Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Stu 2022

Žene u biznisu: 12. godinu zaredom najmoćnije poslovne žene Hrvatske na jednom mjestu

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Marta Premužak  

Žene u biznisu: 12. godinu zaredom najmoćnije poslovne žene Hrvatske na jednom mjestu

Iako postoje brojni primjeri žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, posebno u teškim ekonomskim prilikama, njihov je udio u ukupnom zbroju visokog i višeg menadžmenta poprilično skroman.

Tko su one koje su pokazale da mogu stajati rame uz rame muškim kolegama, kako je izgledao njihov uspon i kakva su njihova iskustva? Upravo o tome imate priliku slušati na Liderovoj konferenciji Žene u biznisu. Poslovni tjednik Lider 12. godinu zaredom organizira međunarodni susret žena te obilježava 17. godinu Liderove godišnje liste 300 najmoćnijih žena.

Kojim povodom? Kako bi uz moćne, uspješne i inspirativne sugovornice istaknuli uspješna iskustva poslovnih žena, okupili i povezali vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija Hrvatske, regije i šire, odgovorili na ključna pitanja te doprinijeli povećanju zastupljenosti žena u svijetu biznisa.

Jedan na jedan s najboljima
Kako bi što bolje predstavili iskustva žena, konferenciju će, kao i svake godine, obogatiti fantastični One on One razgovori sa istaknutim ženama Hrvatskog biznisa.

Na prvom od njih imat ćemo priliku slušati Jasenku Joukhadar, predsjednicu Uprave Medical Intertradea. Joukhadar je svoju stomatološku karijeru započela u domovima zdravlja u Buzetu i Šipovu, a 1979. je nastavila rad u Medicinskom centru u Vukovaru. Specijalizirala je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a sa suprugom je 1990. godine osnovala prvu privatnu veleprodaju lijekova i medicinskih proizvoda Medical Intertrade u Vukovaru. Prošle je godine preuzela čelo tvrtke i postala predsjednica Uprave te je ušla na Liderovu listu 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

U drugom razgovoru sudjelovat će još jedno istaknuto lice domaće poslovne scene – Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke. Dalić je bila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt te ministrica financija. Značajno iskustvo stekla je i kroz privatni sektor kao Predsjednica Uprave PBZ-a i glavni ekonomistica. U razdoblju 2015. do 2016. godine bila je stalna savjetnica za upravljanje javnim financijama u Međunarodnom monetarnom fondu, Washington DC, dok je od 2005. do 2012. bila je zamjenica glavnog pregovarača u pregovaračkom timu za pristupanje RH u članstvo EU za četiri poglavlja.

Pojedinačne razgovore na konferenciji zaključat će Vlasta Zekulić, voditeljica Odjela za strateška pitanja i odnose u Savezničkom zapovjedništvu za transformacije u NATO-u. Zekulić je diplomirala na Military College of South Carolina na dva smjera Computer Science i Management of Information Systems. Ima ukupno tri magisterija – u Londonu za NATO executives, u Rimu za ‘Strategic Leadership and Digital Transformation‘ i na Politologiji na kojoj je i doktorirala. Provela je 15 godina u Oružanim je snagama RH, a u dva je navrata bila u Afganistanu. Zadnji joj je čin pukovnica, a 2017. prelazi u NATO gdje je prošle godine promaknuta u redove menadžera.

Aktualne teme i bitna pitanja
Kako je jedan od ciljeva konferencije potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima, kroz panel rasprave i zanimljive razgovore sugovornice će se baviti aktualnim temama poput razlika u vrednovanju rada muškaraca i žena, uvjetima za muške i ženske roditelje, prilikama koje žene dobivaju u kriznim vremenima te kako u njima djelovati.

Na prvom panelu zvučnog naziva ‘Štiklama po ledu – Kako svladati staklenu liticu‘ sudjelovat će Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica i članica Uprave Val grupe, Marina Marjanović, izvršna direktorica i članica Uprave Namještaja Mima, i Lea Perić, osnivačica i predsjednica Uprave XOINK. Ova će trojka izmijeniti mišljenja o fenomenu glass cliffa – koji se odnosi na situaciju kada se žene stavljaju na vodeće pozicije u vremenima kada je neuspjeh vjerojatniji. No, gle čuda, istraživanja pokazuju da žene daju bolje rezultate kao lideri kada je kriza na pomolu. Zato nas zanima kako im to polazi za rukom i postoji li taj fenomen u Hrvatskoj.

‘Must have vs nice to have‘ naziv je drugog panela na kojem će sudjelovati Slađana Ćosić, voditeljica ureda EIB grupe u Hrvatskoj, Marijana Bačić, članica Uprave za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma, Zdravka Demeter Bubalo, operativna direktorica Usluga kupcima i maloprodaje Ine, Lana Jurčević, pjevačica i osnivačica branda La PIEL, i Selma Prodanović, potpredsjednica European Business Angel Networka. Sugovornice će se osvrnuti na neizvjesno razdoblje u poslovanju koje nas tjera da preispitamo poslovanje, odredimo nužnosti i jasno posložimo prioritete. No, uz pitanje što je poslovanje bez napretka i ulaganja te život bez nagrada koje nisu nužne al‘ čovjeka vesele, pokušat će odgovoriti na pitanja kako se pripremiti za još jednu godinu neizvjesnosti te gdje povući granicu između must have i nice to have?

Konferenciju posvećenu promociji veće zastupljenosti žena na najvišim položajima zaključit će tradicionalna dodjela priznanja deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u protekloj godini. Tim ćemo povodom imati priliku porazgovarati s 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa te poslušati njihova razmišljanja i iskustva o, i dalje, gorućem pitanju – Kako povećati broj žena na upravljačkim pozicijama?

Ovo je jedinstvena prilika za druženje sa ženama koje su vrijedne divljenja. Svaka minuta u njihovom društvu je dragocjena, a njihovo iskustvo inspirativno. Zato na vrijeme osigurajte svoje mjesto na konferenciji!


Komentari članka

Vezani članci

Vedran Sorić i Saša Tenodi: Kako smo u Prodajni mindset uspjeli dovesti pravog Vuka s Wall Streeta

19.09.2023.

Međunarodna konferencija The Wolf Strikes Again, koja se održava 17. studenoga 2023. u Mozaik Event Centru u Zagrebu, kruna je projekta Prodajni mindset, jedinstvenog koncepta evenata, edukacije i networkinga, osmišljenog kako bi pomogao u unaprjeđenju pr

Najženstvenija tvrtka u državi: žene drže čak 90% direktorskih pozicija

15.08.2023.

KTC je kao velika kompanija o nečemu jedinstven u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Naime, slobodno se može reći kako tu križevačku tvrtku vode žene.

Hotelijeri traže da se hitno dekretom zabrani daljnja izgradnja nekretnina na obali

14.07.2023.

Desetljećima se priča o prekomjernoj izgradnji privatnog smještaja na hrvatskoj obali no čini se da su u posljednje vrijeme ljudi postali svjesni negativnih posljedica koje zbog zanemarivanja ovog problema utječu na razvoj kvalitetnog turizma i gospodarst

Istraživanje: Atraktivne žene imaju veću šansu osigurati sredstva za pokretanje tvrtke

03.07.2023.

Atraktivne žene imaju 16 posto veću vjerojatnost da će osigurati novčana sredstva za pokretanje startupa, kaže novo istraživanje Sveučilišta St. Gallen. Istraživanje koju su razvili profesori sa Sveučilišta St Gallen u suradnji sa sveučilištima Zürich i N

Đuro Horvat (Tehnix): Imamo dobre, kvalitetne proizvode i to nam daje poslovnu stabilnost

28.06.2023.

Tehnix zajedno s Mercedesom proizvodi sve tipove komunalnih vozila koja su se isključivo uvozila u Hrvatsku. Od kompanije Mercedes dobili smo vrijednu nagradu za uspješno poslovanje, srebrni zidni sat. Najveće priznanje su zadovoljni kupci kojih je sve vi

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1498 članka imaju tag svijet
 4. 1534 članka imaju tag izvoz
 5. 1799 članka imaju tag financije
 6. 1146 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1248 članka imaju tag ict
 9. 1369 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1120 članka imaju tag industrija
 13. 817 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1112 članka imaju tag EU
 15. 933 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 592 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 468 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 413 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor