Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Lip 2021

Iako rad na daljinu i digitalni rad nisu novi fenomeni, pandemija ih je pogurala u područjima u kojima su se prethodno malo koristili

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Ivana Badanjak  

Iako rad na daljinu i digitalni rad nisu novi fenomeni, pandemija ih je pogurala u područjima u kojima su se prethodno malo koristili

Rad na daljinu radnicima omogućuju veću fleksibilnost u određivanju vremena i mjesta rada, veću autonomiju, poboljšanu ravnotežu radnog vremena i smanjeno vrijeme putovanja na posao. S druge strane, ovaj način rada često rezultira većim intenzitetom i duljim radnim vremenom, što dovodi do osjećaja izolacije i negativno utječe na mentalno zdravlje radnika. Također, postoji sve veća uporaba mrežnog nadzora čime se postavlja pitanje privatnosti, a nedostatak prostora za rad i ergonomske opreme dovodi do povećanja zdravstvenih rizika za radnike na daljinu.

Ovo su glavni zaključci studije koje je zatražio Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta.

Studiju je za Parlament proveo Odjel za ekonomske, znanstvene i politike kvalitete života na temelju opsežnog pregleda literature, web anketa, intervjua i pet studija slučaja u Finskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji i Rumunjskoj.

Iako rad na daljinu i digitalni rad nisu novi fenomeni, pandemija je pogurala digitalizaciju i rad na daljinu u područjima u kojima se prethodno malo koristila. Prema podacima Eurofounda, 36,5% radnika počelo je raditi od kuće tijekom pandemije, u usporedbi s 15,8% prije izbijanja pandemije.

Iako se proširio na mnoga zanimanja i sektore, rad na daljinu i dalje je dominantan među visokoobrazovanim radnicima koji imaju vrlo razvijene digitalne vještine.

Također, pokazalo se da, iako postoje mnogi potencijali smanjivanja diskriminacije u društvo, rad na daljinu propustio je otvoriti tržište rada za društveno ugrožene kategorije stanovništva.

"Pandemija je dovela do ogromnog porasta rada na daljinu. Moramo se pripremiti na novu stvarnost. Rad na daljinu bi mogao pomoći osobama s invaliditetom u pronalasku posla. Zabrinuta sam zbog fragmentacije i individualizacije radne snage i poticanja novih nejednakosti na tržištu rada unutar onih koji mogu raditi na daljinu i onih koji ne mogu", izjavila je europarlamentarka Cindy Franssen (EPP).

Rezultati studije pokazuju da je u većini zemalja Europske unije veći udio žena od muškaraca među radnicima od kuće, vjerojatno zbog vrlo visoke učestalosti skraćenog radnog vremena među ženama (75,2%).

Jaz među spolovima u radu od kuće među zaposlenima bio je najveći u Francuskoj, Hrvatskoj, Malti, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji, gdje je učestalost među ženama bila dvostruko ili više od one zabilježene kod muškaraca. Slične rodne razlike među samozaposlenima ponovno su registrirane u Hrvatskoj i Rumunjskoj.

"Ne postoje sumnji da je rad na daljinu koristan. Ovakav način rada spasio je nebrojeno mnogo života, poslova i prihoda. Međutim, naši radnici plaćaju najvišu cijenu. Oni se bore s izolacijom, premorenošću, slabošću, depresijom i izgaranjima. Moramo se suočiti s novom stvarnošću i osigurati sigurne i pravedne radne uvjete", rekao je malteški zastupnik Alex Agius Saliba (S&D).

Eurozastupnici su upozorili da trenutačno ne postoje jedinstvene regulacije i implementacija rada na daljinu u EU, osim okvirnog sporazuma socijalnih partnera iz 2010. koji sadrži samo opći pravni okvir i ne predstavlja pravno obvezujuće mjere za države članice.

"Savjetujemo reviziju i provedbu postojećeg pravnog i političkog okvira, kao i podršku državama članicama i socijalnim partnerima u provedbi. Također, predlažemo povećanje znanja i svijesti o ovim oblicima rada te jačanje politika koje se bave društvenim implikacijama široke upotrebe rada na daljinu i podržavaju mogućnosti zapošljavanje marginaliziranih skupina", rekla je voditeljica projekta Manuela Samek Lodovici.

Zastupnici su pozvali i na razmatranje uvođenja poreza za digitalne nomade, a što je način rada koji je postao vrlo popularan u Hrvatskoj, Grčkoj, Estoniji i Rumunjskoj.

"Kroz rad na daljinu, poslodavci imaju pristup mnogo većem broju radnika i postoji rizik da će prije zaposliti osobu koja dolazi iz zemlje s niskim plaćama, za razliku od zemalja s dobro uspostavljenim radničkim pravima. No, zaposlenici zapravo prilično oklijevaju to napraviti, ne samo zbog reputacijske štete, već i zbog koordinacije radnika koji žive u različitim vremenskim zonama i pričaju različitim jezicima. Rezultati pokazuju da je veći rizik od outsourcinga određenih aspekata i zadataka, a ne od cjelokupne radne snage", izjavila je jedna od autorica studije Kari Hadjivassiliou.


Komentari članka

Vezani članci

Europom se širi svinjska kuga, Hrvatska uvodi dodatne mjere

27.07.2021.

Nakon što je Njemačka prijavila Europskoj komisiji prve slučajeve afričke svinjske kuge (ASK) u domaćih svinja na tri gospodarstva smještena u administrativnom području Brandenburg, koje se nalazi neposredno uz granicu s Poljskom, Hrvatska uvodi dodatne m

Osam godina u EU: U poljoprivredu uložene 33 milijarde kuna, a proizvodnja manja nego 2012.

14.07.2021.

U ukupnoj vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda OPG-ovi sudjeluju sa 3,19 milijardi ili 40 posto, a 4,68 milijardi kuna ostvaruju pravne osobe i obrtnici, odnosno 60 posto. Ipak, kod navedenih treba uzeti u obzir da se veliki dio ove prod

Schengen turizmu nosi velik dobitak, a građanima jednostavniju proceduru

12.07.2021.

Danas je unutar schengenskog prostora 26 zemalja, s 4,3 milijuna četvornih kilometara i oko 400.000 milijuna građana. No schengenski prostor nije ekvivalentan prostoru EU-a. Dio schengenskog prostora su i Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska, države

Novim pravilima za e-trgovinu do veće transparentnosti za potrošače

01.07.2021.

Uvest će se niz promjena u načinu naplate PDV-a na internetsku prodaju, neovisno o tome kupuju li potrošači od trgovaca unutar ili izvan EU-a. U skladu s postojećim sustavom, PDV se ne naplaćuje na robu u vrijednosti manjoj od 22 eura, koju u EU uvezu pod

Novi podaci o realnom dohotku po stanovniku: Hrvatska uz Grčku i Tursku, mijenja se mapa EU

28.06.2021.

Svakoga svibnja ili lipnja kada Eurostat objavi podatke o razini BDP-a po stanovniku prema paritetu kupovne moći za prošlu godinu, pažnju javnosti privuče rang-ljestvica europskih država jer je uvijek interesantno znati kako statističari i ekonomisti proc

Tag cloud

 1. 2229 članka imaju tag turizam
 2. 2123 članka imaju tag hrvatska
 3. 1402 članka imaju tag izvoz
 4. 1631 članka imaju tag financije
 5. 1215 članka imaju tag svijet
 6. 915 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1145 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1074 članka imaju tag trgovina
 9. 1039 članka imaju tag ict
 10. 899 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 913 članka imaju tag investicije
 12. 1044 članka imaju tag EU
 13. 739 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 941 članka imaju tag industrija
 15. 824 članka imaju tag menadžment
 16. 439 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 641 članka imaju tag maloprodaja
 19. 440 članka imaju tag poticaji
 20. 598 članka imaju tag marketing
 21. 414 članka imaju tag opg
 22. 537 članka imaju tag tehnologija
 23. 516 članka imaju tag krediti
 24. 401 članka imaju tag eu fondovi
 25. 314 članka imaju tag potpore
 26. 437 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 459 članka imaju tag obrazovanje
 29. 416 članka imaju tag porezi
 30. 391 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 338 članka imaju tag osijek
 32. 394 članka imaju tag hnb
 33. 439 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 409 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici