Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Srp 2021

Dodlek: Treba striktno regulirati akcijske prodaje voća i povrća u supermarketima

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Leticija Hrenković  

Dodlek: Treba striktno regulirati akcijske prodaje voća i povrća u supermarketima

Prije točno pola stoljeća u mjestu Belica u Međimurju, Franjo Dodlek započeo je obrađivati poljoprivredno zemljište, te sa suprugom Marijom, a kasnije s djecom, kćerkom Božicom i sinovima Mirjanom i Ivanom vodio obiteljsko gospodarstvo. Tradicija se nastavlja i danas, a u okviru ove obitelji sada posluju OPG Mirjan Dodlek i Dodlek-agro d.o.o., kooperacija koja ugovara proizvodnju krumpira, luka i celera s OPG-ovima. Belica kao mikro lokacija ima lagano pjeskovito-ilovasto tlo, te je oduvijek poznata po proizvodnji krumpira, a u centru mjesta nalazi se i spomenik krumpiru, prvi takav u svijetu.

Dodlekovi godišnje proizvedu oko 4.500 tona krumpira i oko 600 tona luka, a s kooperantima rade oko 15 tisuća tona krumpira i oko 2.000 tona luka. Od samog početka poslovanja ulagali su u moderne tehnologije za obradu tla, sađenja i vađenja krumpira i ostalih kultura, kao i u navodnjavanje, skladištenje, pakiranje i distribuciju. Prvi su u Hrvatskoj imali automatizirane pakirnice za krumpir, izgradilo otkupno-distributivni centra u Belici te se opredijelili prodaju putem maloprodajnih trgovačkih lanaca.

Udruživanje u proizvođačke organizacije
Povećavaju svoju proizvodnju i šire kooperaciju, pa danas uz vlastitih 115 ha krumpira, 100 ha pšenice, 12 ha luka i 6 ha celera, imaju ugovornu proizvodnju s 30 kooperanata i to krumpira za svježu potrošnju na 500 ha te 50 ha luka. Svojim kooperantima omogućavaju repromaterijal, zaštitna sredstva, edukacije te otkup merkantilne robe tijekom cijele godine.

O ulaganjima u poslovanje kroz financiranje sredstvima Programa ruralnog razvoja RH, razgovarali smo s Mirjanom Dodlekom.

Kako je zabrana korištenja klorprofama promijenila Vaše poslovanje?

Prije dvije godine EU je donijela odluku o zabrani korištenja klorprofama, aktivne tvari za proizvodnju praška protiv klijanja krumpira. To je značilo da se proizvođači krumpira moraju reorganizirati i sagraditi skladišta za čuvanje krumpira sa ventiliranjem i hlađenjem, ili odustati od proizvodnje. Naravno, nama to nije bila opcija.

Naši kooperanti su se udružili u dvije proizvođačke organizacije AgroPolje i AgroBelica, s ciljem da zajednički skladište robu i smanje troškove te su napravili dva identična projekta izgradnje skladišta za krumpir, svaki kapaciteta 3.000 tona, s opremom za ventiliranje i hlađenje, viličarima i box paletama. Projekti su u realizaciji i očekujemo povrat od 70 posto investicije.

Zašto ste se udružili?

Pa, svakako je bolje nastupati na tržištu u bilo kakvom obliku udruživanja, jer to donosi samo pozitivne stvari - jači ste na tržištu u smislu količina robe kojom raspolažete, asortimanom, prihodi omogućuju veća ulaganja u tehnologije, priprema robe je brža i jednostavnija, lakše organizirate transporte kad imate ozbiljne količine za tržište, i kupci vas gledaju kao stabilnog i ozbiljnog dobavljača.

Koje ste investicije do sada realizirali?

Kada govorimo o Programu ruralnog razvoja, na natječaj za operaciju 4.1.1. prijavili smo izgradnju skladišta za krumpir u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, te navodnjavanje i kupnju mehanizacije u vrijednosti od 9,5 milijuna kuna. Taj projekt smo završili krajem 2020. godine, te dobili ukupan povrat od 7,5 milijuna kuna.

Nabavom nove moderne mehanizacije možemo daleko više proizvoditi, povećali smo proizvodne kapacitete s istim brojem ljudi, kvalitetnije organizirali termine u proizvodnim procesima i olakšali proizvodnju. Navodnjavanje je najbitnije u povrtlarskoj proizvodnji, a i sami smo svjedoci kakve nas sve vremenske prilike i neprilike pogađaju zadnjih godina.

Suradnja s drugim OPG-ovima
Sada radite još jedno skladište za krumpir, ali u suradnji s drugim OPG-ovima?

Da, OPG Mirjan Dodlek je trenutno u izgradnji novog skladišta za krumpir kapaciteta 3.000 tona s još dva druga OPG-a imamo zajednički projekt koji uključuje ventilaciju i hlađenje, nabavu 2.500 box paleta i viličara, a vrijednost investicije je 10,5 milijuna kuna. Očekujemo 70 posto sufinanciranja iz Programa ruralnog razvoja.

U završnoj je fazi i projekt naše obiteljske firme Dodlek-agro d.o.o. u vrijednosti od 12 milijuna kuna, koji je također u strukturi investicije imao izgradnju skladišta za krumpir, luk i celer kapaciteta 1600 tona, proširenje prostora za pakiranje, sustav za ventiliranje i hlađenje, kalibrator za krumpir i luk, robot za automatsko slaganje vreća na palete, prskalicu, dostavno vozilo, prikolicu za transport povrća i navodnjavanje.

Uložili ste i u obnovljive izvore energije?

Jesmo, jer to smatramo vrlo važnim. Kroz operaciju 4.1.3. izgradili smo sunčanu elektranu za vlastitu potrošnju od 225 KW i sufinancirali je sa 70 posto bespovratnih sredstava. Taj projekt smo završili u proljeće ove godine. Zadnjih 15 godina prilikom nabave bilo kakvog stroja vodimo računa da bude zadnja riječ tehnike, tako da u poljoprivrednoj proizvodnji imamo svu mehanizaciju takvu da sve radi preko GPS-a, što uvelike olakšava našim djelatnicima rad, povećava produktivnost, smanjuje troškove i optimizira sve proizvodne procese.

Koliko je zahtjevan natječajni postupak?

Svaki postupak je zahtjevan pa tako i natječaji za poljoprivredu, ali nije to ništa toliko strašno da se ne bi moglo riješiti ako je proizvođač u sustavu PDV-a, ako uredno podmiruje sve svoje obaveze i ako je spreman na ulaganja u nove tehnologije i veću proizvodnju.


Komentari članka

Vezani članci

Vertikalna farma mladog Roka sa Zlarina

28.07.2021.

Ovo je priča o neobičnoj vertikalnoj farmi na kojoj mladi Roko Buneta Čikutović uzgaja mikropovrće. Iako je zvanjem pomorac, egzistenciju ostvaruje na rodnom Zlarinu. Nakon uspješnog eksperimentalnog uzgoja prionuo je poslu - i svoje mikropovrće plasira u

Inovativni uređaj koji produžava vijek voća i povrća za 50 posto

26.07.2021.

Pročistač i dizajner zraka Eco napredni je i inovativni ekološki sustav, posebno osmišljen radi kontrole i upravljanja kvalitetom zraka u području agrikulture, s funkcijom uklanjanja agrikulturnih rizika kod uzgajanja ili skladištenja voća i povrća. Njego

Prvu je kozu kupio od darova za prvu pričest

26.07.2021.

Varžići su se upustili u poslovni eksperiment - postavili su mljekomat u Valpovu. Žele proširiti stado i otvoriti siranu

Zaradom od kozjeg mlijeka Igor Letec financira uzgoj jelenske divljači

26.07.2021.

Ideja o uzgoju stigla je s Novog Zelanda, a vlasnik ranča u Donjem Dragancu danas ima oko 400 grla vlastite divljači.

Raste broj nositeljica OPG-a u Hrvatskoj

26.07.2021.

Hrvatice su kao nositeljice OPG-a u pravima izjednačene s drugim nositeljima, a njihov udio u ukupnim poljoprivrednim gospodarstvima raste, istaknula je ministrica Vučković.

Tag cloud

 1. 2229 članka imaju tag turizam
 2. 2123 članka imaju tag hrvatska
 3. 1402 članka imaju tag izvoz
 4. 1631 članka imaju tag financije
 5. 1215 članka imaju tag svijet
 6. 915 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1145 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1074 članka imaju tag trgovina
 9. 1039 članka imaju tag ict
 10. 899 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 913 članka imaju tag investicije
 12. 1044 članka imaju tag EU
 13. 739 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 941 članka imaju tag industrija
 15. 824 članka imaju tag menadžment
 16. 439 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 641 članka imaju tag maloprodaja
 19. 440 članka imaju tag poticaji
 20. 598 članka imaju tag marketing
 21. 414 članka imaju tag opg
 22. 537 članka imaju tag tehnologija
 23. 516 članka imaju tag krediti
 24. 401 članka imaju tag eu fondovi
 25. 314 članka imaju tag potpore
 26. 437 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 459 članka imaju tag obrazovanje
 29. 416 članka imaju tag porezi
 30. 391 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 338 članka imaju tag osijek
 32. 394 članka imaju tag hnb
 33. 439 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 409 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici