Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Sij 2023

Sofascore Eye uskoro izaziva VAR

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Ksenija Puškarić  

Sofascore Eye uskoro izaziva VAR

Sofascore, hrvatska tvrtka koja je razvila cijeli platformu praćenja sportskih rezultata u stvarnom vremenu za niz popularnih sportova, od nogometa do tenisa, itekako se oslanja na umjetnu inteligenciju. Kako je objasnio Karlo Knežević, voditelj tima za umjetnu inteligenciju, analitiku i informacije, Sofascore chatu svakodnevno može pristupiti 23 milijuna mjesečno aktivnih korisnika te pisati poruke na različitim jezicima ili pismima. Kako bi, prije svega, sprječili nepoželjni govor, koriste vlastiti, interno razvijen Sofascore AI chat filtar koji razumije sadržaj i kontekst poruka te uspješno otklanja nepoželjne poruke. I to nije njihov jedini AI alat, razvijaju nešto puno sofisticiranije i zanimljivije.

- Projekt koji je trenutno u fazi razvoja jest semantička obrada sportskog video sadržaja. Naime, Sofascore želi razviti računalni sustav, Sofascore Eye, koji može gledati snimku nekog sportskog događaja te iz snimke dobiti mnoštvo informacija, poput broja prijeđene udaljenosti na nogometnoj utakmici ili broja ispravnih serviranja na teniskom meču. Još jedan primjer koji bih izdvojio jest sustav preporuke sadržaja, Sofascore recommender, koji neprekidno prati način na koji korisnik koristi Sofascore aplikaciju te uči koji sadržaj bi korisnika više zanimao.

Na temelju stečenog znanja, Sofascore Recommender korisniku nudi one sportske događaje, sportaše ili natjecanja koja bi ga zanimala. Pomoću ovakvog sustava, Sofascore aplikacija dodatno se može približiti korisniku pružajući mu personaliziran sadržaj - rekao je Knežević i dodao da su u Sofascoreu dosad sva rješenja sami razvili zbog vrlo specifične domene posla ili s ciljem optimalne učinkovitosti korištenja resursa.

U Sofascoreu se, nastavalja Knežević, uvijek razmišlja na velikoj skali: više desetaka milijuna korisnika, više različitih uređaja na kojima korisnicima prikazujemo sadržaj te dostupnost sadržaja na cijelom planetu, a jedan od glavnih izazova u implementaciji tehnologija umjetne inteligencije su skalabilnost, brzina i točnost.

Izvori financiranja za AI projekte
Za tu je tvrtku bitno da sva rješenja koja razvijaju moraju biti održiva na velikom broju korisnika, a posebno u trenucima velike navale korisnika, kao što je npr. svjetsko nogometno prvenstvo. Dodatno, s obzirom na sklopovska ograničenja kod korisnika (npr. zemlje trećeg svijeta), vodi se računa da implementacija bude energetski i memorijski učinkovita.

- Dodatan izazov je količina podataka za učenje modela umjetne inteligencije. Iako Sofascore raspolaže s više od 1000 TB podataka, određena rješenja zahtijevaju vrlo specifične uzorke na kojima bi se umjetna inteligencija mogla učiti - ističe Knežević.

No, postoje i izazovi drugačije prirode, a jedan od vodećih su kadrovi. Naime, hrvatski visokoobrazovni sustav svake godine proizvede više stotina inženjera računarstva iz područja računarske znanosti. Takvi studenti susreli su se tijekom svog školovanja s područjima umjetne inteligencije kao što su strojno učenje, duboko učenje, računalni vid, raspoznavanje uzoraka, obrada prirodnog jezika i sl. No, ni to nije jamac da osoba može ponuditi kvalitetna rješenja iz domene umjetne inteligencije.

- Ako poslodavac želi kvalitetna rješenja u području umjetne inteligencije, onda će morati zaposliti osobu s iskustvom, koju će skuplje plaćati. S druge strane, studenti koji nakon studija žele primijeniti znanje iz domene umjetne inteligencije u industriji, teško pronalaze takve prilike u Hrvatskoj ili zbog manjka IT firmi koje koriste umjetnu inteligenciju ili zbog nedovoljnog radnog iskustva - tumači Knežević.

Još jedan od izazova za razvoj AI rješenja u industriji su i izvori financiranja. Izvori financiranja za projekte umjetne inteligencije u privatnom sektoru mogu uključivati državne potpore, rizični (venture) kapital, ulaganja poslovnih anđela, crowdfunding i privatni kapital.

Tvrtke također mogu same financirati svoje projekte umjetne inteligencije putem vlastitih prihoda ili dobiti. Dostupnost financiranja može se razlikovati ovisno o konkretnom projektu, tvrtki i/ili drugim okolnostima. Osim svega navedenog, također su dostupna i sredstva EU, no važno je napomenuti da se dostupnost i vrsta financiranja mogu mijenjati tijekom vremena.


Komentari članka

Vezani članci

U nadolazećim mjesecima umjetna inteligencija će biti dio svakog Office paketa: Počinje ju koristiti i Duolingo, LinkedIN...

20.03.2023.

Staviti umjetnu inteligenciju u alate koje ljudi svakodnevno koriste veliki je korak naprijed. Nova tehnologija pomoći će im u stvaraju sjajnih sadržaja, dokumenata, prezentacija - poručio je Satya Nadella, glavni izvršni direktor Microsofta.

‘Mislili smo da znamo sve, ali onda smo ubili novi proizvod nakon razgovora s analitičarima‘

09.03.2023.

Mi smo jedan svoj novi proizvod ugasili nakon što smo imali razgovor s Gartnerovim analitičarem, kaže direktor Microblinka Igor Strejček. Čelnik jednog od najvećih hrvatskih startupa gostovao je u utorak u Zagrebu na Gartnerovu panelu o izgradnji odnosa s

Drago Bratko: ‘Naš animirani avatar spreman je za interakciju s gostima‘

07.03.2023.

Budući je nedavnom pojavom ChatGPT-a (chatbota), došlo do svojevrsna revolucije u razvoju umjetne inteligencije, u softverskoj tvrtki Softwise iz Čakovca zaključeno je da bi se takva tehnologija umjetne inteligencije mogla dobro uklopiti u svrhu i funkcij

M SAN Grupa potpisala je više ugovora sa svjetskim tvrtkama

06.03.2023.

Uočavajući svjetske trendove u energetskoj održivosti i mikromobilnosti M SAN Grupa, www.msan.hr, početkom 2022. godine u poslovanje je uvela novu poslovnu diviziju s ciljem podrške projektima s područja održivih izvora energije i e-mobilnosti, pod nazivo

Aircash u vrhu najbrže rastućih tvrtki u Europi, FT uvrstio još četiri hrvatske tvrtke na popis

03.03.2023.

Zahvaljujući rastu prihoda od 2018. do 2021. godine od čak 6068,1 posto, hrvatska fintech tvrtka Aircash uvrštena je na visoko 14. mjesto od 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi prema godišnjem popisu koji objavljuje ugledni britanski poslovni dnevnik Fi

Tag cloud

 1. 2448 članka imaju tag turizam
 2. 2301 članka imaju tag hrvatska
 3. 1418 članka imaju tag svijet
 4. 1509 članka imaju tag izvoz
 5. 1765 članka imaju tag financije
 6. 1103 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1179 članka imaju tag trgovina
 8. 1210 članka imaju tag ict
 9. 1314 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1044 članka imaju tag investicije
 11. 972 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1076 članka imaju tag industrija
 13. 799 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1099 članka imaju tag EU
 15. 898 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 500 članka imaju tag poticaji
 18. 701 članka imaju tag maloprodaja
 19. 511 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 649 članka imaju tag marketing
 22. 354 članka imaju tag potpore
 23. 477 članka imaju tag eu fondovi
 24. 569 članka imaju tag tehnologija
 25. 437 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 525 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 487 članka imaju tag obrazovanje
 29. 452 članka imaju tag porezi
 30. 387 članka imaju tag osijek
 31. 432 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 382 članka imaju tag start up
 33. 409 članka imaju tag energetika
 34. 459 članka imaju tag dzs
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 436 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 407 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor