Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Tra 2021

Kakvo je stanje europskih usjeva nakon najhladnijeg razdoblja u zadnjih 40 godina?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Martina Popić  

Kakvo je stanje europskih usjeva nakon najhladnijeg razdoblja u zadnjih 40 godina?

U mnogim dijelovima Europe temperature u ožujku su bile znatno niže nego što je to uobičajeno, a slično se nastavilo i u travnju. Prema evidenciji Europske agencije za praćenje usjeva (MARS), one minimalne u najhladnijim danima bile su među najnižima u posljednjih 40 godina.

Hladan val je imao utjecaj u širokom rasponu, od Škotske do Italije i Grčke na jugu. Niske temperature bile su u velikoj suprotnosti s prekidima toplog vremena krajem ožujka. U mediteranskim regijama te u velikim dijelovima zapadne i srednje Europe nedostaje i vlage, stoji u priopćenju.

Hladni i suhi vremenski uvjeti također su ometali rast i razvoj ozimina, a uzrokovali su i kašnjenja u sjetvi i nicanju jarih kultura. Međutim, sezona je još uvijek u ranoj fazi pa su negativni utjecaji na očekivane prinose i dalje relativno ograničeni.

Nakon iznimno toplih dana krajem ožujka, niske temperature tijekom travnja pale su na najniže vrijednosti zabilježene za to doba godine u velikim dijelovima Europe još od 1979. godine.

Od mraza najviše stradali voćnjaci i vinogradi
Predviđanja prinosa revidirana su prema nižima u samo nekoliko slučajeva. Naime, pogođene su uljana repica, tvrda pšenica, jari ječam i šećerna repa. S druge strane, hladno vrijeme je u velikoj mjeri utjecalo na voćarstvo i vinogradarstvo, a kako piše u izvješću, najviše su pretrpjele Francuska, središnja i sjeverna Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i sjeverna Grčka.

Sredinom ožujka došlo je do izražene hladnoće, a tijekom te faze temperature u srednjoj Europi, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i cijeloj jugoistočnoj Europi pale su za 2 do 4°C ispod dugoročnog prosjeka. Najniže su zabilježene u srednjoj Europi i na Balkanu. Kretale su se od -5°C, a u nekim regijama su se spuštale i na -10°C.

Međutim, hladno vrijeme su prekinule nešto više temperature u prvim danima travnja. Tako su u srednjoj, zapadnoj i jugozapadnoj Europi one bile 2 do 4°C iznad dugotrajne srednje vrijednosti s maksimalnih 21°C. No, ovo toplo razdoblje završilo je nakon 4. travnja prodorom polarnog zraka prema zapadnoj, srednjoj i južnoj Europi. Vrijednosti su u cijeloj Europi pale ispod 0°C, stoji u izvješću. Ispod -5°C izmjereno je u nekoliko regija Francuske, sjeverne i središnje Italije, južne Njemačke, Austrije i jugoistočne Europe.

Kakvo je stanje s ratarskim kulturama?
Mraz je nanio određenu štetu rano zasijanim ljetnim usjevima poput ječma, šećerne repe i krumpira. Jari ječam u Slovačkoj, Češkoj i sjevernoj Mađarskoj pogođen je zbog hladnog zraka i nedostatka vlake. Vrlo niske temperature u Francuskoj također su oštetile pšenicu i uljanu repicu, koje su njima bile izložene tijekom osjetljive faze cvatnje. Također, prerano posijana šećerna repa morat će se ponovno sijati. Međutim, u glavnim regijama u kojim se proizvodi šećerna repa i krumpir, većina usjeva još nije isklijala i očekuje se da će pretrpjeti malu ili nikakvu štetu.

Što se tiče kukuruza, hladnoća je odgodila početak sjetve i to u nekoliko glavnih regija za proizvodnju ove žitarice. U Rumunjskoj, Bugarskoj, južnoj Francuskoj, Italiji i Grčkoj ona je započela, ali su ju one usporile. Dok je u Španjolskoj i Portugalu prolongirana zbog manjka kiše. Od 1. travnja niske temperature su probleme stvarale u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Poljskoj.

Sjetva suncokreta je odgođena u gotovo cijeloj Europi. U nekim istočnim regijama poput Mađarske i Hrvatske nepovoljne temperature uz nisku vlagu stvorile su otežane uvjete za nicanje. U Rumunjskoj i Bugarskoj ona dobro napreduje, a nedavne kiše stvorile su dobre uvjete i u Španjolskoj i Portugalu.


Komentari članka

Vezani članci

Zbog novih mjera i povećanja potpora produljen rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva

20.06.2021.

Sukladno tome produljuje se i rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva te rok za zakašnjele zahtjeve kao i za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama.

Potrošnja pesticida je ispod prosjeka Unije zbog uštede

17.06.2021.

Hrvatska troši manje pesticida nego većina zemalja Europske unije (EU). No, to ne znači da troši malo, jer je potrošnja u EU-u zabrinjavajuća, čulo se to na nedavnoj online konferenciji "Pesticidi i antibiotici u proizvodnji hrane: opasnost za zdravlje i

Lider su u ekološkoj proizvodnji, ali o okolišu brinu i austrijski konvencionalni proizvođači

14.06.2021.

Konkretni primjeri dobre austrijske prakse predstavljeni su na četvrtoj radionici projekta CAP for Us kroz tri gospodarstva iz sektora ratarstva, pčelarstva i vinogradarstva.

Rade Bobanović: Planiram proizvoditi bezalkoholna vina za tržište Saudijske Arabije

14.06.2021.

Mladim poljoprivrednicima poručuje da uče, slušaju i odvaže se na proizvodnju te neka ne bježe iz Hrvatske. Trebaju sakupljati znanje i savjetovati se sa ljudima koji su već prošli "kalvariju" i naučiti kako biti dio tima, kaže Rade i nastavlja "Meni u ov

„San se pretvorio u noćnu moru“

11.06.2021.

Portugalska poljoprivreda je sve uspješnija, ali taj uspjeh ima i tamnu stranu – njegovo pogonsko gorivo je jeftina radna snaga iz Azije. Ljude prepune nade dovode krijumčari ljudi, a rade u takoreći ropskim uvjetima.

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici