Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Srp 2021

Rimac za Dnevnik HTV-a: Objava projekta o samovozećim robotaksijima krajem godine

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/P.F./HRT  

Rimac za Dnevnik HTV-a: Objava projekta o samovozećim robotaksijima krajem godine

- Bugatti ima 110-ljetnu povijest i tradiciju, uvijek su bili poznati po podizanju ljestvice, kako prije Drugog svjetskog rata. tako i sada zadnjih 20 godina. Grupacija Volkswagen uložila u Bugatti više od milijardu i eura. Najveća tvrtka u Europi VW dati takvo povjerenje maloj firmi u Hrvatskoj koja nije postojala do prije 12 godina i prvi puta u povijesti izdvojiti jednu marku i dat nama mislim da to puno govori, rekao je Rimac.

Na pitanje kako su se našli na omjeru 55% i 45% Rimac je rekao kako su pregovori krenuli prije 2 godine.

- Na sastanku šef strategije VW mi je spomenuo što misliš da ti preuzmeš Bugatti. Mislio sam da se šali i nisam se obazirao. Par mjeseci kasnije me nazvao i pitao jesam li razmislio o tome. Tada sam shvatio koliko je to ozbiljna stvar i shvatio sam koliko to ima smisla i kako je to win-win-win i za VW i za nas i za Bugatti. Do omjera 55% i 45% došlo je na temelju valuacije, gdje se procjenjuje vrijednost naše proizvodnje automobila, a to je odvojeni posao od proizvodnji komponenti za druge proizvođače, To su sad dvije izdvojene firme. Onda se procjenom Bugattija došlo do tog omjera. Ono što je bilo važno za nas na početku da imamo upravljanje. Da bi Bugatti radio drugačije u budućnosti bio profitabilan, uspješan moraju se stvari promijeniti tako da imamo neovisnost od Volkswagena i Porschea. Oni su iza nas kao kumovi, ali mi imamo upravljačku moć i bilo nam je važno da u Hrvatskoj možemo raditi glavninu posla i da je tu sjedište, rekao je Rimac.

U ovaj pothvat Bugatti unosi tradiciju i brand, a vi novu tehnologiju i razvojni pristup. Što će se sada događati nakon formalnog spajanja. Znamo da je Bugatti godinama bio gubitnik unutar Volkswagen Grupe.

- Bio je, ali zadnjih nekoliko godina nije nego su profitabilni. Sad je osiguranje nastavka poslovanja, širenje i dalje proizvodnje, moramo isporučiti preostale automobile. Krenuli smo već prije godinu dana s razvojem novog modela, nasljednika i to razvijamo tu u Hrvatskoj. Kompletno se razvija novi automobil koji će biti nasljednik tog modela, a već razmišljamo i o drugim modelima i ta ista tvrtka mora sad početi s proizvodnjom i isporukom naših Rimac Nevera za kupce diljem svijeta. Bugatti danas ima nekih 450 do 500 zaposlenih, a Rimac ima 1000. Od tih tisuću uzimamo nekih 300 koji su dio proizvodnje automobila i onda moramo vidjeti kako na najefikasniji način kombinirati te tri lokacije - Zagreb, odnosno Svetu Nedjelju, Molsheim u Francuskoj i Wolfsburg u Njemačkoj i pogoditi pravi omjer, objasnio je Rimac.

Za svoj projekt autonomnih vozila odnosno samovozećih robotaksija u Zagrebu iz Europskog fonda za oporavak dobit ćete 200 milijuna eura. U kojoj ste fazi razvoja? Koliko je uistinu teško napraviti autonomno vozilo, da nema nitko kontrolu nad njim nego da ono samo kontrolira puteve kroz grad?

- To je jedan sasvim odvojen projekt i to smo odlučili raditi zadnje tri godine totalno ispod radara. Čak ni naši vlastiti zaposlenici ne znaju za taj projekt, koji nisu direktno na projektu i to je odvojena firma. Za to smo se odlučili zato što jako puno postoji najava u ovom području, jako puno firmi priča o nečemu a nikad ne ostvari. Mi smo se odlučili prvo napraviti pa onda pokazati. Nažalost, kroz taj plan oporavka su izašle neke poluinformacije o projektu. To je projekt u kojem ćemo mi s našim investitorima uložiti stotine milijuna, ako ne i milijarde eura u Hrvatsku. Tu je isto odgovor na pitanje, kad nas ljudi pitaj pa kad će nešto "normalne" Hrvate a ne za bogate, to će biti odgovor na to i ne samo za Hrvatsku, to namjeravamo napraviti što je puno veće od Rimac Automobila i što će ići u cijeli svijet. Projekt još nismo objavili i to ćemo učiniti krajem ove godine i početkom iduće godine. Mislim da će svi biti oduševljeni kad vide što radimo, bit će stvarno nešto novo na svjetskoj razini, ali želimo to prvo skoro pa završiti pa onda pokazati i to će biti uskoro, najavio je Rimac.

- Što se tiče europskih novaca, mi smo u razgovorima. Znate što, pitajte naše ministre - nema projekata. Može svatko reći što hoće, ali mi imamo kapital naših investitora gdje mi ulažemo stotine milijuna eura , investiramo u nove tehnologije, u proizvodnju i to je jedina stvar koju možete povući europska sredstva. Mi imamo taj potencijal, mi smo dosad platili 20 milijuna eura u državni proračun, a dobili smo 2 milijuna eura iz državnog proračuna, znači 10 puta više uplaćujemo nego što dobijemo, tako da ta europska sredstva, to je samo nekakav razgovor i još ništa nije dogovoreno, istaknuo je Rimac.

Kako tumačite da je Hrvatska propustila tranzicijske prilike za privlačenje autoindustrije kod nas. Našli su mjesta u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj. Gdje smo pogriješili?

- U tome da se država nije strateški odlučila i radila proaktivno na privlačenju takvih investitora. Radilo se reaktivno, kad bi netko došao razgovaralo se s njima i tu i tamo bi kapnula koja investicija, ali to je stvarno zanemarivo u usporedbi s Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Tu se treba raditi sveobuhvatno, rekao je Rimac.

- Mi smo napravili jednu ogromnu studiju koju smo prezentirali Vladi prije 2-2,5 godine. Upravo kroz ovakve stvari se dobiva neki visibility (vidljivost, op.a.) da se uopće dođe na popis zemalja gdje se provjerava ima li smisla investirati. Tu ima jako puno posla da Hrvatska bude konkurentna, jednostavno je stvar takva da su države u konkurenciji kao i tvrtke i ako nisi bolji od drugih neće doći investitori, naglasio je Rimac.


Komentari članka

Vezani članci

Proizvodnja električnih automobila uzrokovat će deficit bakra, ali i potaknuti nova ulaganja

20.09.2021.

Cijeli svijet prihvatio je električna vozila kao dobro rješenje u borbi protiv emisija CO2 i klimatskim promjenama, no kako ta industrija raste i postaje masovnija, na vidjelo dolaze problemi koje bi njihova proizvodnja mogla uzrokovati, a jedan od njih j

Tesla otvara prvi prodajni salon u Hrvatskoj: ‘Bit će prilično velik i imat će punu infrastrukturu‘

16.09.2021.

Elon Musk u Zagrebu otvara prvi prodajni salon. Nakon što je u studenom prošle godine Tesla Motors otvorio prvi pop-up store, odnosno izložbeni salon, u zagrebačkom trgovačkom centru Avenue Mallu, sad će u Zagrepčanci otvoriti prvi prodajni salon.

Volvo zatvara tvornice zbog nedostatka dijelova

27.08.2021.

Proizvođači automobila najprije su zbog pada potražnje za vozilima uslijed pandemije covida otkazivali narudžbe čipova, a u međuvremenu je potražnja za njima znatno porasla zbog procvata prodaje potrošačke elektronike koja je ljudima pomogla u radu, zabav

Rimac je u Hrvatskoj otvorio četvrtu fazu razvoja IT-a

17.08.2021.

Nakon Infobipovog Big banga, krenula je bujica dobrih vijesti: Nanobit je preuzet za više od stotinu, a Five za 40 milijuna dolara, Microblink, Photomath i Gideon Brothers dobili su investicije u desecima milijuna dolara, Rimac se spojio u Bugattijem, a S

Hrvatska IT industrija i u pandemiji bilježi rekordne rezultate

13.08.2021.

Na vrhu CISEx-ove ljestvice jest Nanobit s ostvarenih 445 milijuna kuna prihoda i 398 milijuna kuna izvoza, drugi je Infobip s 346 milijuna kuna prihoda i 331 milijunom kuna izvoza, treći je Span s 418 milijuna kuna prihoda i 246 milijuna kuna izvoza, čet

Tag cloud

 1. 2264 članka imaju tag turizam
 2. 2138 članka imaju tag hrvatska
 3. 1411 članka imaju tag izvoz
 4. 1640 članka imaju tag financije
 5. 1231 članka imaju tag svijet
 6. 932 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1155 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1085 članka imaju tag trgovina
 9. 1057 članka imaju tag ict
 10. 902 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 921 članka imaju tag investicije
 12. 746 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1046 članka imaju tag EU
 14. 947 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 442 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 646 članka imaju tag maloprodaja
 19. 443 članka imaju tag poticaji
 20. 604 članka imaju tag marketing
 21. 429 članka imaju tag opg
 22. 538 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 406 članka imaju tag eu fondovi
 25. 316 članka imaju tag potpore
 26. 393 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 460 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 341 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 413 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici