Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Velj 2022

Napokon će u izvoz ići više finalnih proizvoda negoli drvne sirovine

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dijana Pavlović  

Napokon će u izvoz ići više finalnih proizvoda negoli drvne sirovine

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na izložbi EXPO DUBAI 2020, nastupilo je osamnaest najuspješnijih hrvatskih drvoprerađivača
HUP - Udruga drvne i papirne industrije nakon četiri tematske konferencije hrvatske drvne industrije na domaćem terenu organizirala je svjetsku premijeru hrvatskog drvnog sektora, zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, na izložbi EXPO DUBAI 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Riječ je o business to business (B2B) poslovnom okupljanju na kojem je globalnim investitorima u drvni sektor prezentirana hrvatska drvna industrija i perspektive njezina razvoja te hrvatskih drvnih proizvoda, odnosno tvrtki koje ih proizvode.

Osim predstavnika drvne industrije forumu su nazočili i Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a, Jasmin Devlić, generalni konzul i direktor hrvatskog paviljona, Tomislav Bošnjak, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egiptu, te Shaikh Mubarak Ali Abdulla Hamad Alkhalifa. U hrvatskom paviljonu na EXPO-u prikazani su prezentacijski filmovi o Hrvatskoj, hrvatskim šumama te brojnim visokovrijednim proizvodima tvrtki iz sektora prerade drva i proizvodnje namještaja.

Stalni rast

"Hrvatski drvni sektor bilježi stalni rast, o čemu ponajbolje svjedoči 20-postotni rast izvoza, a službene statistike pokazuju stalan rast zaposlenih, rast plaća, rast ukupnih prihoda i izvoza. Ovaj sektor ima snažan potencijal razvoja. Ostvarujemo ukupne prihode od oko 1,8 milijardi eura, izvoz je iznad 1,05 milijardi eura, jedini smo sektor koji u robnoj razmjeni s inozemstvom ostvaruje suficit. Taj suficit iznosi 367 milijuna eura, činimo više od sedam posto hrvatskog robnog izvoza", istaknuo je u uvodnom izlaganju Ivić Pašalić, predsjednik HUP - Udruge drvne i papirne industrije.
"Domaći predstavnici pokazali su da mogu parirati konkurentima iz razvijenijih zemalja. Znanje, tradicija i kvaliteta proizvoda prevladavali su i tijekom današnjeg predstavljanja drvoprerađivačkog sektora. Ovim predstavljanjem otvorena su mnoga vrata brojnih tržišta na kojima hrvatski proizvodi dosad nisu bili zastupljeni u višem postotku, a potencijalni dobavljači iz cijelog svijeta s velikim zanimanjem pratili su naše predstavljanje. Raduje što je naš drvoprerađivački sektor u proteklim godinama, koje su bile po mnogočemu izazovne, uspio dodatno unaprijediti poslovanje te čini jedan od stupova razvoja hrvatske ekonomije s gotovo sedam posto izvoza u ukupnom izvozu roba. Domaća drvoprerađivačka industrija jedna je od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj", istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Tomislav Ćorić.

Slavonski hrast

Hrvatski su poduzetnici u Dubaiju pokazali da Hrvatska nije samo prestižna turistička destinacija nego i mjesto gdje se proizvode vrlo kvalitetni finalni proizvodi od drva, pritom posebno naglasivši svjetski priznatu vrijednost i kvalitetu slavonskog hrasta. Zemlje koje su najvažniji trgovinski partneri hrvatskih poduzeća izvoznika su Italija, Njemačka, Austrija i Slovenija. U Dubaiju je nastupilo osamnaest najuspješnijih tvrtki hrvatskog drvopreradivačkog sektora. Prezentacija je počela predstavljanjem poduzeća koja se bave proizvodnjom namještaja, gdje istaknutu uloga ima tvrtka Prostoria, jedan od najuspješnijih hrvatskih namještajnih brendova. Tvrtka Mundus Viridis predstavila je svoj dizajnerski brend namještaja Milla&Milli, koji ima brojne svjetske nagrade za dizajn, među kojima se posebno ističu dvije nagrade RedDot. Ancona Group je vlasnik brenda dizajnerskog namještaja NUNC i poznati proizvođač namještaja po mjeri. Predstavljen je i renomirani hrvatski proizvođač namještaja - tvrtka Spin Valis, koja je u razvoju vlastitog brenda. Ova efektna prezentacija mogućnosti hrvatskih namještajaca, zaključena je predstavljanjem vrlo uspješnog proizvođača namještaja, tvrtke Ciprijanović.


Komentari članka

Vezani članci

Ugovor Končara i Ciparske Elektroprivrede vrijedan 13,7 milijuna eura

19.07.2024.

Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.

Andrija Čolak:”Ulazak na tržište Saudijske Arabije predstavlja veliki korak naprijed za naš brend”

15.07.2024.

Od riječkog uspjeha do svjetskog fenomena krumpirića. Povodom Dana prženih krumpirića, Andrija Čolak otkriva kako je hrvatski brend postao sinonim za inovativne krumpiriće na međunarodnoj razini.

Končar kao dio konzorcija ugovorio vrijedan posao u Rumunjskoj

08.07.2024.

IZ KONČARA su u utorak izvijestili da su u okviru konzorcija izborili novi vrijedan posao na globalnom tržištu, a radi se o revitalizaciji rumunjske hidroelektrane (HE) Vidraru, snage 4 x 67,3 MVA, ukupno vrijednog više od 188 milijuna eura, pri čemu udio

Šef Orqe, tvrtke koja se vinula u vrh s dronovima, otkriva kako je rat u Ukrajini utjecao na posao

01.07.2024.

Cilj Orqe je postati broj jedan, kako po kvaliteti samog proizvoda, po tehnologiji tako i po količini isporučenih proizvoda, rekao je u razgovoru za FORBES Hrvatska CEO i jedan od osnivača tvrtke Orqa, Srđan Kovačević

Mislav Vučić (JGL): Osim na jačanje postojećih brendova, naglasak stavljamo na ulazak u nova terapijska područja

01.07.2024.

Strateška područja ESG strategije JGL-a uključuju klimatske promjene, vodne i morske resurse, vlastitu radnu snagu i poslovno ponašanje. Za 2024. godinu definirali smo deset inicijativa koje postavljaju smjer i kvalitativne ciljeve za svaku od prioritetni

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke