Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Lis 2021

Gorak okus Vinske omotnice: Od 388 prijavljenih, novaca tek za 44 vinarije?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Željka Rački-Kristić  

Gorak okus Vinske omotnice: Od 388 prijavljenih, novaca tek za 44 vinarije?

"Poljoprivrednici gube volju i financijske kapacitete za pripremu prijava na EU fondove, a u ovakvim situacijama i Agencija i Ministarstvo gube kredibilitet", komentar je iz konzultantskih krugova nakon što je danas Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila rang liste s naznačenim odabranim prijavama za mjere "Ulaganja u vinarije i marketing vina“ i "Restrukturiranje i konverzija vinograda“ u 2021. godini iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019 - 2023.

Ispod crte ostalo je čak gotovo 90% prijavitelja, a razlog je, kako pojašnjava APPRRR to što je "nakon administrativne kontrole svih pristiglih utvrđeno da nema dovoljno sredstava za financiranje svih prihvatljivih projekata te je sastavljena rang-lista prema prioritetnim kriterijima i odabrane prijave s najvećim brojem prioritetnih bodova".

Naime, u mjeri Ulaganja u vinarije i marketing vina od 267 prijava, njih 152 su zadovoljile administrativnu kontrolu te je samo 37 unutar dostupne alokacije. Još gora situacija je u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda gdje je zaprimljena 121 prijava od kojih je 107 zadovoljilo administrativnu kontrolu, a svega 7 je u "zelenom".

"U ukupno 388 prijava na gore navedenim mjerama korisnici su uložili značajna sredstva i vlastito vrijeme", kažu nam konzultanti s kojima smo razgovarali. Upozoravaju kako je veliki broj prijava bio za rekonstrukciju i/ili izgradnju vinarija za što je bilo potrebno dostaviti potpune glavne projekte pa je samim time i značajan trošak projektiranja kojega su vinari morali podmiriti.

Minimalno uložili 25.000 kuna
Procjena je da minimalni trošak prijave iznosi 25.000 kuna, što je, kad uzmemu u obzir broj prijava, gotovo 10 milijuna kuna. Treba naglasiti da je u neke prijave, poglavito u slučaju projektiranja, uloženo i više od 300.000 kuna. Time se ukupna šteta za vinogradare i vinare penje i u daleko veće iznose.

Otkrivaju nam i da je Agencija 30. ožujka odradila sastanak s vinarskim i konzultantskim udrugama gdje su prezentirane najveće prepreke i problemi u prijavama i provedbama projekata. Osim toga, od APPRRR-a je zatražena objava točnih alokacija navedenih natječaja kako bi i korisnici znali za koliko potencijalnih prijava ima novca.

"Niti danas, objavom rang liste nije jasna točna alokacija sredstava i po kojem je kriteriju Agencija definirala proračun, već je navedeno da nema dovoljno raspoloživih sredstava za tekuću financijsku godinu", kažu nam i napominju da će navedeni projekti koristiti potporu u budućim, a ne u tekućoj financijskoj godini odnosno tek nakon što budu realizirani i podneseni zahtjevi za isplatu.

Smatraju da bi, da su Agencija i Ministarstvo transparentno objavili ukupnu alokaciju prilikom objave natječaja kao što to rade u mjerama programa ruralnog razvoja, korisnici bili svjesni rizika i mogućnosti za koliki broj prijava ima dostatne alokacije. Jer u prethodnim je natječajima do sada bilo sredstava za sve prijave pa je većina prijavitelja smatrala da će tako biti i na ovome.

"Većina korisnika je krenula u pripremu projektne dokumentacije i to u trenutku najveće krize za sektor vina uzrokovane pandemijom gdje je u pojedinim segmentima prodaja vina potpuno stala. Ta uložena značajna sredstva za neodobrene projekte predstavljaju veliki problem za vinare, a nemaju mogućnost povrata istih", opisuju problem u kojem su se našli prijavitelji.

Troškovi bez povrata
Saznajemo i da su korisnici i konzultanti u nekoliko navrata upozoravali na problem prijave i provedbe projekata u sklopu svih mjera vinske omotnice gdje se nailazi na niz nelogičnosti i nepotrebnih odbijanja kako prijava, tako i plaćanja potpore na realizirane troškove. Navedeno, naglašavaju, stvara značajne troškove za vinogradare i vinare i do sada nije bilo velikog pomaka u pravilnicima, natječajima i administrativnoj kontroli Agencije kako bi korištenje navedenih mjera bilo olakšano.

"Sve navedeno ima još manje smisla kada se pogleda podatak o iskorištenosti svih mjera, koja je na skromnim razinama. Tek je u prethodnoj godini (2020.) ona značajna, ali zbog mjere destilacije i skladištenja koje nikako ne bi trebale biti ključne za iskorištenje sredstava, jer se radi o izvanrednoj Covid mjeri, a niti vinarima nije cilj da skladište i destiliraju svoja vina u budućnosti", komentiraju.

Zbog ovakvih situacija poljoprivrednici gube volju i financijske kapacitete za pripremu prijava na EU fondove, jer potpora upravo i postoji kako bi bolje poslovali i kako bi im se omogućio daljnji razvoj.

"Bez potpore je poslovanje značajno otežano, a poljoprivrednici su dodatno izloženi potencijalnim krizama, što dugoročno može dovesti do gašenja značajnog dijela proizvođača", upozoravaju poslovni savjetnici.

Da su se našli u nimalo ugodnoj situaciji, potvrdili su nam i vinari.

Prijava Vinarije Trdenić nije prihvaćena, koju su aplicirali na mjeru "Restrukturiranje i konverzija vinograda“, bez obzira na bodove za mlade poljoprivrednike i za autohtonu vrstu. "Ako škrlet to nije, onda ja ne znam što je. Koliko vidim, dobili su svi iz ekološke proizvodnje", naveo je Tomislav Trdenić, vlasnik vinarije i dodao da je prije godinu dana naručio 20.000 plemki i ne zna što će sada s njima jer na natječaju nije prošao.

"Potrošimo hrpu novaca, a ništa zauzvrat ne dobijemo", zaključio je ovaj moslavački vinar.

Razočaran je i prvi čovjek vinarije "Iskrena vina Matković". "Da se barem netko ranije očitovao, bilo bi to u najmanju ruku fer. Ovako nam je ostao gorak okus u ustima", kaže Ivan Matković dodajući da se osjeća kao - budala. "Želim nešto napraviti, ali gdje god krenem, lupam glavom u zid", komentira otkrivajući da se unatoč brojnim javljanjima na natječaje uvijek nađe blizu crte. Probat će još ići sa žalbom iako, kaže, sumnja da će išta postići, čak niti dobiti kakav odgovor.

Objavljene rang liste odabranih prijava za Vinsku omotnicu

U navedenoj mjeri, inače, ukupna vrijednost odobrenih (sedam) projekata je oko 22 milijuna kuna. Kod "Ulaganja" gdje su sredstva odobrena za 37 prijavitelja, vrijednost projekata je oko 126 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Istra postaje regijom hrvatske biodinamičke poljoprivrede?

25.11.2021.

Ekološke vinarije Kabola, Roxanich i Clai idu u smjeru biodinamike, a ona se već živi na stanciji Kumparička, koja ima 400 koza, čulo se na II. Danima hrvatske biodinamičke poljoprivrede.

„Dan otvorenih vrata EU projekata Ekonomskog fakulteta u Osijeku“ - najava događanja

19.11.2021.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije i ove godine organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ . U okviru navedenog događanja Ekonomski fakultet u Osijeku najširoj javnosti predstaviti će aktualne proje

U atipičnoj godini vina će biti vrhunska, ali i skuplja

18.11.2021.

- Na 564 hektara vinograda ubrano je više od pet milijuna kilograma grožđa za vina select, premium i goldberg kategorije. Vinogradarska 2021. godina bila je vrlo izazovna jer smo se suočili s mrazom, visokim temperaturama i iznadprosječnim padalinama u kr

Uzgoj po ekološkim principima rezultirao je brojnim nagradama

15.11.2021.

Pri osnutku vinarija je u posjedu imala jedan hektar nasada vinove loze, dok u ovom trenutku grožđe beru s površine od 45 hektara, čemu treba dodati i 60-ak hektara vinograda u vlasništvu kooperacije, pri čemu valja naglasiti kako vinograde kooperanata ko

Hrvatska je na predzadnjem mjestu u EU po izvlačenju novca iz fondova, od nas su gori jedino Talijani: ‘Na selima se samo sporadično uspije dobiti sredstva‘

12.11.2021.

“Obveznici javne nabave, a to su javne institucije, imaju problem stalne izmjene kadrova pa dolazi do situacije u kojoj ono što su prethodni zaposlenici naučili, novi ne znaju. S druge strane, oni koji nisu obveznici javne nabave, a to su poljoprivrednici

Tag cloud

 1. 2289 članka imaju tag turizam
 2. 2147 članka imaju tag hrvatska
 3. 1420 članka imaju tag izvoz
 4. 1652 članka imaju tag financije
 5. 1250 članka imaju tag svijet
 6. 947 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1092 članka imaju tag trgovina
 8. 1168 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1071 članka imaju tag ict
 10. 905 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 936 članka imaju tag investicije
 12. 751 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1051 članka imaju tag EU
 14. 953 članka imaju tag industrija
 15. 834 članka imaju tag menadžment
 16. 448 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 650 članka imaju tag maloprodaja
 19. 445 članka imaju tag poticaji
 20. 611 članka imaju tag marketing
 21. 440 članka imaju tag opg
 22. 541 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 415 članka imaju tag eu fondovi
 25. 405 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 464 članka imaju tag obrazovanje
 29. 420 članka imaju tag porezi
 30. 396 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 396 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 401 članka imaju tag vlada
 35. 320 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 416 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 328 članka imaju tag start up