjednači s porezom na iznajmljivanje – istaknula je Weber.

Kako je rekao Popović, svi strateški dokumenti ikad izrađeni za hrvatski turizam spominjali su problem prekomjerne izgradnje privatnog smještaja, međutim svi su oni završili u ladici, tako da problem niti na jednom nivou države nikada nije riješen. A teško je za očekivati da će biti riješen tako skoro, s obzirom na nadolazeću izbornu godinu.


Komentari članka

Vezani članci

Čak 1200 tvrtki u Hrvatskoj mora se digitalizirati do vrlo visoke razine ako želimo dostići prosjek EU

30.11.2023.

Da hrvatske kompanije mogu i moraju ući u digitalno doba kako bi bile konkurentne na europskom i globalnom tržištu glavni je zaključak konferencije Digitalna (R)evoluacija koja se održala u organizaciji HUP-ICT udruge. Digitalna transformacija nije trend

Kriza u IT sektoru: Najgore prolaze digitalne agencije koje izvoze usluge, manje pogođene tvrtke s vlastitim proizvodima

21.11.2023.

Kriza u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj predstavlja izazov, ali ne i dramatičan kolaps, jedan je od zaključaka nedavno održanoga panela Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (udruge CISEx), a koji je pružio uvid u trenut

Stojić: Za pet godina svaki četvrti zaposleni u Hrvatskoj mogao bi biti stranac

20.11.2023.

Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a rekao je da hrvatski problem nije broj nezaposlenih, jer kada bismo ih zaposlili preko noći, opet bi nam stopa zaposlenih bila među nižim u EU.

Sinergije unutar i izvan poduzeća mogu biti win-win pozicija, kako za kompaniju, tako i za njezine kupce

20.11.2023.

– Čak 74 posto izvršnih direktora smatra da će izvještaj o održivosti postati jednako bitan kao i financijski izvještaj. To puno govori. Sastavni dio kontrolinga danas se proširuje na green kontroling, a usvajanjem tih procesa stvorit ćete održivu kompani

U novi luksuzni resort u blizini Zadra poznati investitor ulaže 50 milijuna eura, saznali smo cijenu kvadrata

20.11.2023.

Sedam vila s bazenima prodavat će se po istom modelu kao i apartmani. Svaka vila gradi se na zemljištu veličine od 900 do 1000 kvadrata, što osigurava privatnost, a smještene su u prva dva reda do mora. Svaka vila imat će podrum, prizemlje i prvi kat.

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1176 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1266 članka imaju tag ict
 9. 1387 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor