Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Sij 2023

Trgovci mogu mirno spavati jer kazne za neopravdani rast cijena u Zakonu o uvođenju eura ne postoje!

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Edis Felić  

Trgovci mogu mirno spavati jer kazne za neopravdani rast cijena u Zakonu o uvođenju eura ne postoje!

- Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti - rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade na kojoj se raspravljalo o mjerama protiv onih trgovaca koji su podigli cijene prvog radnog dana od nove godine i uvođenja eura.

Premijerova izjava je tragikomedija koja se uklapa u festival tragikomedije koji se ovih dana održava u Hrvatskoj. Jer pobogu, kakve mi to inspektore, carinike i poreznike imamo kad im Vlada mora dati precizne upute što da rade, pomislio bi netko tko nije upućen da je trenutno u zemlji festival tragikomedije obojen demagogijom vladajućih.

Premijer priča o nekakvim preciznim uputama kao da inspektori, poreznici i carinici ne znaju što im je posao. Ali nije to bez vraga, zapravo je sve sračunato urađeno kako bi Vlada izbjegla bijes javnosti koji nije mimoišao trgovce. Jer premijer Plenković i ministri(ce) jako dobro znaju da je Vlada praktično gotovo nemoćna pred odlukom trgovaca da podignu cijene pojedinih artikala odmah nakon uvođenja eura kao platežnog sredstva u Hrvatskoj. Zato su izjave predstavnika vlasti, ali i glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića praktično tek dio folklora aktualnog festivala tragikomedije. Što više, Vlada je sama kriva što nema temelja za kažnjavanje onih koji su podigli cijene jer je svjesno ili nesvjesno omogućila da u pogledu kažnjavanja ‘Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj‘ ima rupu.

- Trgovci će biti dužni, ukoliko se nad njima pokrene inspekcijski postupak ili ih se prethodno sukladno načelu opurtuniteta upozori na ‘otklanjanje nepravilnosti‘, dokazati postojanje ‘opravdanog razloga‘ koji će u ovim vremenima inflacije biti lako dokaziv. Ali je i zanimljivo da je tim zakonom izostalo propisivanje prekršajne kazne za povredu načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, pa samim tim ne može ni biti pokrenut inspekcijski postupak jer za takvo djelo nije predviđena nikakva kazna. Već iz ovoga je jasno da je svaka prijetnja trgovcima radi povećanja cijena isprazna – naglašava Liderov suradnik Stjepan Lović iz odvjetničkog društva Grubišić, Lović i Lalić.

Dakle, čak i da trgovci ne uspiju opravdati rast cijena roba inflacijom ili zbog viših ulaznih troškova, odnosno čak ako se i dokaže da je rast cijena roba neopravdan (što je malo vjerovatno da će se uspjeti dokazati), trgovci neće biti kažnjeni jer zakonom nisu propisane kazne, pa glavni državni inspektor Mikulić svoje inspektore može slobodno usmjeriti na neke druge predmete.

Podizanje cijena pojedinih artikala nakon uvođenja eura izazvalo je pravu buru u javnosti, pa je ministar gospodarstva Davor Filipović najavio da će Vlada naći rješenje za takvo ponašanje, ponajprije ponašanje trgovaca. I glavni državni inspektor Mikulić najavio je da će njegovi inspektori provjeriti ima li tu nedopuštenih poteza, dok je HUP-ova Udruga trgovine obavijestila javnost da je ‘šokirana prijetnjama ministra Filipovića‘ i njegovom konstatacijom da ‘trgovci podižu cijene i pokušavaju prevariti građane‘.

Nema tog zakona
- Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200 tisuća radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom – odgovorili su trgovci.

U toj branši inače tvrde da nije riječ o prevari potrošača konverzijom iz kune u euro, nego da razlog leži u rastu troškova, kao i u višim cijenama roba dobavljača, što je trend koji traje već duže vrijeme te prelazak na euro nije uzrok najnovijem rastu cijena.

No koji god bio razlog povećanja cijena u trgovinama, Lović kaže da ne samo da nema tog zakona kojim bi se uvođenjem eura ograničilo pravo trgovca na podizanje cijena svojih proizvoda. Jedini akt koji ograničava rast cijena je, podsjeća taj stručnjak za trgovačko pravo, Odluka o iznimnim mjerama kontrole cijene određenih prehrambenih proizvoda‘ koja je donesena 10. rujna prošle godine. Riječ je, kao što znamo, o devet artikala za koje je Vlada ograničila cijene.

Dakle, ako nema tog zakona koji bi ograničio rast cijena roba, jasno je da niti ‘Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj‘ ne daje temelj za ograničavanje cijena prvog dana od uvođenja eura. Lović napominje da je tim zakonom definirano načelo zaštite potrošača (čl. 7.) prema kojemu potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Međutim, tim se načelom podrazumijeva to da se izračun konverzije pravilno primijeni, a cijene zaokruže kako je propisano, a ne da se zabranjuje rast cijena. Doduše, navodi Lović, tim je zakonom definirano i načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena (čl. 8.) i zaista je zabranjeno svima koji su na tržištu povećavati cijenu robe ili usluge prema potrošačima bez opravdanog razloga. Ali kao što smo naveli, čak i da se dokaže neopravdano podizanje cijena, u kaznenim odredbama Zakona o euru nema kazne za takvo nešto.

Igrokaz vladajućih
Što bi se reklo, tresla se brda, rodio se miš. Jedina mogućnost Vladi ostaje da proširi broj artikala kojima zabranjuje rast cijena, što je u cijeloj ovoj gunguli potiho i najavljeno, ili kao što je najavljeno, ukidanje subvencija za energente onima koji povećavaju cijene roba. Ta tiha prijetnja proširenjem broja roba kojima će se ograničiti cijene zapravo samo potvrđuje da se ‘rodio miš‘, tj. da Vlada prijeti praznom puškom. To pak jasno pokazuje da Vlada nema alate da zaustavi trgovce, a čini se da to potvrđuje još jedna najavljena mjera - o formiranju crne liste onih koji su povećali cijene, a što je najavio ministar Filipović. Time Vlada neizravno priznaje da je to sve što može učiniti, dok inspektori zbog nepostojanja kazni za povredu načela zabrane neopravdanog povećanja cijena mogu komotno na druge zadatke.

Tako je Vladin odgovor na rast cijena roba ostao ništa drugo nego igrokaz, folklor kojim su se premijer i ministri uhvatili u kolo širokih narodnih masa da i njih te mase ne bi prozvale. No budimo pošteni, ni trgovci nisu baš odabrali pravi trenutak za povećanje cijena jer su barem trebali znati kakve će reakcije izazvati u javnosti rastom cijena u kontekstu uvođenja eura, čime su dali povod i javnosti i Vladi da posumnjaju da barem neki od njih love u mutnom. Bilo bi bolje da su sačekali izvjesni period, pogotovo jer dobavljači najavljuju novi rast cijena.

Na kraju, možemo raspravljati o moralnosti poteza trgovaca, ali Vlada se sama dovela u situaciju da ne može kazniti trgovce zbog neopravdanog povećanja cijena svjesno ili nesvjesno ne uvrštavajući u Zakon o euru kaznene odredbe za takvo ponašanje. Zato je Plenkovićeva tragikomična izjava da će Glavni državni inspektorat, porezna i carinska uprava dobiti precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti ne samo tragikomična, nego i suvišan potez, pa bi bilo najbolje da se ne maltretiraju ni inspektori ni trgovci, jer što nije učinjeno da se to sve spriječi - nije učinjeno.


Komentari članka

Vezani članci

Supernova otvara svoj 16. centar u Hrvatskoj, četiri dana kupujte na akcijama

23.03.2023.

U četvrtak, 30. ožujka 2023., uz bogat i raznovrstan zabavno-glazbeni program Supernova Grupa otvara svoj 16. centar u Hrvatskoj. Trgovački centar Supernova Križevci smjestio se u Ulici Kralja Tomislava 56/A, na samom ulazu u grad i tek nekoliko minuta vo

Šefica HUP-a o neradnoj nedjelji: 'Ne možemo podržati bilo kakvo ograničavanje prava na rad'

22.03.2023.

Hrvatska udruga poslodavaca predlaže povećanje plaća kroz porezno rasterećenje na način da se neoporezivi dio plaće digne s 533 eura na 663 eura te da se porezni razred od 20 posto smanji na 15, a da se 30 posto poreza na dohodak primjenjuje tek na plaće

Trgovina namještajem 2021. porasla za 25%, Lesnina imala veće prihode nego Ikea

21.03.2023.

Analiza Fine pokazuje da je najveće ukupne prihode u 2021. ostvarila Lesnina Hrvatska, u iznosu od 1.1 milijardu kuna. Na drugom mjestu po ukupnim prihodima je Ikea Hrvatska (872.6 milijuna kuna), a na trećem Jysk (649.8 milijuna kuna).

Privatne robne marke i diskonteri sve privlačniji i bogatijim kupcima

10.03.2023.

Nominalni rast hrvatske maloprodaje u prošloj je godini iznosio 12 posto, dok je količinska prodaja lani neznatno smanjena, za 0,1 posto. Dok su pobjednici pandemije u 2020. godini na maloprodajnom tržištu bili mali trgovci, čiji je promet u uvjetima prot

Vlasnik Orbica: Nisam u životu doživio pojeftinjenje. Cijene će rasti idućih tjedana

02.03.2023.

VLASNIK Orbica Branko Roglić bio je gost N1 Studija uživo. Roglić je u Zagreb stigao u nedjelju navečer iz Knina, putovao je, kaže, osam sati i smatra da je trebalo spriječiti ulazak vozila na autocestu kad je postalo jasno da će nevrijeme biti tako inten

Tag cloud

 1. 2448 članka imaju tag turizam
 2. 2301 članka imaju tag hrvatska
 3. 1418 članka imaju tag svijet
 4. 1509 članka imaju tag izvoz
 5. 1765 članka imaju tag financije
 6. 1103 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1179 članka imaju tag trgovina
 8. 1210 članka imaju tag ict
 9. 1314 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1044 članka imaju tag investicije
 11. 972 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1076 članka imaju tag industrija
 13. 799 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1099 članka imaju tag EU
 15. 898 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 500 članka imaju tag poticaji
 18. 701 članka imaju tag maloprodaja
 19. 511 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 649 članka imaju tag marketing
 22. 354 članka imaju tag potpore
 23. 477 članka imaju tag eu fondovi
 24. 569 članka imaju tag tehnologija
 25. 437 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 525 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 487 članka imaju tag obrazovanje
 29. 452 članka imaju tag porezi
 30. 387 članka imaju tag osijek
 31. 432 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 382 članka imaju tag start up
 33. 409 članka imaju tag energetika
 34. 459 članka imaju tag dzs
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 436 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 407 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor