Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Ruj 2020

U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima

Izvor: www.seebiz.eu · Autor: SEEbiz  

U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima

Na dodjeli nagrada Great Taste Awards 2020. paški sir Gligora nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar, zreo u komini masline, s jednom zvjezdicom.

"Ovim smo potvrdili kontinuitet kvalitete paškog sira i rafiniranih sireva, budući da je Likotin, sazrio u maslinovom ulju, prošle godine dobio tri zvjezdice", rekao je Gligora.

Nagrade Great Taste Awards osnovane su 1994. godine, a poznata je i kao pečat izvrsnosti, Nagrada Guild of Fine Food's Great Taste Award nagrađuje prvenstveno okuse, a svi se proizvodi uklanjaju iz pakiranja prije kušanja.

Ove godine bilo je prisutno 144 suca; kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, trgovci, proizvođači, gastro novinari i influenceri. Svi gore navedeni zajedno su odlučili koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice.

Odlučivanje je započelo neposredno prije najave pandemije covida-19, pa se postupak odužio na jesen. Ove godine registrirano je više od 12.700 proizvoda i nagrađeno 5.294 proizvoda.

Europska komisija odobrila je prošle godine zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla za paški sir, poznatu hrvatsku marku ovčjeg sira s otoka Paga. Paški sir upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih zemljopisnih oznaka, što znači da je sir također dobio zaštitu na europskoj razini.

Paški sir proizvodi se samo od ovčjeg mlijeka ovaca s otoka Paga i dva manja otoka Maun i Škrda, koji se nalaze nedaleko od južne obale Paga. Proizvodnja je ograničena i određena je brojem ovaca, količinom mlijeka i vremenom proizvodnje sira.

Sir se proizvodi uglavnom u malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na Pagu, gdje se uzgajaju i ovce. Znanja o tradicionalnoj proizvodnji paškog sira stoljećima se prenose unutar obitelji.

Najpoznatiji hrvatski sir spominje se već 1831. godine u Novom univerzalnom geografskom rječniku (Nouveau dictionnaire géographique universel) kao sir od pijeska, podsjeća se na web stranici Europske komisije. Kako su dodali, u bazi zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se još 1450 proizvoda.

Hrvatski otok Pag poznat je mnogim turistima uglavnom po ludim ljetnim zabavama s elektroničkom glazbom na plaži Zrće. Novi brend za otok planira vlasnik tvrtke Hemps iz Zagreba Tvrtko Kračun, koji u svojim trgovinama u Zagrebu i Karlovcu prodaje više od 600 proizvoda od konoplje. Uvjeren je da će Pag jednog dana biti poznat po autohtonim proizvodima od konoplje, jer je već poznat po soli, siru, čipki i janjetini.

Planira posaditi industrijsku konoplju na oko 4.000 četvornih metara zemljišta sljedeće godine nakon ovogodišnjeg ispitivanja na malom zemljištu, koje će postaviti temelje za ozbiljnu proizvodnju proizvoda od industrijske konoplje. Uzgajat će vrste koje su dopuštene u EU. Namjerava pripremiti uglavnom kozmetičke proizvode od paške konoplje. Do sada je za svoje prodavaonice uvozio robu iz osam zemalja, uključujući Sloveniju.

Kračunova obitelj potječe s Paga, konoplja će se uzgajati tamo gdje je obitelj nekoć imala vinograde. Mnoge je paške vinograde prošle godine uništila bura, prisjetio se.

“Obiteljsku priču namjeravamo povezati s pričom o ovom okrutnom otoku na kojem je bilo što teško napredovati. Međutim, ono što uspijeva je iznimne kvalitete. Ako projekt bude uspješan, značit će otvaranje novih radnih mjesta na otoku ", rekao je Kračun u intervjuu za tportal.hr.

Hrvatska je prošle godine dopustila uzgoj industrijske konoplje za potrebe kozmetičke, prehrambene, tekstilne, građevinske, papirne i automobilske industrije, kao i za proizvodnju biogoriva. Kračun je također uvjeren da je legalizacija kanabisa u Hrvatskoj samo pitanje vremena.

Kako je objasnio, proizvodi koje trenutno prodaju u svojim trgovinama temelje se na legalnoj supstanci iz industrijskog kanabisa kanabidiola (CBD), koji ne sadrži razinu psihoaktivnog tetrahidrokanabinola (THC) jer se kanabis, koji je zabranjen u Hrvatskoj, može uzgajati.

Svi su predmeti laboratorijski ispitani i imaju odgovarajuće dozvole, rekao je Kračun za Radio Pag koji je prošlog mjeseca izvijestio o projektu uzgoja industrijske konoplje na Pagu.

Projekt marke paška konoplja i Pag kao otok kanabisa još uvijek nije službeno predstavljen lokalnim vlastima na otoku. Međutim, uvjeren je da će odgovor biti pozitivan, kao što je rekao među većinom stanovništva. Zainteresirani su za suradnju, a neki čak nude svoje zemljište za uzgoj industrijske konoplje besplatno, dodao je.


Komentari članka

Vezani članci

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije

15.01.2021.

Odlučio sam se za proizvodnju ulja, ali ne onog koje se može kupiti u svakoj trgovini, već hladno prešanog - priča Branislav, naglašavajući kako je početku proizvodnje prethodilo ''istraživanje'' na Internetu i učenje o blagodatima takve vrste ulja. Osnov

Milijuni iz EU za proizvodnju ulja, brašna, čaja od konoplje

25.12.2020.

Tvrtka CER-CO iz Biljevca u Varaždinskoj županiji dobila bespovratni EU novac za inovativni projekt komercijalizacije sve popularnije biljke

Bjelovarska zadruga sa sve više proizvoda

18.12.2020.

Širi se miris konopljinog ulja u pogonu bjelovarske poljoprivredne zadruge. Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju zadrugari su dobili sve potrebne dozvole i krenuli u uzgoj. Sve proizvedeno završi u hladno prešanom ulju.

Zbog 150 krava Vlado Jurkas seli farmu, mljekaru pa i obiteljsku kuću

16.12.2020.

Osim susjeda koji su se žalili na smrad od krava, izmjenom GUP-a odnosno prostornog plana, nakon više od 40 godina, od legalne su, kaže, postali nelegalna farma. Vlado Jurkas sad je kupio zemljište u drugom selu.

Napravili prvu hrvatsku mozzarellu, a šampion je nastao – pogreškom

24.11.2020.

Istarska mljekara Latus koja posluje od 2001. godine smjestila se u malom mjestu Orbanići pokraj Žminja, a pokretači toga mliječnog biznisa Maja i Sandi Orbanić pioniri su u ovoj branši jer proizvodnja sireva nije na našem najvećem poluotoku popularna kol

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici