Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Pro 2009

Srijem - nova hrvatska turistička destinacija

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Sulejman Salihović  

Srijem - nova hrvatska turistička destinacija

Završena je realizacija prekograničnog projekta E.R.S.P.A, čiji je nositelj bila Općina Nijemci u suradnji s regijom uz talijansku rijeku Po. Cilj projekta je bio unapređenje prirodnog područja uz rijeke Spačvu i Bosut okružene šumama, te promoviranje ponude riječnog turizma, kreiranje mreže tvrtki koje se bave turizmom i obogaćivanje turističkih usluga. Na završnoj konferenciji, na kojoj su sudjelovali i partneri iz Italije, konstatirani su vrlo značajni rezultati u provođenju projekta, a najboji dokaz je to što je Srijem postao nova značajna turistička destinacija u Hrvatskoj.

- Realizacijom ovog projekta otkrili smo mnoge mogućnosti za ruralni turizam, posebice na području Općine Nijemci, istaknula je na konferenciji voditeljica projekta Gordana Đitko.

Pomoć iz Italije
U tome su im svesrdno pomagali parneri iz Italije, koji su im prenosili svoja znanja stečena u regiji Po, posebice o iskustvima u izgradnji turističke infrastrukture. Provedeni su treninzi za lokalne turoperatore, turističke vodiče i graditelje malih, tradicionalnih, riječnih čamaca. Već do sada je lokalna nacionalna gastromija, obiteljska gospodarstva, flora i fauna, posebice rezervat mnogobrojnih ptica, stare hrastove šume i plovidba rijekama Bosut i Spačva privukli mnoge turististe iz Hrvatske i drugih zemalja Europe. U prvoj fazi realizacije projekta prikupljeni su i sistematizirani podaci o postojećoj turističkoj ponudi i o potencijalnoj ponudi. Analizirana su gastronomska ponuda, prirodna bogatstva, kulturna baština i riječni turizam. Stručnjaci iz Italije izradili su studiju isplativosti turizma u Općini Nijemci i susjednim općinama i nakon što su obišli cijelu teritoriju, dali su prijedlog strategije razvoja turizma. Organizirano je i studijsko putovanje u pokrajine Ravena i Ferrara.

Turistički brod, promatračnice...
Najveći uspjeh projekta je izgradnja riječnopg broda za plovidbu turista po rijekama Bosut i Spačva, izgradnja promatračnice za ptice, nabavka bicikala i postavljanje turističkih oznaka. U prokjektu su svoje mjesto našla i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su za samo godinu dana obogatila turističku ponudu, o kojoj su tiskala i bogat prospekt. Među njima se ističu OPG Pandža iz Nijemaca, koje uz platu s domaćim suhomesnatim proizvodima te čobanca i fiš paprikaša, nudi i smještaj u šokačkim sobama, Ugostiteljski obrt "Ribarska kuća" Lipovac ponudom šarana na rašljama, smuđa na roštilju i sportskim ribolovom, OPG Katarina Liščević iz Nijemaca s ponudom kulena, srijemske kobasice, čvaraka i slanine, koje se bavi i proizvodnjom riječnih čamaca OPG Vrkašević iz Đeletovaca s uslugama smještaja u obiteljskoj kući s prostranim dvorištem u kojem je jezerce s ribama i stotinjak vrsta drveća i grmlja, bazenom, sjenicom i šetnicom, Mirko Rimac iz Podgrađa koji se bavi ručnom izradom predmeta od drveta, koji su se nekada koristili u seoskim domaćinstvima.

Egzistenicja kroz turizam
Svoju bogatu ponudu imaju i obitelji Vuić iz Lipovca, OPG Anita Mužek iz Nijemaca, obitelji Cvitić iz Donjeg Novog Sela i Ivice Subotića iz Nijemaca. Turističku ponudu obogaćuju i kulturno-umjetnička društva Općine NIjemci, Konjogojska udruga "Vranac", OPG Mađarević iz Tompojevaca poznata po proizvodnji kulena, Pčelarska braniteljska udruga "Tompojevci", Braniteljska udruga Kumino selo i Udruga voćasra "Rujan" iz Tovarnika, OPG Bićanić iz Opatovca, vinarija Citrus iz Lovasa i drugi. Zasigurno je da je najveća vrijednost projekta što je u Srijemu otkriveno veliko bogatstvo prirodnih resursa za turizam i što su obiteljska gospodarstva otkrila u turizmu velike mogućnostzi za životnu egzistenciju.


Komentari članka

Vezani članci

Velika novost za iznajmljivače i OPG-ovce: Svojim gostima će uskoro moći legalno prirediti doručak

21.10.2021.

Vlada je u četvrtak utvrdila prijedloge izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a među izmjenama je produljenje roka valjanosti privremenih dozvola za objekte zbog legalizacije, kao i omogućavanje svim iznajmljivačima usluživanja doručka. Ministrica

Kvarnerski hoteli koji štite okoliš, pregovori o ulaganjima

20.10.2021.

- Što su oni napravili u svojim hotelima kako bi se energetska učinkovitost povećala. Upotrebljavaju obnovljive izvore energije i došli su do smanjenja troškova, govori Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Hrvatska najomiljenija destinacija Mađarima

19.10.2021.

Hrvatska turistička ponuda prezentirana je u Győru, Budimpešti i Debrecenu, dok će se zadnja u nizu prezentacija održati 15. listopada, u Szegedu. Ove su prezentacije okupile velik broj turoperatora i agenata iz brojnih turističkih agencija, ali i predsta

Tvrtke izradile plan kojim će si osigurati radnike za sezonu, ali imaju jedan ozbiljan hendikep

18.10.2021.

Prema svemu sudeći, turistička sezona 2022. pripremat će se kao redovna, a ne kao pandemijska godina, ali je za nju prvo potrebno prevladati najveću prepreku, nedostatak radne snage, koji sektor procjenjuje na razini 30.000 do 35.000 radnika manjka.

Dubrovnik: Gradska uprava ima rješenja za moguće gužve u sezoni

13.10.2021.

U uvjetima pandemije Dubrovnik je ostvario dobre turističke rezultate. Manje kruzera i jednodnevnih izleta, pa nije bilo gužvi ni prometnih čekanja. No hoće li se očekivanim povratkom na stare brojeve problemi vratiti? Gradska uprava ima spremna rješenja.

Tag cloud

 1. 2278 članka imaju tag turizam
 2. 2143 članka imaju tag hrvatska
 3. 1416 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1237 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1163 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 928 članka imaju tag investicije
 12. 749 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 446 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 434 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 411 članka imaju tag eu fondovi
 25. 399 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 395 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 399 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up