Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ruj 2021

Što je temelj dobroga marketinškog plana i na što treba paziti?

Izvor: privredni.hr · Autor: P.hr/I.B.  

Što je temelj dobroga marketinškog plana i na što treba paziti?

Rujan za mnoge označava početak novih poslovnih planova i aktivnosti – nakon dobroga ljetnog odmora, vraćamo se s mnoštvom ideja u "uredske klupe", baš kao što smo se nekad uzbuđeno pripremali za novo školsko razdoblje. Svako novo ulaganje, proizvod ili usluga zaslužuju dobru marketinšku podršku jer ih radite za svoje postojeće i buduće klijente i kupce, a ne za sebe. No, kako uopće započeti s marketinškim aktivnostima? Marketinški plan osnova je od koje počinjete graditi poveznicu s publikom i kojeg ćete se držati do ostvarenja određenih ciljeva.

"Kao što razvoj nekog proizvoda ili usluge prati konkretan plan - od istraživanja tržišta, preko R&D aktivnosti, do proizvodnje i logistike, tako je i za marketinšku aktivnost potreban detaljan i promišljen plan. On je ekstenzija rezultata vašeg truda i rada te je posve jedinstven za određeno tržište, robu, željenoga kupca i druge čimbenike", pojašnjava nam Marija Salopek Mirosavljević, key account menadžerica iz agencije Grizli komunikacije.

Danas je teško ići ukorak s brzim promjenama u svijetu oglašavanja i komunikacija, osobito ako je osnovna djelatnost tvrtke u posve drugoj industriji, što je posebno izraženo u malim i srednjim poduzećima koja još nemaju resurse za vlastite marketinške odjele. Slično kao što se u razvoju tehnologije mijenjaju proizvodni procesi ili načini isporuke, tako gotovo svakog dana vidimo novitete na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija koji mijenjaju način na koji ciljane skupine primaju poruke.

"Zbog ubrzanih promjena mnoge se tvrtke odlučuju za odabir komunikacijskog partnera koji zna kako efikasno privući pozornost na njihov proizvod ili uslugu. Danas velik dio marketinškog plana zauzima osmišljavanje i postavljanje strategije digitalnog marketinga, tako da je važno da na njemu radi tim koji je u toku s brzom izmjenom trendova. No, i dalje je temelj dobroga marketinškog plana prikladno definiranje ciljanih skupina, poruka kojima ćemo im se obratiti i komunikacijskih kanala kojima ćemo doći do njih", dodaje Salopek Mirosavljević.

Na taj način tvrtke mogu izbjeći neugodna iznenađenja na tržištu poput pogrešne procjene budućeg ponašanja "idealnoga" kupca. Primjerice, ako se proizvod želi predstaviti tinejdžerima, stručno izrađen marketinški plan u obzir će uzeti trenutačno popularne formate sadržaja, ali i predvidjeti prelazak ove skupine s TikToka na neku novu društvenu mrežu te pri odabiru ključnih poruka neće slijediti ono što je bilo popularno jučer, već će oblikovati novi sadržaj.

"Mnoštvo je primjera gdje neki brend misli da je moderno koristiti hashtagove ili pojedine memove te da će se to 'moderno' svidjeti mladima, a ustvari je trend odavno prošao. S druge strane, neki pogrešno procijene da će se starijima približiti samo putem TV spota ili oglasa u novinama, a žele prodati nešto što zahtijeva određenu tehnološku znatiželju. Marketinški plan može u korijenu srezati krive procjene i ukloniti osobne preferencije iz osmišljavanja poruka i aktivnosti jer brzo pokaže da nam najvjerojatniji kupac ustvari nije nimalo sličan po navikama, interesima i željama", kaže Salopek Mirosavljević dodajući da će dobar marketinški plan stoga spriječiti i nepotrebne troškove koji nastaju kad se tvrtke promoviraju na pogrešan način ili pogrešnim ljudima.

Važnost stručne izrade plana
Budžetiranje marketinških aktivnosti često je izazovno ako se ne raspolaže širokim znanjima o troškovima i procjenama njihovih rezultata, primjerice, ako tvrtka koja se želi oglašavati reklamnim panoima nije upućena u to što je sve uključeno u trošak izrade i postavljanja jednog plakata niti kako lokacija može utjecati na primitak njegove poruke. Salopek Mirosavljević stoga napominje da tvrtke sve više shvaćaju važnost stručne izrade marketinškog plana.

"Informacije kojima raspolaže tvrtka koja se planira oglašavati iznimno su važne i čine osnovu toga što se i u kojem roku može učiniti i postići, no sredstva za marketing su, kao i za sve drugo, uvijek ograničena te se s više iskustva u ovom području mogu ostvariti i bolji rezultati. Posebno je to vidljivo u gerilskom marketingu, gdje se s dobrom idejom i s manjim ulaganjima može postići cilj. Zato je važno u marketinškom planu postići idealnu ravnotežu i sredstva rasporediti tako da se usredotoče baš tamo gdje su kupci, odnosno klijenti", govori Salopek Mirosavljević.

Pri izradi marketinškog plana tvrtke se mogu voditi tradicionalnim podjelama, poput one na taktički, odnosno kratkoročni i strateški, tj. dugoročni plan, ali jednako tako moraju biti agilne, spremne na brze izmjene ako to zahtijeva tržište. Posebno je to prisutno u taktičkim planovima jer bilo koji događaj u svijetu može uzrokovati potrebu hitne promjene.

"Ako tvrtka u planu ima oglašavanje određenom ključnom riječi, a istom se u svojim aktivnostima počne koristiti neka američka ekstremistička grupa, iako se radi o pojmu koji inače nije sporan, bit će važno spriječiti komunikacijsku krizu i potencijalno prekinuti sve marketinške aktivnosti koje se koriste tom riječju te brzo osmisliti i plasirati primjerenu alternativu i objasniti razloge promjene putem aktivnosti odnosa s javnošću. Komunikacije su zaokružena cjelina čiji se dijelovi stalno mogu prilagođavati i međudjelovanjem čuvati reputaciju tvrtke te istodobno promovirati njezine proizvode ili usluge. Ništa ne smije po svaku cijenu ostati isto, pa tako ni marketinški plan – ista mora ostati samo njegova kvaliteta", zaključuje Marija Salopek Mirosavljević, uz napomenu da se s njegovom izradom preporučuje započeti što prije jer se kvalitetna provedba lakše osigurava ako su nam na raspolaganju duži rokovi.


Komentari članka

Vezani članci

Igor Hrustek od haskapa proizvodi ljubičasti senf i - sibirski avion

20.09.2021.

Ako imate super proizvod i želite opstati na tržištu, morate ga prerađivati, dobro brendirati i ulagati u marketing, jer jedino to garantira dugoročno stabilnu prodaju, kaže Igor Hrustek

Burazin za Dnevnik: Cilj je spojiti Silicijsku dolinu i Hrvatsku

08.09.2021.

Zadar je danas i sutra središte svjetske IT industrije. Na 10. Infobip shift konferenciji okupilo se oko 3000, mahom mladih ljudi iz cijelog svijeta. Oni su "geekovi" ili "developeri", koji su u Zadar privukli i vrhunske stručnjake iz svjetskih tehnološki

Četiri sektora čija će zanimanja doživjeti snažan rast nakon pandemije

19.08.2021.

Pandemija bolesti COVID-19 prouzročila je brojne poremećaje i snažno utjecala na tržište rada. Iako su neki sektori pretrpjeli štetu zbog krize, mnogi su napredovali. EURES, kao mreža službi za zapošljavanje u svim državama članicama EU-a te Islandu, Liht

Suvremena maloprodaja ne bira između online ili offline strategije

12.08.2021.

Popularni brend Patagonija koji proizvodi outdoor odjeću, svoju priču vrti oko održivosti, recikliranog materijala i očuvanja prirode. Njihova trgovina u Denveru prepuna je fotografija prirodnih ljepota Colorada, a na krovu i u privatnom dvorištu trgovine

Vodič za međusobno tetošenje - Upoznaj korisnika da bi te više volio

12.08.2021.

Tri četvrtine kupaca odluke o kupnji, kažu istraživanja, temelji na vlastitom iskustvu. katkad ih je dovoljno počastiti besplatnom kavom i darovati im vrećicu, no uvijek bi trebalo istražiti što žele i što im treba te osigurati izvrsno korisničko iskustvo

Tag cloud

 1. 2264 članka imaju tag turizam
 2. 2138 članka imaju tag hrvatska
 3. 1411 članka imaju tag izvoz
 4. 1640 članka imaju tag financije
 5. 1231 članka imaju tag svijet
 6. 932 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1155 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1085 članka imaju tag trgovina
 9. 1057 članka imaju tag ict
 10. 902 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 921 članka imaju tag investicije
 12. 746 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1046 članka imaju tag EU
 14. 947 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 442 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 646 članka imaju tag maloprodaja
 19. 443 članka imaju tag poticaji
 20. 604 članka imaju tag marketing
 21. 429 članka imaju tag opg
 22. 538 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 406 članka imaju tag eu fondovi
 25. 316 članka imaju tag potpore
 26. 393 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 460 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 341 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 413 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici