Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Ou 2023

Financijska pismenost: Neizostavna kompetencija poduzetnika za dugoročno stabilno poslovanje, osobito u krizi

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Nikola Nikšić  

Financijska pismenost: Neizostavna kompetencija poduzetnika za dugoročno stabilno poslovanje, osobito u krizi

Nije teško za uočiti da prilikom izvještavanja o poslovanju svojih poduzeća, najčešće ‘na prvu‘ ističu EBITDA, a tek onda (‘ako‘) operativni rezultat, rezultat financijskih i izvanrednih aktivnosti, bruto i neto dobit i marže. EBITDA za menadžere koji izvještavaju i poslovanju svojih kompanija ima veliki ‘marketinški‘ značaj.

Razlog tome je što zbog izuzimanja troška amortizacije i efekta financijskih aktivnosti (pretežito kamata i tečajnih razlika), te obračuna poreza na dobit, ima uvijek najveću vrijednost u odnosu na druge segmente i razine profita i profitnih marži. Od 150 tisuća poduzeća koja su javno objavila financijska izvješća za 2021., 50 tisuća su ostvarili negativan neto rezultat, gubitak, a od tih gubitaša 6 tisuća je imalo pozitivnu EBITDA. Neki od njih su veliki tržišni igrači u svojim djelatnostima.

Prava istina o efikasnosti poslovanja
Analitički ispravno interpretirano, EBITDA je samo ‘brzi pokazatelj likvidnosti‘ (i to uz nekoliko značajnih potencijalnih ograničenja) koji nakon što se iz poslovnih rashoda izuzme amortizacija kao nenovčani trošak, promatra poslovne prihode kao primitke iz operacija i preostale poslovne kao odljeve.

Razlika bi trebala indicirati koliko poduzeće generira likvidnosti iz svojeg operativnog poslovanja. Jedno od potencijalnih ograničenja odnosi se na problem koji je nastao kada je došlo do promjene u strukturi financijskih izvješća i ukinule su se pozicije izvanrednih prihoda i rashoda. Danas se izvanredni prihodi, koji su većinom jednokratne stavke, uključuju i iskazuju na poziciji ostalih prihoda i tako skrivaju pravu istinu o efikasnosti poslovanja u temeljnoj djelatnosti.

Drugo se odnosi na činjenicu da se u strukturi poslovnih rashoda nalaze i stavke vrijednosnih usklađenja i rezerviranja, što su također nenovčani troškovi. Zato, ne može se reći da EBITDA izračuna ‘jednostavnom‘ metodom (poslovni prihodi – poslovni rashodi bez amortizacije) baš uvijek adekvatno indicira koliko je poduzeće generator likvidnosti (‘cash cow‘).

Pri iskazivanju rezultata poslovanja korištenjem EBITDA, pri kojem se amortizacija izuzima iz operativnih rashoda, treba razumjeti i uvažiti da je amortizacija izuzetno ‘plemenit‘ i tzv. povijesni trošak (vezan je na odluke o ulaganjima iz ranijih razdoblja), koji kada se pravilno obračunava (utvrđivanje vrijednosti, rokovi uporabe, aktiviranje, …), na fair način valorizira dugotrajnu imovinu, mogućnosti i potrebu za njenom modernizacijom, obnavljanjem i održavanjem.

Isto tako, troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja, su važni ‘anti-stres‘ troškovi kojima poduzeće usklađuje svoje imovinske pozicije sa stvarnim stanjem na tržištu (financijsku imovinu, zalihe, potraživanja od kupaca, …) i pravovremeno kalkulira potencijalne rizike koji mogu zbog postupanja u tekućem razdoblju do troškova i šteta u budućem (otpremnine, jamstva, sudski sporovi, ...).

Tri podatkovne ‘zvijezde‘
Općenito, ukoliko se nameće teza o dobrom poslovanju i perspektivi na temelju samo jednog ili manjeg broj pokazatelja, promatrajući samo godinu za godinu, to nije u skladu s dobrim praksama i standardima odgovorne ekonomske analitike.

Da bi se moglo procjenjivati koliko je poduzeće financijski izvrsno, stabilno i sigurno ‘na dulje‘ staze, važno je promatrati poslovanje u duljem vremenskom razdoblju, uspoređivati ga s podacima i pokazateljima dobro odabrane referentne grupe, i uzimati u obzir više pokazatelja koji mjere poslovanje iz više financijskih perspektiva: likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i rentabilnosti.

Postoje modeli koji to parcijalno povezuju (npr. novčani jaz, BEX, DuPont, Kraliček, bonitet ili kreditni rejting, i drugi) i kada se oni analitički objedine u cjelinu, doći će se do dobrih indikacija. Ovdje se mora upozoriti da su to robusniji analitički modeli koji imaju dobre efekte kada se primjenjuju na velika, srednja i većinu malih poduzeća, no u analizama mikro poduzetništva teško su primjenjiva.

U ‘modernim‘ vremenima (manjak i fluktuacija radne snage, uz utjecaj inflatornih pritisaka; mali potencijal i kontrakcija lokalnog tržišta; snažna i nemilosrdna konkurencija na globalnim tržištima; niska razina digitalizacije, automatizacije i robotizacije radnih mjesta i poslovnih procesa hrvatskih poduzeća) svakodnevno raste važnost tri podatkovne ‘zvijezde‘, i njihove analize:

Prosječna mjesečne neto plaća i naknade, te odnos troškova rada radnika i vanjskih suradnika u odnosu na prihode od prodaje i profit
Vrijednost i udio prihoda od izvoza u prihodima od prodaje
Vrijednost ulaganja u dugotrajnu materijalu i (pogotovo) nematerijalnu imovinu.
U uvjetima krize i zastajanja, jača fokus na likvidnost, sposobnost poduzeća da uredno podmiruje svoje kratkoročne obveze iz novca na računima, i drugih oblika kratkotrajne imovine koji se mogu relativno brzo konvertirati u novac. Odugovlačenja kupaca s plaćanjem, rast rizika od propadanja kupaca (stečajeva), korištenja pred-stečaja kao alata za bijeg ili minimiziranje obveza dužnika, sve teže mogućnosti zaduživanja i rast troškova kredita, u Hrvatskoj su popratna obilježja recesije ili zastajanja. U takvim uvjetima poduzeća prvenstveno opravdano više brige posvećuju svojoj likvidnosti, a manje rentabilnosti.

Ne mogu se na isti način analizirati različita poduzeća
Izračun i praćenje novčanog jaza koji interpretira efekte obrtaja zaliha, vezivanja potraživanja od kupaca i obveza prema dobavljačima, dobar je alat za upravljanje s likvidnosti. Također, koeficijent financijske stabilnosti 02, koji tretira zalihe (u cijelosti ili jedan njen dio sa aktualnim ili potencijalnim sporijim obrtajem) kao sastavnicu dugotrajne imovine i promatra jesu li, za krizna razdoblja (zastajanje tržišnih aktivnosti i unovčavanja zaliha), adekvatno financirane iz vlastitog kapitala i dugoročnih obveza, korisna je informacija onima kojima su zalihe vrijedna i važna imovina (djelatnosti proizvodnje i trgovine).

Piše: Nikola Nikšić


Komentari članka

Vezani članci

Za hrvatske poduzetnike 2022. godina bila je više nego dobra

31.05.2023.

U 2022. poduzetnici su vodeći računa o uvjetima na hrvatskom tržištu rada (negativni demografski trendovi, fluktuacija i manjak kvalificirane radne snage) i uvažavajući važnost intelektualnog kapitala, a koristeći optimalno neoporezive izdatke, povećali v

Rast hrvatskog BDP-a među najvećima u Europskoj uniji

30.05.2023.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, i to za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako je rast BDP-a sporiji nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, to je već deveti kvartal zaredom da gospodarstvo raste, i to za

HOK pozdravlja porezno rasterećenje i povećanje plaća

30.05.2023.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u četvrtak je pozdravila najavljeno porezno rasterećenje što će utjecati i na povećanje neto plaće većine zaposlenih, kao i novi porezni tretman napojnica, a i nadalje predlaže da se prag za ulazak u sustav PDV-a povisi bar

Vladimir Nol o poreznom rasterećenju: Jedna dodatna plaća na godišnjoj razini nije zanemariva

29.05.2023.

Napokon će se, smatra, izjednačiti i porezni tretman dodjela radnicima udjela u društvima s ograničenom odgovornošću s dodjelom dionica u dioničkim društvima jer trenutno postoji ‘nerazumno različit porezni tretman‘ što je značajno kompliciralo uvođenje t

Financijski menadžment: Jesmo li uskraćeni za 13-tu plaću?

24.05.2023.

Prema hrvatskom Zakonu o radu, isplata plaće se obavlja jednom mjesečno, s redovitim platnim razdobljem ne dužim od mjesec dana. Kako svaki mjesec ima različit broj radnih dana, ako nam je fiksna plaća na mjesečnoj razini onda i naša "satnica" varira iz m

Tag cloud

 1. 2466 članka imaju tag turizam
 2. 2316 članka imaju tag hrvatska
 3. 1441 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1783 članka imaju tag financije
 6. 1119 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1224 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1330 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1058 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1091 članka imaju tag industrija
 13. 803 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 519 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 356 članka imaju tag potpore
 23. 480 članka imaju tag eu fondovi
 24. 580 članka imaju tag tehnologija
 25. 443 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 459 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 460 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 436 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 465 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 438 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor