Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Stu 2022

Žene u biznisu: 12. godinu zaredom najmoćnije poslovne žene Hrvatske na jednom mjestu

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Marta Premužak  

Žene u biznisu: 12. godinu zaredom najmoćnije poslovne žene Hrvatske na jednom mjestu

Iako postoje brojni primjeri žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, posebno u teškim ekonomskim prilikama, njihov je udio u ukupnom zbroju visokog i višeg menadžmenta poprilično skroman.

Tko su one koje su pokazale da mogu stajati rame uz rame muškim kolegama, kako je izgledao njihov uspon i kakva su njihova iskustva? Upravo o tome imate priliku slušati na Liderovoj konferenciji Žene u biznisu. Poslovni tjednik Lider 12. godinu zaredom organizira međunarodni susret žena te obilježava 17. godinu Liderove godišnje liste 300 najmoćnijih žena.

Kojim povodom? Kako bi uz moćne, uspješne i inspirativne sugovornice istaknuli uspješna iskustva poslovnih žena, okupili i povezali vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija Hrvatske, regije i šire, odgovorili na ključna pitanja te doprinijeli povećanju zastupljenosti žena u svijetu biznisa.

Jedan na jedan s najboljima
Kako bi što bolje predstavili iskustva žena, konferenciju će, kao i svake godine, obogatiti fantastični One on One razgovori sa istaknutim ženama Hrvatskog biznisa.

Na prvom od njih imat ćemo priliku slušati Jasenku Joukhadar, predsjednicu Uprave Medical Intertradea. Joukhadar je svoju stomatološku karijeru započela u domovima zdravlja u Buzetu i Šipovu, a 1979. je nastavila rad u Medicinskom centru u Vukovaru. Specijalizirala je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a sa suprugom je 1990. godine osnovala prvu privatnu veleprodaju lijekova i medicinskih proizvoda Medical Intertrade u Vukovaru. Prošle je godine preuzela čelo tvrtke i postala predsjednica Uprave te je ušla na Liderovu listu 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

U drugom razgovoru sudjelovat će još jedno istaknuto lice domaće poslovne scene – Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke. Dalić je bila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt te ministrica financija. Značajno iskustvo stekla je i kroz privatni sektor kao Predsjednica Uprave PBZ-a i glavni ekonomistica. U razdoblju 2015. do 2016. godine bila je stalna savjetnica za upravljanje javnim financijama u Međunarodnom monetarnom fondu, Washington DC, dok je od 2005. do 2012. bila je zamjenica glavnog pregovarača u pregovaračkom timu za pristupanje RH u članstvo EU za četiri poglavlja.

Pojedinačne razgovore na konferenciji zaključat će Vlasta Zekulić, voditeljica Odjela za strateška pitanja i odnose u Savezničkom zapovjedništvu za transformacije u NATO-u. Zekulić je diplomirala na Military College of South Carolina na dva smjera Computer Science i Management of Information Systems. Ima ukupno tri magisterija – u Londonu za NATO executives, u Rimu za ‘Strategic Leadership and Digital Transformation‘ i na Politologiji na kojoj je i doktorirala. Provela je 15 godina u Oružanim je snagama RH, a u dva je navrata bila u Afganistanu. Zadnji joj je čin pukovnica, a 2017. prelazi u NATO gdje je prošle godine promaknuta u redove menadžera.

Aktualne teme i bitna pitanja
Kako je jedan od ciljeva konferencije potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima, kroz panel rasprave i zanimljive razgovore sugovornice će se baviti aktualnim temama poput razlika u vrednovanju rada muškaraca i žena, uvjetima za muške i ženske roditelje, prilikama koje žene dobivaju u kriznim vremenima te kako u njima djelovati.

Na prvom panelu zvučnog naziva ‘Štiklama po ledu – Kako svladati staklenu liticu‘ sudjelovat će Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica i članica Uprave Val grupe, Marina Marjanović, izvršna direktorica i članica Uprave Namještaja Mima, i Lea Perić, osnivačica i predsjednica Uprave XOINK. Ova će trojka izmijeniti mišljenja o fenomenu glass cliffa – koji se odnosi na situaciju kada se žene stavljaju na vodeće pozicije u vremenima kada je neuspjeh vjerojatniji. No, gle čuda, istraživanja pokazuju da žene daju bolje rezultate kao lideri kada je kriza na pomolu. Zato nas zanima kako im to polazi za rukom i postoji li taj fenomen u Hrvatskoj.

‘Must have vs nice to have‘ naziv je drugog panela na kojem će sudjelovati Slađana Ćosić, voditeljica ureda EIB grupe u Hrvatskoj, Marijana Bačić, članica Uprave za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma, Zdravka Demeter Bubalo, operativna direktorica Usluga kupcima i maloprodaje Ine, Lana Jurčević, pjevačica i osnivačica branda La PIEL, i Selma Prodanović, potpredsjednica European Business Angel Networka. Sugovornice će se osvrnuti na neizvjesno razdoblje u poslovanju koje nas tjera da preispitamo poslovanje, odredimo nužnosti i jasno posložimo prioritete. No, uz pitanje što je poslovanje bez napretka i ulaganja te život bez nagrada koje nisu nužne al‘ čovjeka vesele, pokušat će odgovoriti na pitanja kako se pripremiti za još jednu godinu neizvjesnosti te gdje povući granicu između must have i nice to have?

Konferenciju posvećenu promociji veće zastupljenosti žena na najvišim položajima zaključit će tradicionalna dodjela priznanja deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u protekloj godini. Tim ćemo povodom imati priliku porazgovarati s 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa te poslušati njihova razmišljanja i iskustva o, i dalje, gorućem pitanju – Kako povećati broj žena na upravljačkim pozicijama?

Ovo je jedinstvena prilika za druženje sa ženama koje su vrijedne divljenja. Svaka minuta u njihovom društvu je dragocjena, a njihovo iskustvo inspirativno. Zato na vrijeme osigurajte svoje mjesto na konferenciji!


Komentari članka

Vezani članci

Super su te soft vještine, ali muškarci vjeruju fizički ravnopravnima

05.12.2022.

Na Liderovoj konferenciji Žene u biznisu, koja se održala u četvrtak u zagrebačkoj Laubi, u razgovoru jedan na jedan s voditeljem RTL-a, Borkom Brunovićem gostovala je jedna uistinu osebujna žena, Vlasta Zekulić, voditeljica Odjela za strateška pitanja i

Ovo su najmoćnije žene hrvatskog biznisa

02.12.2022.

Na dvanaestoj tradicionalnoj konferenciji ‘Žene u biznisu‘, održanoj u zagrebačkoj Laubi, Lider je proglasio deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u 2022.

300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa povećalo svoju upravljačku moć za nevjerojatnih 50 posto

02.12.2022.

Upravljačka moć 300 žena zaposlenih na čelnim pozicijama u 167 kompanija u Hrvatskoj ove godine iznosi 47,4 milijarde eura, što je povećanje od nevjerojatnih 50 posto (za 15,8 milijardi eura) i rekord od kada postoji Liderova lista. No za takav impozantan

Prosječna plaća ženama u RH manja za 565 kn u odnosu na muškarce

30.11.2022.

Statistički podaci o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu pokazuju da je u trećem tromjesečju prosječna neto plaća muškaraca iznosila 7.888 kuna, dok je prosječna plaća žena bila 565 kuna manja i iznosila je 7.323 kune.

Udio ženskog poduzetništva u broju trgovačkih društava 27 posto

25.11.2022.

Prema podacima FINA-e, poduzetnice u području trgovine ostvarile su najveće ukupne prihode u iznosu od 12,8 milijardi kuna. Slijede poduzetnice u prerađivačkoj industriji s ostvarenih 5,7 milijardi kuna prihoda te građevinarstvu s ostvarenih 3,7 milijardi

Tag cloud

 1. 2428 članka imaju tag turizam
 2. 2293 članka imaju tag hrvatska
 3. 1399 članka imaju tag svijet
 4. 1500 članka imaju tag izvoz
 5. 1748 članka imaju tag financije
 6. 1083 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1171 članka imaju tag trgovina
 8. 1200 članka imaju tag ict
 9. 1305 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1028 članka imaju tag investicije
 11. 967 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1069 članka imaju tag industrija
 13. 793 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1090 članka imaju tag EU
 15. 891 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 498 članka imaju tag poticaji
 18. 696 članka imaju tag maloprodaja
 19. 505 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 643 članka imaju tag marketing
 22. 353 članka imaju tag potpore
 23. 475 članka imaju tag eu fondovi
 24. 567 članka imaju tag tehnologija
 25. 436 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 524 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 484 članka imaju tag obrazovanje
 29. 445 članka imaju tag porezi
 30. 428 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 377 članka imaju tag osijek
 32. 406 članka imaju tag energetika
 33. 455 članka imaju tag dzs
 34. 367 članka imaju tag start up
 35. 400 članka imaju tag hnb
 36. 330 članka imaju tag hgk
 37. 432 članka imaju tag BDP
 38. 406 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor