Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Tra 2021

OPG Šandor Sabo: Autopilotom do brže sjetve više redova i manje umora

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Renata Prusina  

OPG Šandor Sabo: Autopilotom do brže sjetve više redova i manje umora

Prve je redove ovogodišnje sjetve kukuruza baš "kao po špagi" ovih dana zasijao Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca koji ukupno obrađuje 700-800 hektara.

Inače u plodoredu su mu osim merkantilnog i silažnog kukuruza i pšenica, pivarski i stočni ječam, suncokret, te uljana repica. Žao mu je, kaže, šećerne repe, koju su također sijali, ali zbog male otkupne cijene više ne.

Svojedobno je u plodored pokušao ubaciti i soju, ali nije ostvarivao zadovoljavajuće prinose. Naime, usjev bude prekrasan, ali kad treba zametati plodove, podbaci. "Soja voli ritsku crnicu, odgovara joj čak i magla u kotlinama, tako da ne uspijeva na višim položajima kakvi su naši“, pojašnjava ovaj baranjski poljoprivrednik.

Autopilot za veću profitabilnost
Što se tiče borbe s tržištem, radi nešto unaprijed ugovorene proizvodnje za poznatog kupca, kao primjerice silažni kukuruz za bioplinska postrojenja Belja, a s nešto robe ide i samostalno na tržište.

"Imamo vlastito podno skladište pa možemo čekati bolju cijenu. Tako se recimo prošle godine moglo s kukuruzom, jer je bio suh“, ističe naš domaćin koji za povećanje profitabilnosti u proces proizvodnje uvodi i nove tehnologije, pa mu je tako ovo već treća sezona da u sjetvi koristi autopilot Trimble CFX-750 zahvaljujući kojemu postiže preciznost +/- 2,5 centimetra. Preciznost i brzina sjetve posebno su važni za prevrtljivog proljetnog vremena kad se treba iskoristiti svaka prilika i "uglaviti" sjetva u par dana između dvije kiše.

"Na prosječnoj tabli od 30 do 40 hektara ovim sustavom, zbog tih par centimetara razlike u svakom redu, sigurno izvučem i ukupno više redova nego kad smo sijali sami. A i vremenski je brže“, kaže i slikovito pojašnjava da je u "običnoj" sjetvi, uz česta ometanja mobitela zbog kojih je imao zastoje, dnevno zasijao dvostruko manje.

Više vremena za nadzor priključka
"Nekad ti dok siješ zazvoni mobitel, pa se moraš javiti, i čim ga uzmeš, već izgubiš pravac, pa to više nije to. Posebno ako su u pitanju kulture koje treba kultivirati, pa tu ravan pravac ima veliku važnost. Sada i kultivaciju radimo s navigacijom pa nema posječenih ili oštećenih biljaka“, ističe i dodaje kako osim kultivacije i sjetve, s autopilotom rade i tanjuranje, prašenje strništa, zatvaranje brazde...

"Ma sve osim oranja", naglašava i dodaje da je uz preciznost, jedan od najvažnijih razloga zašto se odlučio za autopilot što praktično sve radi sam, pa si je želio olakšati posao. "Kad smo bili non-stop napeti, morali smo se tata i ja mijenjati u sjetvi. Sad ne moram biti toliko skoncentriran pa se puno manje umaram“, ističe ovaj poljoprivrednik iz Karanca i dodaje kako s ovim sustavom ne mora brinuti je li magla ili nije, je li dan ili noć, pa je nerijetko znao raditi i do 2-3 ujutro.

"Još jedna prednost je da sad mogu pustiti da traktor ide zacrtanom linijom, a ja se okrenuti i gledati stroj iza kako radi. Puno puta nam se prije znalo dogoditi da nam padne lanac na jednoj sjetvenoj bateriji 12-redne mehaničke sijačice, a to ne primijetiš, pa tako "siješ" jedno vrijeme prazan red“, kaže Šandor koji sada ovakve poteškoće odmah uoči i ukloni, jer ogledom stalno kontrolira sijačicu s obzirom da ne mora gledati pravac vožnje.

Jednostavno rukovanje
Na pitanje je li bilo teško svladati ovu tehnologiju, kaže da mu je trebala početna obuka stručnog tima tvrtke Jerković d.o.o. koji su zastupnici Trimble autopilota na hrvatskom tržištu, nakon koje je sve dalje jednostavno.

"Trebala nam je pomoć da savladamo unošenje podataka i postavljanje parametara, jer je primjerice trebalo izmjeriti dužinu, širinu i visinu priključnog stroja, međuosovinski razmak odnosno tragove kotača traktora i slično, no poslije obuke smo znali i sami odrediti zahvat stroja“, kaže Sabo i dodaje kako je sustav prilično jednostavno napravljen pa ga se brzo može savladati. Naime, za svaku se novu njivu otvara "novo polje2 i za njega unose novi podaci, radi se prvi prohod jednog reda A-B linije kako bi se zadale postavke, a sustav dalje automatski određuje redove sam.

"Onda kad ponovno ulazimo u istu njivu za recimo kultivaciju, povučemo iz memorije sve njene parametre zabilježene u sjetvi, pa po njima traktor dalje ide automatski. To nam se pokazalo toliko dobro, da moj 65-godišnji otac sad ne želi raditi s traktorom bez autopilota“, kaže ovaj simpatični Baranjac ističući kako navigaciju primjenjuju na četiri od desetak traktora koja osim u sjetvi i kultivaciji koriste i u gnojidbi i zaštiti bilja.

No žele ići i korak dalje u preciznu poljoprivredu.

"Vidjet ćemo, možda preko fondova, kako možemo u nadogradnju sustava s recimo isključivanjem sjetvenih sekcija radi izostanka preklapanja redova. Kupili bismo sijačicu s ISOBUS-om a onda i takav rasipač gnojiva i prskalicu... da sve kompletiramo i zaokružimo tako da maksimalno iskoristimo prednosti precizne poljoprivrede i da sve to skupa ima smisla“, zaključuje Šandor.

Nadogradnja točnosti i funkcionalnosti
Da je moguća nadogradnja potvrđuju i iz tvrtke Jerković pojašnjavajući kako je Trimble CFX-750 napredni GNSS (GPS + GLONASS) navigator u poljoprivredi koji se koristi za ručno navođenje ili automatsku navigaciju uz Trimble Autopilot, EZ-Pilot ili EZ-Steer sustav.

Osim osnovnih navigacijskih funkcija, ovaj standardni model ima i naprednu funkciju Trimble xFill™ koja omogućava neprekidan rad u slučaju gubitka signala s bazne stanice ili VRS mreže permanentnih stanica. Naš je pak poljoprivrednik iz Karanca zainteresiran za funkciju kontrole rada rasipača mineralnog gnojiva, prskalica i sijačica.

"S Trimble Field-IQ sustavom ili povezivanjem s kompjuterima brojnih proizvođača strojeva omogućava automatsko uključivanje odnosno isključivanje sekcija priključnog stroja čime se postiže smanjeno preklapanje pri gnojidbi, prskanju i sjetvi“, pojašnjava voditelj prodaje Pavle Marić i dodaje kako sustav ima varijabilno doziranje inputa, memoriju podataka o parcelama, kartiranje granica i objekata na parcelama, izračunavanje površina parcela, izvještavanje o izvedenim operacijama te bežični prijenos podataka o parcelama i operacijama pomoću sustava Trimble Connected Farm.

Dodajmo na kraju i kako je primjena Trimble navigacije u žetvi praktična, između ostaloga, jer omogućava i praćenje prinosa te postotka vlage žetvene mase na kombajnima.

“Ako želite koristiti Trimble CFX-750 samo za manualno navođenje, uz mogućnost buduće nadogradnje, idealno rješenje je Trimble CFX-750 LITE. Identičnog je hardvera kao standardni model, ali su opcije automatskog upravljanja i kontrole radnih strojeva zaključane”, zaključuje na kraju Marić i dodaje kako je ne samo nadogradiva već i cjenovno povoljnija varijanta navigatora.


Komentari članka

Vezani članci

S obitelji se iz Osijeka preselio u Orahovicu radi uzgoja koza

17.06.2021.

Bio je dugogodišnji aktivan i uspješan član Kinološkog društva Osijek i sa svojim psima osvajao državna odličja s naslovima prvaka, radio kao profesionalni vozač u svom rodnom Osijeku, ali srce ga je uvijek vuklo u prirodu i u njoj je napokon našao sreću,

Marina i David Fruk izradili aplikaciju za dijeljenje poljoprivrednih strojeva i opreme

14.06.2021.

Na ideju smo došli tako što smo uvidjeli problem poljoprivredne proizvodnje, a to je nedostatak zadruga i strojnih prstenova, otkrili su brat i sestra čija je aplikacija osvojila treće mjesto na Student DIGI Award 2021.

Rade Bobanović: Planiram proizvoditi bezalkoholna vina za tržište Saudijske Arabije

14.06.2021.

Mladim poljoprivrednicima poručuje da uče, slušaju i odvaže se na proizvodnju te neka ne bježe iz Hrvatske. Trebaju sakupljati znanje i savjetovati se sa ljudima koji su već prošli "kalvariju" i naučiti kako biti dio tima, kaže Rade i nastavlja "Meni u ov

OPG Budić: Uzgoj i zaštita povrća na prirodan način

04.06.2021.

Obiteljsko gospodarstvo Budić bavi se povrćarskom proizvodnjom zadnjih 10-ak godina. Ukupna proizvodnja obavlja se u 8 plastenika i na 4 hektara površine u mjestu Ciglenik pored Kutjeva. Obitelj proizvodi kvalitetne presadnice i povrće, a najtraženije su

Jasna Picek: Bez sajmova sam mjesecima bez ikakvih prihoda

04.06.2021.

S Poljoprivrednim poduzetničkim inkubatorom u Drenovcima potpisala je sporazum o suradnji za sudjelovanje u projektu “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz Cvelferije”, na temelju kojeg će u krugu od 100 kilometara od OPG-a plasirati i njezine proizvo

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici