Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Velj 2023

Imamo li dovoljno radne snage za velike tvornice?

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Imamo li dovoljno radne snage za velike tvornice?

Investicije mogu biti okidač za podizanje plaća da bi tvrtke sačuvale radnike. Počeli su dogovori oko pokretanja programa prekvalifikacije nužnog kadra

Moglo se i očekivati kako će najava o mogućem dolasku velikog industrijskog investitora na područje Osijeka biti predmetom velikog zanimanja. Podsjetimo, na prostoru Industrijske zone Nemetin započela je procedura koja će dovesti do izgradnje kompleksa u kojemu će se proizvoditi sofisticirane komponente za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. Riječ je o visokotehnološkim radnom procesu za koji se najavljuje potreba od više tisuća zaposlenih.

No mogu li Osijek i Osječko-baranjska županija samostalno odgovoriti na te potrebe?

Struktura nezaposlenih

- Izvjesno je da prema podacima osječkog Zavoda za zapošljavanje u ovom trenutku imamo 14.300 nezaposlenih, dok će se početkom turističke sezone taj broj spustiti na razinu od oko 12 tisuća, što će biti rekordno niska nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji. No, iako se čini kako je to i dalje velik broj raspoloživih djelatnika, ono čemu treba pokloniti pozornost zapravo je struktura naših nezaposlenih. Njih četiri tisuće bez završene je osnovne škole ili ima završenu samo osnovnu, dakle vrlo je niske razine obrazovanja. Na drugoj su strani nezaposleni visokoobrazovani, ali pretežito obrazovnih i ekonomskih struka. U situaciji u kojoj će se tražiti tehničari i inženjeri elektrotehničke i strojarske struke, takvih nezaposlenih gotovo da na našem Zavodu i nema. Dakle, bez prekvalifikacije teško da će se moći zadovoljiti čak i samo dijelom potrebe budućeg poslodavca - analizira i upozorava Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek. Kovačević je s te pozicije, ali kao i član županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća, dobro upoznat sa stanjem i kretanjem raspoložive radne snage.

No malo je vjerojatno kako se i sam investitor nije raspitao o našim potencijalima, kao što je to svojedobno učinila i tvrtka velikog imena u proizvodnji tekstila i odjeće kada je odlučila otvoriti proizvodni pogon u Osijeku. Naš je grad, naime, posrnućem vlastite tekstilne industrije bio rasadnik kvalificirane radne snage tog profila.

​Svjesni su toga, očito, i u Gradu Osijeku, pa su sami krenuli u izradu kurikuluma za prekvalifikaciju. ​Kreira se obrazovni program koji će tijekom deset tjedana obuke zainteresirane, bez obzira na to imaju li prethodno stečeno tehničko obrazovanje, obučiti za poslove operatera u proizvodnji okrenutoj visokim tehnologijama.

Također, obavljeni su i razgovori s visokoobrazovnim i srednjoškolskim ustanovama u Osijeku u smislu edukacije inženjera, kao i tehničkog kadra koji bi se nakon završetka obrazovanja mogao odmah zaposliti u visokotehnološkoj industriji.

Za sve njih radi vrijeme, u sljedeće dvije-tri godine, dakle očekivanom razdoblju realiziracije nove investicije i početka proizvodnje, na ovaj bi se način mogla pripremiti jezgra spremnih djelatnika.

Kakve plaće?

Ima i onih u našem gradu koji sve vide crno, pa su skloni pričama kako će novi investitor, budući poslodavac, ponuditi - niske plaće.

- Bilo bi s naše strane pogrešno dočekati ih ‘na nož‘. Jasno je da strani kapital uvijek ima svoje razloge dolaska upravo na neko novo područje, no bilo bi posve pogrešno od novog poslodavca da ovdje dolazi vodeći se razlogom niskih nadnica. Baš suprotno, njihov dolazak može biti okidač za podizanje plaća kako bi lokalne tvrtke sačuvale svoju radnu snagu od mogućeg odljeva kadra. Jednako tako ne bi nas trebao ni iznenaditi interes radne snage koja bi k nama došla za ovim poslom i s područja nama susjednih zemalja - kaže Kovačević.

Naposljetku, može li dolazak ovakvog investitora biti ključni trenutak koji bi mogao dovesti do novog poglavlja razvoja Osijeka, i to ne samo u gospodarskom smislu?

- Može! Imali smo priliku to vidjeti na primjeru članica Europske unije koje su joj se pridružile prije Hrvatske. Dolasci investitora doveli su do gospodarskog rasta i stabilnosti, u jednom dijelu i demografske obnove tih područja. Nema razloga da se takvo što ne ponovi i na primjeru Osijeka - optimističan je Zoran Kovačević.


Komentari članka

Vezani članci

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri

31.05.2023.

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio je novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri, ujedno najveću tvornicu za laminaciju PVC profila u ovom dijelu Europe, a investicija je vrijedna gotovo 7 milijuna EUR-a. Ovime je

Neka nova Župa dubrovačka: U pripremi dva luksuzna resorta u vrijednosti preko 200 milijuna eura

29.05.2023.

Na obnovu Kupara čeka se desetljećima. Kupari su najstarije turističko mjesto u Župi u kojemu je 1920. godine izgrađen prvi hotel. Zadnji investitor iz Rusije, tvrtka Avenue ulaganja na čelu sa Sergejem Gljadelkinom prije osam godina dobila je koncesiju n

Rekordne brojke: 92.238 zaposlenih, 5762 aktivna obrta

22.05.2023.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem travnja na području Osječko-baranjske županije bilo je 92.238 zaposlenih, što je 1787 osoba više nego u travnju prošle godine. Istodobno, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ev

Profesor s FER-a o najvećoj solarnoj elektrani kod Knina: ‘Velika prilika za ovaj pasivni kraj’

22.05.2023.

Kod Knina će uskoro niknuti najveća solarna elektrana u regiji, veličine čak 600 nogometnih terena! Solarni paneli bit će postavljeni na čak 300 hektara, a izgradnja će trajati oko godinu dana za što će biti angažirano 200 radnika svaki dan. O svemu smo p

Investicija tvrtke Jabil razvija se prema planu

15.05.2023.

Jabil je osnovan 1966. godine u SAD-u. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutačno ima više od 250 tisuća zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih

Tag cloud

 1. 2466 članka imaju tag turizam
 2. 2316 članka imaju tag hrvatska
 3. 1441 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1783 članka imaju tag financije
 6. 1119 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1224 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1330 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1058 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1091 članka imaju tag industrija
 13. 803 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 519 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 356 članka imaju tag potpore
 23. 480 članka imaju tag eu fondovi
 24. 580 članka imaju tag tehnologija
 25. 443 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 459 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 460 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 436 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 465 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 438 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor