Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2023

U Sisku se ozbiljno pripremaju graditi tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila: hoće li biti prva u Europi?

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Mario Pušić  

U Sisku se ozbiljno pripremaju graditi tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila: hoće li biti prva u Europi?

Nakon što je prije petnaestak godina u napuštenim halama ugasle sisačke željezare otvorio prve pogone tvrtke za proizvodnju keramičkih komponenti za izradu mikročipova Applied Ceramics, što je zapravo podružnica njegove istovjetne kompanije koju je devedesetih godina pokrenuo u kalifornijskom Fremontu, naširoko poznatoj Silicijskoj dolini, hrvatsko-američki poduzetnik Matt Darko Sertić nastavio je s ulaganjima u uzbudljive projekte u rodnom Sisku. Pokrenuo je Kul in, kulinarski institut za učenje vještina kuhanja i menadžmenta, inicirao je Pisak, poduzetnički inkubator, te 2018. godine pokrenuo poduzeće Sunceco d.o.o. koje se bavi proizvodnjom solarnih fotonaponskih modula, baterijskih spremnika, opreme za solarne elektrane, solarne LED rasvjete, te punjača za električna vozila. Podršku im daje Sunceco Inc.,također Sertićevo američko poduzeće.

Sisačka tvrtka dio je Sunceco grupacije, prisutne na europskom, američkom i azijskom tržištu. Izašli su i na tržište Bliskog istoka, te je pred njima otvaranje regionalnog ureda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa planovima za dalje širenje u zemlje MENA regije (Bliski istok i sjeverna Afrika). Upravo za takve aktivnosti sisačka kompanija je aplicirala i realizirala projekt "Internacionalizacija poslovanja - Prozor u svijet", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Tržište Bliskog istoka
Cilj projekta bio je promoviranje naprednih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije na svjetskim specijaliziranim sajmovima. Ukupno je bio vrijedan više od milijun kuna, od čega je više od 700.000 kuna iznosila europska potpora. Iako je pandemijske kriza značajno poremetila sajamsku industriju, u Suncecu su uspjeli odraditi sajmove u Americi, na Bliskom istoku i u Njemačkoj, gdje su ostvarili kontakte za nove poslovne akvizicije.

- Bliski istok, cijela MENA regija, konkretno Ujedinjeni arapski Emirati su nam zanimljivo tržište, te planiramo otvaranje ureda u Dubaiju. Zanimljivo je da zemlje koje prednjače u naftnoj industriji te imaju jeftine energente prednjače i u proizvodnji i promociji zelene energije, odnosno solarnih elektrana. Imaju budžete i tamo se događaju dobre poslovne priče - ističu u Suncecu.

Ipak, jedan od najvećih poslova ugovorili su na Filipinima, gdje s tamošnjim partnerom razvijaju projekt agrosolarne elektrane od 190 MW koji uključuje i pohranu energije u 56 velikih 2,76 MWh baterija. Cijeli projekt težak je oko 285 milijuna dolara i trebao bi biti završen do kraja 2023. godine.

- Ova agrosolarna elektrana prvi je takav projekt na Filipinima a specifičnost ove sinergije solara i poljoprivrede leži u tome da se na istoj čestici zemlje proizvode i struja i poljoprivredni proizvodi. U ovom konkretnom slučaju, bifacijalni fotonaponski moduli bit će postavljeni na visini od 2,2 metra dok će ispod njih rasti rasti riža, đumbir i zeleni čaj - kaže nam direktor Sunceca Zdravko Krmek.

Svi njihovi proizvodi se, napominje direktor, razvijaju u Fremontu, gdje se i testiraju, a nakon toga ulaze u fazu masovne proizvodnje. U Sisku na njima radi dvadesetak ljudi, odnosno oko 200 ukupno u Sertićevoj grupaciji na prostoru bivše željezare. Svake godine rastu na prihodovnoj strani, a više od 90 posto proizvoda se izvozi.

- Za jednog klijenta smo imali veliku isporuku u Dubai, ove godine smo nastavili suradnju, radi se o fotonaponskim modulima i baterijskim spremnicima energije. Tamo nastoje najveći dio energije proizvesti iz sunca, spremiti je u baterije i njima balansirati "pikove u mreži", dakle, amortizirati "udare" na mrežu trošila u kraćim vremenskim intervalima, što su dobrano već i postigli - kaže direktor Zdravko Krmek.

Proizvodnja litij-ionskih baterijskih članaka u Sisku
No, najuzbudljiviji projekt u Sisku tek trebaju realizirati - tvornicu za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije kapaciteta 2 GWh godišnje. U ovom trenutku se baterijski članci ne proizvode nigdje u Europi, već se svi uvoze iz Amerike, Dalekog istoka, odnosno Japana. O ovom segmentu proizvodnje ovisi razvoj cijele autoindustrije. Upravo na tim činjenicama u Sisku temelje poslovne planove za širenje u ovaj segment brzorastuće industrije. Tvornica bi se gradila tik do postojećih pogona na 56.000 kvadrata, hale bi zauzele oko pola tog zemljišta, zaposlilo bi se oko 320 ljudi, a investicija je teška 220 milijuna eura. Brojke su vrtoglave, međutim, ako se realiziraju, one će pokriti tek dva posto očekivane potrebe EU za baterijskim člancima. Kompanija je već aplicirala projekt EU fondovima za sufinanciranje.

- Baterije imaju glavnu ulogu u europskoj tranziciji prema CO2 neutralnoj ekonomiji i središte su ambiciozne industrijske strategije. Održiva i konkurentna baterijska industrija nastoji se potaknuti i jačati kroz nekoliko inicijativa kako se ne bi propustio očekivani golemi rast potražnje na tržištu. Organiziranim pristupom sirovinama po prihvatljivoj cijeni i poticanjem rasta proizvodnje baterijskih ćelija Europa bi trebala postati globalni lider u održivoj baterijskoj tehnologiji. Procjenjuje se da bi se investicijama vezanim za industrijske baterije do kraja 2030. godine zadovoljilo 90% potražnje EU-a za baterijama. U državama članicama gradi se 20 giga-tvornica, kapaciteta 2-32 GWh a europska industrija trebat će pronaći ili prekvalificirati 800.000 radnika za rad u industriji baterija, kaže direktor Zdravko Krmek, dodajući da su u dosta dobroj poziciji na tržištu - sirovine lako mogu nabaviti na tržištu u okruženju a ono najbitnije, tehnologiju, ima Sunceco Inc. u Kaliforniji.

Na kartu europske industrije baterija trebao bi se tako upisati i Sisak. Planirana tvornica za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije, kapaciteta 2 GWh godišnje, potaknula bi razvoj gospodarstva na lokalnoj razini i istovremeno doprinijela jačanju europske energetske baze, smatraju u Suncecu.

- Nove tehnologije podrazumijevaju povećanje kapaciteta za istraživanje i inovacije, te razvoj kvalificirane radne snage u svim dijelovima baterijskog vrijednosnog lanca. U tom smislu, očekuju se i dodatna europska sredstva za provedbu više specijalističkih programa edukacije, kao i za razvojno-istraživački centar u Sisku - napominje direktor Krmek.


Komentari članka

Vezani članci

Što znamo o američkom Jabilu koji je najavio jednu najvećih investicija u Hrvatskoj?

27.03.2023.

Globalna američka tvrtka Jabil, izgleda, dolazi u Hrvatsku i, kako je jučer najavljeno, planira investiciju u novi proizvodni pogon u Osijeku. Ova investicija bi navodno trebala biti najveća dosadašnja investicija u Osijeku i jedna od najvećih u Hrvatskoj

Toni Vitali: Preporučujem ljudima da počnu investirati, čak i neke male iznose i ako nisu potpuno sigurni

27.03.2023.

– Ispostavilo se da čak ni osobni bankari nemaju neko široko obrazovanje ili znanje što treba malom čovjeku, što bi za njega bilo najbolje, već se više fokusiraju na ponude njihovih proizvoda i usluga. Shvativši to, odlučio sam se sam o tome obrazovati. J

Osječka mega investicija stvorit će 1500 radnih mjesta: 'Slavonija će postati mjesto u koje se dolazi živjeti, kao nakon Drugog svjetskog rata'

24.03.2023.

Američka kompanija Jabil objavila je gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u osječkoj zoni Nemetin te planira zaposliti više od 1500 ljudi. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Osijeka, objavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Istraživanje UGP-a: Sveta Nedjelja, Primošten i Umag najbolje su sredine za poduzetništvo u Hrvatskoj

23.03.2023.

Zanimljivo je kako su manja mjesta u samom vrhu, a naši najveći gradovi na dnu jer što je više nebodera, to je više onih koji vole poreze i socijalnu pomoć, a manje onih koji žele bolju poduzetničku klimu.

U Sisku projekti vrijedni 10,9 milijuna eura

23.03.2023.

Trenutno su u tijeku radovi na obnovi konstrukcije svih građevina postrojenja za kondicioniranje vode u Novom Selištu i vodospremi Sv. Trojstvo, rekonstrukcija nadzorno-upravljačkog sustava i sustava napajanja električnom energijom pogona Novo Selište, re

Tag cloud

 1. 2448 članka imaju tag turizam
 2. 2301 članka imaju tag hrvatska
 3. 1418 članka imaju tag svijet
 4. 1509 članka imaju tag izvoz
 5. 1765 članka imaju tag financije
 6. 1103 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1179 članka imaju tag trgovina
 8. 1210 članka imaju tag ict
 9. 1314 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1044 članka imaju tag investicije
 11. 972 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1076 članka imaju tag industrija
 13. 799 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1099 članka imaju tag EU
 15. 898 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 500 članka imaju tag poticaji
 18. 701 članka imaju tag maloprodaja
 19. 511 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 649 članka imaju tag marketing
 22. 354 članka imaju tag potpore
 23. 477 članka imaju tag eu fondovi
 24. 569 članka imaju tag tehnologija
 25. 437 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 525 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 487 članka imaju tag obrazovanje
 29. 452 članka imaju tag porezi
 30. 387 članka imaju tag osijek
 31. 432 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 382 članka imaju tag start up
 33. 409 članka imaju tag energetika
 34. 459 članka imaju tag dzs
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 436 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 407 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor