Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Svi 2022

Tinker Labs iz Osijeka širi franšizu za popularizaciju STEM područja među djecom

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Goran Gazdek  

Tinker Labs iz Osijeka širi franšizu za popularizaciju STEM područja među djecom

Točno prije deset godina američki Hrvat Alan Mate Orlić i njegova supruga Tijana, s tada trogodišnjom kćerkom Adrianom, preselili su iz New Yorka u Hrvatsku. On je doktorirao filozofiju i povijest umjetnosti, bio je slikar, radio u umjetničkoj galeriji, kao asistent u nastavi na sveučilištu, a jedno vrijeme i u građevini.

Nije mogao pronaći posao s kojim bi bio posve zadovoljan pa su odlučili poslovnu i životnu sreću potražiti u Dalmaciji odakle potječu njegovi roditelji. Ona je rođena u Zenici, fakultet je završila u Novom Sadu, a upoznali su se na ljetovanju u Vinišću pokraj Trogira. Ideja je bila kupiti brod i voziti turiste s fokusom na kulturu i muzeje, ali ih je stjecaj okolnosti doveo u Osijek gdje su osnovali tvrtku 'Tinker Labs'.

- Po završetku doktorata tražio sam posao i dobivao ponude za neke male fakultete u američkoj provinciji. Nije mi se dalo sa ženom i djetetom za malu plaću ići u neki mali gradić. Supruga je predložila da uzmemo franšizu za školu engleskog jezika Helen Doron, ali u Splitu su već imali franžizera pa nam je ponuđen Dubrovnik, Pula ili Osijek.

Izabrali smo Osijek jer tu imamo prijatelje koje smo upoznali na ljetovanju u Vinišću i koji su nam pomogli riješiti papirologiju, pronaći stan i prostor za školu– prisjeća se Alan, s jakom kombinacijom dalmatinskog izričaja obojenog američkim engleskim, ali i pokojim slavonskim izrazom.

Četiri godine su Osječane uspješno podučavali engleski i uz put razmišljali o vlastitom franžiznom sustavu obrazovanja i edukacije djece, a da to nije učenje jezika, kako bi ga mogli prodati Americi i ostatku svijeta. Željeli su osmisliti prostor u kojem bi djeca od četiri do 16 godina slobodno mogla istraživati, proučavati i postavljati pitanja o pojavama koja ih najviše zanimaju i time ispuniti urođenu znatiželju za ispitivanjem svijeta oko sebe.

- Od jednostavnijih do složenijih pojmova djecu zabavom, interaktivnim igrama i aktivnostima poučavamo kako mogu koristiti svoje ruke i um da bi stvorili i sagradili različite stvari. Ona jedanput tjedno dolaze u školu i uz pomoć stručnih edukatora rade eksperimente iz područja fizike, kemije, matematike, biologije, znanosti, tehnologije, umjetnosti, paleontologije ili inženjerstva.

Imamo 28 vlastitih udžbenika, nudimo cijeli spektar STEM edukacije kroz šest različitih, a usko povezanih programa. Primjerice, svaki tjedan djeca upoznaju drugu profesiju pa kad govorimo o elektroinženjeru, radimo četiri do pet pokusa vezanih uz struju – objašnjava Orlic naglašavajući kako su i roditelji i djeca program sjajno reagirali i kako se program pokazao izuzetno dobrim.

Cijena tečaje je od 300 do 350 kuna mjesečno, plus 400 kuna za udžbenike i ruksake.

U šest godina posao se franšizom proširio na 16 gradova širom Hrvatske, a škole su otvorene i u Srbiji (Beograd), BiH (Doboj), Sjevernoj Makedoniji (Skopje, Strumica i Radoviš). Ove godine u planu je Italija i Mađarska, sljedeće Slovenija, Njemačka i Poljska, a dugoročno cijela Europa i Amerika.

Ne žele se prebrzo širiti, ali potencijali su veliki. U Hrvatskoj planiraju ukupno 30 škola, a svakoj od zemalja, ovisno o broju stanovnika, mogu imati po 20 franšizera, a svako od njih i po 50 škola.

- Radio sam po američkom principu startupa na iskustvu prijatelja iz Amerike koji je na početku imao četiri zaposlena, a sada ima nekoliko tisuća.

U startu sam imao ideju da to bude isključivo franšiza. Imao sam sreću što sam već tada upoznao momka iz Vinkovca, pravog biznismena, koji je isto držao Helen Doron školu. Prepoznao je potencijal i ostvario škole Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci, Našicama, Slavonskom Brodu i Varaždinu – govori naš sugovornik i objašnjava razliku američkog i hrvatskog poimanja startupa.

- U Hrvatskoj za svaki početak kažu startup, ali startup je, zapravo, kad imaš originalnu ideju, nešto unikatno, kad želiš napraviti nešto drugačije, a treba ti novac da to pokreneš, a ne zna se hoće li uspjeti na tržištu ili neće. Imao sam financijske mogućnosti zahvaljujući roditeljima, braći, prijateljima i poznanicima te bankama i potpori za inovacije Ministarstvo gospodarstva.

Na kraju smo u posao uložili 500 tisuća eura. Da sam istu stvar pokrenuo u Americi samo za najam plaćao bih 40 tisuća dolara, a za cijeli posao i čitav milijun. No, Amerika je ciljana destinacija za ovakve poslove, ali traži puno posla da bi se ušlo na to tržište. Tamo samo za papire, da kažeš da imaš franšizu, treba 50 tisuća dolara – tvrdi Alan.

Osim već spomenutih gradova franšiza trenutačno ima obrazovne centre u Našicama, Požegi, Bjelovaru, Koprivnici, Čakovcu, Ivancu, Đakovu, Splitu i Rovinju.

Prošlu poslovnu godinu naš sugovornik ocjenjuje dobrom. Prihod je bio dva milijuna kuna, bilo je i profita, a ove godine to bi se moglo udvostručiti.

Za idejni projekt i franšizno poslovanje Tinker Labs je u travnju nagrađen dvama priznanjima, državnom nagradom tehničke kulture 'Faust Vrančić' za popularizaciju znanosti i inovativnog rada, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja te jedinstvenu franšiznu nagradu na hrvatskom i regionalnom tržištu – 'Franšiza godine 2021.', u organizaciji poslovnog radija Poslovni FM, Brending Akademije i Hrvatske udruge za franšizno poslovanje FIP, koju su dobili kao najbrže rastuća hrvatska franšiza na regionalnom tržištu.


Komentari članka

Vezani članci

Krenuli su s klimama i ventilatorima iz podruma u Samoboru, a Tomislav Rukavina ih je lansirao u top 10 inženjerskih tvrtki u Europi

30.01.2023.

Samoborska tvrtka Klimaoprema dokaz je da se naši poduzetnici mogu uspješno nositi sa svjetskom konkurencijom i na polju visoke tehnologije. Vrijedni Samoborci među najvećim su europskim proizvođačima opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore

Fine Line iz Matulja uz pomoć EU dovršio investiciju od milijun eura, imaju novu proizvodnu halu

27.01.2023.

Obrt Fine Line aplicirao je na natječaj za sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj i povukao bespovratna sredstva u iznosu od 337.000 eura

U njemačkom Siemensu bio 7 godina, vratio se u rodni grad i otvorio bravarski obrt

25.01.2023.

Najnoviji su stanari vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora supružnici Jasmina i Petar Živković, koji su se nakon sedam godina provedenih u Njemačkoj, gdje je Petar u pogonima Siemensa usavršio precizno zavarivanje, vratili u svoj radni grad i otvorili obrt

IT firmu je otvorio mjesec dana nakon završetka faksa, a danas ima ured i u Dubaiju. Upoznajte 30-godišnjeg Hrvoja

25.01.2023.

Što se tiče izazovnih i teških razdoblja u firmi, kaže kako ih je najviše bilo na početku i kad je završio prvi projekt u Sloveniji. “Ostalo nas je četvero u firmi, a nemamo posla. Što ćemo raditi? Taj prvi trenutak je bio zastrašujuć, no sabrali smo se i

Počela gradnja terminala za pretovar rasutih tereta

25.01.2023.

Bitna je za prometu povezanost i razvoj gospodarstva. Kada nam dolaze investitori i raspituju se što to Osijek nudi, uvijek ističemo prednost prometne povezanosti na sve načine. Svjedočili smo otvorenju koridora 5C do Belog Manastira, očekujemo relativno

Tag cloud

 1. 2429 članka imaju tag turizam
 2. 2293 članka imaju tag hrvatska
 3. 1399 članka imaju tag svijet
 4. 1500 članka imaju tag izvoz
 5. 1749 članka imaju tag financije
 6. 1083 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1171 članka imaju tag trgovina
 8. 1201 članka imaju tag ict
 9. 1306 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1028 članka imaju tag investicije
 11. 967 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1069 članka imaju tag industrija
 13. 793 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1090 članka imaju tag EU
 15. 891 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 498 članka imaju tag poticaji
 18. 696 članka imaju tag maloprodaja
 19. 505 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 644 članka imaju tag marketing
 22. 353 članka imaju tag potpore
 23. 475 članka imaju tag eu fondovi
 24. 567 članka imaju tag tehnologija
 25. 436 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 524 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 484 članka imaju tag obrazovanje
 29. 445 članka imaju tag porezi
 30. 428 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 377 članka imaju tag osijek
 32. 406 članka imaju tag energetika
 33. 455 članka imaju tag dzs
 34. 368 članka imaju tag start up
 35. 400 članka imaju tag hnb
 36. 330 članka imaju tag hgk
 37. 432 članka imaju tag BDP
 38. 406 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor