Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Sij 2022

Marinko Došen: Unatoč problemima s poluvodičima pred nama je bolja budućnost

Izvor: www.lider.media · Autor: Lider  

Marinko Došen: Unatoč problemima s poluvodičima pred nama je bolja budućnost

Pri kraju još jedne pandemijske i vrlo izazovne godine i dalje smo suočeni s ozbiljnom globalnom gospodarskom krizom u kojoj gotovo nitko nije prošao neokrznuto. Suočavanje s poremećajima u opskrbnom lancu na globalnoj razini, rast cijena materijala, transporta i energenata pogodili su sve industrije. Automobilska se pak bori s jednim od najvećih problema u svojoj bližoj povijesti – nedostatkom poluvodiča na tržištu. Iako su iznenađujuće dobri pokazatelji potkraj prošle godine upućivali na znatno brži oporavak, nedostatak poluvodiča uvelike je poremetio operativne planove proizvođača automobila i njihovih dobavljača. Optimističnija očekivanja s početka godine nisu se ostvarila i kriza ne jenja željenom brzinom. Novoregistriranih vozila manje je od prvih predviđanja zbog zastoja u proizvodnji i nedostatka automobila na tržištu, ali stvarna potražnja za automobilima raste. U prilog tome govore i liste čekanja u autosalonima, a sve to upućuje na to da automobilsku industriju čeka dobra budućnost. Ograničeni proizvodni kapaciteti poluvodiča nisu uspjeli odgovoriti znatno povećanim tržišnim zahtjevima koji su se pojavili već početkom pandemije.

Stabilizacija u drugoj polovini 2022.
Povećanje kapaciteta traži vrijeme i zahtjevne investicije, a potražnja se potpuno neočekivano povećala preko noći. Imajući to na umu, stabilizaciju tržišta realno je očekivati u drugoj polovini sljedeće godine. Do pojave korone upravljanje rizicima bio je jedan od ključnih pokretača zaštite poslovanja i realizacija planova, a posljednje je dvije godine, uz upravljanje promjenama i krizama, naš gotovo svakodnevni zadatak i upravljanje neizvjesnošću. Tržišne su promjene brze i na njih ne možemo utjecati, ali spremno ih i ustrajno trebamo dočekati. Ono na što možemo i moramo utjecati naša je izvrsnost, konkurentnost i kompetencije. Svoje smo aktivnosti u proteklom razdoblju prije svega usmjerili na zaštitu zdravlja i sigurnost svojih zaposlenika, ali i na razvoj i unaprjeđenje svojih usluga i proizvoda te kvalitete kao ultimativna ključa uspješna poslovanja u automobilskoj industriji. Iako su proizvodni procesi i planovi znatno smanjeni u pandemijskom razdoblju, razvojne se aktivnosti autoindustrije šire. Tehnološki je ovo jedno od najnaprednijih i najuzbudljivijih razdoblja. Inovativnim proizvodima i energetski svjesnom proizvodnjom borimo se protiv klimatskih promjena i smanjujemo svoj globalni ugljični otisak. Istodobno su potrebe i očekivanja krajnjih korisnika svu zahtjevniji, stoga je potrebno udovoljiti iznimno visokim standardima sigurnosti, udobnosti i dizajna te sve strožim normama samoodrživih i ekološki prihvatljivih materijala.

Zaposlenici su ključni
U takvim je okolnostima posebno zanimljiv izazov bio zadržati kvalitetne odnose i povjerenje svojih dionika, posebice kupaca i zaposlenika. U tome smo uspjeli zahvaljujući brzoj prilagodbi, iskustvu i znanju, ali prije svega razumijevanju i potpori. Vjerujem kako smo svoje odnose s dionicima čak i poboljšali, a iskustvo kroz koje zajednički prolazimo dodatno potiče lojalnost. Novi modeli vozila neometano se razvijaju, osmišljavaju se dugoročni planovi i ugovaraju novi poslovi, a sve to govori u prilog tomu da je automobilska industrija spremna za povratak na uzlaznu putanju nakon završetku krize. AD Plastik Grupa ugovorila je u ovoj nimalo jednostavnoj godini više od 150 milijuna eura novih poslova: na europskome tržištu ugovoreno je 79,9 milijuna eura, a na ruskome 71,8 milijuna eura. Novi se poslovi dogovaraju na vrlo kompetitivnom i konkurentskom tržištu, ali kvalitetom, pouzdanošću i troškovnom efikasnošću uspijevamo se istaknuti. To potvrđuju i naši novi ugovori koji su temelj budućeg poslovanja. Biti ozbiljan dobavljač u autoindustriji zahtijeva stalna ulaganja u obrazovanje i svladavanje novih vještina. U tom smjeru razvijamo svoje zaposlenike i kompaniju u cijelosti. Naši su zaposlenici najvažniji faktor u poslovanju. Vještine i znanja koja posjeduju i prenose nasljeđe su naše dugogodišnje povijesti tijekom koje ih kontinuirano unaprjeđujemo i nadograđujemo. Upravo su to neke od najvažnijih vrijednosti koje prepoznaju naši kupci i bez kojih je gotovo nemoguće opstati.

Uloga dobavljača u automobilskoj industriji nešto je drukčija i veća nego u drugim branšama, a odnosi između kupaca i dobavljača su partnerski. Teško je doći na panel dobavljača, ali jednom kad zaslužite povjerenje, to će, zasigurno, biti dugotrajna suradnja. Automobili su sve sigurniji i ekološki prihvatljiviji, ali ne i skuplji, a dobavljači opstaju ako prate trendove i stalno ulažu u nove materijale, znanja i tehnologije. Ma koliko specijalizacija bila nužna u današnjem poslovanju, opseg djelatnosti ne smije biti preširok. Važno je biti svjestan svojih znanja i svoje osnovne djelatnosti. Upravo smo stoga u posljednje vrijeme uložili napor u razvoj partnerskih odnosa s poddobavljačima za pojedine projekte. Tako neke specijalnosti, posebice u segmentu istraživanja i razvoja, obavljamo u suradnji s renomiranim kompanijama koje naši kupci prepoznaju. Svjedočimo uspješnu udruživanju velikih kompanija u autoindustriji čiji je cilj smanjenje troškova, a prema tom principu i mi na neki način udružujemo snage među dobavljačima koje kupci prepoznaju kako bismo utabali efikasniji i bolji put za perspektivu.

Mali čipovi, veliki problemi
Unatoč neizvjesnostima na koje ne možemo utjecati, budućnost AD Plastik Grupe i automobilske industrije sigurna je. Nezahvalno je u ovim okolnostima predviđati točno trajanje krize, ali njezin je kraj izgledan i sigurno će biti generator ubrzana rasta i razvoja naše kompanije, ali i cijele industrije. Do stabilizacije koju očekujemo u sljedećoj godini nužno je usmjeriti svoje kapacitete na nove prilike koje će dugoročno donijeti rezultate. Vremena za opuštanje nema i trebamo biti prilagodljivi, brzi i produktivni. Velik dio promjena kojima svjedočimo trajan je i što ih prije prihvatimo, brže ćemo zakoračiti prema sigurnoj budućnosti. Cijeli je svijet na prekretnici, pa tako i automobilska industrija. Mijenjaju se načini upotrebe automobila, pogonska goriva, želje kupaca, ali, nedvojbeno, automobil ostaje nezamjenjiv u mnogim situacijama. Ubrzana transformacija donosi trajna poboljšavanja poznatih obrazaca i načina rada, a u skladu s tim i razvoj učinkovitijeg i održivijeg poslovanja. Timskim radom, kvalitetom, upornošću i ustrajnošću kao kompanija donosimo promjenu za sebe, zajednicu i planet na kojem živimo. Usmjereni smo na razvoj i proizvodnju boljih rješenja za bolju budućnost, smanjenje utjecaja na okoliš u svim procesima te doprinos zajednici u kojoj poslujemo, a prije svega svojim zaposlenicima. Naizgled mali mikročipovi prouzročili su goleme probleme automobilskoj industriji, ali iz ove će situacije cijela industrija sigurno izići snažnija i s mnogo naučenih lekcija. Trebamo prigrliti izazove novog doba, biti dovoljno prilagodljivi i strpljivi – jer bolja budućnost sigurno je pred nama.


Komentari članka

Vezani članci

Rimac izdvojio poslovanje tvrtke koja će raditi i za druge proizvođače auta

19.01.2022.

Rimac Grupa je u potpunosti operativna od 1. siječnja 2022., kao krovna tvrtka koja uključuje Bugatti Rimac (aktivna od studenog 2021.) i novu samostalnu tvrtku Rimac Technology, koja ima sjedište u Svetoj Nedelji i koja zapošljava 1.000 ljudi.

Austrijski list sumnja u Matu Rimca: Hrvatski wunderkind mora objasniti neke stvari

06.01.2022.

Austrijski list podsjeća da je Rimac do sada proizveo tek nešto manje od dvadesetak prototipova svojeg električnog sportskog automobila Concept One, a Nevera je planirana za ograničenu serijsku proizvodnju od 150 automobila.

Nestašica čipova mučit će autoindustriju i u 2022.

31.12.2021.

Nestašici poluvodičkih čipova ne nazire se kraj i to će izazvati velike probleme u automobilskoj industriji u 2022. godini, upozorio je novi izvršni direktor njemačke tehnološke kompanije Bosch Stefan Hartung.

Solinska tvrtka AD Plastik ugovorila poslove u Rusiji vrijedne 47,7 milijuna eura

08.12.2021.

AD Plastik grupa je ugovorila nove poslove u Rusiji s alijansom Renault-Nissan-AvtoVAZ u vrijednosti 47,7 milijuna eura za različite modele vozila, objavio je u četvrtak solinski proizvođač auto dijelova.

Utihnula buka strojeva u Boxmarku, 259 radnika ostaje bez posla

25.11.2021.

Šest godina nakon otvaranja tvrtka Boxmark Leather gasi proizvodnju u Gornjoj Vrbi kraj Slavonskoga Broda, a 259 radnika ostaje bez posla. Odluku je, poručuju, potaknula kriza uzrokovana pandemijom i smanjenje narudžbi u automobilskoj industriji za koju s

Tag cloud

 1. 2306 članka imaju tag turizam
 2. 2162 članka imaju tag hrvatska
 3. 1426 članka imaju tag izvoz
 4. 1283 članka imaju tag svijet
 5. 1662 članka imaju tag financije
 6. 968 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1192 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1100 članka imaju tag trgovina
 9. 1089 članka imaju tag ict
 10. 914 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 943 članka imaju tag investicije
 12. 757 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1057 članka imaju tag EU
 14. 964 članka imaju tag industrija
 15. 844 članka imaju tag menadžment
 16. 453 članka imaju tag koronavirus
 17. 947 članka imaju tag kriza
 18. 656 članka imaju tag maloprodaja
 19. 452 članka imaju tag poticaji
 20. 618 članka imaju tag marketing
 21. 445 članka imaju tag opg
 22. 548 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 420 članka imaju tag eu fondovi
 25. 411 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 324 članka imaju tag potpore
 27. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 468 članka imaju tag obrazovanje
 29. 426 članka imaju tag porezi
 30. 401 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 346 članka imaju tag osijek
 32. 397 članka imaju tag hnb
 33. 442 članka imaju tag dzs
 34. 403 članka imaju tag vlada
 35. 321 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 417 članka imaju tag BDP
 39. 363 članka imaju tag energetika
 40. 330 članka imaju tag start up