Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Stu 2022

Klub milijardera: Otkrivamo novu najmoćniju hrvatsku kompaniju, to nije ni Fortenova ni Ina

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Goran Litvan  

Klub milijardera: Otkrivamo novu najmoćniju hrvatsku kompaniju, to nije ni Fortenova ni Ina

Prošla je godina donijela tektonske pomake na sceni hrvatskoga krupnog kapitala. Dogodila se promjena na vrhu koja bi mogla obilježiti sljedeće godine biznisa u Hrvatskoj. Druga je podjednako velika novost ta da je milijardu kuna prihoda (ili više) dohvatio rekordno velik broj kompanija – čak 95 – što je 21 više nego prethodne godine koju je obilježio poslovni pad prouzročen pandemijom i lockdownom, ali i osam kompanija više nego 2012., koja je dosad bila najberićetnija za hrvatske milijardere.

Vujnovac jači od svoje Enne
Broj milijardera bio bi i veći da zbog vlasničkih preslagivanja neke kompanije, poput Crodux derivata dva i Dalekovoda, nismo provizorno konsolidirali s kompanijama koje su ih preuzele kako bismo dobili što točniji odnos snaga među najvećim poduzetnicima.

Prvi je put najmoćnija kompanija Energia naturalis, koja je 2021. podignula prihode za impozantna 3,3 puta. Dosad su najveće konsolidirane prihode ostvarivali samo Ina i Agrokor, odnosno Fortenova. Takav rast ponajviše je zasnovan na rastu cijena plina. Temeljna i najveća pojedinačna tvrtka, Prvo plinarsko društvo, više je nego udvostručilo prihode. No grupacija Pavla Vujnovca brzo se razvija i u drugim područjima – od željezničkog transporta i ICT-a do poljoprivrede. Osim toga, u konsolidirani prihod od 37,1 milijarde kuna nisu uračunani doprinosi tvrtki koje Vujnovac dodatno kontrolira izvan grupacije Enna. Riječ je, prije svega, o njegovu osobnom udjelu u Fortenovi (30-ak posto), u Pevexu je najveći dioničar (36,62 posto), vlasnički kontrolira i Luku Ploče…

Ne treba zaboraviti ni kutinsku Petrokemiju, gdje PPD putem zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva zajedno s Inom drži većinski paket dionica. S obzirom na to da Vujnovac stalno ističe da je nisko zadužen, moglo bi se očekivati da u budućnosti učvrsti suvereno vodeće mjesto na hrvatskome poslovnome pijedestalu.

Znatno je rasla i Fortenova (više od 64 posto), za što je glavni razlog Mercatorov povratak u okrilje kompanije, pa tako i u konsolidirane rezultate. Prošlogodišnji Mercatorov ​prihod veći od devet milijardi kuna itekako je nadoknadio prodaju segmenta zamrznute hrane i nešto više od milijarde kuna prošlogodišnjeg prihoda Ledo plusa.

Bitka za Fortenovu
Fortenova je upravo ovih dana u središtu zanimanja zbog bitke za dionice. Nakon propasti plana mirovinskih fondova da preuzmu udjel ruskoga Sberbanka, u čemu je trebao sudjelovati i Vujnovac, tih 42 posto iznenada je preuzeo investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi, no uz žestoko protivljenje Uprave Fortenove i kompletne hrvatske političke scene. Transakciju regulator još nije potvrdio, ali ne začuđuje što je Fortenova postala poželjna meta, ne samo iz političkih razloga. Njezine tvrtke iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate i učvršćuju liderske pozicije u svojim branšama ili se vraćaju u sâm vrh.

U sjeni Enne i Fortenove ostali su vrlo solidni rezultati Ine, koja je preskočila Orbico. Koncern Branka Roglića nije se mogao nositi s onima koji trguju energentima, ali nastavio je rasti i prvi je put premašio dvadeset milijardi kuna prihoda.

Listu kluba milijardera sa 95 najvećih sustava i samostalnih tvrtki ekskluzivno donosimo u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Rekordan prihod ostvarila je i HEP grupa, a Hrvatski Telekom lani je jedini među prvih deset stagnirao.
Veliki rast iskazala je prošle godine Petrol grupa jer smo Petrolu pribrojili rezultate tvrtke kćeri Crodux derivati dva, kupljenu od Ivana Čermaka za oko 200 milijuna eura.

Infobipov rekordni gubitak
Preuzimanje je dovršeno upravo prošlog tjedna kad su Crodux derivati dva pripojeni Petrolu i formalno prestali raditi. Tako smo dobili šestu grupaciju koja je probila barijeru od deset milijardi kuna prihoda. Očekivan je i Infobipov skok – zbog rasta prihoda od 70-ak posto skočio je s desetoga na sedmo mjesto. Međutim, pritom je učetverostručio gubitak na više od milijardu kuna, najveći od svih hrvatskih kompanija.


Komentari članka

Vezani članci

Vjekoslav Majetić (DOK-ING): Morate biti spremni prepustiti mjesto direktora drugoj osobi ako želite nastaviti rasti

15.09.2023.

Najkritičnija faza u životu kompanije je prijelaz iz male u veliku firmu, iz obrta u poduzeće. Morate zadovoljiti određene regulative, biti spremni prepustiti mjesto direktora drugoj osobi, koja ima iskustva u vođenju kompanija, dok se vi kao vlasnik povl

Hercegovački div ide u puno preuzimanje vodećeg proizvođača keksa u Hrvatskoj

14.09.2023.

Širokobriješka kompanija Mepas predložila je da se na sljedećoj Glavnoj skupštini Koestlina donese odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (takozvani squeeze out).

Što donosi novi zakon o turizmu? Ograničavanje broja apartmana, nove takse...

12.09.2023.

Na razne poticaje pravo će imati putničke agencije, restorani i drugi objekti djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane, turoperatori, marine, rent-a-car i rezervacijske usluge. Osim potpora malim i srednjim poduzetnicima za ulaganje, financir

Hrvatska među top 15 europskih destinacija

06.09.2023.

Rezultati pokazuju kako je 2023. natprosječno dobra godina u smislu ostvarenih međunarodnih poslovnih skupova i kongresa s ostvarenim povećanjem od 38 posto u odnosu prema prošloj godini. Podaci također pokazuju kako se nakon pandemije na velika vrata vra

Milijunski posao hrvatskih IT-jevaca, kupili američku firmu

05.09.2023.

JEDNA od najvećih hrvatskih IT kompanija, Infinum, preuzela je kreativnu digitalnu agenciju sa sjedištem u New Yorku, ExpandTheRoom (ETR). Domaći nagrađivani tehnološki kolektiv, čiji su klijenti, između ostalih, Philips, KPMG, Porsche i Warner Brothers,

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1498 članka imaju tag svijet
 4. 1534 članka imaju tag izvoz
 5. 1799 članka imaju tag financije
 6. 1146 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1248 članka imaju tag ict
 9. 1369 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1120 članka imaju tag industrija
 13. 817 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1112 članka imaju tag EU
 15. 933 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 592 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 468 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 413 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor