Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Srp 2022

Martina Dalić: Kupci se okreću veličini, a najviše ispaštaju male tvrtke

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Roko Kalafatić  

Martina Dalić: Kupci se okreću veličini, a najviše ispaštaju male tvrtke

Novonastale okolnosti na svjetskom tržištu predstavljaju problem za mnoge kompanije, a pogotovo za izvoznike koji unatoč svim nedaćama moru ostati pouzdani dobavljači svojim partnerima.

Pitanja koja ostaju visjeti u zraku su kako isporučiti robu u dogovorenoj količini, roku i po dogovorenoj cijeni – to su ujedno izazovi s kojima se danas moraju nositi strani i domaći dobavljači.

'Savršena oluja'
Na devetoj Liderovoj konferenciji o izvozu, Borna Petrović, komercijalni direktor u LIBURNIA pomorskoj agenciji je kazao da je krizu u opskrbnim lancima izazvala 'savršena oluja' potaknuta s brojnim nepredviđenim elementima koji su nepovoljni za svjetsko tržište.

- To su poremećaji uzrokovani covid-19 pandemijom, nove ekološke norme, rast cijena goriva i manjak kapaciteta u svjetskoj floti. Zastoji u lukama također su pogoršali stanje u opskrbnim lancima uz globalni manjak transportne opreme, nedostatak radne snage i rat u Ukrajini s kojim ćemo se još dugo boriti – poručio je Petrović.

Pomorske vozarine strelovito rastu od prve polovice 2020. godine, od tada su skočile za više od 300 posto, a dugi su i redovi čekanja u lukama diljem SAD-a, nekad traju i do 20 dana.

- Deset najvećih kontejnerskih brodara drže većinu tržišta, namještaju cijene, skrivaju opreme i njihovo je poslovanje često isprepleteno dogovorima koji najviše pogoduju njima. Očekujemo da će EU prema takvima biti blagonaklona, s obzirom da su tri najveća brodara locirana unutar iste pa će im malo progledati kroz prste – izjavio je Petrović.

Kao glavne razloge povećanja cijena, naveo je gorivo koje je poskupilo za četrdesetak posto u zadnjih godinu dana, uz brojne druge izazove kao što su skuplja obnova flote, dulje rokove isporuke koji su danas do i do 12 mjeseci, a nekad su bili između tri i četiri.

- Ipak, pozdravljamo snažan ciklus ulaganja u multimodalne terminale i obnovu luke Rijeka, ali se nadamo modernizaciji zastarjele željezničke infrastrukture i daljnjoj liberalizaciji željezničkog prometa kao i revitalizaciji riječnih plovnih puteva poput onoga na Savi – zaključio je Petrović.

Kako ispuniti preuzete obveze prema inozemnim partnerima i zašto ne odbijati nove kupce?
Čini se kao da se svijet nalazi pred tsunamijem – gledamo kako dolazi, ali nismo sigurni što možemo napraviti i kako reagirati. Na panelu vezanom za nagle promjene na svjetskom tržištu i utjecaju istih na domaće kompanije, gostovali su Martina Dalić iz Podravke, Vanja Burul iz Končara, Josip Divić iz AD Plastika i Denis Nemčević iz Spider grupe.

- Svi se možemo složiti da je ova godina pokazala itekako težom i izazovnijom nego što smo mislili prošle godine kada smo izrađivali dvogodišnje ili trogodišnje financijske planove. Pandemija i njene posljedice rezultirali su brojnim poremećajima na tržištu, a cijene su drastično porasle – rekla je Dalić.

Jesen je, kaže, bila prekretnica i trenutak kad je većina ljudi shvatila da je pandemija donijela značajan rast cijena sirovina, energenata i raznih proizvoda.

- Fizički troškovi proizvodnje nisu toliko rasli, prilagodili smo poslovne planove i korigirali prodajne cijene. U trenutku kad je pandemijom izazvan rast cijena doživio svoj vrhunac i mislili smo da je našim problemima kraj, pojavio se rat u Ukrajini kao uzrok ponovnog rasta cijena, pogotovo energenata – dodala je Dalić.

Također je zaključila da je recesija moguća u nadolazećem razdoblju, ali nije sigurna jer postoje amortizeri kao što su povoljne financijske mogućnosti i EU fondovi koji mogu nadomjestiti neke investicije.

Jedno je B2C, a drugo B2B
Ipak, s nešto se drugačijim izazovima u zadnje vrijeme suočava Končar koji većinu sirovina nabavlja iz Amerike i Azije.

- Kroz 2021. godinu smo se već prilagodili situaciji na tržištu, a rat u Ukrajini samo je dodatno pogoršao stvari. Imamo planove kako nastaviti uspješno poslovati, ali je taj put pun prepreka, a neke su stvari jednostavno nepredvidive. Pokušavamo se prilagoditi – kazao je Burul.

Također je napomenuo da su proizvodi u Končaru dio priče o električnoj energiji, smanjivanju CO2 otiska i takvo nešto EU jasno podupire. Jedini je problem, rekao je, taj da kapaciteti Unije ne omogućuju razvoj velikom brzinom, a mnogi očekuju da se takvo nešto ostvaruje preko noći.

- Naše poslovanje je takvo da kad dođete kod potencijalnog kupca, proces traje i do pet ili šest godina dok ne postanemo njihovi dobavljači – zaključio je Burul.

Dvije tvornice u Rusiji, a auto industrija se ne miče s mjesta
Već i ptice na grani znaju da je automobilska industrija zadnjih godinu i šest mjeseci izložena nedostatku poluvodiča, a to utječe na proizvodne kapacitete zbog kojih su brojne kompanije primorane stvarati zalihe ne bi li ostale konkurentne. To, nažalost, nisu jedini problemi za domaće i strane kompanije.

- AD Plastik postoji u pet država, a imamo dvije tvornice u Rusiji. Četvrtina prihoda dolazi s ruskog tržišta i to nam predstavlja još jedan izazov. Od napada na Ukrajinu, proizvođači automobila u Rusiji praktički ne postoje. Unatoč tome, ugovorili smo otprilike 200 milijuna eura novih poslova koji kreću krajem 2023. i početkom 2024. godine – izjavio je Divić.

Izdržljivi i kad je najgore
Denis Nemčević iz Spider grupe koja se bavi proizvodnjom čajeva tvrdi da su za njih veliki izazov troškovi i upravljanje istima.

- Kontejneri znaju biti najavljeni u jednom terminu, a onda kasne mjesec ili čak dva. Nismo takvo nešto očekivali. Zbog toga smo povećali skladišne kapacitete da riješimo takve probleme, ali je zbog toga veća potreba za financiranjem i kapitalom – kazao je Nemčević čija grupa bilježi rekordni rast prodaje, ali se mogu samo nadati da će tako izgledati i 2023. s obzirom na nagli porast cijena.

Spider grupa, kazao je, želi budućim partnerima i klijentima pokazati da je jaka i izdržljiva čak i u najgorim trenutcima na svjetskom tržištu.

- Roba mora biti dostupna svima. Mi u Podravci vidimo značajan porast prodaje, ali su izraženi upitnici za manje dobavljače. Kupci se u zadnje vrijeme okreću veličini zbog sigurnosti isporuke, a zbog toga ispaštaju manje tvrtke – zaključila je Dalić i poručila da i dalje, unatoč nezavidnim vremenima, stoji iza čuvene izreke da je kupac uvijek kralj.


Komentari članka

Vezani članci

EcoCortec Borisa Mikšića prva tvornica bioplastike u Europi s vlastitom solarnom elektranom

24.11.2023.

Tvornica je nedavno instalirala najsuvremeniji stroj za regranulaciju, Erema kojim se prerađuje plastični otpad. EcoCortecovi kupci i druge tvrtke sada šalju svoje iskorištene plastične vrećice natrag u EcoCortec gdje se recikliraju u nove materijale.

Otpuštanja u Cimosu: Upitna budućnost za stotinu radnika u Hrvatskoj i Sloveniji

23.11.2023.

Slovenskom medijskom scenom strelovito se proširila vijest da u Grupaciji Cimos najavljuju otpuštanja. Upitna je budućnost 40 radnika u slovenskom i 60 u hrvatskom dijelu Cimosa.

Kriza u IT sektoru: Najgore prolaze digitalne agencije koje izvoze usluge, manje pogođene tvrtke s vlastitim proizvodima

21.11.2023.

Kriza u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj predstavlja izazov, ali ne i dramatičan kolaps, jedan je od zaključaka nedavno održanoga panela Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (udruge CISEx), a koji je pružio uvid u trenut

Sinergije unutar i izvan poduzeća mogu biti win-win pozicija, kako za kompaniju, tako i za njezine kupce

20.11.2023.

– Čak 74 posto izvršnih direktora smatra da će izvještaj o održivosti postati jednako bitan kao i financijski izvještaj. To puno govori. Sastavni dio kontrolinga danas se proširuje na green kontroling, a usvajanjem tih procesa stvorit ćete održivu kompani

Radi se punom parom: Jabilov Centar izvrsnosti bit će gotov iduće godine

06.11.2023.

– Tvrtka Log Ekspert Five imala je pravo građenja i do sada je u proračun Grada Osijeka za zemljište uplatila 240.000 eura. Mi smo krajem rujna ove godine raspisali natječaj za ovih 17 ha, a prije toga smo okrupnili devet čestica u jednu, te, kao jedini v

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1176 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1266 članka imaju tag ict
 9. 1387 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor