Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Tra 2022

Nenad Klepač predstavlja Vindijinu strategiju nakon generacijske tranzicije

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Goran Litvan  

Nenad Klepač predstavlja Vindijinu strategiju nakon generacijske tranzicije

Prošla je godina bila najdramatičnija u povijesti najveće varaždinske tvrtke. Početkom veljače umro je 'otac' moderne Vindije Dragutin Drk, a krajem godine Enver Moralić poslao je Vindiji ponudu Kutjeva za preuzimanje Koke. U međuvremenu se odigrala prisilna vlasnička i upravljačka generacijska tranzicija. U Upravu su ušle dvije kćeri – Tamara Drk-Vojnović i Dubravka Drk-Mravlinčić, te njihovi supruzi Alan Mravlinčić i Saša Vojnović, a za predsjednika Uprave imenovan je Nenad Klepač, menadžer koji je više od 30 godina proveo u kompaniji.

Ekspresna odbijenica Moraliću pokazala je da je tranzicija uspješno privedena kraju. Vindija, koja ima 96,36 posto dionica, objavila je da 'nema nikakvu namjeru niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke'. Preko Zagrebačke burze poručeno je da Vindija ni sa kime ne vodi niti ima namjeru voditi razgovora oko prodaje dionica Koke. 'Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja' stoji u obavijesti koju je potpisao Klepač.

Uostalom, Vindija nema nikakav razlog za rasprodaju 'obiteljskog srebra'. Kompanija je prošlu godinu završila s konsolidiranim prihodom od 3,5 milijarde kuna, što predstavlja rast veći od devet posto. I EBITDA je na oko 185 milijuna, tri posto veća nego u 2020. uz zadržavanje sličnih marži. Osim toga, grupacija bilježi stabilne omjere duga odnosno i dalje zadržava 'umjerenu konsolidiranu zaduženost'.

Hrvatski prehrambeni lider (Podravka iz susjedne Koprivnice veća je grupacija tek kad pribroji poslovanje farmaceutike u Belupu) ima asortiman od 1400 proizvoda, među kojima su najpoznatiji brendovi 'z bregov, Cekin i Vindon. U dvanaest tvrtki članica (sedam u Hrvatskoj i pet u BiH) kompanija zapošljava gotovo 4300 ljudi i, prema Klepačevim riječima, 'nema problema s pronalaskom te zadržavanjem stručnog i sposobnog kadra bez obzira je li riječ o domaćim ili stranim radnicima'. Od rujna prošle godine do danas uloženo je više od 25 milijuna kuna u povećanje plaća:

- Prošle smo godine svim zaposlenicama i zaposlenicima tvrtki Koka i Vindija povećali plaće, a prvim danom 2022. povećali smo i plaće u tvrtkama Latica, Novi Domil, ViR1898, Vindon te Vindija trgovinama. Naši zaposlenici i zaposlenice redovito uživaju u pogodnostima poput regresa, uskrsnice i božićnice koje se ostvaruju kroz financijski bonus i paket proizvoda, a benefiti za sve naše djelatnike uključuju i jubilarne nagrade te dječje darove povodom blagdana Sv. Nikole. Također, financiramo kupovinu školskog pribora za djecu svojih zaposlenika početkom svake školske godine, a dodatnu financijsku podršku radnicima uplaćujemo i povodom blagdana Svih Svetih – obrazlaže predsjednik Uprave brigu o radnicima. A tu je i oko tisuću kooperanata od kojih Vindija otkupljuje oko 200 milijuna litara mlijeka na godinu. Od početka godine otkupna cijena povećana je za 40 lipa, a od prvog svibnja slijedi još jedna povišica od 10 lipa.

Klepač naglašava da je Grupa Vindija nedavno završila snažan investicijski ciklus vrijedan više od 24 milijuna eura, što predstavlja završetak faze kapitalnih ulaganja u tvornički kompleks Vindija – Vivis koji se prostire na 4.700 četvornih metara i danas je zaokružena zasebna cjelina opremljena najsuvremenijom proizvodnom linijom za procesnu pripremu, punjenje svježeg sira i sirnih namaza.

Prioritet daljnjih investicijskih projekata su jačanje asortimana inovativnih, tehnološki zahtjevnih, a nutritivno vrijednih proizvoda te nastavak procesa prelaska na ‘održivu proizvodnju’.

Od konkretnih novosti, iz kompanije naglašavaju i da je početkom godine predstavljeno redizajnirano pakiranje puretine Vindon, a na redu je optimiziranje poslovanja pekarnice Latica i fokus preusmjeravaju na smrznute pekarske proizvode. Klepač ističe da su inovacije i postavljanje trendova su za Vindiju kao tržišnog lidera sastavni dio poslovanja:

- Predstavili smo 100% biljne napitke DAR od zobi i badema koji su prvi takav proizvod u potpunosti proizveden u Hrvatskoj, i dolaze u ekološki potpuno prihvatljivom pakiranju koje je u najvećoj mjeri napravljeno od FSC® certificiranog papira dobivenog iz obnovljivih izvora energije. Naši su biljni napitci pogodni za vegetarijance, vegane i dijabetičare – naglašava naš sugovornik, ponosan na činjenicu da je Vindija 'prva tvrtka na domaćem tržištu i tek treća u svijetu koja je u dijelu asortimana plastičnu ambalažu zamijenila inovativnom i ekološki prihvatljivom kartonskom bocom' te 'prva tvrtka u Europi i četvrta u svijetu koja je na tržište plasirala ekološki prihvatljivu višeslojnu kartonsku ambalažu za asortiman 'z bregov mlijeka i Vindi sokova, s do 71% materijala iz obnovljivih izvora'.

U Vindiji naglašavaju da nastoje poslovanje učiniti što zelenijim i odgovornijim prema okolišu, prirodi, prirodnim resursima i budućim naraštajima, pa tako za rad rashladnih postrojenja ne upotrebljavaju ni jedan plin štetan za ozonski omotač već koriste ekološki prihvatljive alternative.

- Stoga su sve emisije koje nastaju tijekom proizvodnje bezopasne za tlo, a redovito provodimo i mjerenja emisija onečišćenih tvari u zrak kako bismo spriječili nepotrebna zagađenja okoliša. Naše proizvodne pogone karakterizira poseban način obrade sirovina koji uključuje razvrstavanje i pravilno skladištenje otpada. Od samog početka primjene Pravilnika o ambalaži, usvojili smo sve obaveze koje se tiču zbrinjavanja otpada i smanjivanja negativnog utjecaja na okoliš – objašnjava prvi operativac Vindije i zaključuje:

- Nastavljamo razvijati naše poslovanje na dobrobit svih naši zaposlenika, kooperanata i potrošača, s posebnim fokusom na izgradnju još jačeg gospodarstva Varaždinske županije i cijele regije.

• Kompletnu reportažu o varaždinskoj poslovnoj sceni možete pročitati u novom digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

Što s OPG-om nakon što odlučite otići u mirovinu?

24.11.2023.

U razvijenim zemljama s dugom tradicijom poduzetništva i privatnog vlasništva poznata je činjenica da nakon umirovljenja poduzetnika-osnivača u 30 posto slučajeva biznis preuzimaju djeca, u 30% dolazi do gašenja i likvidacije, a u 40 posto slučajeva bizni

Ante Mandić: IN2 nikada nije tražio kupce, oni su uvijek tražili nas

03.11.2023.

- Nisam savjetnik niti M&A ekspert, ali prodaja tvrtke uvijek je jedna od mogućih exit strategija. Moje iskustvo s time je dosta različito od iskustava mlađih poduzetnika i to je sasvim normalno jer sam tvrtku osnovao u ekstremna vremena. Kada je osnovana

Neto dobit Grupe Podravka 58,3 milijuna eura

28.10.2023.

Grupa Podravka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 58,3 milijuna eura, što je rast od 63,4 posto ili 22,6 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani zahvaljujući utjecaju poreznih olakšica, objavili su u petak iz te prehrambene

Ovo je Podravkina tjestenina. Upravo se počela proizvoditi u novoj tvornici

17.10.2023.

Podravka je, dakle, ovih dana počela s proizvodnjom vlastite tjestenine. Zasad je riječ o probnoj proizvodnji i finom ‘uštimavanju’ svih tvorničkih procesa za sve oblike mnogima omiljenog jela. No, tjestenina vrlo brzo stiže i na police dućana.

Mislite da pekare mlate veliki novac? Ovo je hrvatski top 10, ima iznenađenja

08.08.2023.

Kruh i pekarski proizvodi ulaze u krug prehrambenih proizvoda s najvećim rastom cijena u razdoblju povišene inflacije. Provjerili smo kako posluje najveće pekarske tvrtke i jesu li profitirale na poskupljenima

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1175 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1264 članka imaju tag ict
 9. 1386 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 401 članka imaju tag osijek
 31. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor